Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Minden az enyém, mármint Orbán Viktoré - külföldi lapok

via Klubrádió

2016. január 29. 11:54 | 1 hozzászólás

Minden az enyém, mármint Orbán Viktoré! Ezzel a benyomással tért haza Felcsútról a Süddeutsche Zeitung tudósítója, aki szerint a miniszterelnök számára a faluja, a futballja és az ő Magyarországa jelenti a világotA holland kormány – 9 másik nyugat-európai partnerrel, köztük a németekkel azon van, hogy kidolgozza a maga megoldását a menekültválságra - írja a Guardian.

Az Economist „Illiberális Közép-Európa” felcímmel tudósít arról, hogy a menekült-ellenes beállítottság új, zavaró irányt adott a visegrádi együttműködésnek. Az olasz kormányfő szerint az Európa-felfogás lényegét érinti, hogy Magyarország és Lengyelország nem kíván közreműködni a menekültválság rendezésében - tudósít a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

New York Times

A görög populizmus értékes tapasztalatokkal szolgál Európa számára, annál is inkább mivel az ilyen erők másutt is megerősödtek és megmérgezik a kapcsolatokat a tagállamok között. Ezt írja vendégkommentárjában a Kathimerini c. athéni lap vezető szerkesztője. Az összetartó kovász az opportunizmusra épülő politika, a nemzeti azonosság kihangsúlyozása. Majd úgy állítják be, hogy a hazai és külföldi ellenzék fenyegeti ezt az identitást. Szintén jellemző, hogy ez a fajta politika tényleges gondokkal gátolja a megoldást célzó erőfeszítéseket, továbbá utópiákkal bűvészkedik, ahelyett, hogy a valódi változásokkal törődne.

A demagógok képesek azt állítani, hogy a népet képviselik a külföldiekkel és azok lakájaival szemben. Hamis

ígéreteket tesznek és vádaskodnak, miközben túlságosan is leegyszerűsítik a dolgokat. Csak nekik van igazuk. Ugyanakkor feleslegesen túl is bonyolítanak egy csomó mindent, gyakran vetnek be primitív összeesküvési elméleteket. Ha Brüsszelben bárki azt hiszi, hogy Budapest vagy Varsó engedni fog a nemzeti szuverenitást érintő kérdésekben, nos, akkor az csak nézze meg, milyen messzire elmentek a görögök, mielőtt megadták volna magukat, és hogy a választók végig támogatták a kormányt.

Ez a fajta együttműködés hihetetlenül megnehezíti az együttműködést, mert a gyanú és a rosszindulat légkörét teremti meg. A populista demagógia nagyon hatékony módszer a hatalom megragadására és megszilárdítására. Kijátszani a népet az elit ellen, hazafiakra és quislingekre osztani az embereket, úgy feltüntetni, hogy itt a mi és ők szembenállásáról van szó, nos, mindez a nemzeti szándék illúzióját kelti, és becsatornázza a közfelháborodást. Ám hiába hatékony a populizmus odahaza, valójában zsákutca. Az érintett országoknak nincs erejük a reformokra, és egyedül vannak, amikor szembesülnek azokkal a gondokkal, amelyek kiváltották, hogy befelé forduljanak. Az olyan bajokat, mint a klímaváltozás, migráció, terrorizmus, stb. csakis közös erővel lehet megoldani, függetlenül attól, hogy bármely nemzet, párt vagy polgár mennyire érzi opciónak az elszigetelődést.

Tovább...


A cikk eredetije: Minden az enyém, mármint Orbán Viktoré - külföldi lapok


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
3 éve

Ez  már nagyon rossz, ha  külföld így vélekedik. Kicsit  nagyon el van tévedve a "hatalom" .