A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Milliókkal vághatják meg az állami vezetők béreit, ha a nép úgy dönt

via Index

2017. július 7. 10:21 | 0 hozzászólás

Nemrég írtunk róla, hogy mégis lehet népszavazás az állami cégvezetők fizetésének felső határáról. A Kúria hitelesítette ugyanis Vágó Gábor volt LMP-s politikus magánszemélyként benyújtott népszavazási kérdését, ami arról szól, hogy az állami vagy önkormányzati tulajdonú gazdasági cégek dolgozói kereshessenek-e többet, mint a köztársasági elnök.

A Kúria ezzel felülírta a Nemzeti Választási Iroda májusi döntését, amely zavarónak találta a Vágó által benyújtott kérdés nyelvezetét, és visszadobta azt. A kezdeményezés pontos szövege ez:

“Egyetért-e Ön azzal, hogy köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg?”

Ha valóban lesz népszavazás és sikeres lesz, ismét korlátozhatják az állami cégek munkavállalóinak fizetését. Mekkora is lehetne majd pontosan az állami cégek bérplafonja, azaz mennyit keres jelenleg a köztársasági elnök? A 2011. évi CX. törvény szerint az elnököt havi tiszteletdíjként a köztisztviselői illetményalap 39-szeresének megfelelő összeg illeti meg. Idén ezt az illetményalapot 38650 Ft-ban határozta meg a parlament, így Áder Jánosnak minden hónapban másfél milliónál valamivel több, pontosan 1 507 350 forint jár.

Tehát ha megszavazná az ország a bérkorlátozást, az nyilvánvalóan elsősorban nem az átlagdolgozókat, hanem a felső vezetőségét érintené, méghozzá sok esetben igen fájón.

Tovább...

Az állami cégek vezetői által kapott fizetések a múltban hosszú ideig stagnáltak, mivel egészen 2015-ig próbálták azokat lejjebb szorítani, és bár valójában nem vonatkozott rájuk a 2 millió forintban meghatározott bérplafon, a gyakorlatban a legtöbb helyen tartották magukat ehhez a szinthez. Ebben az időszakban inkább csak az alapbéren felüli juttatással trükköztek a felsővezetők, alapfizetésük mellett tiszteletdíjakból és bónuszokból is igen sokat vittek haza.

 


A cikk eredetije: Milliókkal vághatják meg az állami vezetők béreit, ha a nép úgy dönt


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges