A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Mikola önálló egészségügyi tárcát szeretne

via HVG

2015. október 10. 11:28 | 1 hozzászólás

A kórházi struktúra átalakításával "elmentünk a falig", a legfontosabb teendő most az egészségügyi és szociális ellátások szétválasztása - közölte egy konferencián Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Mikola István volt egészségügyi miniszter önálló egészségügyi minisztérium kellene és magánforrásokat is be kellene vonni az ágazatba.

Tisztázni kellene, hogy milyen szisztéma szerint szervezzék az ellátást - mondta Velkey György, a kórházszövetség vezetője a Figyelő pénteki egészségügyi konferenciáján. Felidézte, hogy eddig négyféleképpen, súlyponti, megyei, térségi és regionális alapon osztották fel a struktúrát és szerinte a térségi rendszerhez kellene visszatérni.

Arról is beszélt, hogy a szolgáltatási színvonal javításával sokat javulna az egészségügy társadalmi megítélése is.

Banai Péter Benő költségvetésért felelős államtitkár azt mondta, hogy 2010 óta a gazdaságpolitika fókusza két területre, a demográfiai fordulatra és a foglalkoztatásra összpontosult, és ez a jövőben sem fog változni. Hozzátette, hogy az egészségügy a kormányzati prioritási lista harmadik helyén áll, jövőre 45 milliárd forinttal jut több az ágazatnak, mint idén. 

Az államtitkár szerint ha a kórházi adósságkonszolidáció nem jár együtt strukturális átalakításokkal, akkor az adósság újra fog termelődni és a kormányzati segítési szándék nem éri el célját. Hozzátette, a folyamatos és rendszerszerű konszolidációnak negatív üzenete is lehet, hogy nem szükséges a megfelelő lépéseket megtenni, hiszen "majd úgyis jön az állam, és kisegít".

Banai Péter Benő közölte, hogy az egészségügyi intézményeknél is hasonlóképpen kellene eljárni, mint az önkormányzatoknál, hiszen a helyhatóságok konszolidációjával együtt járt a struktúra átalakítása is.

Tovább...


A cikk eredetije: Mikola önálló egészségügyi tárcát szeretne


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
3 éve

Én egy önálló egészséges életet szeretnék...