Szerkesztők ajánlják Meghalt Baló György
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Hozzászólások


sphagin
5 éve

Jaj, Kedves playA !

Ne etessél már engem az ígéretekkel ! tele van a hócipőm a kapitalizmus meghaladásával és a döglődésével !

Közben köszöni jól van !

Lehet, hogy majd egyszer meghaladjuk, de azért most még ne vedd ezt készpénznek !

Gondolni gondolhatsz rá, de én nem társulok veled, mert ez a távoli jövő problémája, még akkor is, ha te ebből indulsz ki !

Igen a jövő fontos dolog és az is, hogy mi lesz Orbán után !

Az is biztos, hogy a piacgazdaságban fogunk élni, mert nincs más !

Én ezt elfogadom és megértem, te pedig nem fogadod el, másokkal együtt, hanem már a MEGHALADÁSÁN munkálkodsz ! 

Pedig még ki sem alakult nálunk !

Na Itt a bibi !

Javaslom ne fárasszuk egymást, felesleges !

Üdv sphagin.


1950.ila
5 éve

ma döbbentem rá, hogy az mszp nem tudja, hogy mi az összefogás

Azt mondja az mszp , hogy mindenki  álljon oda a legnagyobb ellenzéki párt mögé.

csakhogy ez nem összefogás, hanem csatlakozás

(vagy behódolás)

No ezt az E14 sem csinálta meg, ezért vele politikai szövetség köttetett. No már most, aki nem ért egyet az mszp programjával, az kimarad és szétszavaz

 

ezért van kb. 50%nyi nem nyilatkozó választani nem aka

Üsszefogást Esztergomban csináltak, vagy Chillében 1988-ban Pinochet lemondása érdekében 17 ellenzéki szervezet

Ha már megvan cél lehet újra artikulálódni egy új választás után!

Ezért itt és most nem elég az együttműködés!

plalyA képe

plalyA
5 éve

Kedves Sphagin. Nem, nem érek rá általában ennyire. Ez amit olvastál a Szent István Egyetem Társadalompolitikai szakának egy tansegédletéből egy részlet.

Kár hogy nem igazán érted meg miről is van benne szó.

De ez legyen megint a te dolgod.

Azt meg hogy miket írsz, hát tudod, az katasztrófális.

Ugyan is mást olvasol ki belőle mint ami benne van. Ez biztosan azért van mert nem az egészet olvasod el, góhanem csak részleteket. 

Ugyan is az is benne van, hogy a jelen helyzetben amikor a piacgazdaság az általános, a balodalnak ebből kell kiindulnia, de úgy kell tennei a dolgát, hogy minden intézkedése a kapitalizmus meghaladásának szolgálatába álljon. Ez egy távoli stratégiai cél, amelynek a taktikai lépéseit fel kell építeni a jelen viszonyok között, hogy szoolgálják a stratégiai célt.

Kedves sphagin.

Mondogathatod te úgy ahogy akarod az  kapitalizmus ,melletti érvidet csak azt nem veszed észre, hogy itt kopogtat az ajtón a meghaladásának ideje, amikor a kapitalizmus i elsülyed asülyesztőbe.  Van új osztály amelyik megdönti, van fegyvere amellyek megdönti és csak idő kérdése mikor következk be. Te illetve Magyarországon meg még ezt nem látják teljes valójában. 

Akkor amikor ilyen hülyeségeket írkálnak, hogy az MSZP a balra magyarjával ezt meg azt csinálta-  tisztán látszik, hogy  nem igazánn ismerik a helyzetet, elmerülnek a kisszerű egymás elleni acsarkodásba, és sajnos nem figyelnek a környezetünkre. Aztán megint azt veszik észre hogy a világ elrohant mellettnk és megint a bányászbéka hátsó fertálya alatt vagyunk- hát ezért kikéne nézni egy kicsiit a mocsárból, 

De megint késő lesz és a magyar baloldal megint csak kullogni fog az események után. Hol vannak már a tpőkések, meg a bankárok. Ugyan már kedves sphagin, Már nem ők azok akik döntési helyzetben vannak, már ők is a múlt és ők legalább tudják ezt. Küzdenek mert van még tartalékuk, de egyre fogy. S ti mikor fogtok felébredni Csipkerózsika álmotokból. 

De mindegy 

Ti tudjátok. A baj csak az hogy annyira elmerültök ebbe a helyzetbe, hogy semmit és senkit nem vesztek észre.

 Pedig hányszor figyelmezettették már a diszes társaságot Például GyF-et amikor még pártelnök és miniszterelnök volt ( 2005-ben) vagy a szocialista Internacionálén 2008-ban amikor alelnökké választották. Aztán semmi hatása, még mindig a polgári szocilaizmus és a blairisztikus beütései 

Pedig hol vagyunk már ettől. 

Majd rájöttök. Most sem az a kérdés, hogy orbán vagy nem orbán. Elég butaság erre szűkíteni a dolgokat orbán eltávolítása az a kötelező lépés, az gazi kérdés ami utánna jön, arra kéne valamit kitalálni, de pont az nincs meg, csak vitatkoztok, marakodtok egymásnak üzengedtek és ráadásul egyikőtöknek siny igaza. De csináljátok.

plalyA képe

plalyA
5 éve

Akkor bocs. Igen, az lehet hogy elnéztem. Viszont attól amit pupuval kapcsolatban írtam az igaz.


sphagin
5 éve

Sajnos nem elég kevésszer ! Ráadásul egy szövetséges és ezért nem is lehet elhallgattatni.

A hazugságával elintézte magát, de ráadásul másokat is lejáratott.


sphagin
5 éve

Kedves playA !

Borzasztó amiket írsz !

Ráadásul annyit, hogy elég elolvasni ! Nincs is kedvem hozzá !

Azon is csodálkozom, hogy neked ennyi időd van írogatni munka mellett, vagy ez a fő foglalkozásod ?

Röviden.:

Nem az a baloldali, aki utálja a tőkét, közben meg a nyála csorog egy kis tőkéért ! Ha nincs, akkor képes elmenni bárhova érte ! Vedd csak magadra, ha akarod !

A Demokráciából van ám elég sok, miközben mindenki csak egyről beszél, mint te is !

A népidemokráciáról már ne is beszéljünk, de az Orbánék demokráciájáról még lehet ! Persze lehet azt mondani, hogy egyik se demokrácia, mert abból csak egy van, de erről nem engem kell meggyőznöd, hanem azokat akik ezt hírdetik.

Szóval megint mellé lőttél és vitatkoz ezekkel ne velem.

Olyan sincs azonban, hogy egy közösségben csak azok léteznek, akik a demokratikus elvekben egyetértenek, lásd a mi helyzetünket, és mégis együtt kell velük élni, sőt együtt kell velük valamilyen szinten dolgozni is, hogy előbbre jussunk.

Értelek én, hogy ne kevergessük a szezont a fazonnal és hidd el, nem is keverem, csak te látod úgy, illetve képzeled azt.

Arról se kellene nekem egy kiselőadást tartani, hogy mi a termelési mód, de azt illene megértened, hogy, ha már választottunk egy termelési módott, akkor bizony annak a szereplőit is el kell fogadnunk, mert nélkülük nincs az a termelési mód !

Ha meg teccene érteni, hogy miről írok !

Ebből következik az, hogy a baloldal vagy tudomásul veszi a tőkét a tőkéssel együtt, a bankot a bankárral együtt és hogy a profittermelése nem bűn, vagy megy a tervgazdaság felé és hírdesse azt !

Maszatolás kizárva !

Amit te próbálsz meg itt elhitetni, az pedig ezzel egyenértékű és bizony már rég elavult !

Engem ne próbálj erről meggyőzni, mert nincs értelme, én már túl vagyok ezen és kinőttem belőle ! 

Az viszont látszik, hogy te még mindig az Auróra vársz és ott ragadtál.

Döntsd a tőkét és ne síránkozz ! Ugye ?

Vagy kisnyúl !

A realitás meg menjen a sufniba !

Na ne már !

Hiába próbálod ezt megetetni már velünk, ez akkor se volt igaz és azóta se.

Ez a baja a baloldalnak, hogy ilyen mesékkel traktálták az embereket és azok hittek ebben. Sajnos !

Aztán kiderült, hogy ez csak egy agyszülemény és utópia !

Igen, lehet árulónak nevezni mindenkit, aki ezzel nem ért egyet, de minek, pláne egy ilyen baloldali bukás után !

Kiváncsian várom, hogy mi fog kijönni belőle, mert még talán bízok benne, hogy megtalálja a baloldal a megoldást.

Abban viszont biztos vagyok, hogy ez a megoldás nem az lesz amit te itt elénk tálalsz és próbálod  velünk megetetni !

Kevesebbet és tömörebben írjál, mert nincs időm rá válaszolgatni, bár én is elég hosszan írok, de amit te csinálsz, az már unalmas !

 

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Kár volt ennyi szót pazarolni rám  PlalyA - ugyanis figyelmetlenül néztétek, hogy mire válaszoltam. Juhász Péterről volt szó :)

323 -297
plalyA képe

plalyA
5 éve

Kedves Katiicabogár+

Tudod én sajnálom hogy így gondolod. Pedig amit pupu blogjában leírtunk az bizony valóságról szólt. Azt gondolom, hogy ezt nem volna szabad figyelmen kívül hagyni.

Akik írogattunk pupu blogjaiban általában semelyik párthoz, csoportosuláshoz nem tartoztunk vagyis bennünket nem köztött sem pártérdek, sem pedig pártfegyelem. Ebből aztán az is következik, hogy általában pártastlanul írtuk amit írtunk ás csak is az igazság vezérelt, ez igaz akkor is ha néha fájdalmas dolgokat kellett leírni egy egy balodali baki kapcsán.

Én azt hiszem sokat veszít a kapcsolat azzal, ha megpróbálja átformálni a kommentelőket és fanatikus híveket próbál belőlük "termelni" Azt már régen megtanulhattuk, hogy egy pártnak önmaga nem lehet objektív ellenzéke. Igaz ez az MSZP-reugyan úgy ahogy igaz ez a DK-ra és az összes magát balodalinak mondó pártra vagy csoportra. Kellenek az oilyanok mint pupu és társai- akik mondjuk úgy hogy kérlelhetetlenül a szemébe vágják mindegyiknek azt ami felelsleges és nem jó. Talán akkor ilyen és ehhez hasonló dolgok elmaradnak mint a mostani "marakodás" és akkor ténylegesen "egy tömb" száll szembe a jobboldllal.  INkább figyelni kéne rá mik is vannak oda írva. Érdemes lenne. 

Vajon a tisztelt magát a baloldal vezetőerejeként aposztrofáló MSZP kiállt Heller Ágnes mellett. Kumin Ferenc a FIDRESZ hü de kommunikátora pont a svéd úgy kapcsán elhordta Heller Ágnest mindenféle boszorkánynak és 1.számu közelélenségnek. Ezek szerint az MSZP ezzel egyetért? Vagy a Dk ezzel egyetért, mert ugyan is nem nahgyonlehet olvasni semelyik tótum-faktum expozéját, hogy ezért nem oda Bida.

 (Pupu legalább pótolta ezt.) Nem azért de ha a svéd televízióban erre fordítanak időt akkor a magyar balodal vegye már kutya kötelességének hogy valamiféle bú-t vgy bá-t elengedjen még ebbe a marha nagy acsarkodásba is. Legalább is ezt várná a hülye külföldi. Ugyan ilyen volt a Heti Kisszínesben megjelent és a Magyar és a Világirodalom részét képző magyar irók általános iskolából való kiebrudalásának problémája. Angliában aki olvasta mind csak néz kifele a fejéből, hogy ezek a magyarok már megint mit csinálnak- és semmi reagálás, semmi ejnye, bejnye-na persze nem döntötték le Orbán szobrát így aztán nemis érdemes vele foglalkozni, hisz csak a felnövekvő generációról van szó- igaz ez nem olyan fontos mint egymást anyázni, belátom. 

plalyA képe

plalyA
5 éve

Kedves sphagin!

Borzasztó, amiket írsz. Baloldalinak mondod magad és megegyezést akarsz a tőkével, borzasztó dolog.

 Na, mindegy, te tudod. De lássuk szép sorjában. Nincs ilyen meg olyan demokrácia, csak demokrácia van.  Az pedig nem más, mint az adott földrajzilag jól körülhatárolható helyen élőknek a konszenzusán alapuló társadalmi rendszere.  Csak ez van. és nincs más.  Ezt jobb, ha így érted. Nincs külön társadalom, és nincs külön demokrácia. Csak együtt vannak. Ne keverd össze a társadalmat, a demokráciát és a z államot. Ezek egymástól nagyban különböznek.  A társadalom az nem más, mint az az interakció, amely a tagjai között fellép.  Ne keverd össze az országgal, vagy valamely politikai közösséggel. a társadalom az, az földrajzilag jól körülhatárolható helyen élő emberek viszonyrendszere, amely lehet félig zárt( vagy nyitot) és itt zajlik az interakció során a társadalomi hatások és befolyásolás tevékenysége az egyének kapcsolatának hálózata útján. Ez a társadalom. Nem ország, nem földrész, hanem egy  földrajzilag jól körülhatárolható helyen élő emberek csoportja. Ezeknek az embereknek az konszenzusásn alapul a demokrácia amelyben meghatározzák azokat a kereteket, amelyek között akarnak élni és létrehozzák a keretre felügyelő intézményrendszert amely aztán foglalkozik ezekkel a kérdésekkel. De ezért a társadalom minden egyede amely konzszenzuson részt vesz érdekeinek, jogainak (összességében szólva a személyiségjegyeit működtető szükségszerűség erősségének) önkéntes korlátozását hajtja végre. Ha elfogadja a konszenzust akkor aki később ide jön annak is ezt kell tennie. Kedves sphagin ez a demokrácia az elveivel és értékeivel. ebben szó nincs arról, hogy egy kispolgárnak másképpen kell korlátoznia a személyiségjegyeit, vagy egy nagypolgárnak másképpen kell korlátozni azt, vagy Mariska néninek nem úgy kell korlátozni, mint Juliska néninek.

Ne tévedjél nincs olyan hogy polgári demokrácia, meg liberális demokrácia meg diktatórikus demokrácia mag demokratikus diktatórikus baromság. Ezek akkor vannak, ha a demokráciát leszűkíted hatalomgyakorlásra és politikai haszonelvűségre.  Minden más esetben ezek értelmüket vesztik, hisz nem erről szól a demokrácia.

Hanem arról hogy korlátozom a személyiségjegyeimet (ami ugye érdekek és jogok együttese, ti így szeretitek mondani, mert nem tudtok elszakadni a hatalomgyakorlástól)

Ennek a társadalomnak vannak olyan ügyei amelyeknek az intézését a demokrácia diktatúrái végzik –ezeket nevezik általában a társadalom ( közösség) ügyeinek- köz ügynek röviden ez pedig a politika. Tehát ne tévedj a politika a köz érdekében kifejtett köz ügyeinek intézése ( ez még a görög államszerveződésből maradt ránk a poliszok (városállamok) ügyeinek intézését jelentette) most is a köz ügyeinek intézését jelenti és nem azt, amire te gondolsz.

Na, idáig van a társadalom és demokrácia. Innentől van az állam, ami nem társadalom és nem demokrácia, hanem a társadalom felett álló, a társadalomban meglévő érdekcsoportok küzdelmének színtere. Semmi köze sem a társadalomhoz (csak átvitt értelemben) a demokráciához meg még kevesebb. Na, látod ott az államban igaz mindaz, amit te leírtál és a demokráciának tulajdonítottál. Ez pedig nagy hiba kedves sphagin.

Nem kell összekeverni a demokrácia intézményrendszerét és az állam intézményrendszerét mert nem ugyan az a feladata a kettőnek – bár azt el kell ismerni hogy az állam intézményrendszere rátelepedik a demokrácia intézményrendszerére mint egy vérszívó és szeretné elsorvasztani azt. Éppen ezért kell világosan látni a kettő közötti különbséget, de hogy értsd miről beszélek példát is mondok. Az Adóhatóság a vámrendőrség az az állam intérményrendszere, az önkormányzat meg a demokrácia intézményrendszere.

A társadalmi-gazdasági alakulat jellemzi egy adott társadalomra vonatkoztatott termelési módot ez lehet többféle ezt tudod. a piacgazdaság egy termelés möd és nem társadalmi mód,.vagy főleg nem demokrácia válfaja. Ezt jobb, ha az elején tisztázzuk. A piacgazdaságban( vagy ha neked tetszik, akkor a kapitalizmusban mert ez a két fogalom egy és ugyan az nincs különbség a kettő között) a társadalmat két alapvető dolog motiválja AZ egyik a piaci társadalmasítás, a másik a tervezett társadalmasulás. A paicgazdaság jellemzője az hogy a piaci társadalmasulás mindent überel azaz a a tervezett társadalmasítást is- ( ezért nem igaz az a tétel hogy lehetséges a kiegyezés a tőke meg a munkás között – ugyan is ez ellent mond a piac i társadalmasulásnak és mint tudjuk a piac az mindenek felett.) A piaci társadalmasulás – bár vannak rá törekvések ( leginkább csak jelszó szinten- hogy tisztességes verseny, meg korlátozzuk a piac mindenhatóságát, meg szabályozzuk a piac ilyern meg olyan tevékenységét ezek a lózungok amik csak arra jók, hogy azt a bizonyos támogatást megszerezzék az irányítási sémához)  nem korlátozhatóak és mindaddig amíg egyeduralkodók nem is lesznek azok. Kár ilyesmire az időt pazarolni, hogy a tőkés majd belátó lesz, és a munkás képzettsége meg nagyobb jövedelmet biztosít és egyéb hülyeségek, mert ez nem igaz. A tőkés nem belátó, és mivel a munkaerőt veszi meg az pedig piacfüggő neki teljesen mindegy hogy Jóskával, vagy Pistával köt szerződést, ha egyébként mindketten tudják az adott feladat végrehajtását biztosítani. Kettőjük közül azzal köt szerződést, aki kevesebbet kér. Igazándiból a tőkésnek csak addig érdeke a munkás fejlesztése, ameddig a termeléshez szükség van rá, azon túl már csak hátrány neki. Így aztán nem is igen támogatja ezt.  Tehát ez sem járható út. Az meg hogy valamiféle a társadalom által elfogadható különbséget alakítsunk ki és így oldjuk fel a tőkés és munkás közti ellentétet akkora baromság, hogy az már a hülyeség csimborasszója. Ugyan is minden ilyen törekvés önmagában hordozza a halálát. Mert ahhoz hogy mondjuk elfogadható lakások legyenek, a munkás számára a tőkének be kell fektetni (ilyen vagy olyan úton- vagy közvetlenül, vagy a z államon keresztül) de a tőke csak akkor fektet be ha hasznot hoz. ez pedig nem más mint az hogy a munkabérek reálértéke, amit ugyebár a tőke változó értékében szerepel- csökkenni fog, azaz ezáltal növekszik a tőke profitja. Azaz a marha nagy közjót, megfizetteti a tőke a munkással, tehát nem ingyenes, azaz megveszem azt megint ami amúgy is az enyém- ez pedig azt a tényt hogy  közelítsük egymáshoz a tőkést meg a munkást nem teszi lehetővé, az anyagi javak birtoklása nem egyenlő a magántulajdonnal. attól mert neked gyári munkásként van házad meg autód uram bocsi repülőd, nem jelenti azt hogy van magántulajdonod. Ezt azért nem volna szabad elfelejt6eni. Ugyan is ezek azonnal a semmibe tűnnek, amint beköszönt egy válság és ugyebár az megint csak a távolodást eredményezi és nem a közeledést. Az sem segít, ha mondjuk vállalati részvényeid vannak- ezáltal te nem lettél tőkés, mert a munkaerődet úgyan úgy el kell adnod. tehát semmit sem érsz, az sem magántulajdon, csak anyag javak birtoklása az ugyan úgy a semmibe olvad ha válság van. Kedves sphagin egy baloldali az baloldali mindig. Ilyet hogy megegyezni a  tőkével  és majd akkor jobb lesz, még a szociáldemokraták sem mondtak. Ez kifejezetten jobboldali állásfoglalás. Ugyan is ez azt jelenti, hogy a környezet abszolutumát akarod elérni és az ember relatívumát hangoztatod. Ez pedig kedves sphagin a jobboldal meghatározása. Tehát ebből következik, ha ilyen elveket vallasz, és főleg ezt annak tudod be, hogy ez a baloldal feladata most- akkor bizony jobboldali vagy és a jobboldal szekerét tolod, nem merd magad baloldaliként megjeleníteni


sphagin
5 éve

Itt a Kapcsolaton meg egyálalán nem, pedig sztár blogíró volt nem is olyan régen.

Minden blogját közöltétek.

Attól, hogy itt nem jut szóhoz, még létezik és olvassák, legfeljebb az itt olvasók nem tudnak róla. !

Ez azonban inkább kár, mint haszon. Teljesen félre viszi a dolgokat és megmerevíti az álláspontot.

Sok jó nem fog kijönni belőle !

 

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Szerencsére keveset jut szóhoz :(


sphagin
5 éve

Idehozom a PuPu írását !

Mit mondjak ?

Elszomorít az amiről ír !

Sajnos nem tudok vele vitába szállni !

http://www.pupublogja.hu/


sphagin
5 éve

Én meg amikor Juhász Pétert ! Ráadásul hazudik is !


sphagin
5 éve

Kedves playA !

Kimerítő válaszokat tudsz írni !

A demokráciában is és máshol is, ha valakik megegyeznek, akkor már nincs miről beszélni ! Közös akarat alakul ki és nem beszélhetünk korlátozásokról !

Az önkéntes korlátozás tehát, ebben az esetben nem más, mint egy saját álláspont képviselete is és így nem tekinthetjük korlátozásnak.

A korlátozás, pláne az amely önkéntes, csak akkor merülhet fel, ha nincs megegyezés és ezáltal közös akarat a dolgok rendezésére, de valakik mégis önként korlátozzák részben, vagy egészben, bizonyos kérdésekben a tevékenységüket, gondolataikat ! Nyilván valamilyen célból és reménnyel !

Ez a korlátozás !

Amiről te beszélsz, az inkább a demokrácia rendjéhez tartozik, amikor az együttműködés feltételei és végrehajthatósága miatt, önként vállalnak korlátozást, egyes cselekmények esetében. Ez minden párt esetében így van a tevékenységük során, a saját közösségük érdekében. A tagok önként mondanak le a demokrácia gyakorlásáról a közösség irányíthatósága érdekében és vetik alá magukat a fegyelemnek. Máskép nem  működhetne egy párt, illetve működhetne, de széthulláshoz vezetne, mert szétvitatkoznák, mint az SZDSZ tette ezt saját magával !

A döntés szabadságát az egyén mindig megtartja, még, ha ez nem is látszik, azt nem tudják elvenni tőle ! Egy közösség is hasonlóképpen ! Legfeljebb megszüntetik önmagukat és már ez is döntés !

Az igaz, hogy a demokráciában is kellenek korlátok, másképpen nem tudna működni és anarchia lenne. Ezeket a korlátokat az együttélés szabályai alakítják ki, a közösség érdekében. 

Nincs korlátok, szabályok nélküli közösség !

A demokrácia, amiről mi beszélünk, az ezen felül van és ezt gondoljuk mi demokráciának, politikai cselekvésnek. Tehát ez a társadalmi együttélésünk egy kis szelete csupán és erről próbálunk vitatkozni.

Kár tehát bele keverni más dolgokat és kavarni az általános együttélési szabályokkal.

Ettől persze igaz, hogy mint mindennek, a demokráciának is meg van a maga rendje !

Ezen szoktak aztán nagyot vitázni és gondolkodni, hogy ezt, hogy alakítsák ki, hogy minél szélesebb tömeg akarja ezt a rendet elfogadni, önkéntesen !

Azt is leszögezhetjük, hogy amikor valaki nem ura a saját döntéseinek, hanem kényszerítik valamire, azt a személyes korlátozásának tekintik legtöbben. Az is ott van azonban, hogy mindenkinek a saját tudása és belátása határozza meg, hogy a saját döntéseit mennyire hajlandó korlátozni egy adott közösségen belül. Mert az együttélés szabályai ezt követeli meg. Nem vagyunk egyedül és másokra is tekintettel kell lenni.

Ezt persze kivetíthetjük a politikára is és máris ott vagyunk, hogy az együttélés szabályaiból alakult ki a demokrácia felfogásunk.

Mint minden, az élet is változik, mivel kétszer nem léphetünk ugyan abba a folyóba, a demokrácia sem lehet egy lezárt dolog és állandó változáson megy kersztül !

Hiba tehát a demokráciát úgy felfogni, hogy azt elég elfogadni és kész, az egy lezárt dolog. Az is hiba, hogy erre úgy tekintesz, mintha ezt mindeki könnyedén ki tudná alakítani. Ehhez ugyanis minimum két fél kell, akikben meg van a szándék a megegyezésre ! A többit már folyamatosan alakítják közös akarattal és állandó egyeztetéssel !

Egyszerűen másképpen nem megy !

Aki ezt másképpen is meg tudja valósítani, na, azt nevezik diktátornak ! Ez azonban már nem demokrácia !

Gondok vannak egyébként az elképzeléseiddel egyébként is

Elhiszem, hogy sok problémát látsz és akadályt, én is látok.

A demokrácia felfogásom azonban ezeket normálisnak tartja és meggyőződésem, hogy nem is lehet másként !

A más elképzelések és az, hogy nem vagyunk egyformák, vezetnek oda, hogy néha még pocskondiázzuk is egymást és így izzadjuk ki a közös álláspontot, a demokrácia érdekében !

A lényeg, hogy erre meg van az akarat !

Nem úgy mint ahogy Petőfi és te is gondolod, hogy akasszátok fel azokat, akik ezt nem így gondolják !

Petőfi óta nagyot változott a világ és bizony muszáj megegyeznünk még a tőkével is, ha élni akarunk egy magunk választotta világban. A piacgazdaságot választottuk és a benne lévő szabályokat is el kell fogadnunk, mert ez ebből következik !

Nem lehet tehát a baloldal sem tőke ellenes, bankár ellenes, stb, mert azok is piaci szereplők és el kell fogadni őket. Nélkülük nincs piacgazdaság !

Ha ezt megértjük, akkor lehet arra törekedni, hogy ne akasztjuk fel őket, hanem egyezzünk meg velük a saját érdekünkbe és az övékébe is. 

Ez a baloldal egyik legnagyobb feladata manapság. Az Auróra ágyúi még egyegyszer nem fognak eldördülni, jobb, ha ebbe belenyugszunk.

Amit Petőfi gondolt a világról, hagyjuk meg neki és másoknak is, érdemei elismerése mellett. Mi már tudjuk, hogy nem lehet a dolgokat ilyen módszerekkel megoldani ! Minden társadalom kitermeli ugyanis a sqaját arisztokráciáját, a szocializmus is ezt tette ! Voltak egyenlőek és még egyenlőbbek, lesznek vezetők és vezetettek ! Ez ellen nincs orvosság és nem lehet kiiktatni. A megegyezést kellene inkább kialakítanunk.

Ezt kellene inkább megfontolnunk, mert ez visz előre bennünket !

Erika1 képe

Erika1
5 éve

Én  is  így  látom  .Csak ellentétes  irányból  .

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

"Egyébként úgy látom némelyiküknek úgy megnőtt az arcuk, hogy már lassan lelóg a képernyőről! Sajnos...."

Igen, így látom én is amikor Gyurcsányt hallom beszélni :(

 


fajlok
5 éve

Megdöbbentő, amit művelnek! Azt hiszi az MSZP és az Együtt, hogy így lehet nyerni???Beszélnek össze-vissza, meggondolatlanul, ezzel Orbán malmára hajtják a vizet! Gyurcsány sem így beszélt volna, ha komolyabban veszik, és a többi ellenzéki erővel is együtt és nem külön-külön ülnek le tárgyalni, ezzel talán ki tudták volna küszöbölni az irreális követeléseket, vagy azoknak nagy részét is!!! Persze ennek érdekében háttérbe kellett volna szorítani az egyéni érdekeket! Na, ez az, ami nem megy!

Egyre jobban az az érzésem, hogy nem is akarnak győzni, nekik elég a parlamenti helyek, ott nyugiban elüldögélnek még négy évet!

Egyébként úgy látom némelyiküknek úgy megnőtt az arcuk, hogy már lassan lelóg a képernyőről! Sajnos....

plalyA képe

plalyA
5 éve

Kedves sphagin!

„A lényeg, hogy a demokrácia szabadságát nem a megegyezések veszélyeztetik, hanem a vélemények korlátozása bármilyen ürüggyel”

Sajnos ez óriási tévedés. A demokráciában a döntés megszületése után a demokráciát elfogdó a továbbiakban mindenféle más véleményt önként korlátoz. Azért demokrácia. A demokrácia az egy jól körülhatárolható helyen élők konszenzusos megegyezése,melyben önkánt korlátozzák a személyiségjegyük működtető szükségszerűsége erőségét.

Tehát nem a demokrácia szabadságáról van szó, hanem a döntés szabadságáról kedves sphagin. Nem ugyan az a dolog. Egy demokrácia sohasem szabad olyan vonatkozásban hogy nincs korlátozás – de van, ennek a demokrácia érvényt is szerez a diktatúrái által- de ez a korlátozás önkéntes és konszenzusos alapú. A döntés szabadságát viszont nem korlátozhatja semmi sem. Ahoz a természeti és társadalmi törvények és törvényszerűségeik ismerete szükséges. Ezek nem ismerete a döntések alternatívái közti önkényes választást jelenti, azaz azt hogy nem te uralod a dolgokat és eseményeket, hanem azok uralkodnak feletted.

„Ha nincs megegyezés tehát, akkor nincs korlátozás sem, ha van megegyezés, akkor pedig az már nem korlát, hanem közös álláspont !”

 Ez meg egy róka fogta csuka álláspont. Ha nincs konszenzus, akkor nincs demokrácia sem ( az az alapja, mint már írtam), akkor csak korlátozások vannak és semmi más, ha van konszenzus akkor van demokrácia és vannak lehetőségek is mint azt már korábban te is leírtad. Ne keverd a szezont a fazonnal.

„Az állandó egyeztetést tehát a demokráciában nem lehet nélkülözni, mert nincs állandó állapot és helyzet”

Hát ez jó nagy butaság már megint. A demokráciát azét hozza létre az adott népesség, hogy annak a keretei között fejtse ki a véleményét és éljen. Ezt nem kell újratárgyalni és alakítgatni, vagy van konszenzus a demokráciát illetően vagy nincs. Ha van akkor van demokrácia is a maga eszköz és intézményrendszerével és diktatúráival mint szabályzórendszerével, ha meg nincs akkor nincs demokrácia sem. Tehát ez nem változik pillanatról pillanatra. Nem csáki szalmája ez, hogy mindenki oda viszi, ahova csak akarja kedves sphagin.

„Azt, hogy te mit gondolsz a baloldalról az a te dolgod, de az biztos, hogy az egész baloldal most izzadja ki a hogyan tovább témáját !”

Bocsi de ez lenne a feladata nem? Valamikor a vitánk kezdetén, arról írtam, hogy a baloldali eszmék kiürültek új eszmék kellenek, csak egyenlőre még nem látni, hogy mik lennének azok. Te meg most jössz ezzel? Akkor most eddig minek vitáztál? Most nem azért, de nem értem.

„Hiba tehát egy kiforrot dolgot követelned bárkitől”

 Sohasem követeltem kiforrot dolgot, viszont egymás anyázása az nem annak a jele, hogy komoly munka folyna - az a veszekedés jele kedves sphagin.

Meséld már el hogy legutóbb mikor volt olyan hogy leöltek volna a pártok és mondjuk azon meditáltak volna, hogy a jóléti állam által felszaporodott tanul gyámoltalságot milyen eszközrendszerrel lehetne csökkenteni. Miként lehetne visszavezetni a munka világába azokat akik megszokták azt hogy jön a segély, kicsit elmegyünk napszámoskodni, mert azt jól fizetik és adózni sem kell belőle, ha nemakkor  kicsit betörünk,lopunk vagy egy –két öregembert elteszünk az útból azért a szerény kisnyugdíjáért, Aztán csinálunk bevonuló bulit, meg szabaduló bulit amiből a köz megtudja hogy hányadán is áll a helyzet.

Vagy mikor egyeztettek a pártok aról hogy a K+F technológiák alkalmazásában, az alkalmazott kutatás eredményeit hogyan kellene hasznosítani és nem csak az alapkutatást kell presszionálni. Akkor talán az a sok találmány nem vándorolna külföldre, a gepárdtól a hellerforgóig.

Kiforrott dolgot nem követelek, csak a marakodást nem igazán bírom, amkor a hatalom szeleteiért megy a dolog.

„Te marakodókat látsz, én pedig szenvedélyes baloldaliakat, akik megpróbálnak demokratikusan kialakítani a baloldal jövőjéhez valamit.”

A szenvedélyes baloldali vitázó, az nem anyázik, és nem a másikra mutogat.Az különbözteti meg a vitatkozótól, hogy az igazság kiderítésért vitázik és nem amásik megalázásáért, eltaposásáért, vagy badarálásáért. Neki az igazság ettől fontosabb. Nem az egyéni érdekek közösségi érdekként való aposztrofálásatörténik, hanem egy elfogadható érték kialakítása.

Mutass rá egy pártra amely ezt csinálja most ebben a marha nagy kapkodásban. Mutasd meg hogy melyik az a párt amelyik ilyen-olyam módon nem akar visszaélni a befolyásolás lehetőségével. Amelyik azt mondja, hogy rendben, alakitsunk ki egy konszenzust, s azt képviseljük. Nosza, üljünk össze, mert az én szavazóim ezt szeretnék( nem parlamenti helyekről van szó, hanem amit a választók szeretnének) és próbáljuk közelíteni a dolgokat. Csak hogy ehhez a pártban aktivisták kellenek, aki aztán majd tudják képviselni a konszenzust és nem egyénieskedők. Ehhez ideológiai alap kell, hogy tudjam, hogy miről is beszélek, az egyeztetésen. Nem pedig légből kapott szócsatákra alkalmat adó megvalósíthatatlan óhajlisták. Mert ha ezek vannak, akkor azok nem szenvedélyesen vitázók, hanem egymást maró és vitatkozó embercsoportok.

„Abban igazad van, hogy az összefogáshoz sok minden kell, de ha nincs, akkor is meg KELL oldani valahogy a kérdést ! Aztán vagy lesz valami, vagy sem !”

Igen, csak ennek nem az a módja, hogy a többit lepocskondiázod pro és kontra. Abból semmi sem lesz csak még nagyobb veszekedés. Ezt meg te elhiheted nekem. Láttam már karón varjút.

„Sokkal kevesebbel is beérnénk, még akkor is, ha tudjuk, hogy igazad van és tényleg jó lenne egy ilyen. De, ha nincs,  akkor  akasszuk fel magunkat ? Na, ne már 

Kaszálhatod a fűt világvégeig,
Holnap kinő az, ha ma lenyesik.
Tördelheted le a fa lombjait,
Idő jártával újra kivirít;
Tövestül kell kitépni azokat –
Akasszátok föl a királyokat!”

Ez egy jó tanács, megfontolandó. Nem én mondom hanem Petőfi 1848-ból. Nagyon aktuális.


sphagin
5 éve

Kedves playA !

 

Elszállt a hozzászólásom, majd legközelebb írok választ az írásodra.

A lényeg, hogy a demokrácia szabadságát nem a megegyezések veszélyeztetik, hanem a vélemények korlátozása bármilyen ürüggyel !

Jó példa erre az ünnepség, ahol juhász Péter szerint volt megállapodás a szónokok beszédéről, Fodor Gábor szerint pedig nem volt és az ilyen cenzúrát elképzelni se tudja  !

Ha nincs megegyezés tehát, akkor nincs korlátozás sem, ha van megegyezés, akkor pedig az már nem korlát, hanem közös álláspont !

Ez is megváltoztatható, de át is alakítható, megegyezéssel !

Az állandó egyeztetést tehát a demokráciában nem lehet nélkülözni, mert nincs állandó állapot és helyzet !

Nem ébredtem fel tehát, hanem ezt mindíg is így gondoltam !

Azt, hogy te mit gondolsz a baloldalról az a te dolgod, de az biztos, hogy az egész baloldal most izzadja ki a hogyan tovább témáját !

Hiba tehát egy kiforrot dolgot követelned bárkitől.

Te marakodókat látsz, én pedig szenvedélyes baloldaliakat, akik megpróbálnak demokratikusan kialakítani a baloldal jövőjéhez valamit.

Fontolgasd csak te is ezt és majd meglátjuk, hogy mi jön ki belőle.

Abban igazad van, hogy az összefogáshoz sok minden kell, de ha nincs, akkor is meg KELL oldani valahogy a kérdést ! Aztán vagy lesz valami, vagy sem !

Az biztos, hogy ne várj tőlem ideológiát, de mástól se !

Sokkal kevesebbel is beérnénk, még akkor is, ha tudjuk, hogy igazad van és tényleg jó lenne egy ilyen.

De, ha nincs,  akkor  akasszuk fel magunkat ?

Na, ne már !


sphagin
5 éve

Ja !

Közben ki lettem tíltvaa fórumról, mint "bekerült" !

Ezért jöttem vissza a régi nick nevemmel !


sphagin
5 éve

katicabogár !

A "DK stílus" sem akar összefogni az MSZP-el !

Pont azért írták, hogy a DK-t lejárassák és eszükbe sem jut az MSZP-el összefogni !

Azért sokan elgondolkodhatnának azon, hogy a DK nevében beírogatók jó része nem is DK-s, csak azt a látszatot kelti, miközben max. szimpatizáns lehet.

Jómagam is rengeteget vitatkoztam a felelőtlenül írogatókkal és az SZDSZ erőszakosságát gyakorlókkal !

Úgy gondolom, hogy ez egy vita fórum, ahol megismerhetjük egymás nézeteit, anélkül, hogy bántanánk egymást. Persze egy kis "veszekedés" és egyet nem értés belefér, máskülönben nem lenne igazi vita, de nem ez a cél. A cél, az egymás gondolatainak a megértése és a mások tájékoztatása erről.

Azt mondják, hogy ha beszélgetünk egymással, akkor már a megértéshez is közelebb kerülünk .

Hát ezt kéne gyakorolnunk. 

plalyA képe

plalyA
5 éve

Kedves Éva 

Mi között van átmenet. És ki a fene megy át. Hova megy át. Miért minek és hogyan?

Milyen baloldalról beszélünk?

plalyA képe

plalyA
5 éve

Kedves Éva!

Nem tudom, hogy az mszp - vagy akármelyik most marakodó párt vagy akár a Jobbik alternatívája-e a FIDESZ-nek. Gyanítom, hogy nem az.

Ahhoz, hogy megértsd hogy mire gondolok, egy kicsit vissza kell menni az időben. Nem messzire csak 5 évet. 2008-ban, amikor már tombolt a világválság, Magyarországon még nem is „hallottak” róla - emlékezhetsz „dübörgött a gazdaság” Biztos, a nagy dübörgés nyomta el a válságról szóló hangokat. Aztán 2009-ben hirtelen válság lett nálunk is. A tőke akkor döntött úgy, hogy kilép az árnyékból és intézkedik, mert veszélyben látta a profitját, és bizony a tőke ezt nem nagyon szereti. Úgy is tette. Megalakult a Bajnai kormány – akinek az volt a feladata, hogy kidolgozzon egy új irányítási sémát és hegemon projectet, amely biztosítja a tőke profitját (az, hogy közben te éhen halsz - az nem érdekes, te pótolható vagy, hisz csak termelési eszköz vagy, a tőke szemében.) Szakértői kormány, így hívják őket – amely nem  azt jelenti, hogy az adott terület szakértői, hanem azt hogy a tőke érdekének a „szakértői”. Feladatuk annyiban állott, hogy kidolgozzák az új irányítási séma és hegemon prject kereteit, aztán szépen visszavonulnak és átadják a hatalmat egy konszolidált kormánynak, amely megtölti tartalommal a keretet. Ehhez a keret megalkotáshoz valamilyen módon (általában félrevezetéssel, becsapással, megvesztegetéssel) megszerzik a tömegtámogatást is. Magyarul a tömegek egyetértettek a szakértői kormány keretintézkedéseivel - és elfogadták azokat. Itt ezen a portálon is órákon keresztül magyarázgatták, hogy miért volt szükséges a szociális kiadások csökkentése, és majd ha jól teljesít az ország, akkor lesz nyugdíjprémium meg az anyám kínja, lesz itt tejjel mézzel folyó kánaán. Egy frászt, nem lesz semmi, csak etetnek. A szociális kiadásokat azért csökkentették, mert csökkent a profit és tőke először azt veszi el, nem pedig a saját hasznát fogja megrövidíteni. De a tömeg jól bevette és támogatta is az új irányítási sémát. Aztán a tőke 2010.ben szépen visszavonult és átadta a hatalmat( látszólagos hatalom ez) egy polgári kormánynak. Ez maradhatott volna a tőkétől az MSZP-is, - ha nem lett volna neki egy demokrácia deficitje. De volt, így a választók büntettek és az Orbán 2/3-ot kapott. Érdekes módon Orbán ellen nem azért lépnek fel az emberek, mert nem értenek az intézkedésekkel egyet, hanem azért mert túl gyorsan csinálja és a nemzetközi ellenkezés is nagy.

Éppen ezért bár ki kerül hatalomra – nincs más lehetősége, mint folytatni, amit Orbán elkezdett. Lassabban, esetleg kerülő utal beiktatásával, de nagyon nem térhet el a kerettől, mert a tőke azonnal megbuktatja – azaz ha tetszik, ha nem azt kell csinálnia mint amit az Orbán csinált.

Így ebben a formában nem nagyon van alternatívája az Orbánnak.

Hogy miben van? Talán abban hogy valamivel demokratikusabban is csinálhatta volna az Orbán, és a következőnek legalább a demokrácia látszatára ügyelni kell, ha sikeresek akarnak lenni.

Ami a Balra magyart meg annak vonzatát illeti.

A balra magyar az a Venezuelai Szociális Világfórum irányelveinek kivonatolása lenne, amit akkor, amikor a válság kitört magyar viszonylatban aprópénzre kellett volna váltani - azaz beilleszteni a hazai környezetbe. Ez nem történt meg.

Másrészről ténylegesen balra kéne tartani Magyarországnak. Elvetni a Jóléti állam idolját és a Harmadik utat is. Vissza kell térni az autentikus baloldali értékekhez, mert ezek a mostaniak nem jelentenek semmit.  A szabadság idolja kimerül abban, hogy azt csinálok, amit akarok, és azt gondolom, amit csinálok. Ez pedig akkora káoszhoz vezet, hogy ki sem látszik annak a bizonyos lónak a füle és azért csúszkálunk egyik oldalról a másikra.

A szabadság nem ez. Hanem egészen más. Ha ehhez akarnám hasonlítani akkor a szabadság az, hogy azt gondolom, amit akarok, és azt csinálom, amit gondolok.

Az egyenlőség kimerül az „egalitáriusságba”, ami meg azt jelenti, hogy a társalomban lévő nem egyenlő embereket egyenlő elbánásba részesítenek.

A szolidaritás az, az adományok adásában, adakozásban merül ki, a csoportosan végzett karitatív tevékenységet pedig kisajátította az egyház. Pedig a szolidaritás az egészen más dolog, mint a „több felelősséget fent, és több lehetőséget lent” szlogen.

Hát valahogy így néz ki a helyzet.

plalyA képe

plalyA
5 éve

Kedves Katiicabogár!azt gondolom, hogy az Amerikai Magyar Népszavának nem is feladata hogy összefogjon az MSZP-vel. Én nagyon elégedett vagyok akkor ha egy média orgánum megpróbál hitelesen támogatni. Neharagudj, de amit a Mesterhazy beszédről írt az bizony megfelel a valóságnak. Ostoba, hiteltelen programot sikerült nekik alkotni, ami ráadásul mégmegvalósíthatatlan is. 

Már megbocsáss de nagyon kevés konkrétum és telis tele van az óhajlistán szeeplő dolgokkal. A visszaadjuk, megsináljuk, megváltoztatjuk, összehozzuk kezdetű dologk megvalósíthatatlanok. Nincs hozzá anyagi erőforrás és csak óhaj számba mennek. ( pl. csak hogy kiragadjak egy ilyet. Visszaadjuk a tanári életpálya modelt - hogy, könyörgöm hogy a búbánatba tudja visszaadni. Van hozzá anyagi erőforrás, pénz paripa és fegyver? Mi a jó istent tervez az iskolában elszaporodott erőszakkal, amelynek lassan már állandó áldozatai a tanárok? Mi a francos fittyfenét kezd az eddigi 638 féle tantervvel és véltozatal, honnan vesz rá pénzt. Honnan lesz az iskoláknak, mondjuk Tarnazsadányban tornaterme, uszodája és egyéb cafrangos sallangja. Miből? Nem beszélbve arról az ellentétről, amely mondjuk egy  etnikai népcsoport és egy másik etnikai népcsoport között feszül. Ennek is a tanárok isszáák meg a levét. Erről egy árva szó sincs azon kívül hogy visszaadjuk a tanári életpálya  modellt. Mi ez ha nem egy ostobaság és nivótlanság kedves Katiicabogár. Nem végrehajtható, felesleges ezzel kampányolni, mert utánna ha számonkérik akkor mi a fenét mond - hogy nem sikerült, amit terveztünk- vagy megint idétlen magyarázatokat ejt meg. 

Bocsáss, meg de ez a program vagy nagyon sokak által készített valami és azért ilyen, vagy egy valaki izzadta ki és azért ilyen. Ezt azért látni kéne.


1950.ila
5 éve

Nagyon kristálytiszta viszonyokban gondolkodol. Itt pedig átmenet van.

Az igaz, hogy hála 'stennek effajta küzdelemnek most nincs nyoma!

Én már a baloldal ilyen felfogását nem tudom támogatni, csak felfogni./ megérteni.

Összefogást éppen ezért

a választási törvény számszaki szabályozása követel(ne)

de

most az az álláspont, hogy van a baloldalt?? lefedő mszp

és

 a többit lefedő E14 (ahol a PM önmagát zöld baloldaliként akarja láttatni)

és melléjük sorakozzon fel mindenki

Csakhogy e kettő pedig cseles, mert magukon kívüll senki gondolatát be nem fogadjak

és a csatlakozni vágyókat a másikhoz irányítják több körben :)  :)  :)

ezért szorgalmazódott a Pinochet leváltása idején példaként felmerült "szivárvány koalíció " mintája, bár itt most más a helyzet, mert Orbán országlása még nem váltott ki olyan ellenállást, mint Chillében 1988-ra

(akkor 17? formáció buzdított egységesen igaz népszavazásra, de utána mégis választásra és azóta is váltakozva van ilyen s olyan színű/ indítatású kormány)

 


1950.ila
5 éve

marad a kérdés az egyetértésem mellett

biztosan alternatívái egymásnak a fidesz és az mszp ?

 

 a fidesz "y elzárkózó, népi, nemzetieskedő kapitalizmusa, amely még rasszista és antiszemita"is

feltétlenül az mszp-nek kell alternativaként megjelennie, amely

"Az MSzP az nem tudom mit akar. Egyébként mondja már meg valaki, hogy ez a balra magyar mi a fenét jelent, mert én a vitairaton kívül más balra magyart nem ismerek. Hallottam, meg hivatkoznak rá, de senki sem mondja, hogy mitől balra és  mennyire balra."

Vagy Magyarország 23 év után most van az útkeresés állapotában, bár már az utóbbi 3 évben eléggé lerongyolódott állapotban.

Netán éppen a ki nem fejtett balra magyar homályos küzdelme juttatta ide?

Merthogy minden maszatolva van jelen?

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

"Az Amerikai Népszava pedig az MSZP-ről ír, nem éppen hízelgően és azt bizony többen olvassák !"

Az Amerikai Népszava nem akar összefogni az MSZP-vel

plalyA képe

plalyA
5 éve

Kedves bekerült!

Ez igen.

Mi történt, meglöktek, felébredtél, vagy csak elkezdesz gondolkozni.

 A demokrácia az tényleg arról szól, hogy vannak eltérő vélemények, érdekek, értékek. Ezeket képviselni kell és lehet. Érvelni kell az általad igaznak élt vélemény mellett, az általad elfogadhatónak ítélt érdekek mellett, és az általad képviselt értékek mellett. Mind addig csinálhatod ezt, amíg döntés nem születik. A döntés után azonban már nem lóghatsz ki a sorból, azt kell képviselned, ami a döntésben van. Ugyan is ez a demokrácia szabadsága. Ha te ezek után is mást képviselsz, akkor csak azt bizonyítod, hogy nem hiszel a demokrácia szabadságában, mert a döntés ellenében felállított alternatív döntés azt bizonyítja, hogy nem vagy szabad, hisz választásod ekkor már önkényes az pedig egyet jelent azzal, hogy nincs nagyobb szabadságod, mint egy farkas falkában egy farkasnak.

Éppen ezért nem szabad a demokráciát hatalomgyakorlásnak és politikai haszonelvűségnek ledegradálni.  Most akkor ez a valódi bekerült, vagy az az igazi bekerült,aki  gyurcsány fanklub tagként a demokrácia ledegradálásában jeleskedett, és mindenáron bizonyítani akarta, hogy az az igaz, és nem ez, ami a demokrácia sokszínűségét jelenti.

Igazad van, erről szól a demokrácia, amit írtál- meg sok egyébről is - amit még ezek szerint át kell gondolnod. De jó úton vagy. És ez biztosíték arra, hogy talán ha higgadtan gondolkozol megérted a lényeget.

Magyarországon, jelenleg a baloldal nem más, mint az egyéni érdek párt vagy csoport érdekké történő emelése. Hívják azt Bajnainak, Gyurcsánynak, vagy Mesterházynak. Addig, amíg ez meg nem változik nincs ételme baloldalról beszélni.

Baloldali az, aki az embert tekinti abszolutumnak és a környezetét relatívumnak. Csak hogy, mondj egy olyan pártot a most marakodók közül aki ezt figylembe veszi, és a környezetet akarja megváltoztatni. Nem korrigálni, javítgatni, és így konzerválni, hanem megváltoztatni akarja.

Bármelyik marakodót nézed, a kapitalizmus viszonyai között képzeli el a jövőt (már ha van neki olyanja) nem pedig azért fektet a jövőbe munkát, hogy megváltoztassa a viszonyokat. Tehát nem a környezetet akarja megváltozatni hanem az embert. Azaz a környezetet tekinti abszolutumnak és az embert relatívumnak – ez viszont a jobboldal meghatározása kedves bekerült. Akkor most milyen baloldalról is beszélünk. Ezt is meg kellene higgadtan fontolnod, ugyan úgy ahogy azt a demokráciával tetted. Talán akkor megint tovább tudunk lépni. Fontos lenne. Ugyan is Orbánnal szemben csak egy masszív együttműködés tud sikeresen szembe szállni, nem összefércelt „összefogás”, amely az első nehézségnél szétugrik mint a hajszálrúgó.

Ez pedig közös ideológiai alap nélkül nem megy. Akár hogy erőltetetd. Lásd a demokrácia felfogásodat.


bekerült
5 éve

Egy csomó írást lehet felhozni, amely mocskolódik erre is és arra is !

Nem kell velük foglalkozni, pláne egy neve nincs alakulat ökörködésén !

Elolvassák vagy 3-4 százan és annak a fele se ért egyet vele !

Az Amerikai Népszava pedig az MSZP-ről ír, nem éppen hízelgően és azt bizony többen olvassák !

Szerintem, egy pártnak nem szabad minden mocskolódásra ugrani.

Van kialakított elképzelésük és ehhez megfelelő táboruk, akkor azt kell követni.

Azért néha, néha hátra kell nézni, hogy követik e a választók őket,  ha nem, akkor cselekedni kell és változtatni, mert egyébként a választási vereség után kell ezt megtenni !


bekerült
5 éve

Nagyon rossz ablakon nézel ki, ha a FIDESSZT a DK közuelében látod !

Orbánék megölnék egy kanál vízben a DK-sokat, ezért már az MSZP-el is összefogtak, pl. a frakció ügyében !

Amit te fikázásnak gondolsz, az nem egyéb mint a különbözőség ! Így volt ez már az MSZP-n belül is és pláne így van amikor külön vannak.

Nem gondolkodnak egyformán ! Ezen kár megsértődni, mert ezzell a gondolkodás még nem fog megváltozni !

Meg kell győzni egymást és tolerálni kell a mások véleményét !

Erről szól a demokrácia !

Tehát, nem kell fikázásnak tekinteni ami nem az és nem cdsak a saját dolgainkkal kell foglalkozni, hanem másokkal is törődni !

Ehhez kellene felnőni ! 

 

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Azt, hogy ki szerkeszti, nem tudom. Nyilván valaki/k olyan, akiknek elege van a Dk-sok mocskolódásaiból. Ki háborog? Olvasd el ott a hozzászólásokat és választ kapsz a kérdésedre.


bekerült
5 éve

Magyarázd el Mesterházynak és Kövér lacinak ezt és, ha megértik, akkor nyert úgyed van !

plalyA képe

plalyA
5 éve

Kedves Éva!

(Javított kiadás, mert nem vettem észre, hogy összacsúszott a szöveg, és érthetetlen lett. Bocsi)

Nem tudok erre a felvetésedre mit mondani.

 Az mindenképpen igaz hogy az Ellenzék ( Jobbik kivételével) marakodásnak haszonélvezője a FIDESZ. Ebben egyetértünk.

Aztán a többit nem tudom, illetve nem igen értem.

 FIDESZ az nem keresztényi Magyarországot akar( bár nekem az sem tetszik) hanem egy elzárkózó, népi, nemzetieskedő kapitalizmust, amely még rasszista és antiszemita vonásokkal is „büszkélkedhet”

A Jobbik egy fasiszta Magyarországot akar. Ebből meg nem kérek.

Az MSzP az nem tudom mit akar. Egyébként mondja már meg valaki, hogy ez a balra magyar mi a fenét jelent, mert én a vitairaton kívül más balra magyart nem ismerek. Hallottam, meg hivatkoznak rá, de senki sem mondja, hogy mitől balra és  mennyire balra.

A Dk polgári szocializmust szeretne, de az meg nem baloldali ideológia. A demokráciával meg hadilábon áll, mert a demokráciát csak is hatalomgyakorlásnak és politikai haszonelvűségnek fogja fel. Ez meg megint nem baloldali álláspont.

A liberális az liberalizmust akar – az nem baloldali ideológia.

Az E—14 meg szerintem nem tudja, hogy mit akar, a hatalmon kívül

Én meg így látom, tehát jó szívvel egyikre sem tudok szavazni.

Másra meg nem lehet.. 


1950.ila
5 éve

ez is megközelítés

http://gepnarancs.hu/2013/10/a-gyurcsanyozas-elaljasit/

a módszer

és

az alternatívák keresése/választása

bibi666 képe

bibi666
5 éve

Bocsi! Megint elment befejezés nélkül:...

Tehát senki nem látja meg a nép nyomorát, az éhezést...

302 -312
bibi666 képe

bibi666
5 éve

Kedves PlalyA!

 

A homokozóról meg a kislapátról eszembe jutott gyermekkorom egyik meséje

:Az osztózkodó medvék.

A bocsok a sajt  elosztásán marakodtak.

A róka ajánlotta magát  bírónak, és hol az egyik darabból, hol a másik darabból harapott le míg a sajt elfogyott,

Így fog járni a DK, is és az MSZP is a győzelem a nevető harmadiké leszI Ők meg tovább vitatkoznak hogy ki a felelős,, a nép nyomorával meg

GAZÁn a népnyomorát, és akaratát.. a népnyomor elmélyül ők meg tovább vitatkoznak ki a felelős, és senki nem látja meg

bibi666 képe

bibi666
5 éve

Jó a példa!!!!!!

Egyet értünk!!!!!!!!!!


1950.ila
5 éve

én így látom:

Török Zsolt hevületében rendes kalamajkát okozott.
Nem mondott igazat-- Azt is gyorsan a rendezvény után igen rövid idővel!
"Őfelsége" pedig hálás (lesz) érte!:)
hol frakciót ad, hol azt csak jövőben teszi majd! :)

Azért vegyük észre! itt alternatíva keresés zajlik:
1. keresztény Magyarország(Orbánnal)
2. balra Magyarország(mszp-vel)
3. polgári demokratikus Magyarország (dk-val)
4. liberális elgondolás(több megközelítésben) nem tudni mekkora támogatással
5. E14 által képviselt Magyarország ( nem tudjuk pontosan a részleteket)
Meg a többi!

Én csak azt nem értem, hogy miért nem az erényeket mutatják a viaskodók, miért a legrosszabb oldalukkal küzdenek--a másik megsemmisítéséért.
durva!

plalyA képe

plalyA
5 éve

Kedves bibi!

Szerinted milyen színű a Dk-sok homokozólapátja és kisvödre?

Milyen színű az MSZP-sek homokozólapátja és Kisvödre?

SZerinted melyik a szebb színű?

( ha erre a három kérdésre válaszolsz- akkor ben vagy a nyerő ötösben)

ez is van olyan fontos mint az alant elhangzó kommentek tartalma.

Kb. egy szinten van velük( vagy egy kicsit feljebb) kb-ezen vitáznak.

Ugye milyen klasz vitatkozás ( nem az igazság a lényeg, hanem az hogy lenyomhja egyik amásikat-az igazság az nem fonos de a másik megalázása, lenyomása és eltaposása az igen  - csodás ugyebár.)

 A nagy összefogásról meg a következő. Nem kell mindenkinek összefogni az ellenzéki oldalon. 

Csak csendesen mondom, aJobbik is ellenzékben van - vele meg nem igazán kéne "összefogni" - csúnya lenne.

bibi666 képe

bibi666
5 éve

Egészen elképesztő ami itt folyik..

 

 

DK-sok MSZP-sek iszapharca, melyet Orbán röhögve néz miközben újabb pezsgőt bontanak.... a minden bizonnyal bekövetkező győzelmükre....

Mint a bohócok úgy szórakoztatjuk a FIDESZ .t..

Térjünk már észhez.. mert holnap már késő!!!!!!!!!!!!!

Sok millió  létminimum alatt  élő embertársaink érdekében

Ha újra a FIDESZ nyer, t  mi fogjuk megfizetni annak az árát, nem a pártvezérek, és alattvalóik..i

...


1950.ila
5 éve

:)

:)

ki szerkeszti?

és

Ki háborog?

izgis a stilus!

:)

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Kis ízelítő a DK-s stílusból. Valaki/k úgy gondolták, hogy ezentúl összegyűjtik. A DK-sok meg háborognak miatta, mint a tenger

pamagd képe

pamagd
5 éve

Kiválás - kilépés : de a jogi meg közigazgatási nyelv szerint nem azonos fogalom.

pamagd képe

pamagd
5 éve

Törpe párt?

Vedd már le a kendőt a szemedről, légy szíves...

Nem azért volt sokkal több DK-s zászló kint a rakparton, mert valaki ezzel csalt... hanem mert ekkora a "törpe párt" valós támogatottsága. Jobb lenne, ha időben észrevennétek.

NagyKatus képe

NagyKatus
5 éve

Igazad van. Érdekesek ezek a DK-ás ártatlan báránykák: Itt is, a Fész-en is, újságokban stb. támadják, sőt sokszor mocskolják az MSZP-ét és vezetőit, de a lista (nem is akármilyen hely) kellene, hogy legalább a szélhámos vezérük bejusson a parlamentbe. Mert ő nem képes elviselni, hogy ne róla szóljanak a hírek! Egyébként egy törpe pártnak inkább kívánságai legyenek, mint követelései.

NagyKatus képe

NagyKatus
5 éve

Érdekes! Én úgy látom, hogy a DK fog össze a Fidesszel és fikázza az MSZP-t!

NagyKatus képe

NagyKatus
5 éve

A kiválás az kilépés, a kilépés kiválás a magyar nyelv szerint.

bibi666 képe

bibi666
5 éve

Általában nem szoktam érteni bizonyos dolgokat.....

Most pl azt nem, hogy miért olyan nagy baj, ha a tömeg az "összefogás"-t skandálta..

Azt hogy Mesterházi fél perccel jkésőbb tudott megszólalni.?.

Mi lett volna ha azt mondja:..Barátaim!

Hallom a hangotokat! Értem a szavatokat.Bármit írtunk alá, átgondoljuk, mert Ti vagytok a fontosak... bízzatok bennünk...

Átgondoljuk közösen , és összefogunk

Jó lett volna ha ilyen szöveg hangzik el

.De én úgy érzem az összefogást  minden pártvezető úgy /talán kivétel a Bajnay / képzeli el, hogy fogjunk össze, de én mondom a tutit..

Üzengetnek egymásnak!!Ha valaki emlékszik olyanra hogy

nyilvánosan üzengettek egymásnak Orbán meg Semjén l, akkor az írja meg ide, mert én nem emlékszem...

Csak a bal oldalon divat egymás nyilvános fikázása...

Így aztán Orbánnak csak hátra kell dőlnie  a választást bal oldal megnyeri neki


bekerült
5 éve

Kedves Sugovica !

A DK nem koalíciót akar kötni az MSZP-el, csak választási szövetséget ! 

Az elveikből pedig nincs miért engedjenek, hiszen ezért váltak ki az MSZP-ből.

Ha az elveikből engednének, akkor maradhattak is volna, nem gondolod ?

A Bajnaiékkal való megegyezés még hátra van, mivel eddig csak megállapodtak egymással ! Nagy különbség, mivel a Bajnai csapat még liberálisabb, mint a DK ! Kíváncsi lehetsz te is, hogy mi fog ebből kijönni !

Az MSZP-től azt várná el a DK, hogy segítsen az Orbán elzavarásában. Az pedig, hogy be akar közben jutni a parlamentbe, az természetes, ha már annyi támogatója van és azok ezt várják el tóle ! 

Mi ebben a bűn ?

A DK kivált, Szili kilépett !

Az MSZP pedig összefogva a FIDESSZEL, megakadályozta, hogy a DK-nak frakciója legyen !

A tüntetésen bevallottan mások kezdték a skandálást és nem a DK ! Ezt el is ismerték és mégis Gyurcsányt okoljátok érte !

Úgy látszik nektek mindegy, ha van kalapja, ha nincs ! 

Oldalak