A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Mesterházy: a kétharmados baloldali győzelmet sem zárom ki

via ATV

2014. január 14. 22:52 | 6 hozzászólás

Bajnai Gordon kivételével egye asztalhoz ültek az Egyenes Beszéd stúdiójában az ellenzéki összefogás főszereplői.

Mesterházy Attila, Gyurcsány Ferenc és Fodor Gábor a győzelemben egyaránt biztosak voltak, csak annak mértékében nem.

Győzünk – kezdte mondandóját az MSZP elnöke. Mesterházy Attila szerint Magyarországon a kialakult válságot csak kormányváltással lehet kezelni. „Sokak szemében szerethető vagy utálható fickó vagyok” – így jellemezte önmagát a DK elnöke. Gyurcsány szerint azonban az a nagydolog, hogy a szokásos politikusi magatartás helyett a társak újra nyitották a tárgyalásokat és hajlandók voltak változtatni korábbi álláspontjukon.

Ezt a változtatást a racionalitás indokolta, most más a politikai térkép Mesterházy szerint. A véleménye ugyan a múltról nem változott –mondta –, de most a jövőről kell beszélni. Ezzel a színes együttműködéssel az ország is nyer, mert számos kompromisszumot kell kötni.

 A Liberálisok elnöke arról beszélt, hogy pártjuk az elmúlt időszakban megerősödött, készen álltak az országos listára is. Fodor Gábor szerint a legfontosabb lépés az volt, hogy az Orbán Viktor által állított csapdát sikerült kikerülni. Most hitet kell adni a választóknak, mert megteremtődött a kormányváltás esélye – érvelt. Sokan, akik idáig nem tudtak kire szavazni, azok választhatják a Liberálisokat is, mert ezek az értékek is képviselve lesznek.

Az első dolog az, hogy támogassuk azt a kampányt, amelyet Mesterházy Attila vezet – ezt már Gyurcsány Ferenc a DK elnöke mondta. ”Ő rendel, mi muzsikálunk” – fogalmazott.

Ha a jó koordinációban fel lehet osztani egymás között a szerepeket, akkor plusz hozadéka is lehet a közös munkának – vélekedett Mesterházy. A demokratikus ellenzéki összefogás szókészlete is megváltozik a közös ügyért.

A programok összefésülése még nem történt meg a pártok között, erre szükség lesz, de minden párt megtartja a saját identitását, miközben meg kell találni a közös pontokat, mondta Fodor. Az elmúlt négy évben súlyosan antiliberális kormányzás volt, most a liberális eszmék is teret kaphatnak majd –tette hozzá.

Mesterházy kijelentette: a jogállami demokratikus normák helyreállításában teljes az egyetértés a felek között. Egy szereposztásra azonban a különböző ügyekben szükség lesz a pártok között, amelyek más-más ügyekben elkötelezettek. A szocialisták például kiemelten fontosnak tartják, hogy a gyermekéhezést megszüntetik Magyarországon. Most olyan kampány kell, hogy mindenki érezze: a sorsát a saját kezébe veheti. Az együttműködés azért lesz sikeres, mert leképezi a választók akaratát. Ez egy ugyanolyan kényszerítő erő lesz az együttműködésre, mint az, hogy most a pártok félretették a programok közötti különbséget a kormányváltás érdekében.

Fodor hozzátette: az Európához való viszony kulcsfontosságú. Világossá kell tenni, hogy nekünk Európában van a helyünk. Az együttműködés kultúráját sem ismerjük, meg kell mutatni, hogy ennek van ereje. A kooperációt meg kell tanulni, erről is szól az, amit csinálunk.

Kuncze Gábor szigetszentmiklósi indulásával kapcsolatban Gyurcsány úgy fogalmazott, hogy ez közös érdek volt, a DK színeiben indul, de van sejtésem, hogy melyik frakcióba ül be – mondta a párt elnöke. Ha van régi politikus, azt Orbán Viktornak hívják, ezt üzente Gyurcsány Ferenc azoknak, akik azt mondják, hogy előjöttek a baloldalon a dinoszauruszok. A szocialista pártot egy új generáció vezeti, most már a Fidesz a múlt.

A különbség a két tábor között most már csak 7 százalék, ezek után még a 2/3-os baloldali győzelmet sem zárom ki – mondtat az MSZP elnöke. A győzelem mértékben megosztottak voltak a „szövetségesek” de abban, hogy képesek az Orbán kormányt leváltani nem volt vita közöttük


A cikk eredetije: Mesterházy: a kétharmados baloldali győzelmet sem zárom ki


Hozzászólások

dmolnar képe

dmolnar
4 éve

A fanatikus és az örökké elégedetlenkedő az marad, akkor is, ha szólnak neki, hogy most talán ne.. Schmuck pedig elég szerencsétlenül pozicionálta magát a 12 pontjával, amiből úgy 10 költségvetésileg kivihetetlen. Ha azt mondja, hogy ez egy induló tárgyalási alap, akkor rendben, de "Ha nem fogadják el, akkor nem kötünk szövetséget" már hiba, mert diktátum, még ha jószándékú is. Pedig jó lett volna, ha benn van ő is. Nem személy szerint (számomra a személyeknek nincs jelentőségük, illetve nem kötődök hozzájuk), de az általa most képvislet emberek miatt..

dmolnar képe

dmolnar
4 éve

Nem tudom Bokros mennyire konzervatív és ez mennyire jön le a jelenlegi konzervatív ámde demokrata polgároknak. A pártja támogatottságát látva nem nagyon. Ennek ellenére sajnálom, hogy nem került be, ahogy sajnálom Schmuckot és Vajnait, meg a többieket. De ez a vonat most már elment, legföljebb az marad, hogy, ahogy Bokros még egy hónapja nyilatkozta, kényszeredetten (mármint részükről), de támogatni az ellenzéki együttműködést. 

faluvegi képe

faluvegi
4 éve

En a baloldali osszefogas helyett helyesebbnek tartom a demokratak osszefogasat, hiszen a konzervativ gondolkodasu emberek kozott eppen ugy megtalalhatok a demokratak, mint a baloldaliak kozott. Sajnos Magyarorszagon (es lehet, hogy a nemzetkozi szohasznalatban is) a jobboldal es a konzervativ fogalmak annyira osszekeveredtek, hogy a mindennapi szohasznalatban a ket kifejezes egymast helyettesiti, tartalmilag ugyanazt jelenti. Ez nagy tevedes es ideje lenne a ket fogalmat szetvalasztani es onallo fogalomkent meghatarozni.

Amiert ezt a hozzaszolast irom, annak az az oka, hogy a jelenlegi osszefogasban a demorata konzervativokat senki nem kepvisel, pedig vannak ilyenek. A jelenlegi legismertebb demokratikus konzervativ Bokros Lajos. Szerinrem neki is helyet kellene kapni az osszwfogast kepviselok kozott. .Reszvetele eppen a fidesz demokratikus gondolkodasu konzervativjai kozul szerezne tamogatokat a demokratikus osszefogas reszere, a demokracia visszaallitasara.

.

NewTiborc képe

NewTiborc
4 éve

Hát a pampogás beindult. Most néztem a Népszava.com oldalt.A bartus is szégyellheti a pofáját. Eddig a vízcsapból is az folyt, miért nincs összefogás. Most az a baj, hogy kik fogtak össze. A másik nem értem ember a Schmuck Andor. Ezek fanyalgása csak a bizonytalanokat növeli.

dmolnar képe

dmolnar
4 éve

Hát a köszönet inkább az ellenzéki együttműködés létrehozóit illeti, nevesítés nélkül. :0))

menyuska képe

menyuska
4 éve

Nagyon örülök! Köszünet mindenkinek, aki ezek után nem támadja az összefoás tagjait!