A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Mesterházy Attila: Utópia a teljes összefogás

via Népszabadság Online

2013. november 22. 19:20 | 8 hozzászólás

Az ellenzéki összefogással kapcsolatban több téves várakozás van. Tévedés, hogy pusztán az összefogás automatikusan győzelmet hoz – nyilatkozta lapunknak Mesterházy Attila.

Az MSZP elnöke szerint a választási törvényben az az egyik legnagyobb fideszes csel, hogy ötszáz aláírás begyűjtésével bárki elindulhat a választásokon, így szerinte sok párt lesz a szavazócédulán, ezért utópiának tartja a teljes ellenzéki összefogást. A szocialisták elnöke a párt szombati választmányi ülése előtt beszélt a bajai videobotrányról és az ellenzéki pártok közötti rivalizálásról is.

Bokszhasonlattal élve, mintha rászámoltak volna önre az utóbbi hetekben. A bajai videó volt a gyomros, a „meghekkelt” október 23-i rendezvény pedig egy erős balcsapott. Még mindig szédül?

Nézze, én jól állom az ütéseket. És a kampányban biztosan lesz még jó pár belőlük. Úgy jellemezném az elmúlt időszakot, hogy nem véletlenül érte nagy külső nyomás a pártot éppen akkor, amikor új lendületet vett. Ha lenne időgépünk, és visszamennénk a kongresszus napjára, akkor egészen másként látnánk az MSZP-t: akkor megújulásról, progresszív baloldalról, konkrétumokkal teli programokról, szembesítő kampányról, új és friss csapatról beszéltek. Az akkori lendületet törte meg az ön által említett eseménysor. De a hasonlatnál maradva: ez nem az utolsó menet volt, és a végén a mi kezünket fogják magasba emelni.

A bajai kamuvideó ügyét bár lezártnak tekinti az MSZP, a botrány továbbra is kitart, szinte mindennap újabbat csavarnak rajta. Mesterházy Attila személyesen hogyan viszonyul az esethez, és mi volt benne a valódi szerepe?

A bajai videó ügyét személy szerint azért éltem meg rosszul, mert az MSZP napokon át olyanért „vitte el a balhét”, amiben tökéletesen és teljesen ártatlan. Utólag persze mindig könnyebb okosnak lenni, de meggyőződésem, hogy ez egy előre megtervezett provokáció volt ellenünk.

Végig tudná nekünk kronologikusan vezetni, hogy ön személy szerint mikor és miként találkozott a bajai videóval?

Én azokban a hetekben az MSZP kongresszusára készültem, ahol a választási programot, valamint az országos és EP-listát fogadtuk el. Bizonyára ön is tudja, hogy ez egy különös jelentőségű, feszültségekkel és emberi konfliktusokkal teli időszak egy párt életében.

Azt azonban kevesen hiszik el, hogy a párt kommunikációs igazgatója az ön tudta nélkül adta át a felvételt a Hvg.hu hírportálnak. Kétségtelen, hogy Déri Balázs – lemondónyilatkozatában – ezt állította. Úgy érzi, hogy a bajai ügy minden szükséges személyi és szervezeti konzekvenciáját levonta már? Beleértve a szóvivő Török Zsolt vagy akár az ön helyzetét is.

Igen.

És mennyiben tudja, illetve akarja lezárni az ellenzéki összefogás ügyét? Az október 23-i esemény óta él a kérdés: mikor vonják be a szövetségbe a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciót is?

Ezt a kérdést én más irányból közelítem meg. Tavaly az MSZP nyolc-kilenc hónapon keresztül harminc százalék fölött tudta tartani a támogatottságát. Ez azért volt így, mert állandóan ott voltunk az emberek között, figyeltünk az igényeikre, problémáikra, és nem saját magunkkal voltunk elfoglalva. A bizonytalanok azt akarják hallani, hogy mi miként akarjuk megoldani a mindennapi problémáikat. Ha ehelyett politikai alkudozásokkal, magunkkal voltunk elfoglalva, akkor elfordultak tőlünk. Méghozzá jogosan. Én győzni akarok 2014-ben. Minden olyan stratégia, ami csak az ellenzéki torta újraszeleteléséről szól, az számomra zsákutca. Csak olyan stratégia érdekel, amely az ellenzéki tábor növelését segíti. Ehhez pedig az aktív bizonytalanokat kell meggyőznünk, akiket a legkevésbé sem érdekel az ellenzéki huzavona. A legőszintébben azt kívánom, hogy minden demokratikus ellenzéki párt a lehető legtöbb bizonytalant képes legyen megszólítani. Nekünk Orbán Viktort kell legyőzni, nem pedig egymást. A viszályon a demokratikus oldal egésze veszít. Én azt kértem a pártom minden tagjától, hogy ne pocskondiázzuk a többi demokratikus pártot, legyünk empatikusak velük és a támogatóikkal, a kritikákkal kapcsolatban pedig legyünk nagyvonalúak. Fel kell tűrni az ingujjat és fel kell szántani az országot. Ez most a feladat.

Ez rendben van, de azt ön is nyilván tudja, hogy a Fidesz által újrarajzolt választási rendszerben az egyéni körzetekben dől el a győzelem. Ha pedig a Demokratikus Koalíció saját jelölteket állít majd tavasszal, úgy akár épp a DK miatt veszthetnek el egyéni kerületeket, és ezzel akár a választást is. Ha le akarja váltani a jelenlegi kormányt, akkor ez önre is felelősséget tesz.

Ahogy mindenki másra is. Itt az ideje felismerni, hogy az ellenzéki összefogással kapcsolatban több téves várakozás van. Tévedés, hogy pusztán az összefogás automatikusan győzelmet hoz. Illúzió, hogy a választáson összesen három jelölt fog indulni. Nem csak a Fidesz, a Jobbik és egy bármilyen demokratikus összefogás jelöltje lesz a szavazólapon. Hiszen a választási törvényben az az egyik legnagyobb fideszes csel, hogy ötszáz aláírás begyűjtésével bárki elindulhat a választásokon. És bőven lesznek ilyenek. Nem is beszélve arról, hogy az LMP, a 4K!, Szili Katalinék vagy akár a most megalakult Ángyán-féle szerveződés is indítani fog jelölteket. Ezért utópia a teljes ellenzéki összefogás. Sőt, ha mindenkivel sikerülne is megállapodni a közös indulásról, másnap újabb szervezetek, politikusok jelentkeznének, és nyithatnánk fel mindent újra. Az a kormányváltó szövetség, amelyet mi Bajnai Gordonékkal megkötöttünk, egy olyan programalapú, az ország gondjaira válaszokat adni képes együttműködés, amely egyúttal azt is garantálja, hogy ne legyen elvesztett szavazat.

A DK ugyanakkor egyre erősödő szereplője a demokratikus oldalnak, önök pedig egyetlenegyszer sem zárták be egyértelműen a kapukat Gyurcsányék előtt. Az elutasítás mögé mindig odateszik: „persze soha ne mondd, hogy soha”. Ha viszont résnyire nyitva hagyják az ajtót, miért csodálkoznak azon, ha a volt miniszterelnök rendre betolja rajta a lábát?

Nem látunk a jelenlegi politikai térképen olyan földindulásszerű változást, amely azt bizonyítaná, hogy az Együtt–PM-mel kötött szövetség ne lenne kellően erős a kormányváltáshoz. Ha nincsenek éles kanyarok, a sofőrnek sem kell állandóan rángatnia a kormányt.

Erről Lendvai Ildikót is meg tudja győzni? Az ön pártelnökelődje ugyanis rendszerint arról beszél, hogy alkalmazkodni kell az új helyzethez és a DK-val bővíteni a szövetségesi kört.

Tisztelem Lendvai Ildikót. Az mindig is az MSZP egyik nagy értéke volt, hogy demokratikus módon, sokféle vélemény vitatkozott egymással házon belül. A másik nagy érték az, hogy a stratégiai kérdésekben megfogalmazott különvéleményeket nem a nyilvánossággal osztottuk meg. Nem vindikálok most magamnak több jogosítványt, mint ami annak idején Lendvai Ildikót megillette elnökként és frakcióvezetőként. De kevesebbet sem.

Az MSZP és vele Mesterházy Attila politikailag túlélheti, ha jövő tavasszal nem sikerül a kormányváltás?

Le fogjuk váltani Orbán Viktort, így ez a kérdés nem merül fel. Ez a választás nem az MSZP vagy Mesterházy Attila jövőjéről, hanem Magyarország és a magyar emberek sorsáról szól. Ha a Fidesznek további négy éve lenne kormányon, az már visszafordíthatatlan károkat okozna. Én nem taktikázom, engem a változtatás szándéka vezet. Nem megélhetést keresek, hanem annak lehetőségét, hogy miként tudom megvalósítani azt a politikát, amiben száztíz százalékosan hiszek, és amiről tudom, hogy felemeli az országot. Rajtam nem fog múlni, én mindent elkövetek azért, hogy a magyar emberek sorsa jobbra forduljon.


A cikk eredetije: Mesterházy Attila: Utópia a teljes összefogás


Hozzászólások


sphagin
4 éve

Most olvastam :

Csoda dolgok történnek a MÁV házatáján !

 

Még ebben a hónapban kötelezően, állami utasításra fel kell venni állomásonként 2-6 fő munkanélkülit, az utcáról, fél évre! Na de, azt senki nem tudja,hogy ezek az emberek mit fognak csinálni. Érvényes szakvizsga nélkül max takaríthatnának, de arra a MÁV-nak egy külön céggel van szerződése már sok éve.Mint ahogy külön ingatlankezelő látja el a karbantartási feladatokat is. 

Tehát nem takaríthatnak, állomási, vonatirányítási, utastájékoztatási, karbantartási feladatuk nem lehet vizsga nélkül. Sőt!

A vágányok közé sem mehetnek, szintén vizsga hiányában, holott télen van esély hóra, tehát nem ártana,ha a váltókat tisztán tarthatnák, de nem. Max az utasperonokat sepregethetik, sózhatják.

Tehát mit fognak csinálni??

8 általános a feltétel, betanított munkások lesznek, hivatalosan. A vasút saját orvosai adják ki nekik a alkalmasságit, de azok mit vizsgáljanak,mi alapján adják a besorolást ha még azt sem tudják, hova szánják őket?? Röhej. A másik érdekesség. Fél évre veszik fel őket! Mi lesz fél év múlva?? Igen! Választás.

Hát kérem így kell gyorsan hamar munkahelyet teremteni!! Ha kell-ha nem foglalkoztatás, nem számít, hogy csak nézelődsz egész nap, de nem vagy KMK.... ismerős ez valahonnan ugye? Statisztikában az fog kijönni, hogy országos szinten sikerült az ilyen töltelékhelyekkel kb. 4-5000 embert elhelyezni! Ez már szépen mutat nem? (bár halkan mondom, hogy ez mégsem egymillió..., de ők majd megmagyarázzák...mint ahogy két hét alatt rend is lett) Mibe fog ez kerülni az adófizetőknek??? NAGYON SOKBA!!!

Júdáspénz lenne az elmúlt hetekben nagy nyilvánosságot kapott decemberi 32 ezer pulykapénz? Bizony! Mindeközben továbbra is sorok kígyóznak a pénztáraknál, kézzel kiadott számlával bohóckodnak, és egyedüli ország vagyunk Eurázsiában, ahol még nincs gépesítve a nemzetközi jegyek kiadása...sem. Késések, biztosítóberendezési hibák...stb.

Most ugyan a tél közeleg, de még mindig azon röhögünk másfél év után, hogy szalmakalapot kapnak a pályamunkások... amit lassan megint elő lehet venni. Nem a nap miatt, dehogy. Hanem mert szalmakalapban élőképpé összeállva a vasutasok gyönyörűen ki tudják írni a töltésen Orbán elvtárs nevét.... vörös helyett majd narancsra festik, arra még állami támogatást is kapnak....hiszen színek jönnek mennek, de a lényeg nem változik...


sphagin
4 éve

Ha leegyszerűsítve nézed az összefogást, akkor igazad van.

Én viszont ezt úgy értelmezem, hogy mindaz benne is lehet, amiről te is írsz.

A körülmények és a helyzet az ami a meghatározza, hogy mire és milyen összefogásra van szükség, hogy eredményesen lehessen az országot rendbe tenni.

Amiben nem vitatkozunk és Mesterházynak nincs igaza, az az, hogy összefogás nélkül nincs semmi, nem hogy Orbán leváltása.

Nem utópia tehát az összefogás, csak nehéz feladat, de nem lehetetlen.

Az akarat hiányzik a "szövetkezők" részéről, ez a legnagyobb gond !


1950.ila
4 éve

http://tamlanelkuliszek.blog.hu/2013/04/22/gyurcsany_ferenc_mint_forro_kasa

 

"Ugyanis az összefogás - Bajnai és Mesterházy urak elképzeléseivel ellentétben - nem egy ezer oldalas koalíciós szerződés, hanem egy elhatározás. Azzal meg nem várni kell, hanem megerősíteni nap mint nap. Ha eljutnak oda, hogy Gyurcsány nem ragályos, karantén-szigetre száműzendő métely, hanem egy politikus, aki valójában útjában volt Orbán Viktornak, és ezért vallási eszközökkel démonizálta, akkor már csak egy lépés, hogy ezt vakhiten alapuló ócska szemfényvesztést szétzúzzák. A babona leleplezésével persze nem csak egy demokratikus felvilágosodás felé tennének lépést, hanem Gyurcsány is kikerülne a karanténból. Na, ebben lehet, hogy van kockázat."

 

2013.április 22.

bakszikutya képe

bakszikutya
4 éve

"Tévedés, hogy pusztán az összefogás automatikusan győzelmet hoz"

De enélkül pedig semmi esély nincs, mert ez egy szükséges, de nem elégséges feltétel.

"Nem látunk a jelenlegi politikai térképen olyan földindulásszerű változást, amely azt bizonyítaná, hogy az Együtt–PM-mel kötött szövetség ne lenne kellően erős a kormányváltáshoz"

Csak egy kicsit számolni kellene... (lásd a legutóbbi közvélemény kutatási eredményeket), s rögvest látszik, hogy mire elég az MSZP-Együtt-PM összevont eredménye....

pamagd képe

pamagd
4 éve

"Tévedés, hogy pusztán az összefogás automatikusan győzelmet hoz"

Így igaz.

A győzelemhez az vezet(ne), ha egységet és erőt mutat, aki győzni akar. A bizonytalanokat az szólítaná meg, ha azt látnák, hogy mindenki, akinek fontos az ország, vállvetve, közösen harcol a célért. Akkor lenne miért lelkesedni, hova szavazni.


SZUKARNO
4 éve

Az az összefogás, amiről vita folyik:okafogyottá vált. Nem vezet győzelemhez, mert a választóban  tudatosult, hogy ezek a pártok alkalmatlanok a közös cselekvésre.Az MSZP nem építette, nem összerakta az ellenzéki szervezetek kompetenciáit, hanem rivalizálásba kezdett. Elszállt egy év, s  ezzel a győzelem esélye is. Az a hit is megszűnt, hogy - ha győznének is - hatékony kormányzásra képesek lennének. Mit lehet tenni?

Fel kell rázni az embereket. A haza veszélyben van! Nemzeti összefogás kell! Mindenkit meg kell hívni egy tárgyalóasztalhoz, aki aggódik az országért. El kell fogadni egy minimumot, mint például:a szabadság, a jogállam,a demokrácia,az  európai felzárkózás. El kell utasítani a gyűlölködést, a rasszizmust, a maffia módszereket... Olyan miniszterelnökjelöltet kell felkérni, aki nemzetközileg elismert személyiség,nem csupán a bal oldal támogatja, hanem minden tisztességes ember mögé tud állni. És: nincsenek politikai ambíciói, két év mulva választások kiírását kezdeményezi. 

A pártoknak ez időt adna, hogy rendezzék soraikat. Senki sem  lenne erkölcsileg elmarasztalva, presztízsveszteség nélkül lehetne tovább lépni. 

Ma még egy ilyen út járható. Az ország valódi állapotát kell bemutatni: ez válhat ki kataklizmát! Azt kell látni az embereknek, hogy a tragédia egyre közelebb van! A nemzeti összefogás ma már élet-halál kérdése! Gyermekeink, unokáink sorsáról van szó!   Aki ma csak pártban képes gondolkozni, alkalmatlan a politizálásra. 

Óriási a felelőssége Mesterházy Attilának. A nemzeti összefogás élére állhat.  A Műegyetem rakparton ezt a lehetőséget elszalasztotta. Feledtetheti, ha nem csak bal oldalban, hanem az egész országban gondolkodik. És e szerint lép, veszi körűl magát a hazáért tenni akaró emberekkel. Olyanokkal is, akik lángolnak, és akik a lángot képesek továbbadni is. 

 

 


sphagin
4 éve

A gond ott van, hogy ha nincs összefogás, akkor nincs Orbánváltás sem !

Érthető, hogy nem lehet mindenkivel összefogni és ebben egyet is lehet érteni, de a fő erőkkel mindenképpen meg kell ennek történie, mert egyébként nincs választási győzelem.

Ezt nem Gyurcsány és a többiek találták ki, hanem a választási törvény kényszeríti ránk.

Nem Gyurcsány akarja tehát az összefogást, hanem a kényszerre adott válasz nem tud más lenni. Nincs más, jobb megoldás, mint az összefogás a győzelem érdekében és a leeendő kormányzás érdekében.

Tulajdonképpen egy kormányzásra összehozott szövetséget kellene létrehozni, még a választás előtt és nem utána. Egy győzelem esetén se történne más,. mint, hogy koalíciót kellene kialakítani, hogy tudjanak kormányozni. 

A gond inkább az, hogy a jelen esetben nincs értékmérő, hogy ki mennyit ér és mennyi szavazatot kapott és ez okoz feszültséget. Nehéz eldönteni, hogy ki milyen arányban képviseltesse magát. Nehéz, de nem lehetetlen, mert a győzelen érdekében nagyvonalúnak kellene lenni. Ez hiányzik a "szövetséget" kötőkből és ez fogja a bukásukat is okozni.

Hamis az az állítás, hogy a sok vákasztási jelentkező miatt, úgy sem lehet összefogást kialakítani. Azok a jelöltek, akik számba jöhetnek szövetségesként, egy megegyezés esetén döntő tényezőként szerepelhetnének a válassztási hangulat szempontjából, míg így, csak a széthúzást testesítik meg. Bevonásuk esetén a többiek is más véleményen lennének és az egész válassztási hangulat más lenne

Érdekes, hogy ezt mindenki tisztán látja, kivéve a "szövetkezőket" és így rajtuk marad az egyéni pecsenye sütési vád. Valójában ezt nem tudják lemosni magukről, annyira szembetűnő !

Hamis az a vélekedés is, hogy a "szövetség" önállóan győzni tudna.

Nem fognak rájuk szavazni a többiek, ha nem lesznek nagyvonalúak és nem tesznek meg mindent a győzelem érdekében. Inkább otthon maradnak és örökre megútálják a baloldalt !

Biztos, hogy győzni akarnak ?

Vagy "csak" jól szerepelni ?

Mert akkor felesleges az Orbán leváltásáról szóló  szóló rizsa, mert a tetteikkel az ellenkezőjét bizonyítják be ! A választók nem fognak az MSZP-re szavazni csak azért, mert Orbánt utálják, ezzel nem lesz szerethetőbb az MSZP sem. Nagyvonalúság nélkül nincs hiteles MSZP politika !

A Bajnai-Mesterházy  taktika nem a győzelem taktikája !

Összefogás nélkül nincs győzelem, csak részvétel !

Részvétet meg lehet kívánni a választási vereség után is.!

gezemice képe

gezemice
4 éve

....mintha Orbánt hallanám.......ne azt nézzétek mit mondok, hanem mit cselekszem........ezért hiteltelen az MSZP .  Lehet utálni Gyurcsányt de azt tudni kell, hogy a követőit nem fogják megkapni, mert ott elkötelezett emberek vannak. Ö, befog jutni a parlamentbe! Észbe kellene kapni és nem az "öreg szamrakra" hallgatni, mert elolvadnak, mint az északisark........