Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Merénylet a bírói függetlenség ellen – elképesztő ötletei vannak Orbánéknak

via HVG

2018. május 3. 11:09 | 1 hozzászólás

„A Fidesz elszántságát jelzi, hogy a különbíróságokra vonatkozó jogszabályt korábban már feles törvényben is megpróbálta átnyomni a parlamenten, ami azonban – épp emiatt – fennakadt az alkotmánybírósági rostán. Az efféle akadályok mostanra elhárulhatnak a hatalom útjából.”

Két kormányzati ciklus után lényegében egyetlen független intézményrendszer bevétele maradt hátra a Fidesznek: az igazságszolgáltatásé. Az újabb kétharmad birtokában a bíróságok bedarálása csupán idő kérdése – írja e heti számában a HVG.

Az előző kétharmados parlamenti többség ciklus közbeni elolvadása volt az oka, hogy a regnáló hatalom számára kényes ügyeket tárgyaló úgynevezett közigazgatási bíróságokat a Fidesz eddig még nem tudta létrehozni. Ezek a politikai indíttatású különbíróságok hatásköröket vonnának el már meglévőktől. Itt határozhatnának az állami szervek, például az MNB, a Közbeszerzési Döntőbizottság vagy éppen a Médiatanács intézkedéseinek jogszerűségéről, konkrétan például olyan ügyekben is, hogy ki milyen rádiót, tévét működtethet. A különbíróságokon dőlne el az is, hogy az állam mit titkolhat el, ugyanis a közérdekű adatok kiadása miatti perek is oda tartoznának. És persze választási ügyekben is ott mondanák ki a döntő szót.

Tovább...


A cikk eredetije: Merénylet a bírói függetlenség ellen – elképesztő ötletei vannak Orbánéknak


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
11 hónapja

Isten óvjon  bennünket  attól, miként lehet leváltani  a 2/3-t.