A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Mennyit csalnak a kiemelt adózok?

via Népszabadság Online

2013. december 17. 11:24 | 4 hozzászólás

Az adóhatóság 2010. január 1. és 2013. III. negyedéve között 3027, az adóteljesítménye alapján kiemelt adózónak minősülő társaságot ellenőrzött, a bevallások utólagos vizsgálata során összesen 117 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapított meg, illetve 34,99 milliárd forint adóbírságot szabott ki - közölte a nemzetgazdasági miniszter egy írásbeli kérdésre.

Varga Mihályhoz Józsa István szocialista képviselő fordult azzal a kérdéssel, hogy mennyit csalnak a kiemelt adózók.
A tárcavezető - a parlamenti honlapon közzétett válaszában - jelezte, hogy a 2010 és 2013 között megállapított 21,85 milliárd forint jogerős adóbírságból 14,56 milliárd forint folyt be a költségvetésbe. Hozzátette, hogy 2010 óta összesen 68 esetben vetődött fel adócsalás bűncselekményének gyanúja.

Varga Mihály írásbeli válaszában kiemelte: Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) volt alkalmazottja november eleji sajtótájékoztatója és az azóta történt megnyilvánulások "pusztán vádakat, rágalmakat tartalmaznak az adóhatósággal szemben, konkrétumokat nem".

A NAV ellenőrzései során nem tesz különbséget a gazdálkodók között, az ellenőrzésre az adóhatóság egy manipulálhatatlan informatikai rendszer alapján választja ki az adózót - rögzítette. Közölte, hogy egy közel 23 ezer fős, erős hierarchia szerint, a szolgálati utak mindenkori megtartásával működő szervezetben elképzelhetetlen egy Horváth András szerint leírt "kézi irányítás".

Horváth András a nyilvánosság előtt azt állította, hogy nagyobb hazai cégek és multinacionális vállalatok több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál. A NAV visszautasította a vádat, és rágalmazás miatt feljelentést tett volt munkatársa ellen.

Varga Mihály szerint a volt NAV-dolgozó által előadottak jelenleg bizonyíték nélküli vádaskodások, amelyek megalapozottságának vizsgálata az ügyészség hatásköre.


A cikk eredetije: Mennyit csalnak a kiemelt adózok?


Hozzászólások


kwepi
4 éve

És mennyit csal az APEH - illetve ma már NAV? És ez pártfüggetlen!!!

Az első kényszervállalkozókat az akkor APEH hozta létre, ezek voltak a behajtók. Bár az Apeh épületében volt az irodájuk azt követően is, hogy egyéni vállalkozók lettek, és onnan telefonáltak, és mint munkavállalóknak, ugyanúgy kellett bejárniuk, előzetesen egyeztetni a szabadságukat -  mégis számlát adtak minden hónapban - és nem fizetést kaptak. A legtöbb villany és gáztartozása hosszú évekig különböző megyei apeh-szervezeteknek volt - csak éppen úgy szólt az egyezség, hogy az elektromos művek lenyeli a nem fizetést, cserébe nem kap apeh ellenőrzést. Egyik régi barátnőm 15 év munkaviszony után, amikor felmondott az APEH-nál, döbbent rá, hogy 15 évig nem volt bejelentve. Az apeh adott neki plusz 1 év fizetést, csak fogja be a száját. 

Ki ellenőrzi hogy a NAV-nál betartják-e a szabályokat? 

 

Babett képe

Babett
4 éve

Azt hiszitek, hogy csak a kiemeltek csalnak? A kicsiket elkapják, a nagyokat - főleg ha fidesz közeliek - hagyják.

Nemis az a kérdés, hogy mennyit csalnak, hanem az, hogy meddig tehetik ezt nyugodtan, büntetlenül?

oregnene képe

oregnene
4 éve

Mennyit csalnak? Amennyi belefér