A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Megvezetik az időseket

via Népszava Online

2018. október 7. 11:30 | 1 hozzászólás

Hegyesiné Orsós Éva: "Több mint 70 ezer olyan nyugdíjas van, akinek az ellátása az 50 ezer forintot sem éri el. A statisztikák szerint minimum 90 ezer forint kell ahhoz, hogy egy egyedül élő megfelelő mederben tarthassa az életét. Sok nyugdíjas van, akinek ennyi sincs, ők több százezren vannak, félmillió feletti a számuk. Nagyon magas a kisnyugdíjasok aránya. Rajtuk a nyugdíjemelés mostani rendszere semmit nem tud segíteni."

A Vasárnapi Hírek Hegyesiné Orsós Évával, az egyik legnagyobb idősszervezet elnökével készített interjút.  

– Készülnek az új világra? – Milyen új világra kellene készülnünk?

– Orbán Viktor mondta a héten az Idősek Tanácsa ülésén, hogy november 1-jétől új világ köszönthet az idősekre, mert a dolgozó nyugdíjasok megkapják a nyugdíjukat és a munkabérüket is úgy, hogy utóbbi után csak a 15 százalékos szja-t kell fizetni. Jónak tartják az irányt?

– 2010 óta a kormány idősekkel kapcsolatos foglalkoztatáspolitikája következetlen és ellentmondásos. Hasznosabb lett volna munkaidő-kedvezménnyel vagy kedvezőbb munkaidő-beosztással megtartani az idősödő munkavállalót, mint a korhatár betöltése után elbocsátani, majd 3-4 év múlva visszahívni. Ezalatt az idő alatt sokszor kialakul az új életforma, kopik a tudás. Törvényt hoztak arról, hogy a bírók és általában a közszférában dolgozók a korhatár elérése után nem dolgozhatnak tovább, majd amikor épp e döntés hatására kiderült, hogy a kórházi ágyaknál nincs elég ápoló és az iskolában nincs elég tanár, adtak némi kedvezményt. Létrehozták a nyugdíjas-szövetkezetet, ami lehetőséget ad a visszafoglalkoztatásra, pedig sokakat a korhatár betöltésekor elküldtek. Ez nem felelős, hosszabb távon gondolkodó társadalompolitikát jelez.

Tovább...


A cikk eredetije: Megvezetik az időseket


Hozzászólások

ZSADIzene képe

ZSADIzene
6 hónapja

Okultunk a Fidesz-Kisgazdapárt 1998/2002-es regnálása idején alkalmazott nyugdíjemelésből, de jómagam nem szeretném azt vissza!
Ugyanis Hornék 19,5 % emelést ígértek 99-re, de mivel nem ők, hanem Orbánék jutottak a marsall bothoz, ők úgy oldották meg a kisnyugdíjak emelését, hogy elvették az átlagnyugíjasoktól a 19,5 %-os emelést, és mindössze 11%-ot adtak csak. Az ebből megmaradó összeget osztották ki a kisnyigdíjasoknak, ha jól emlékszem, 25%-os emeléssel!
Azonban!
Azt nem vizsgálták, kinek miért olyan kevés a nyugdíja! Azért-e, mert alacsony bérért dolgoztak (pl. takarítónőként), vagy azért, mert alig tudták összekaparni a 10 év járulákfizetéses munkaviszonyt!:(((
Ami nem méltányos eljárás szerintem. Mert nem mindegy, hgy valaki 10 évig, vagy 35-40 évig fizette a nyugdíjjárulékot, ráadásul akkoriban sávos járulákfizetés volt, azaz mentől magasabb volt a kereset, antól nagyobb kategóriában fizeték a %-ot!
És voltak olyan etikátlanok, hogy már az átlagkeresetűek a megmagasabb százalékba estek!:(((
Na EZ nem mindegy!
Az ilyenre azt szokták mondani:
Más farkával verték a csalánt! :P

Azaz:
Olyanok kaptak több nyugdíjat, akik nem csináltak érte semmit, mert kevés volt a munkában töltött éveik száma, és a legalacsonyabb % szerint fizették a járulékot is, akármennyi éven is át!
Nos, EBBŐL én köszönöm, de NEM KÉREK!

Továbbá:
Mindenki OTT kapjon nyugdíjat, ahol dolgozott, gazdagította azt az országot, és ott fizetett járulákot is!
Pl. aki az USÁ-ban dolgozott, és ott fizette a járulékot, onnan kapja a nyugdíjat is, mégpedig ha jól tudom, DOLLÁRBAN! ...