A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

"Megszokhattuk, hogy minden kiszivárog Magyarországon"

via Népszava Online

2017. február 3. 10:38 | 2 hozzászólás

Megszokhattuk, hogy Magyarországon minden kiszivárog – reagált a főpolgármester a Népszavának arra, hogy bár neki ezt nem engedték, a Figyelő tegnap részleteket ismertetett a rejtélyes OLAF-jelentésből. Tarlós István eközben azt ajánlotta a nemzetbiztonsági bizottság tagjainak, megnézhetik nála a dokumentumot, de írásban kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy neveket nem adnak ki.

- Kiszivárgott az OLAF-jelentés néhány fontos részlete. Nem dühös, amiért önnek nem engedték, hogy nyilvánosságra hozza a dokumentumot, amit viszont más megtett?

- Magyarországon megszokhattuk, hogy előbb utóbb minden kiszivárog. Kérdés, mennyire torzított formában. Nos, ami a jelentésből most nyilvánosságra került, az szinte teljes egészében megfelel a valóságnak. A teljes anyagot akkor sem lehet közzétenni.

- Állítólag az egyik fővárosi MSZP-s képviselőnek megmutatta volna.

- Kiderült, hogy ezt sem tehetem. Viszont, miután tényleg szeretném, ha a pártok ismernék a tartalmát, felajánlottam a parlament nemzetbiztonsági bizottság tagjainak, hogy nálam megtekinthetik a jelentést. De nekik is írásban kell vállalniuk, hogy az abban szereplő neveket nem adják ki. Eddig három párt képviselője jelezte, hogy élni fog a lehetőséggel.

- Csepreghy Nándor miniszterhelyettes a napokban is a nemzetközi baloldali politikai és üzleti élet összefonódásról, büntetőügyről beszélt. Erről van szó a 4-es metró esetén?

- Örültem a miniszterhelyettes úr újabb nyilatkozatának, mert megerősítette azt, amit én csaknem két hete mondok, hogy a 2010 utáni időszakot egyetlenegy észrevétel érinti az OLAF-jelentés 80 megállapítása közül, ez a 2006-ban 2012-ig szerződtetett ellenőrző mérnök cseréje. Ráadásul ezzel a szabálytalansággal a korábbi, OLAF által súlyosan szabálytalannak minősített állapotot szüntette meg a 2010 utáni közgyűlés, illetve a BKV, amihez a kormány hozzájárult. Az összes többi észrevétel a 2010 előtti időszakot érinti, a 20 metró alapszerződést még a 2006-os választások előtt kötötték. Mondtam, szeretném, ha a nyomozati anyag minél hamarabb nyilvánosságra kerülne, de tudomásul vettem, hogy az uniós adatvédelmi szabályokat be kell tartani. Erre a Miniszterelnökség és az adatvédelmi hatóság elnöke is figyelmeztetett. Közölték, ha a jelentésben szereplő monogramok, cégnevek nyilvánosságra kerülnek, komoly perek kezdődhetnek, amelyeknek pénzügyi szankciói is lehetnek. Nem értem, miért nem az OLAF teszi közzé a saját dokumentumát, hiszen uniós pénzek után nyomoztak, ráadásul a hivatal mindenki másnál jobban ismeri az EU szabályait. Halkan megjegyzem, azok közül, akik most nagyon hangosak az ügy kapcsán, néhányan addig örüljenek, amíg nem kerül nyilvánosságra a jelentés. Talán nem volt érdemes elutasítani Demszkyéknek azt a 10 évvel ezelőtti előterjesztésemet, hogy hozzák Közgyűlés elé a metrószerződéseket.

Tovább...


A cikk eredetije: "Megszokhattuk, hogy minden kiszivárog Magyarországon"


Hozzászólások

katicabogar képe

katicabogar
2 éve

Nyomtam egy mínuszt :(

kirschner képe

kirschner
2 éve

Szavazásra teszem fel a kérdést. Lesz-e felelősségre vonás , amennyiben bebizonyosodik , hogy tényleg ellopták a metró-ra szánt pénz egy részét.

Aki úgy gondolja , hogy nem lesz az nyomjon egy mínusz lájkot.

Aki szerint lesz felelősségre vonás az nyomjon egy plusz lájkot.