A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Meglepő adatok a rezsicsökkentésről

via Pénzcentrum

2014. január 20. 11:37 | 1 hozzászólás

Hiába a rezsicsökkentés, nem minden hazai közműszolgáltatónál javult tavaly a magyar lakosság közüzemidíj-fizetési hajlandósága. A legnagyobb veszélyben továbbra is a 60 napon túli késedelmes fogyasztók vannak. Esetükben a végső megoldás továbbra is a szolgáltatásból történő kizárás

Hiába a rezsicsökkentés, nem minden hazai közműszolgáltatónál javult tavaly a magyar lakosság közüzemidíj-fizetési hajlandósága - derül ki néhány hazai gáz- és áramszolgáltató körében végzett friss felmérésünkből. A rezsicsökkentés hatása főként a 60 napon túli késedelemmel rendelkező fogyasztók esetében nem hozott átütő sikert. A teljes állományt közelebbről vizsgálva, fogyasztói csoportokra lebontva a némileg megváltozott trend igen összetett képet mutat.

A Tigáz Zrt. lapunk számára megküldött adataiból például az derül ki, tavaly az éves kiszámlázás 14 százalékkal csökkent, mely elsősorban a rezsicsökkentéssel, az aktív fogyasztói létszám csökkenésével, valamint a fajlagos fogyasztás csökkenésével (a fogyasztók alternatív fűtési megoldásokat is alkalmaznak a gázfűtés mellett - a szerk.) magyarázható. Ezt meghaladó mértékben csökkent viszont a lakossági kintlévőség állomány, mely a rezsicsökkentésen túl a felszólítási és behajtási folyamatok optimalizálására, s a behajtás hatékonyságának növekedésére vezethető vissza. De az is sokat javít a számokon, hogy a társaságnál a felhasználók igényeit jobban figyelembe vevő részletfizetési kedvezményeket biztosítanak. A 60 napon túli lakossági kintlévőség, a teljes állományhoz viszonyítva azonban már jóval csekélyebb visszaesést mutat. A társaság véleménye szerint ebből az valószínűsíthető, hogy a rezsicsökkentés által felszabadult forrásokat elsősorban nem a hátralék rendezésére fordították a lakossági felhasználók.

Aggasztó fejleményekről számolt be lapunk megkeresésére viszont a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. "Mi azt tapasztaljuk, hogy bár az utóbbi hónapokban, elsősorban a meleg időjárásból fakadó alacsonyabb számlákat könnyebben fizették be a fogyasztók. Viszont a fizetési hajlandóság javulását összességében már nem érzékeljük. A hátralékkal rendelkező fogyasztók száma sajnos nem csökkent, sőt emelkedett az utóbbi időszakban és a felhalmozott határidőn túli kintlévőség állománya is növekedést mutat" - mondta el a Pénzcentrum.hu megkeresésére a GDF Suez.

Tovább...


A cikk eredetije: Meglepő adatok a rezsicsökkentésről


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

Ez a  rezsicsökkentés, nem old meg semmit. Ráadásul minden más  egyébekért elképesztő árakat kell fizetni. A szolgáltató is  kénytelen más, alig észrevető bevételtnövelő eszköhöz nyúlni.