A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Megkapta a magyar kormány a brüsszeli keresetlevelet

via Index

2018. január 12. 12:04 | 0 hozzászólás

Hivatalosan is megérkezett az Európai Bizottság keresetlevele az Igazságügyi Minisztériumba arról, hogy megindítja az eljárást az Európai Bíróság előtt Magyarország - pontosabban a magyar kormány - ellen az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt - közölte péntek hajnalban a tárca az MTI-vel.

A kötelezettségszegési eljárás megindítását megelőzően Magyarország és Szlovákia 2015 decemberében megsemmisítési keresetet indított az Európai Unió működéséről szóló szerződés vonatkozó cikke alapján a tagállamokat képviselő miniszteri Tanács többségi döntésével elfogadott, a menedékkérők áthelyezéséről szóló határozat ellen. Így Magyarországnak Olaszország és Görögország tehermentesítésére mindösszesen 1294 nemzetközi védelemre szoruló menedékkérőt kellene befogadnia.

Az ügyben a magyar kormány a szlovákkal együtt ellentámadással indított és perelt a döntés ellen, azonban az Európai Bíróság tavaly szeptember 6-án elutasította Magyarország keresetét, egyben érvényben tartotta a határozatot. Közben az eljárástól függetlenül az intézkedés jogerős volt és végre kellett volna hajtani, ezért az Európai Bizottság az ilyenkor szokásos módon kötelezettségszegési eljárást indított. Ez egy darabig úgy nézett ki, hogy Brüsszelből küldtek egy felszólítást, amire a magyar kormány válaszolt, utána jött egy viszontválasz, és így tovább, de megegyezés híján megint az Európai Bíróságon kötöttek ki.

Tovább...


A cikk eredetije: Megkapta a magyar kormány a brüsszeli keresetlevelet


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges