A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Megint a szegények húzták a rövidebbet

via Femina

2013. december 27. 09:21 | 18 hozzászólás

Hajmeresztő és megalázó ötletek. 2013-ban két nincsteleneket sújtó törvényt is megszavaztak. A 2013-as év sok újdonságot hozott, de a rövidebbet újfent a szegények húzták. Idén két olyan törvényt is életbe léptettek, amely lényeges változásokat hoz a nehéz sorsúak életébe.

A hajléktalanokat közterületről kitiltó rendelet és a szociális temetés megszavazása a támogatásra szorulókat sújtja.

Szociális temetés

Az Országgyűlés szeptember elején fogadta el a temetkezésről szóló törvény módosítását, melynek értelmében jövőre már kérhetnek a rászorulók szociális temetést az önkormányzattól.

A szociális temetés értelmében a hozzátartozót nem terhelik költségek, az állam ingyenesen biztosít sírhelyet és koporsót vagy urnát, valamint gondoskodik a holttest hűtéséről, szállításáról, illetve urnás temetés esetén a hamvasztásról. A szociális temetést eredetileg 2014. január 1-től vezették volna be, de a Fidesz fejlesztéspolitikai csomagja szerint egy évvel elhalasztják a törvény hatályba lépését, így az 2015. január 1-re csúszik.

Embertelen feltételek

A temetkezésnek ez az előbb említett formája azonban csak akkor vehető igénybe, ha a hozzátartozó részt vállal a halott temetésre való előkészítésében, a sír kiásásában és visszahantolásában, a koporsó vagy az urna szállításában a temetőn belül, továbbá a sírba helyezésben vagy az urnaelhelyezésben. Ha mindez nem lenne elég, még a sír paraméterei is előre meg vannak határozva, nevezetesen egy két méter hosszú, két méter mély és egy méter széles sírgödröt kell ásnia a gyászolónak. Amennyiben ennek nem képes eleget tenni az illető, úgy még mindig választhatja az urnás temetést - hangzik az érv a kormánypárti politikusok szájából.

A temetést megelőzően úgynevezett munkavédelmi oktatáson kell részt vennie a temetést igénylőnek, majd alá kell írnia a szükséges papírokat. Ha valaki úgy érzi, hogy akár fizikailag, akár lelkileg nem képes végigcsinálni a folyamatot, úgy meg kell neveznie egy segítőt, aki biztosan képes ellátni helyette a feladatot. Ha a hozzátartozó szociális temetést igényel, de sem ő, sem pedig az általa felkért személy nem tudja teljesíteni az említett feladatokat, az önkormányzat közköltségen temetteti el az elhunytat. Ez esetben a temetési költségek hagyatéki teherként érvényesíthetők.

Van más út

A Belügyminisztérium még a szociális temetésről szóló javaslat májusi, kormány általi elfogadásakor felhívta a figyelmet arra, hogy az új temetkezési lehetőség nem zárja ki, hogy a gyászoló családok továbbra is igénybe vegyék a köztemetés lehetőségét.
Ebben az esetben azonban a temetés költségét álló önkormányzat a hagyatékból igényt tarthat anyagi kompenzációra.

Hajléktalanhelyzet

A fedél nélküliek helyzete sem sokkal fényesebb. December 4-én lépett hatályba a Fővárosi Közgyűlés hajléktalanokat érintő rendelete, amely jogellenesnek minősíti és bünteti az életvitelszerű tartózkodást bizonyos közterületeken. A tiltott zónák között első helyen szerepelnek Budapest világörökségi területei - például a Budai Vár, a Belváros jelentős része és a Duna-part -, illetve 29 kiemelt aluljáró, játszóterek, oktatási és egészségügyi intézmények, valamint ezek 50 méteres körzete, hidak és az ezek megközelítését szolgáló lépcsők - és ez a kör bármikor még tovább bővíthető önkormányzati úton.

Tiltott területen élő hajléktalanok

A gyakorlat szerint, ha a rendőrség vagy a közterület-felügyelet munkatársai olyan hajléktalannal találkoznak, aki a rendeletben meghatározott tiltott területen él, először felszólítják arra, hogy hagyja el a helyszínt.

Amennyiben ez nem történik meg, először szociális segítséget hívnak. A szociális munkát ellátók ilyen helyzetben próbálnak valamit tenni az adott hajléktalan érdekében, elhelyezni, vagy csupán informálni arról, hogy hová tud olyan helyre menni, amely nem tartozik a tiltott zónák közé - bár ez utóbbi tekintetében a lehetőségek igen szűkösek.

Hajléktalan rendelet

Ha az otthontalan ezt követően sem mutat együttműködést, és a felkérés ellenére sem távozik a tiltott területről, akkor szabálysértést követ el, és előállíthatóvá válik. Ilyen esetben elviszik a kormányhivatalba, és lefolytatják ellene az eljárást. Egyelőre még komolyabb előállításra nem került sor, türelmi idő van érvényben. Ez annyit jelent, hogy egy megállapodás alapján a rendőrség és a közterület-felügyelet december 31-ig - ha lehet - mellőzik az előállítást és a büntetést, hiszen még az intézkedéshez szükséges rendszer sem áll teljesen készen.

Tarlós nem érti

Tarlós István budapesti főpolgármester szerint egyszerűen arról van szó, hogy az utcán élő emberek szívesebben választják az aluljárókat, kapualjakat, mint a szállásokat. Holott a fővárosi önkormányzat két év alatt hétszáz új helyet és kórházat is biztosított.

Ehhez képest a megkérdezett hajléktalanok elmondása alapján a felkeresett orvos az esetek többségében nem kezeli megfelelően a sérülést, nem ad gyógyszert vagy kenőcsöt, maximum bekötözi azt. Tarlós István azt is elmondta, hogy az éjjeli menedékek 2500 ágyából 350-400 üres marad éjszakánként.

Hozzátette, úgy véli, hogy a kialakult helyzetről az ellenzék tehet, mivel a szocialista kormány idején egyáltalán nem gondoskodtak a hajléktalanokról. Ha nem így lenne, akkor most nem lennének tele hajléktalanokkal az utcák és az aluljárók. Mindezek ellenére nemrégiben pedzegette, hogy a kemény hidegben a metróállomás átmeneti éjszakai megnyitásáról gondolkodik.
 


A cikk eredetije: Megint a szegények húzták a rövidebbet


Hozzászólások

victorb képe

victorb
5 éve

"A fidesz profi a lenyulásban--meg a kommunikációban is!'

Az előző linket illusztrációnak szánam.

victorb képe

victorb
5 éve

Ki beszélt itt pártkasszáról? Itt a szegényekről volt szó!


ella
5 éve

A fidesz ügyesen csinálja a pártkasszát kiegészítendő nem kell ilyen módon pénzhez juttatni a párt kasszáját

A fidesz profi a lenyulásban--meg a kommunikációban is!

Nincs egyenlőre ellenszer a tevékenységük korlátozására--ők mindent formailag törvényesen csinálnak


ella
5 éve

A fidesz ügyesen csinálja a pártkasszát kiegészítendő nem kell ilyen módon pénzhez juttatni a párt kasszáját

A fidesz profi a lenyulásban--meg a kommunikációban is!

Nincs egyenlőre ellenszer a tevékenységük korlátozására--ők mindent formailag törvényesen csinálnak

victorb képe

victorb
5 éve

Attól tartok, az a 7 milliárd egyhamar nem éri el, amit kér...


ella
5 éve

közben 7 milliárd ember kér politikai és gazdasági jogokat!

victorb képe

victorb
5 éve

Kedves plalyA!

A hajléktalanokkal kapcsolatban nem tudsz meggyőzni, hiszen azt, hogy:

"jogellenesnek minősíti és bünteti az életvitelszerű tartózkodást bizonyos közterületeken. A tiltott zónák között első helyen szerepelnek Budapest világörökségi területei - például a Budai Vár, a Belváros jelentős része és a Duna-part -, illetve 29 kiemelt aluljáró, játszóterek, oktatási és egészségügyi intézmények, valamint ezek 50 méteres körzete, hidak és az ezek megközelítését szolgáló lépcsők - és ez a kör bármikor még tovább bővíthető önkormányzati úton."

Ennek igenis komoly okai vannak. Gondolj arra, mi van, ha tűz üt ki egy metróban, vagy tömegeknek kell menekülnie egy gázrobbanáskor, egy leomló tűzfal elől, stb. Senki se torlaszolja el ezeket az útvonalakat! De arra is gondolhatsz, hogy milyen kellemes meglepetés érné pl. a Budai Vár látogatóit, ha látványosság helyett kartondobozokból ápolatlan lakók bámulnák őket, vagy a Vörösmarty cukrászdához hullámpapíron fekvő embereken keresztül kéne eljutni.

Alulbecsülöd a vezető családok hatalmát:

"Hiába övék a tőke, nem ők a döntéshozók mára."

Hát ezt komolyan így gondolod??? A vagyon egyenes arányban áll az érdekérvényesítő képességgel, vagyis a hatalommal. Márpedig ez a hatalom mozgatja a bankokat, a multinacionális cégeket, a kormányokat, a politikusokat - csekély kivétellel (BRICS országok, Izland)

A jelenlegi kormány egy rossz lépést tesz, ami nem tetszik nekik, 5-600 Ft felé megy az euró árfolyama, és kénytelen a 2/3 azt tenni, amit a Rotschieldek vagy más jópofa, a hatalomtól félő szegény gazdagok akarnak.

Amióta az ő kezükben van a pénzkibocsájtás joga, élnek és visszaélnek vele.

Ezért van az, ha felveszel 10 milliót egy kis házra, a banknak ez jelent kb. 100 ezer forint költséget, rajtad meg bevasal 25-30 milliót. ha meg még deviza alapúnak is nevezik, még többet. Nem véletlenül folynak mindenütt tüntetések, hogy az országok jegybankjaira szálljon vissza ez a jog.

Leegyszerűsítve: osszuk két rézre a gazdaságot:

1: a magánbankok, akiknek kizárólagos joga a pénz létrehozása és a többi szereplőnek kölcsönöz.

2: a gazdaság összes többi szereplője, aki pénzt használ kölcsön formájában.

A renszer paradoxonja, hogy a 2.-nak mindig többet kell visszafizetnie, mint amit 1.-től kapott, tehát olyan valamit, ami nem áll rendelkezésére (áru igen, de pénz nem), vagyis újabb kölcsönt kell felvennie. (mindez természetesen rendszer-szinten)

Tehát: amíg ez a rendszer létezik, feleslegesen okolsz bármilyen kormányt.

 

plalyA képe

plalyA
5 éve

Kedves Victorb!

Majdnem igazad van. De csak majdnem.

Az a 300, az 400 -  legalább is a Word Wealt Report  listája szerint, mely minden évben megjelenik és letölthető a www. forbes.com oldalról.

Viszont ha már ilyen elméleti síkra tévedtünk, akkor mondanék néhány dolgot.

Nem mondtam, hogy az aluljáróban kell minden hajléktalannak megjelenni- azt mondtam, hogy az okot kell megszüntetni és ezzel együtt az okozat is megszűnik. Azzal hogy a Blahára csoportositom a hajléktalanokat, nem szüntetem meg az okot. Az éppen olyan felületi intézkedés, mint az, hogy törvényileg kitiltom őket az aluljárókból. Ráadásul óriási nagy öngól.

Ugyan is a hajléktalan ha nem megy el, akkor előállítják és bezárják- azaz lesz fedél a feje felett, kap enni és tisztálkodhat is( sőt kötelező) Ha rabosítják akkor még ruhát is kap. Mindez persze a te adófizetésedből csinálják meg. Én, ha hajléktalan lennék csak is ezt választanám. Volna némi munkám, sőt jövedelmem is. Kivel tolt ki megint a Tarlós?  Ja, amellett igen kesztyűs kézzel kell bánni velük, mert azonnal 15 jogvédő szevezete liheg a börtönparancsnok irodájában. Tehát öngól, sőt még annál is rosszabb.

De mondok mást.

Azt mondod, hogy nem tudják megoldani a kormányok – miért akarják megoldani?

Nem akarják, mert így számukra kényelmesebb.

Azt mondod, hogy az 3-400 család birtokolja a javak 99%-át. Viszont ennek a foglyai is. Hiába övék a tőke, nem ők a döntéshozók mára. Hanem azok, akik üzemeltetik a tőkét.

Ezek viszont nem a tőke tulajdonosok, ez

Ezek a káderek.A szabványosítok alkalmazottai, minősítők, tanácsadók, befektető  szervezetek alkalmazottai, stb stb. Ők az „igazi urak” Laslie Sklair után a „Transznacionális tőkések” A 3-400-aj ugyan úgy félnek tőlük ,mint bármelyik másik osztály. Ők a döntéshozók, ők vannak a G-8, G-20 csúcson. Aki nem parírozik, az tönkre megy.

Persze a tőketulajdonosok küzdenek ellenük, mert szeretnék a hatalmukat vissza venni - de már nem tudják. Ezt mutatja a jelenlegi válság is.

A káderek az „általános vezető gárda” és az általuk kidolgozott és alkalmazott irányítási séma alapján működik a világ. Az első ilyen erőpróba a neoliberalista gazdaságpolitika volt, amely az első „lázadás” volt a tőkebirtokosok ellen. Akkor még nem volt egységes a káderek osztálya ezért a Reagen és Thatcher korszak-bizonyos visszaredeződést hozott, a piac ismét

minden társadalmi tevékenység fő rendezőelvévé vált, a piaci társadalmasulás vilaggazdasági

és nemzetállami szintű koordinácios formainak visszaállitásával párhuzamosan az elmozdulás

másik fő aspektusa, a tervezett társadalmasitás trendjének visszaszoritására tett kisérlet volt ez a korszak.

Csak hogy ez a program nem volt sikeres és újra csak a „lázadók” jutottak döntési helyzetbe, oly annyira, hogy mára már az első lázadás neoliberalits gazdaságpolitikája sem elég, és már tovább léptek a kapitalizmus megdöntésének irányába. Természetesen ez a folyamat hosszú, és nem lesz sétagalopp,  A tőkebirtokosoknak azért még van tartalékuk és egy ideig kitartanak, de már nem tudják visszafordítani a „lázadást” Ahogy nem sikerült a Reagen adminisztrációnak, uúgy a mostaniaknak sem sikerül. Túlnagy a hatalmuk a Transznacionális tőkéseknek- akik éppen ezért mert ők vannak hatalmi pozícióba nem válnak tőkebirtokossá. Nem adják fel a kiharcolt lehetőségeiket.

Ebből következik, hogy a hajléktalanok problémájának amegolása is olyan közel van, mint a kapitalizmus meghaladása. A baloldalnak az lenne most a legfontosabb szerepe, hogy segítse a transznacionális tőkéseket ebben a küzdelemben, de úgy hogy a lehető legnagyobb maximumot hozza ki a váltás utáni helyzetből. Akkor megoldódhat a hajléktalanok problémája kedves Victorb. Ahogy megoldódhat a tőke és munka ellentéte is. ( Nem azt mondtam, hogy megoldódik, csak azt hogy megoldódhat. Ha a balodal nem készül fel akár rosszabb is lehet.

 „Nincs, nem volt és nem is lesz olyan magyar kormány, amelyik ezt meg tudná oldani.”

Dehogy nem volt. De volt egy pár. Lehetne akár most is ha figyelembe vennék a nemzetközi ( globalizációs) trendet ( Franciaországban alanyi jogon jár a lakhatás például- meg Skóciában is, Van ahol meg tudták oldani, Magyarországon is meglehetne – például ha fokoznák a piaci részesedésből az állami vállalatok részesedését. Akkor ugyan is az ujraelosztható keretet az állami vállalatok nyeresége töltené felés nem az adók jelentenék a fő bevételi forrást. ( Lehetne konkrét adókat csökkenteni és nem az adóoldalak közötti tologatást csinálni)

De ezt a folyamatot már annyiszor leírtam, hogy lassan már unalmassá válik. Érdekes külföldön működik, csak Magyarországon nem.  Például a szövetkezeti mozgalom ugyan ezt erősítené - de ezt megint leírtam már.

Tehát kedves Victorb, van megoldás és meg is valósítják sok helyen (Például ezért nem hoznak ilyen eszement törvényt fejlettebb országokba) Ezért aztán, már ne is haragudj, csak is a kormányon tudom számon kérni. De ez Magyarország, és ami logikus és használható azt Magyarországon nem lehet csinálni – mert akkor nem tudnánk megmutatni a világnak, hogy, hogy is kell csinálni (lásd eszement törvény) Nem baj, hogy jól kiröhögnek bennünket. Lehet megint haragudni a világra - és elmondani, hogy senki sem ért meg minket. Lehet megint megsértődni. Magyarország ebben is jobban teljesít.

victorb képe

victorb
5 éve

Azt 50 éven belül nem oldja meg senki.

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

Kedves Victorb!

A felsorolt okokat magam is megtapasztaltam, tapasztalom.  És nem vagyok tőle boldog, sőt... Igaza van PlalyÁnak, az okot kellene megszüntetni.

victorb képe

victorb
5 éve

Kedves plalyA!

Nem is keverem össze, és nem is utaltam rá, hogy a kettő ugyanaz lenne. A hajléktalanok gondját eddig egy nyugati ország sem tudta állami szinten megolgdani, szinte mindenütt csak a humanitárius szervezetek és egyházak látják el őket.

Viszont megpróbálnék a logikádra építeni: holnaptól minden hajléktalan, aki csak elfér, menjen a Blahára aludni? Gondolom, vagy mindenki, vagy senki. Így korrekt. Egyébként hogy gondolnád? Talán napközben is ott legyen mind? Esetleg Te is hagynál mindenütt egy két méteres sávot a gyalogosoknak? Talán pártállástól, eltartottak számától, jövedelmi viszonyoktól tennéd függővé, hogy ki lehet ott?

Tehát maradjunk annyiban: én nem mehetek a szállóra, tudomásul veszem, az aluljáró pedig aluljárásra, nem pedig szállásnak van. Ezt meg bármelyik hajléktalan tudomásul veheti.

A hajléktalanságot okozó gazdasági gondokat - ami világméretű probléma - helyesebb lenne, ha nem a mindenkori kormányokon, város-vezetéseken, hanem az az országok, államok fölött álló pénzügyi, gazdasági irányító családokon kérd számon! Nincs, nem volt és nem is lesz olyan magyar kormány, amelyik ezt meg tudná oldani.

Mi sem könnyebb annál, mint azt pampogni, hogy már megint a szerencsétlen szegény emberen verik el a port.

Jelen pillanatban a földi javak 99 %-át 300 család birtokolja, a fennmaradó 1 % pedig azé a pár milliárdé, akik kimaradtak ezekből a családokból. Itt hol az igazságérzeted? Ugyanis Te is hajléktalan vagy. Legfeljebb van fedél a fejed felett. Az még talán nem azé a 300 családé.

 

plalyA képe

plalyA
5 éve

Kedves Victorb!

Nem ugyan arról beszélünk.

A társadalmi együttélés szabályai azok mások, mint a hajléktalanok léte. Az egyik egy társadalmi-gazdasági alakulat következménye, másik pedig egy közösségi konszenzus.

Nem kéne a kettőt összekeverni.

Ahhoz, hogy van ahol nem lehet dohányozni, vagy nem mehetsz be fedetlen vállal, nem mérhető, hogy a hajléktalanokat kitiltják innen vagy onnan.

A szocializáció foka sem mérhető össze a társadalmi-gazdasági alakulat által kitermelt gazdasági devianciával. Ezt sem kéne összekeverni.

Nem azért tiltották ki őket, mert a bádogvárosban éltek és hajléktalanok voltak, hanem azért mert a társadalmi elvárásoknak nem feleltek meg.

Franciaországban, Angliában sem hoztak törvényt arra nézve, hogy mondjuk Párizsban, vagy Londonban nem lehet az utcán élni.  De Rómában sincs ilyen törvény.

Láttam hajléktalant Londoni aluljáróban és Rómában a Vatikán főutcáján - A szent-Péter teret az Angyalvárral összekötő úton.  Például a Szentszékhez delegált Kanadai Nagykövetség előtt. Róma polgármestere mégsem hozott törvényt arról hogy kitiltsa onnan a hajléktalant.

 S mint mondtam, az okot kell megszüntetni- azt pdig a társadalmi gazdasági alakulat szolgáltatja. Azaz azt kell megváltoztatni és akkor nem lesz hajléktalan probléma.

victorb képe

victorb
5 éve

Kedves plalyA!

Ha úgy lenne ahogy írod, akkor Németországban, Franciaországban, Olaszországban önkényuralom van.

Nem a törvények lelketlenek, hanem maga az élet. Azt azért ne gondold, hogy hogy az Elisée palota, a Bundestag, vagy a Buckingham palota előtt hajléktalanok éjszakázhatnának! Prostituáltak sem lehetnek mindenütt, italbolt sem lehet mindenütt, hajléktalanok sem lehetnek mindenütt és dohányozni sem lehet mindenütt. Vannak olyan helyek Európában, ahol nem lehet burkában vagy csadorban járni, van olyan hely, ahol nem lehet vallási jelképeket hordani, illetve olyan hely, ahová fedetlen vállal, vagy nyakkendő nélkül, ne adj isten 18 év alatt nem mehetsz be. Van olyan, hogy nem torlaszolhatsz el egy forgalmas utat, van olyan, hogy nem vizelhetsz bárhol. Ezeket szabályoknak nevezik. Az együttélés szabályainak.

A problémát tényleg nem a törvények fogják megoldani. De azt, hogy nem lehet egyes aluljárókban éjszakázni, az nem a hajléktalanok ellen, hanem a járókelők érdekében van. Ebben önmagában nincs ellentmondás.

Tetves gyerekek: A tetvetlenítést tényleg a higiénia + a tetűirtó szer oldja meg, de az iskola nem kötelezheti a tetves gyerek szüleit a tetvetlenítésre. Nem is teszi. Tetves is lesz a többi gyerek, hacsak ezt nem fogják szabályozni.

Halkan jegyzem meg: a wc arra van, hogy szükségletedet végezd rajta, a járda meg az aluljáró pedig arra, hogy járj (alul) rajta. Funkcionálisan ez a rendeltetése, erre adót fizetünk, de fizetünk adót azért is, hogy legyenek hajléktalan szállók. Ha szerinted a hullámpapír jobb a szállónál, csak mondd meg nyugodtan!

Franciaországból nemrég tiltottak ki egy - nem hajléktalan - bádog-, illetve lakókocsi városban élő roma csoportot, mert nem az elvárásoknak megfeleő módon éltek. Azt kell mondanom, hogy igazuk volt. Mehetnek vissza Romániába meg Bulgáriába. Ott sem lenne rosszabb lakhatásuk.

 

 

plalyA képe

plalyA
5 éve

Kedves Victorb!

Álszentség? Hm. Lehet. Csak azt felejtetted el megmondani, hogy mi az Álszentség?

A törvények, vagy az ellenük való tiltakozás. Ugyan is nem mindegy a dolog.

Szerintem a törvények azok ténylegesen álszentek. Ugyan is felületi kezelés és nem a probléma megoldása. Ha ugyan is nem lennének hajléktalanok, akkor ugyebár nem lenne velük tele az aluljáró, vagy a lépcsőház.

 Tehát azt gondolom, hogy nem kitiltani kéne őket, hanem a hajléktalanság okát megszüntetni. Tudod, a roma gyerekek sem lesznek attól tetvetlenek, ha kiközösítik őket. Nem az, az ellenszere, hanem a higiénia. Azzal a probléma nincs megoldva, hogy nem lehetnek az aluljáróban, vagy a lépcsőházbn. Az ilyen irányú törvények lelketlenek, és azt nem lehet megérteni, hogy Tarlós úr mit nem ért ezen.

Ő például miért nem egy közösségi szálón tengeti az életét?

Ugyan is, ha esetleg megtenné, akkor talán megértené, hogy miért választják az aluljárót mintsem a közösségi szállásokat.

Tudod a Katááának van ám igaza. Embertelen és megalázó törvényeket csak olyan állam hoz, ahol önkényuralom van.

Talán az okot kéne megszüntetni és nem az okozatot. Általában az ok megelőzi az okozatot és közvetlen hatást gyakorol az okozatra- azaz,  ha nincs ok, akkor okozat sincs. Erre az egyszerű dologra „master Tarlós”, hogy nem tud rájönni. Én meg ezen csodálkozom.

Hiába na, kell még neki iskolába járni egy kicsit, vagy valakinek meg kéne mondani neki ezt az egyszerű alapigazságot. Szerinted?

victorb képe

victorb
5 éve

Kedves Kataa! Mit szólna, ha a házuk előtt, illetve a lépcsőházban (ha van olyan) hajléktalanok lennének éjszakánként? Gondolom, boldog lenne. Ugyanúgy, mint a műszak végén az ápolónő, mikor keresztül mászik az aluljárókban lévő hajléktalanokon. Van akinek nem kell a szálló, a fürdés, a meleg. Vannak viszont olyanok, akik félnek az ápolatlan emberektől. Nekik is vannak jogaik. Persze, erre azt is lehet mondani, hogy ne ott menjenek haza...

Pont olyan, mint mikor a roma gyereknek joga van tetvesnek lennie és iskolába járnia, de osztálytársaiknak nincs joguk tetvetlen osztályba járni.

Vagyis mindez csak álszentség.

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

Elképesztő amilyen megalázó törvényeket hoznak a szegények rovására. El gondolodtam: Nekik szórakozás, hogy embertársait  megalázzák.