Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Megint hazudott az Orbán-kormány, a NATO nem írja elő, hogy militarizálni kell a magyar iskolákat és az óvodákat

via 168 Óra Online

2018. január 3. 11:36 | 2 hozzászólás

Diplomatikusan, de cáfolta az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) brüsszeli központja Dömötör Csabát, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárát, aki a hétvégén azt nyilatkozta, hogy az Orbán-kormány egy „NATO-kötelezettség” miatt kér az iskoláktól és óvodáktól úgynevezett Honvédelmi Intézkedési Tervet (HIT) – írja a Népszava.

Mi is megírtuk, hogy az óvodák és iskolák december végén fél évet kaptak a humántárcától, hogy elkészítsék saját intézményük terveit arról, hogyan működnének egy szükségállapot idején. A programban le kell írniuk, hogyan készítik fel saját oktatási intézményüket egy ilyen helyzetre, hogy szervezik meg a rájuk háruló honvédelmi feladatokat, illetve a válságkezelés katonai feladatainak támogatását. Dömötör szerint azért vezetik be az új rendszert, mert „a migrációs válság következtében Európának nincs olyan pontja, ahol ki lehetne zárni, hogy terrorcselekményt követnek el.”

A Népszava érdeklődésére azonban a NATO-nál úgy reagáltak a magyar kormány kezdeményezésére: a nemzeti hatóságok felelőssége, hogy az állampolgárokat és az ország infrastruktúráját megvédjék a terrortámadástól és annak következményeitől.

„A NATO tagállamok eltökéltek, hogy megerősítsék az ellenálló képességüket a fegyveres támadásokkal szemben, a szövetség azonban csak tanácsokat ad és minimum elvárásokat fogalmaz meg a tagjai felé, továbbá fórumot biztosít a tapasztalatcserére” – mondta a lapnak egy NATO -tisztségviselő.

Nagyjából ugyanez köszönt vissza a vezető óvónőket és az iskolaigazgatókat a rendkívüli állapotra felkészítő akcióterv elkészítésére utasító Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) keddi közleményéből is, igaz ellenkező előjellel. A minisztérium indoklása szerint ugyanis a NATO Válságreagálási Rendszere írja elő, hogy a tagállamoknak mindent meg kell tenni a lakosság krízishelyzetre való felkészítésére, és ezt a kitételt a hazai honvédelmi törvény is tartalmazza. Ezek alapján ma már valamennyi állami intézmény rendelkezik Honvédelmi Intézkedési Tervvel Magyarországon, most tehát nem történik más, mint hogy a kulturális vagy egészségügyi intézmények után az oktatási területnek is eleget kell tenni ennek a kötelezettségnek.

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint azonban Magyarországnak nincs olyan NATO-tagságból fakadó közvetlen jogi kötelezettsége, ami előírna ilyen, óvodákra-iskolákra vonatkozó konkrét védelmi tervet. A szakértő a Népszavának hangsúlyozta, alapvetően hasznos dolog, hogy a közintézményeket felkészítsék egy rendkívüli helyzetre, de ebben az esetben túl hangosra sikerült a kommunikáció.

Tovább...


A cikk eredetije: Megint hazudott az Orbán-kormány, a NATO nem írja elő, hogy militarizálni kell a magyar iskolákat és az óvodákat


Hozzászólások

csejoska képe

csejoska
1 éve

Az "magától értetődő" hogy minden kicsöpögtetett információ (korm. vélemény) ugy távol esik a valóságtól, mint Makó Jeruzsálemtől !! Ezt már  megszoktuk !

De !!! Lehet azért, mert nem dolgoztam a diplomáciai teszületben, de semmitmondónak érzem a választ.(" a nemzeti hazóságok felelőssége .... megvédjék...") Érzetem , ez azt jelenti, hogy mit méltatlankodtok, a kormány csak a feladatát teszi ! és nem azt, ami a valóság, miszerint a sz..rt a NATO ra akarták kenni.

Kataaa képe

Kataaa
1 éve

Meg  sem lepődöm már. Akkor mondanak igazat, amikor megtévednek.