A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Meghalt Baló György

via Index

2019. március 18. 16:31 | 1 hozzászólás

Baló György jelentette a legmagasabb újságírói minőséget ebben az országban. Pótolhatatlan veszteség. "Ha újra dönthetnék, biztos nem lennék se újságíró, se televíziós. Nem tudom, hogy a mai világban, különösen Magyarországon létezik-e független média." - ídézte őt az MSZP.

Meghalt Baló György televíziós szerkesztő, műsorvezető, a Magyar Televízió volt kulturális igazgatója, Pulitzer- és Prima Primissima-díjas újságíró. Baló évtizedeken át szerkesztett és vezetett közéleti-politikai műsorokat a köztévén és kereskedelmi csatornákon. Dolgozott többek között a Híradó, az Aktuális, a Záróra, A Hét, Az Este, a Szólás Szabadsága és a Magyarul Balóval című műsorokban. 71 éves volt.
71 éves korában meghalt Baló György, írja a Híradó.hu honlapja.  Az MTI híre szerint  az ismert tévés újságíró méltósággal viselt, hosszú betegség után hunyt el szerettei körében. Temetéséről később intézkednek.

Ha újra dönthetnék, biztos nem lennék se újságíró, se televíziós. Nem tudom, hogy a mai világban, különösen Magyarországon létezik-e független média. A rendszerváltozás egyik legnagyobb hiányossága volt és maradt, hogy nem sikerült megteremteni az igazán független, szuverén közmédiát, amire nagy szükség van. Ütőképes, független közmédia nélkül nincs civil társadalom, ütőképes civil társadalom nélkül nincs független közmédia, és a kettő nélkül nincs igazi demokrácia

- mondta az RTL Klubnak adott interjújában négy évvel ezelőtt. Pedig Baló György egész életében televíziós újságíró volt, pályája leghosszabb szakaszában a közmédiánál.

Baló az ELTE Bölcsészettudományi Karának angol–német szakán diplomázott 1970-ben. Állítása szerint azért itt, mert rossz volt matematikából. Szerinte elsősorban ezért lett újságíró, és nem azért, mert szülei is mindketten újságírók voltak. “Apám a tényekben hitt nagyon, mindig azt mondta nekem, hogy a tények, a tények, a tények” - mesélte erről.

Bár sportriporter szeretett volna lenni, diploma után az MTV Híradójánál kezdett el dolgozni, majd többek között a Panoráma, a Stúdió és a Hírháttér című műsorok szerkesztő-műsorvezetője volt. 1989 és 1990 között az MTV 2-es csatornájának igazgatója és választási irodájának vezetője, majd a Napzárta főszerkesztője volt. 1997-től ő is a kereskedelmi tévék felé fordult, a TV3 vezérigazgatója volt annak 2000-es megszűnéséig. Itt az Esti gyors című műsort vezette.

2000-ben visszatért a Magyar Televízióhoz, az Aktuális és a Záróra című műsorok készítésében vett részt. Később az MTV kulturális igazgatójává nevezték ki, de dolgozott A Hét című heti közéleti műsor főszerkesztőjeként, majd Az Este és A Szólás Szabadsága című háttérműsorokban és a Kedd 21 című vitaműsorban is.

2006. szeptember 17-én, a tévészékház ostromakor is éppen élő adást vezetett. A stúdióban Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese Navracsics Tiborral, a Fidesz frakcióvezetőjével vitázott az Este című műsorban. Balóék azonnal beszámolnak a Szabadság téren történtekről, később pedig a műsorban Török Gábor politológussal beszéltek a helyzetről. Egy kis időre mindannyian az épületben ragadtak. Amikor a tüntetők egy része autókat kezdett gyújtogatni, Baló kocsija is kiégett.

Tovább...

 


A cikk eredetije: Meghalt Baló György


Hozzászólások

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 hónapja

"Ütőképes, független közmédia nélkül nincs civil társadalom, ütőképes civil társadalom nélkül nincs független közmédia, és a kettő nélkül nincs igazi demokrácia"

Milyen igaza volt, és VAN ma is!

Vajon mi lehetett volna, mi szeretett volna lenni, ha nem újságíró és médiás?!

Akárhogy is, EZ neki való volt, rátermettsége bizonyította.
Bár azért ő is eltévelygett időnként, de kevesen vannak, akik nem az ilyen közfigyelemben lévő emberek közül a MAI világban. 
Számomra a XX. század egy hatalmas RÉMÁLOM volt, és sajnos, még mindig nem ébredtünk fel belőle!!!:(((

Nyugodjon békében, ő már nem dönthet semmiben...

És sajnos, mi, akik MÉG itt maradtunk, kevesek vagyunk az ÜTŐKÉPES döntésekhez!!!:(((