A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Még mindig várják a nyugdíjasokat

via Népszava Online

2018. január 19. 11:29 | 0 hozzászólás

Mintegy húszezren léptek be eddig a közérdekű nyugdíjas szövetkezetekbe, amelyekből már összesen 91-et jegyeztek be – hangzott el tegnap egy témában rendezett konferencián.

Emlékezetes: nyugdíjas szövetkezeteket tavaly július 1-je óta lehet létrehozni, ezeken keresztül a nyugdíjasok kedvezőbb feltételekkel - mindössze a 15 százalékos személyi jövedelem adó megfizetésével – vállalhatnak munkát. A lehetőség mintegy kétmillió öregségi nyugdíjas előtt áll nyitva, december elején ugyanakkor még csupán alig háromezren voltak szövetkezeti tagok.

A szövetkezetek létrehozását lehetővé tévő törvényjavaslatot tavaly tavasszal benyújtó Kósa Lajos a tegnapi találkozón úgy fogalmazott: a szövetkezeti a lehető legdemokratikusabb vállalkozási forma, hiszen mindent a tagság dönt el, és minden tagnak egy szavazata van, ezért „nem lehet semmit lenyúlni”. Hozzátette: egy előzetes felmérés alapján a nyugdíjasok 40 százalékát érdekelné az időnkénti munkavállalás, nekik szerettek volna lehetőséget adni egy rugalmas foglalkoztatási forma keretében.

Kérdésünkre, hogy tavaly nyár óta hányan léptek be a nyugdíjas szövetkezetekbe, azt a választ kaptuk: pontos országos nyilvántartás nincs, csak becslés, mégpedig arra alapozva, hogy a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségébe (KÖZÉSZ) tömörült 12 szövetkezetnek 10 ezer tagja van. Ez alapján országosan mintegy 20 ezerre tehető a szövetkezeti tagok létszáma, ami a tegnapi konferenciával kezdődött országos rendezvénysorozat után várhatóan tovább nő majd.

Tovább...


A cikk eredetije: Még mindig várják a nyugdíjasokat


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges