A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Mátyás Győző: Akadémikus „vita”

via 168 Óra Online

2018. július 1. 10:27 | 0 hozzászólás

A CEU budapesti jövője mostanra teljesen bizonytalanná vált. Fél lábbal már Bécsben vannak.

Stadiont a CEU helyére! Akadémikusok helyett futballakadémistákat!

A korábbi, CEU melletti tüntetéseken ironikus szlogennek fogtuk volna fel az ilyen mondatokat, ma viszont lassan kezdhetjük őket a közeli jövő előrejelzésének tekinteni.

A CEU-t ugyanis a hatalom igyekszik végképp ellehetetleníteni, az akadémiai kutatást pedig erőszakkal központosítani. A kormány és propagandasajtója természetesen váltig állítja, hogy szó sincs ilyesmiről. Ebből tudhatjuk, hogy de. Nagyon is.

A CEU budapesti jövője mostanra teljesen bizonytalanná vált. Fél lábbal már Bécsben vannak.

Az egyetem kálváriája ismert. A hatalom − szokás szerint a maga játékszerének tekintve a törvénykezést − megbuherálta a felsőoktatási törvényt, igyekezett olyan feltételeket támasztani, amelyeket a CEU nem fog tudni teljesíteni. (Jellemző sunyiság volt ragaszkodni az amerikai kormánnyal történő megállapodáshoz, amit az ottani törvények eleve kizárnak. Ügyes.) Csakhogy a CEU – bizonyítva, mennyire elkötelezett a budapesti oktatás mellett – minden feltételt abszolvált még tavaly októberben, majd januárban megindította az amerikai képzést. Népes magyar kormányküldöttség tiszteletét is tette New Yorkban, szemrevételezni, hogy az 1860 óta létező Bard College nem egy kínai kifőzdét takar-e. Mivel (ki)fogást itt nem nagyon lehet találni, a kormány, illetve annak mindenható feje most a nemzetközi megállapodás aláírását szabotálja. „Jó döntéshez idő kell" indokolta a halogatást a legfőbb orákulum. S milyen igaza van. Hasonló tárgykörben az MTA vezetése 54 kerek percet kapott annak tanulmányozására, hogy a hatalom radikálisan fel akarja forgatni a kutatás finanszírozását.

Tovább...


A cikk eredetije: Mátyás Győző: Akadémikus „vita”


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges