A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Marx takarodj!

via Stop

2014. augusztus 6. 11:09 | 1 hozzászólás

Ugyanazzal az érveléssel indokolta a Marx-szobor eltávolítását a Corvinus egyetem főépületéből az intézmény rektora, amivel januárban még megvédte azt az eltávolítást követelő kereszténydemokratáktól. Ám a szoboreltávolítás gesztusa nem menti meg az intézményt Orbán kancellárjától és a gazdasági visszaélések következményeitől.

Elviszik a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) központi, Fővám téri épületének aulájából az 1959-ben felavatott, egészalakos Karl Marx szobrot. Rostoványi Zsolt, a BCE rektora az eduline.hu-nak elmondta, a német filozófus szobra egy állandó, egyetemtörténeti kiállításra kerül át. "A kiállítás a két alapintézmény, a Közgáz és a Kertészeti Egyetem történetét követi végig, sokféle dokumentumot és relikviát állítunk majd ki. Mivel a Corvinus egyik elődintézményét Marx Károlyról nevezték el, így ő is a múlt része. De nem a jelené" - indokolta döntését Rostoványi, aki szerint baj, hogy a Corvinus főépületében nincs semmi, ami a névadóra, azaz (Corvin) Mátyás királyra utalna. A szobor helyére kerülő új műalkotásra pályázatot írnak majd ki.

Csakhogy idén januárban a rektor hasonló érveléssel védte meg a Marx-szobrot, amikor az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) - a KDNP ifjúsági szervezete - aktivistái Marx-idézetekkel tarkított papírokat aggattak a szoborra, követelve a műalkotás eltávolítását az egyetemről. A KDNP-s Rétvári Bence - a közigazgatási minisztérium akkori, az Emberi Erőforrások Minisztériumának jelenlegi államtitkára - pedig nyílt levélben sürgette a szobor eltüntetését. Úgy fogalmazott, "Karl Marx eszméi, különösen azok utóélete, megágyaztak a XX. század embertelen diktatúráinak és genocídiumainak". Rétvári egyébként tegnap üdvözölte a rektor döntését, és az IKSZ-aktivistáinak gratulált, holott januárban semmilyen következménye nem lett az ifjúkeresztények akciójának.

Rostoványi akkor azt mondta, hogy a 90-es évek elején is felvetődött a Marx-szobor eltávolításának kérdése, az egyetem azonban úgy döntött, helyén hagyja a szobrot, mivel "az alkotás az egyetem múltjának, történetének része, s az eltávolítása a múltat nem változtatná meg". Rámutatott: ellentmondásos Marx munkásságának és történelmi szerepének megítélése, ugyanakkor meghatározó nyugati egyetemeken munkássága a tananyag részét képezi, nyugati országokban több tucat közterület viseli a nevét. A rektor utalt az MTA - közterületek elnevezésével kapcsolatos - állásfoglalására, amely szerint "Marx szellemi teljesítményét az egyetemes művelődéstörténet önmagában nagyra értékeli". Rostoványi szerint az egyetem erről a kérdésről egyszer már világosan állást foglalt, amikor negyedszázada megváltoztatta a nevét (a rendszerváltás előtt a Közgáz neve Marx Károly Tudományegyetem volt).

Vajon fél év alatt miért változott meg a BCE rektorának álláspontja? Vélhetően az elmúlt napok eseményei miatt. Rostoványi a hétvégén kénytelen volt reagálni a közmédia és a Heti Válasz által ismertetett vádakra, amelyeket a Corvinust is átvilágító Kehi - nyilvánosságra még nem hozott - jelentései tartalmaztak. Például a Kinizsi Kollégium gondnoka havi 1,4 milliót keresett azzal, hogy egyszemélyes kft.-jét bízta meg az egyetem a kollégium üzemeltetésével. A Kehi szerint a Corvinuson volt olyan feladat, amit ketten is elláttak és a fizetést is ketten vették fel érte. Rostoványi azonban kijelentette: "A mi ismereteink szerint ezek a vádak nem megalapozottak, sem a hűtlen kezelés, sem a sikkasztás".

Az biztos, hogy Marx kiebrudalása nem fogja visszavonulásra bírnia a felsőoktatás teljes átalakítására készülő Orbán-kormányt. Bár a Corvinus feldarabolásának hírét a felsőoktatási államtitkár cáfolta, de azt már Palkovics László is elismerte, hogy felül fogják vizsgálni az egyetemek és főiskolák képzési kínálatát. Ráadásul szeptembertől átveszik az intézmények gazdasági irányítását a kancellárok, akiket a miniszterelnök nevezhet majd ki.


A cikk eredetije: Marx takarodj!


Hozzászólások

dmolnar képe

dmolnar
4 éve

Hát ugye a férgeknek nincs gerincük, így inkább eldugja a szobrot... Szép magyar önarckép...