A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Martonyi: kérdés, hogy lehallgatták-e Orbán Viktort?

via HVG

2013. november 1. 09:00 | 6 hozzászólás

Martonyi János szerint egyebek mellett azt is tisztázni kell, hogy az amerikai titkosszolgálatok lehallgatták-e Orbán Viktort miniszterelnököt. A külügyminiszter erről a HírTV Magyarország élőben című műsorában beszélt csütörtök este

Elmondta, hogy erről is szót váltott Victoria Nulanddel, az amerikai külügyminisztérium helyettes államtitkárával, aki a visegrádi csoport és a Közép-európai Kezdeményezés országai külügyi tárcavezetőinek találkozójára érkezett Magyarországra.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozó német sajtóhírek szerint az NSA többek között Angela Merkel német kancellár telefonját is megfigyelte, ami - az egyéb adatgyűjtési akciókról szóló hírekkel együtt - komoly felháborodást okozott Németországban és Európa szerte.

Martonyi János elmondta: az amerikai helyettes külügyi államtitkár a megbeszélésen utalt az Egyesült Államok elnökének arra a kijelentésére, amelyben Barack Obama sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, egyúttal utasítást adott arra, hogy vizsgálják felül a rendszert és minden egyes országgal külön-külön tárgyalva tisztázzák a történteket. Ezek a kapcsolatok létrejönnek Magyarországgal is, bár nem a külügyminisztériumokon keresztül - hangsúlyozta a magyar tárcavezető.

A magyar diplomácia vezetője a műsorban úgy vélekedett, hogy majdnem mindenki tárgya lehetett a megfigyeléseknek, lehallgatásoknak, ám azt nem tudni, hogy ezek milyen mélységig történtek, vagyis csak a híváslistákat ellenőrizték, vagy a beszélgetések tartalmára is kíváncsiak voltak. A külügyminiszter szerint nem tudni, hogy valaha is teljes képet kapunk-e arról, hogy kit hallgattak le és milyen információkat szereztek, de ezt az igényt fel kell vetni. A másik, legalább ilyen lényeges kérdés az, hogy miként alakul a világ ebből a szempontból - tette hozzá. Mint fogalmazott: szerdán még úgy tudta, hogy 74 fővárosban volt ilyen speciális berendezés, legutóbb azonban már azt hallotta, hogy 80-ban.

Ebben a helyzetben a magyar diplomácia teendője a kérdések felvetése, és politikai oldalról is igényt támaszt arra, hogy az illetékes hírszerzési szervezetek között a tárgyalások eredményesen folyjanak, tárják fel a múltat, majd hozzanak létre egy olyan rendszert, amely hasonló esetek megtörténtét kizárja. Az amerikai elnök kötelezettséget vállalt arra, hogy az egész rendszert át fogja alakítani - emlékeztetett  magyar diplomácia vezetője.

A magyar Külügyminisztérium szerdán közleményben is reagált arra, hogy a WikiLeaks az NSA lehallgató-átjátszó központjainak helyszínét tartalmazó illusztrációs anyagot tett közzé, és az egyik térképen Budapest is szerepel. A kommünikében azt írták, Magyarország elvárja, hogy az Egyesült Államok mihamarább tisztázza a helyzetet, és adjon magyarázatot a történtekre.

A budapesti amerikai nagykövetség szerdai reakciójában közölte: az Egyesült Államok olyan típusú külföldi hírszerzést folytat, amilyet minden ország végez. Elizabeth W. Webster nagykövetségi szóvivő azt közölte, hogy az Egyesült Államok nagyra értékeli együttműködését Magyarországgal, és aktív párbeszédet folytat a közös érdeklődésre számot tartó kérdésekről. A szóvivő kijelentette, a nagykövetség politikája az, hogy nem kommentálja nyilvánosan a feltételezett konkrét hírszerzési tevékenységről szóló híreket.


A cikk eredetije: Martonyi: kérdés, hogy lehallgatták-e Orbán Viktort?


Hozzászólások

plalyA képe

plalyA
5 éve

Kedves Victorb!

Aztán még eszembe jutott az is, hogy amikor legutóbb Orbán Viktor látogatóban volt a Fehér Házban és körbevezették meglátott egy porcelán készletet.

- Ez ugye Herendi porcelán?-

A protokoll főnök aki kísérte, szerényen megjegyezte.

- Nem Miniszterelnök Úr, ez Mexikói porcelán. Világhírű, és nagyon drága. -

Majd tovább mentek és meglátta a rózsakertet kint.

- De azok magyar rózsák?

- Nem Miniszterelnök Úr, Azok Equadori hosszúszálú rózsák. Az Andok fensíkjain lehet őket termelni, nagyon drágák. -

Tovább menet. Majd egy bekeretezett kép elé érnek.

- De az egy igazi echte magyar cigány?

- Nem Miniszterelnök Úr, az egy velencei tükör.

Ezek után, hogy a fenébe nem érdekelte volna az USA Nemzetbiztonsági szerveit a herendi porcelán, a magyar rózsa meg a magyar cigány – nem gondolod, Csak meg kell tudni valahogy, hogy ezek hogyan is néznek ki?

Nem gondolod, hogy ez lehetett a lehallgatás oka?

 

plalyA képe

plalyA
5 éve

Kedves Victorb!

 Ez még annál is nevetségesebb.

Amit leírtál normál országok esetében, tényleg lehet kérdés, csak hogy itt Magyarországról van szó.

Mint tudjuk Magyarország stratégiailag, és jelentőségben olyan szinten áll az USA viszonylatában mint, amikor az egér azt ajánlja az elefántnak, hogy bújjon el a zsebében - és majd így átcsempészi a Vámon.

 

„Szövetségesek lehallgatása márpedig nem elegáns dolog.”

Ja, ez igaz.

1./De kinek szövetségese Magyarország? A triannonkodásával, az örörkös elégedetlenségével, az elzárkózó nepi nemzeti kapitalizmusával? Ha az USA-nak ilyen szövetségesei vannak- akkor neki sem kell ellenség az biztos

2./ Magyarország, aki területileg és gazdaságilag olyan jelentőségteljességgel bír, hogy kiindulópontja lehet egy az USA gazdaságát és politikai vezető szerepét megrendítő hatalmi centrumnak. Ezért aztán potenciális veszélyforrás lehet, tehát feltétlenül tudni kell hogy mi fő a „magyar miniszterelnök fazekában”

3./ Valószínűleg, Angela Merkel a legtitkosabb gazdasági intézkedéseit a magyar miniszterelnökkel egyezteti annak érdekében, hogy megrendítő csapást mérjen az USA gazdasági és politikai életére.

4./ A magyar gazdaság megtalálta az ellenszerét a jelenlegi válságnak, csak nem akarja az USA tudomására hozni

5./Feltételezések szerint a Magyarok már megint téglaporral keverik a pirospaprikát, hogy aljas módon romba döntsék a tisztességes amerikai családok napi étrendjét és ezzel is bomlasszák az USA stabilitását.

6./A diplomáciai iratok digitalizációja során az USA-ban most jutottak el 1941 december 12-re. Megtalálták a magyar hadüzenetet és mivel az akkori Külügyminisztérium a szokásjognak megfelelően adta át a Hadözenetet elgondolkoztak a következő jelentésen

„A második világháborúban Magyarország hadat üzent az USA-nak. Magyarország nagykövete bement a washingtoni külügyminisztériumba, majd átadta a hadüzenetet. Ezután a következő beszélgetés zajlott le:
USA Külügyminiszter: - Mi az Önök államformája?
Magyar nagykövet: - Királyság.
- És ki a királyuk?
- Nincs királyunk, hanem kormányzónk van.
- Ki a kormányzó?
- Vitéz Horthy Miklós tengernagy.
- És van Önöknek tengerük?
- Az nincs.
- Értem. Van az USA-val szemben területi követelésük?
- Nincs.
- Van valamilyen országgal szemben területi követelésük?
- Igen. Ausztriával, Csehszlovákiával, Romániával...
- Értem. És azokkal szemben is hadat viselnek?
- Nem, ők a szövetségeseink.”

Mivel ez olyan érthetetlen volt, ezért hallgatták le a magyar miniszterelnököt.

7./ Erőlködik a béka, felfújja magát csak az a baj, hogy nem veszi észre a tehén és rálép.

Kedves Victorb válaszd ki neked melyik indoklás a szimpatikus.

Már megint nem tudjuk, hogy hol a helyünk

victorb képe

victorb
5 éve

A dolog közel sem ennyire vicces.

Ha jól sejtem, a lehallgatás nem csak Orbánra vonatkozik, hanem a korábbi miniszterelnökökre is. Nem 3,5 éve folyik ugyanis a lehallgatás.

Szövetségesek lehallgatása márpedig nem elegáns dolog.

plalyA képe

plalyA
5 éve

Az bizony meglehet.

Jeff Dunham Orbánról készíti a legközelebbi show műsorát

Címe: "Az órület szikrája 2.0 avagy hogyan lovagolnak a magyarok a döglött dakota lovon".

bakszikutya képe

bakszikutya
5 éve

Nem is! Lehallgatták, majd rögvest betették egy kabaréba a frissen rögzített anyagot. Természetesen a hallgatóság halálra röhögi magát...

"szorgos népünk győzni fog"... :-)

plalyA képe

plalyA
5 éve

Szegény NSA-sok, hogy bírták megemészteni azt a sok hülyeséget amit Orbán szájából hallhattak.

Biztos jó idegeik vannak, ha nem futottak el sírva-