A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

A magyar kormány ordító egérként kirohant az ENSZ menekültügyi egyeztetéséből

via Népszava.hu

2018. július 19. 11:40 | 0 hozzászólás

"A menekültkérdést és a bevándorlás ügyét nem lehet országonként külön-külön megoldani. Az Unióban közös megoldást kell találni, s mivel világjelenségről van szó, végső soron a globális megoldás az egyetlen lehetőség. Éppen erre való az ENSZ" - mondja Kovács László.

A magyar kormány elfogadta a külügyminiszter javaslatát. Így elhagyja az ENSZ globális migrációs csomagjáról folyó tárgyalásokat, mert elfogadhatatlannak tartja a kialakított szövegtervezetet.

A magyar kormány képtelen kiszabadulni saját politikai logikájának fogságából, s mind mélyebbre süllyed a menekültkérdés általa esőztetett mocsarában. Mert egy dolog szembemenni egy átfogó uniós tervezettel, makacsul ragaszkodni az üres szlogenekhez, „a magyarok megvédéséhez”, hogy „Magyarország magyar ország maradjon”, hogy a nemzetállamok joga eldönteni, kivel akarnak élni és kivel nem, hogy kiket, miért, mikor engednek be a határaikon belülre, hogy ne akarjanak „párhuzamos kultúrákat” a saját országukban.

De azért az Egyesült Nemzetek Szervezete kicsit mégis csak más.  Józan embereknek Európában és a világban eladhatatlan, amit a magyar kormány – és Orbán Viktor miniszterelnök, a végvári vitéz jelmezében – egyetemes szintre emelt. Hogy rövidke kerítésével, tízmillió lakosával a keresztény Európa négyszázmillió lakosát védi a muszlim áradattal szemben. A menekültkérdés pörgetésével lehet háborúzni Brüsszel ellen, meg lehetett vele nyerni a parlamenti választásokat, az abszurditásig fel lehet hergelni a lakosságot, félelmét is lehetett kelteni, de az ENSZ mégis kicsit más.

Szijjártó Péter külügyminiszter hónapok óta sulykolja a közvéleménybe: Magyarország – mint az ordító egér, aki követi az Egyesült Államok elefántját – ott kell hagyja az ENSZ globális migrációs csomagjáról (Global Compact for safe orderly and regular Migration) szóló tárgyalásokat, mert a múlt héten ott elfogadott szövegtervezet "teljesen ellentétes a józan ésszel, Magyarország érdekével és az európai biztonság helyreállításának szándékával". (Hogy mi a józan ész, mit kell helyreállítani az európai biztonságon, nem tudni, amint ennek alapján Magyarország biztonságát is csak azzal lehet azonosítani, amit Szijjártó mond. A szövegnek nincs hivatalos magyar fordítása, így arról csak a külügyminiszter dehonesztáló minősítéseiből lehet következtetni).

A globális migrációs csomag – ami nem azonos a vele párhuzamosan készülő menekültcsomaggal - szövegezése véget ért, az ENSZ-közgyűlés elnöke elfogadásra javasolja a decemberben a marokkói Marrákesben esedékes állam- és kormányfői csúcstalálkozón . Szijjártó Péter pedig a kormányülésen azt javasolta, hogy a kabinet mondja ki: Magyarország elhagyja a tárgyalásokat. Ennek lehetősége korábban is felmerült, de Budapest végül maradt, hogy még beterjessze saját 12 pontját, amellyel aztán kudarcot vallott. A többségben lévő afrikai és latin-amerikai országok nem fogadták el a magyar javaslat egyetlen pontját sem.

Tovább...


A cikk eredetije: A magyar kormány ordító egérként kirohant az ENSZ menekültügyi egyeztetéséből


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges