A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Luxusbölcsődék Magyarországon: ki tudja ezt megfizetni?

via Pénzcentrum

2014. március 22. 11:54 | 1 hozzászólás

Havi 30 ezer forint alatt nagyon ritkán úszhatjuk meg bölcsődés korú gyermekünk napközbeni elhelyezését. De ez csak az induló összeg: a magánintézmények akár 70-80 ezer forintba is kerülhetnek havonta.

A gyed extra bevezetésével lehetővé vált, hogy az édesanya a gyermek egyéves kora után a gyermekgondozási díj folyósítása mellett munkába álljon. Ahhoz, hogy egy kismama visszatérjen dolgozni, arra van szükség, hogy gyermekét közben biztonságban tudhassa, hogy meg legyen oldva a napközbeni felügyelete, ellátása.

Különböző költségek mellett így választhat valaki önkormányzati (állami) vagy magánbölcsődét, esetleg családi napközit. A magánbölcsi a legdrágább, akár havi 70-80 ezer forintba is kerülhet, de a többi lehetőség sem olcsó. Ma már az állami intézmények hatvan százalékában fizetni kell, és a családi napközikben is 30 ezer körül tudjuk elhelyezni a kicsiket havonta.

Az elmúlt pár évben hatezer új állami bölcsődei férőhely alakult, illetve a hivatalos tájékoztatás szerint jelenleg is több intézmény elindításán dolgoznak, de a helyzet még így is aggasztó. A kétszázezer bölcsődés korú gyermekre még így is csak negyvenezer körüli hely jut. A KSH statisztikái szerint ezer, három év alatti gyermekből csak 135-nek jutott férőhely 2012-ben.  

Tovább....


A cikk eredetije: Luxusbölcsődék Magyarországon: ki tudja ezt megfizetni?


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

Ez is egyik csökkentő tényezője, a népesség szaporodásnak.