A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Lopakodó kormányváltás

via Népszava Online

2015. október 3. 11:29 | 10 hozzászólás

Kormányváltás kellős közepén vagyunk, és észre sem vesszük. Nem a demokratikus erők váltják le Orbánt, és nem is Vona Gábor ül a helyébe. Orbánt Orbán váltja le, vagy fel, választás nélkül is.

Az egyik Orbánt a másik Orbán, aki minden eddiginél nagyobb arányban, szinte az összes lényeges ponton a Jobbik programját valósítja meg. Karakterét tekintve ez már a Jobbik kormánya, bár a miniszterelnököt ugyanúgy hívják.

Köztudott, hogy Orbán külföldön azzal fegyverezi le kritikusait: ha ő megbukna, jönne a Jobbik. Az a helyzet, hogy nem jönne, hanem már félig-meddig hatalomban is van. Nem személyesen Vona, nem Novák vagy Gyöngyösi. Ők fancsali képpel figyelik, hogy javaslataik kormány-előterjesztésekben köszönnek vissza, paneljeiket hivatalos beszédek és szóvivők visszhangozzák. Egyik szemük sír, a másik meg nevet. Gondolataikat megvalósulni látják, ők maguk mégsem ülhetnek a kényelmes bársonyszékekben, csak hátrébb, a parlament fapados soraiban.

A minap Novák Előd rezignáltan nyugtázta: „Hozzászoktunk már ahhoz, hogy ki akarják fogni a vitorlánkból a szelet.” A széljárás, amely nemrég nekik kedvezett, most a Fidesz vitorláját dagasztja. A friss közvélemény-kutatások szerint a kormánypártok támogatása majd annyival nőtt, amennyit ők vesztettek. Orbán népszerűségi pontjai megugrottak, Vonáé csökkentek. (A demokratikus pártok nagyjából szinten maradtak, ami azt is cáfolja, hogy a menekülthullám nemcsak megosztja, hanem el is távolítja tőlük híveiket. Hibázik tehát a baloldal, ha puhít a kormány menekültpolitikájával szembeni kritikáján. Ezzel nem fog megnyerni egy darab választót sem, csak előzetes felmentést ad az Orbánra kacsintgató bizonytalanjainak.)

A kormányfő manővere sikerült. A Jobbik korábban növekedésnek indult tábora immár saját emberét látja benne. Miért ne szavazna rá? Orbán metamorfózisának újabb állomásához érkeztünk. Kezdetben volt Orbán 1.0, a szabadelvű, polgárpukkasztó, farmeres-szakállas ifjú politikus, a Liberális Internacionálé alelnöke. Aztán elénk pattant Orbán 2.0, a polgári konzervativizmus mellényes-öltönyös apostola, már-már Antall József szellemi gyermeke. Most itt van Orbán 3.0, egészen más rokonsággal. Már kevésbé Antallt, inkább Horthyt követné, sőt: egyre inkább Vona Gábor joviális politikai nagybácsijának látszik, aki szívesen fiatalítja magát az öcsike szóhasználatával és ötleteivel. Öcsike rá is csodálkozik: „A kormány a mi javaslatainkat valósítja meg a migrációs válság kezelésében” – így Vona.

Szóról szóra igaza van. A kerítés a militáns jobbikos Toroczkai javaslata. A határvadász századok felállítása, a honvédség bevetése a Jobbik frakciójától ered. A CÖF, a Fidesz egyelőre fegyvertelen magyar gárdája éppúgy önkéntes kerítés-építőket toboroz, mint a Jobbik.

A kormány a Jobbik kottájából játszik és nem csak a menekültek ügyében. A „lopakodó kormányváltás”, a kurzus ideológiájának, történelemszemléletének, jövőképének eltolódása a jobbszél felé, fokozatos volt. Most már több a sodródásnál: tudatos döntés eredménye. Tavaszra a Jobbik veszedelmesen megközelítette a Fideszt. Egy pillanatig úgy látszott, a kormány válaszként a középre húzódás, a konszolidáció tervével kacérkodik, hogy előnyösen megkülönböztesse magát a versenytárstól. Májusban Orbán arról beszélt, hogy az odafigyelés, a nyugalom korszaka jön el az erő és az örökös háborúskodás szakasza után. Egy időre még a „polgári Magyarország” jelszavát is leporolták, és - emlékszünk még rá? - a „keményen dolgozó kisemberhez” is lehajoltak volna.

Feszenghettek a magukra erőltetett szerepben, mert nagyon hamar kibújtak a jelmezből. Most inkább saját pályáján vernék meg a Jobbikot. Orbán Amerikában ki is mondta: „egy-két éven belül a régi politikai elitet leválthatják a radikálisok”. Úgy döntött: kellemesebb, ha ő váltja le saját magát. A kormány még fideszes, de a kormányzás maga már jobbikos.

Nem kellett ehhez nagyon látványos fordulat. Tessék szíves kitalálni, melyik párt dokumentumából idézek: „Még mindig nem történt meg a valódi rendszerváltás. A 90 után ránk zúdult liberalizmus negatív hatásaival küzdünk… Konzervatív nemzeti-keresztény párt vagyunk… Ezért szállunk szembe azzal az egyre nyíltabb törekvéssel szemben, amely felszámolná a nemzetet, mint az emberi élet alapvető közösségét”.

Nem, ez nem a NER valamelyik dokumentuma, hanem a Jobbik alapító nyilatkozata még 2003-ból. A Jobbik és nem a Fidesz programjában szerepelt 2010-ben az alkotmány helyett az új alaptörvény, az utcák átkeresztelése, a szobrok eltávolítása, a Szabadság-tér átrendezése, a kötelező hit- és erkölcstan. 2014-ben a Jobbik követelt polgárjogot az iskolai szegregációnak, ő akart keleti nyitást, Paksot és atomenergiát, a közmunka kiterjesztését, vitát a halálbüntetésről.

A Jobbik ígéreteit a Fidesz váltotta valóra. Igaz, még nem mindent. Nincs nyílt zsidózás, a cigányozás halkabb és áttételesebb, nem lett csendőrség, nem vált kötelezővé az „érpataki modell”, ahol a jobbikos polgármester talpig sujtásban jár, a kalapja mellett óriási kakastollal. A Fidesz a kakastollat egyelőre kalapon belül hordja. De lopják a Jobbikot. És az orgazda a kormány.

Lendvai Ildikó, volt országgyűlési képviselő


A cikk eredetije: Lopakodó kormányváltás


Hozzászólások

dmolnar képe

dmolnar
3 éve

Érdekes levezetés, vagy inkább indoklás, és azt hiszem sokmindenben jól látod a dolgokat. Főleg abban, hogy a mai demokratikus ellenzéki pártok vagy nem tudnak, vagy nem akarnak együttműködni egymással. Hogy ennek mi a valódi oka, azt még nem tudom biztosan. Van benne egy adag egymás iránti bizalmatlanság, de inkább az, hogy nincs évek óta rendesen kiérlelt és átgondolt programjuk, hanem össze vissza kapkodnak. Azután az is gond, hogy példának okáért egy választási bukfenc után az MSZP-ben mindíg jönnek a nagy személycserék, ahelyett, hogy átgondolnák mi is volt a hiba, és hogyan lehet azt kijavítani. Az új emberek pedig szépen beállnak a sorba, kicsit erőlködnek, majd néma csönd. 

A rezsicsökkentéssel meg csak vigyázva. Mikortól számolod a csökkenést? 2009-től, vagy 2012-tól? Mert kötve hiszem, hogy a 2009-es árakkal összehasonlítva akkora lenne a csökkenés. A másik része pedig az, hogy pont ez a módszer az, ami mélyen hazug, mert máshol fizeted be ezt a pénzt, hiszen a "rezsicsökkentett" bevételekből sem a karbantartásokat, sem a fejlesztéseket nem lehet megvalósítani, tehát vagy elmaradnak (van rá példa szép számmal), vagy "valahonnan" lesz rá pénz. Az a valahonnan az állam által tőled, tőlem és mindenkitől beszedett valamilyen adó, vagy járulék. 

Amit valóban nem értek, az az, hogy miért nem hoz létre a mai demokratikus ellenzék egy valóban független (azaz nem a kormány hirdetéseitől függő) saját médiát. Felfoghatatlan és káros a halogatás, de úgy látszik, ez megfelel nekik...

Kataaa képe

Kataaa
3 éve

Nem, nem felejtettem el a korábbi  kormányokat kedves Plessat. Nem is dugom homokba  a fejem. De néhány száz forint rezsicsökkentésért  nem váltok szimpátiát. Nem éreztem, hogy  a szocialista  kormány a szegényeket  sarcolta  volna. Voltak hibák, de nem a népet zsarolták. Gondolj csak bele, hogy  zsarolnak, megfélemlítenek embereket, sajnos sikerrel. Én úgy  gondolom, hogy  most  negy  szükség  van arra, azt  hiszem már utaltam is erre, hogy  a nép kezébe  vegye a hatalmat. Inkább vár csendben, mert  egy  vérfarkasból is lehet  birka. Az is lehet, hogy   egy   vezetőre vár...

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Igazad van, azonban elfelejted, vagy nem akarsz arra az időre emlékezni, amikor a szoc.-liberál kormány volt és valljuk be őszintén, hogy az minden volt, csak nem egy igazi kormányzati ciklus. Hibát-hibára halmozva kormányoztak és ne, hogy azt mond, hogy akkor a szegényebb rétegek javára. Az igaz, hogy a szoc segélyek voltak és elég szépen is lehetett belőle kapni. Tudok nem egy családról, akik annyi segélyt kaptak különböző címeken, hogy eszükbe sem jutott dolgozni menni, jobban éltak, mint aki reggel korán ment a munkahelyére.És ezt a pénzt nem a többitől, a közösből vette el a kormány? De igen, csak azt nem tudom, hogy ezt miért felejtitek el. A másik. Én családi házban lakom, évek óta a gázkazánom termosztátja azonos szintre van beállítva, a villanyhasználatom is azonos, hisz minden évben hetente írom az órán leolvasott fogyasztást és ez át van számolva napi átlagra. Ugyan ezt vezetem a vízóra vonatkozásában is. Tudod, műszaki mérnök vagyok, ezekhez a dolgokhoz értek is, így engem tényleg nem lehet megvezetni. Mindezek tudatában, hidd el, hogy az un.rezsicsökkentés valódi. Jóval keveseb azonos körülmények között a gáz, a villany és a víz számla! Tehát, amikor fanyalgunk és kritizáljuk ezt az intézkedést, akkor nem vagyunk őszinték. Mivel, éves általánydíjas vagyok ezek energiavételezésekben,az éve elszámolásaim a Szoc. kormány alatt bizony jóval meghaladta a mostani számlát. Tehát, ha szidjuk a mostani kormányt e miatt, akkor saját magunkat csapjuk be. Persze, én sem akarom azt mondani, hogy ez a kormány mindent olyan jól csinál. Bizony, a sok korrupció, a gőg, a hatalom minden áron, nálam is kiveri a biztosítékot. De, amit jól csinálnak, azt el kell ismerni még az ellenfélnek is! Tudod, mindezeket csak azért írtam le, mert a fiatalokat nem számítva, mindnyájunkban van tüske az előző kormányzat össze-vissza cselekedeteiből, az állandó kibeszélésből, a kormányon belűli csatározásokról, ami a TV-k előtt nyilvánosan zajlott. Csoda hát, hogy a nép, a választópolgár megvonta a bizalmat tőlük? És ez nem az agymosás következménye! Ez csupán csalódás, mégpedig olyan mértékben, hogy máig nem felejtettek az emberek. Ez a kormány a lopást, a gőgöt, az egymás elleni áskálódást nem a rádió, nem a TV-k és nem az ujságot felhasználva teszik, hanem saját maguk között és nem a nép előtt nyiltan. Ezért is van nagyobb bizalom mindezek ellenére is a szavazópolgárban ebben a kormányban. És még lehetne több példát felhozi, de minek, hisz mindnyájunk benne volt és benne van a dolgok menetében. Az egy dolog, hogy mi baloldaliak vagyunk és azt szeretnénk, hogy a baloldal kormányozzon. Azonban ez kevés, a baloldalnak sokkal többet kellene mutatni most, mint potenciális kihivónak, ha másért nem is, hogy az emberek elfelejtsék azokat a hibákat, amiket kormányzásuk idején elkövettek. Azonban, most sem használják ki a helyzetet, tovább áskálódnak egymás ellen, csak az a fő törekvésük, hogy külön-külön bekerülhessenek ismét a következő parlamentbe, tudjanak frakciót alakítani, ahonnan pénzt kapnak, továbbá ismét megkapják a képviselői juttatásukat és mindez elég nekik. Dolgozniuk ez esetben továbbra sem kell, nyugdíjig csak kihúzzák. Nem is akarnak ezek miatt együttműködni, nem akarnak kormányozni, nem akarnak kormányzeti felelősséget felvállalni. Ez nekik nem cél, mi csak arra alók vagyunk, hogy egyenként bejuttassuk őket a bársonyszékbe és a többi nekik nem számít, vedd már észre, kedves Kataaa. 

Mindezek alapján le merem írni, még ha többnek nem is tetszik, hogy aki nem így látja a dolgokat, az tényleg homokba dúgja a fejét és várja az isteni csodát. Már pedig csodák ebben a műfajban nincsenek! A szívünk és lelkünk ettől még baloldali maradhat, még akkor is, ha reálisan elemzünk, kedves Kataaa! 

Kataaa képe

Kataaa
3 éve

Kedves Plessat! Értem én, hogy mit szeretnél, mit  rajtad kívül sokan. Szormorú vagyok, hogy  az emberek többsége a látszatra hivatkozva, hozza meg döntését. Nagy  hiba, mert   bebizonyosodott, hogy amit ma az Orbán kormány tesz, az  nem működik úgy, ahogyan sokat  szeretnénk. Mondhatom nyugodtan, csak a gazdagoknak jó. Na de  tudjuk ezt jól, mégis  nagy hiba  ezek alapján dönteni a sorsunkról. Ez  most a napnál is világosabb, hogy a  népnek kell kezébe venni a sorsunkat. Nem megyek nagyon előre, elég, ha  most így  gondolom, hogy  ezen változtatni kell és igyekszem úgy élni, tenni. De  amíg  ebben a gondolatban egyedül vagyok, addig  itt minden pillanatban elveszik az életünkből azt, amit  legjobban szeretünk - élni. Vannak dolgok amiben nem kéne vakon hinni, mert a  hit sokszor csalóka. Amíg  az embereket valaki ennyire tudja manipulálni, mert  engedi magát, adig  a joboldal azt tesz amit  gondol.

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Nagyon tisztelemazt kedves Kataaa, hogy ilyen optimista vagy, ennyire tudsz hinni abban, ami nem csak én szerintem, nem fog bekövetkezni! Csak emlékeztetni szeretnélek, hogy a FIDESZ jelenlegi szavazóbázisa jóval több, mint az egész demokratikus ellenzék összesen. Ebben pedig bent foglaltatik az 5%-ot meghaladó LMP is. Már pedig, Őket nem szabad együtt számlálni a többi baloldali párttal, mert soha, de legalább is az elkövetkező több évet nézve, nem szavaznának olyan koalicióra, amelyben benne van az MSZP és a DK. Tehát, matematikailag semmi esély nincs. Azonban elméletben sem, mert a FIDESZ-nek még további lehetőségei vannak a szavazótáborának növelésére. Valljuk be, hogy a menekültkérdésben is beigazolódott cselekvéseinek helyessége -most nem beszélve a kezdeti szervezetlen állapotokat, stb.- és ezt nem csak belfőldön díjazzák mind többen, hanem már a nemzetközi vélemény is azt mondja, amit Orbán a kezdetektől fogva mond ebben a kérdésben. Sőt, már a Német vezetés is ugyan azt mondja, a nemzetközi sajtó meg elkezdte dicsérni az orbáni menekültügyet. Hát itt tartunk, csupán mi, nem sokan, továbbra is ellenkezőket mondunk, holott az élet és a körülőttünk lévők nem minket igazolnak. De nálunk, nem az előrelátás, a józan megfontolás hiányzik, ha nem a mindenbe szembeállás, amit ez a kormány, élén Orbánnal tesz. Na ez az, amit  sok esetben, nem ártana nekünk is átértékelni. Mert az csak erény, ha valaki beismeri tévedését és ne tán, az ellenfélnek ad igazat! Most, lassan itt tartunk. Az, hogy katiicabogár oly lelkesen hisz az MSZP-ben, az tényleg dicséretes, de nem sokra megy vele. Az MSZP csillaga sajnos letünt. Vergődik, hogy a maradék szavazóit meg tudja tartani, de ez sem fog soká tartani, mert, ha valamelyik baloldali párt, vagy tömörülés egy igazi ellenzéki programmal elő tud jönni, akkor az MSZP el fogja veszíteni a szavazói többségét. Figyeld csak az eseményeket és rá fogsz jönni, hogy kinek van igaza. Ne hidd, hogy én mindennek örülök, azonban más esély nincs, azonban én is szeretném, hogy egy demokratikus szabad államban éljem le a hátralévő életem és ezt kívánom az unokáimnak is. Hogy mindezt melyik baloldali párt, vagy egy tömörülés hozza létre, az teljesen mellékes, a lényeg, hogy ez megtörténjen, nem de, kedves Kataaa? 

Kataaa képe

Kataaa
3 éve

Nem, nem ábránd, Kedves Plessat! Katiicabogár is megfogalmazta, az ellenzék nem csak a pártok. Jobban belegondolva, már a kormányzó párt választói sem mindenki ért egyet Orbán politikájával. Én azért reménykedem.... a remény hal meg utóljára. Nem lenne jó az országnak a Fidesz Jobbik harca. Abból már kaptunk ízelítő, hogy  ideje cselekedni.... Nem engedhetjük, hogy a jövönket, gyermekeink jövöjét elvegyék.

 

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Látod, én értelek és tudom, hogy miért is teszed fel ezt a kérdést! Végül is , elméletben van ellenzék, még a parlamentben is ülnek. De, ahányan vannak, annyifélét mondanak, akarnak. Ebből viszont nem is alakulhat ki semmi. Magyarul, elaprozódtak, nincs közös hang. Mindezonáltal nem is tudnak hatni a kormányra. A következmény pedig az, hogy nem változik semmi, minden az történik, amit a kormány akar, az ellenzék pedig továbbra is főleg saját magával és egymás kritizálásával foglalkozik. Ne is reménykedjünk, azaz csak akkor van esélyük a változásra a távoli jövőben, ha egyesíteni lehetne az egész baloldalt, ami csak illúzió. Ezért, ne is reménykedjünk és vegyük tudomásul, hogy hazánk jövőjét a FIDESZ és a JOBBIK harca fogja meghatározni. A többi csak ábránd, kedves Kataaa! 

Kataaa képe

Kataaa
3 éve

Mégis hol az ellenzék? :)

katiicabogar képe

katiicabogar
3 éve

Szerintem az ellenzék nem csak a politikai elitből és a pártok tagjaiból áll. Ellenzék vagy Te, én és mindenki, aki nem elégedett az Orbán-rendszerével (és akik nem mentek el szavazni pl.). És most tedd fel újra a kérdést :) :)

Kataaa képe

Kataaa
3 éve

Mégis hol az ellenzék , aki ezt megakadályozná?