A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Levarrt dekoltázs és tiltott szandál az egyetemen

via KAPOSVÁRMOST.HU

2013. október 3. 15:42 | 5 hozzászólás

A Kaposvári Egyetem polgárai megkapták azt a rektori utasítást, amelyben szabályozzák, hogy október 1-től mely feltételeknek megfelelő ruházatban vehetnek részt a mindennapi munkában. Úgy tűnik, a konzervatív öltözet a nyerő.


A cikk eredetije: Levarrt dekoltázs és tiltott szandál az egyetemen


Hozzászólások

Borzalmas, ostoba, primitív intézkedés. Most komolyan, milyen férfi az, aki a túl rövid szoknyák ellent tiltakozik? Az a jó, ha rövid. Minél rövidebb, annál jobb :P 

Komolyra fordítva a szót, nincs értelme korlátozni a diákokat. Az egyetemek már ezer éve a szabadságaikról híresek. És az egyik legalapvetőbb szabadság a hordott ruha szabad megválasztása. Egyetemen nincs értelme egyenruháról beszélni (habár általános és középiskolákban támogatom, nagyon is). Továbbá a hordott ruha megválasztása az egyik legegyszerűbb önkifejezési mód. Felnőtt férfiaknál és nőknél ezeket az alapvető jogokat korlátozni igen nagy bunkóság, betartatása nehéz, és teljesen felesleges ilyesmire pazarolni az egyébként is szűkös energiát. 

Így is elég nagy probléma, hogy az egyetemek sorkatonákat képeznek gondolkodni képes individuumok helyett. Minél inkább korlátozzuk az önálló döntési lehetőségeket, annál inkább az előbbi fog méginkább felértékelődni, miközben a munkaerőpiacnak sokkal inkább az utóbbira van szükség. Meg egyébként is, éljék csak ki magukat az egyetemisták, mielőtt a való élet gondjai végleg a nyakukba szakadnak!

plalyA képe

plalyA
5 éve

Kedves Adamik!

Angliában igen van olyan tanintézet ( általában azok amelyekbe a gyerek 6 évesen bekerül és kijön 18 évesen) ahol formaruhát viselnek - de az egyetemen ilyen nincs. A University of Cambridge-n nem hogy nincs megkötés abban hogy milyen öltözéket viselsz, de abban sincs megkötés, hogy a nemzeti viseletedet nem hordhatod. ( Ha mondjuk a Sorbont említenéd ott van olyan kitétel, hogy a vallási felekezetre jellemző ruházatot és külsőségeket kerülni kell- ezért vannak éppen most a diákmozgalmak - a muszlin nők  Csador viseléséért például) 

Ezek után már csak az hiányzik, hogy a koedukációt elvessék aztán egyenes út vezet a faji megkülönböztetéshez és máris egy újabb 0-dik törvénynél vagyunk.

Spanyolországban ahol nevelési központok vannak az ovodától( legalábvb is Katalóniában) a középiskola  végéig kell viselni az adott nevelési központ formaruháját, de egyetemen ott nem. Az egy más kérdés, hogy annó voltak nekünk is olyan "szabályaink" amiket figyelembe kellett venni ( ezek egyrésze a babonaságra muatatott egy másik része pedig az illemszabály előirásainak figyelembevételére mutatott) például UV -s rendszámu autóval szoigorlatra menni rossz ómen.

Kedves Adamik ne éljünk már a középkorban. Ha ebbe a rendeletbe a Rektor arra hívja fel a figyelmet, hogy tartsuk be az illemszabályokat akkor semmi szavam nincs. De ez nem az.

Már az úgynevezett Üzleti öltözékben si modernizációt hajtotak végre- erről az egyetem nem tud? 

adamik_ képe

adamik_
5 éve

Jobb megoldás lenne ha minden egyetem és főiskola saját formaruhát vezetne be. A hallgatóknak az előadásokon , vizsgákon és a tantermi gyakorlati foglalkozásokon ebben kell megjelenni. Pont. Laborfoglalkozásokon pedig az alkalomhoz illő védő vagy munkaruhában. Angliában már a középiskolákban van kötelező formaruha.

Ez anyagilag sem lenne megterhelő a hallgatóknak , mert ekkora tömegű konfekció ruhát olcsón le lehet gyárttatni és a tanintézet által működtetett nullprofit bolt árulhatná.

plalyA képe

plalyA
5 éve

Kedves Katiicabogár!

Azt gondolom, hogy aki ezt a rendeletet alkotta, az vagy egyedül szülte meg nagy nehezen, vagy többen csinálták és akkor valami tudatmódosító szert  adtak be maguknak.

Nekem semmi bajom azzal ha a nők túl rövid szoknyát hordanak( sőt tetdzik is)  Azt meg aztán végképp nem értem, hogy az hogy túl rövid. az milyen mértékegység. 

Elképzelem amint a "pedellus" körbejárja az előadótermeket és fülönfogva kivezeti az 1 db túlrövid szoknyát alkalmazó hölgyet. Isten ments hogy a Kaposvári egyetmemen skót cserediákok is tanuljanak

Ekkora marhaságot. Vagy a történelem ismétli önmagát? UJra kell egy Woostocknak lenni.

MIért nem jó az a diák fermerban vagy ehhez hasonló öltözékben. Nem az egyetmemn kéne egységesíteni és az együvé tartozást az öltözködéssel kifejezni, hanem korábban.

Vagy esetleg ez az egyetemen tartandó erkölcstan előfutára? Másra nem igazán tudok gondolni. Ekkora klisét: Ehhez valószínüleg a Dékánt leitatták- hogy ilyen rendeletet aláírjon ahhoz pofa kell. Mi lesz megint 1968?

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Mi az a levarrt dekoltázs?

Egyébként az RTL Klub hiradójának az előzetesében láttam, hogy a hallgatók levetkőztek bugyi, melltartóra, úgy tiltakoztak a bevezetett szabályok ellen. Szerintem hasznosabb lenne ha az egyetemeken a túlzó  italozás, és a bulizás ellen lépnének fel.