A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Leszállóágban van Orbán új hobbija

via Index.hu

2018. szeptember 29. 15:08 | 0 hozzászólás

Van még hova fejlődni korrupció terén, állapítja meg keserűen az Index, néhány példát összeszedve a baráti magánrepülőzés és luxushajózás műfajából. Másutt azonban ilyenért lemondanak.

Orbán Viktor a jelek szerint kihalkófélben lévő divatra szállt fel, amikor felszállt egy luxus magánrepülőre: Nyugaton már eléggé vigyázni kell az ilyesmivel, és a második világban is egyre inkább kerülik még a látszatát is a repülőzésnek az állami vezetők. Ettől függetlenül bőven vannak még szép teljesítmények a műfajban, bár az is biztos, hogy az igazán nagy klasszikusok ideje már lejárt, ahogy a politkusok magánrepülési és jachtozási szokásaiból látszik.

A hét elején az Átlátszó cikkéből derült ki, hogy Orbán Viktor egy rejtélyes luxusrepülővel utazgat, sőt ugyanezen gép gyakran keresztezi útját egy luxusjachtnak, amelyen a magyar üzleti és politikai élet krémje szokott előfordulni. Később Orbán szóvivője azt mondta, a miniszterelnök a közbeszerzések egyik legnagyobb nyertesének számító Garancsi István vendégeként a MOL Vidi focimeccseire repül a géppel. A dolgot a kormánypropaganda és a hivatalos kormánykommunikáció is lenyűgöző logikai gimnasztikával magyarázza azóta is.

Bár a kormányszóvivők szerint nem került közvetlenül közpénzbe Orbán útja, arról korábban már írtunk, hogy a világ szerencsétlenebb történelmi fejlődésű helyein az ajándékokba is bele tudnak bukni politikusok. De Magyarország nem csak emiatt, hanem abból a szempontból is különleges hely, hogy hivatalosan ugyan nincs kormánygépe, ám véletlenül a miniszterelnöknek mégis mindig rendelkezésére áll egy honvédségi utasszállító, ami vélhetően az urizálás látszatának elkerülése végett van így.
Orbán Viktor a Magyar Honvédség gépével érkezett a tel-avivi repülőtérre 2018. július 18-án
Orbán Viktor a Magyar Honvédség gépével érkezett a tel-avivi repülőtérre 2018. július 18-án
Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán és a NER-elit magánrepülési és jachtozási szokásainak napvilágra kerülésével kapcsolatban pedig illik megemlékezni róla, hogy ezek azért (az ajándékozáshoz hasonlóan) a nemzetközi politikai életben elég veszélyes dolgok szoktak lenni. A külföldi példákból az látszik, hogy

nem egyszerű dolog belőni az optimális jacht- és magánrepülő-használatot: rossz széljárás mellett pitiáner repülésekbe is bele lehet bukni, már a közepes jövedelmű országokban is egyre fontosabb a látszat, de egy rendesen megszervezett politikai rendszerben nyugodtan lehet Concorde-repülőteret építeni a szülőfalunkba, abból sem lesz baj.
 

Tovább...


A cikk eredetije: Leszállóágban van Orbán új hobbija


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges