A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

A Lengyel Püspöki Kar megszégyeníti a magyar katolikus egyházat

via Gépnarancs

2015. szeptember 6. 10:57 | 1 hozzászólás

A lengyel katolikus egyház példát mutat a magyarnak keresztény emberségből, az egykori Szolidaritás alapító atyái pedig elítélik a magyar határon húzott szögesdrót kerítést.

A lengyel katolikus egyház kiáll a menekültek származástól és vallástól független befogadása és megsegítése mellet. Wojciech Polak Lengyelország prímása a Twitteren közölt bejegyzésében Krisztusra hivatkozva erősítette meg egyháza álláspontját, amit a Lengyel Püspöki Kar egy speciális bizottsága már idén június 19-én nyilvánosságra hozott.

A Püspöki Kar nevében kiadott júniusi közlemény többek között leszögezi: „A jelen helyzet megköveteli, hogy Lengyelország befogadja az Afrikából és Közel-Keletről érkező menekülteket.” „Az egyház tanításából kiindulva kötelességünk a társadalom figyelmét felhívni az életüket mentők, a háborús tevékenység sújtotta országokból menekülők megsegítésének keresztényi kötelezettségre. A segítséget mindenkinek meg kell kapnia, függetlenül vallási hovatartozásától.”

A Lengyel Püspöki Kar a menekültkérdés részleteire és megoldásának megszervezésére is kitér, amikor a probléma kezelése érdekében felszólítja a lengyel belügyminisztériumot, a külügyminisztériumot, az idegenrendészeti hivatalt, hogy az ENSZ menekültügyi szervezetének vezetésével, más nem kormányszervezetek bevonásával, azok szakértelmére és tapasztalatára támaszkodva tegyék meg a szükséges lépéseket a menekültek befogadására.

Felhívja arra is a figyelmet, „a menekültek igazságos elosztásának fontosságára Európa és a világ országai között, szem előtt tartva az egyes országok társadalmi és biztonsági érdekeit”. „A menekültkérdés kezelésekor meg kell teremteni a menekülés legális útvonalait és tartózkodni kell a menekültek vallásával kapcsolatban a populista megnyilvánulásoktól, és a hangsúlyt a menekültek pozitív hozzájárulására kell helyezni a befogadó társadalom számára.”

A közlemény emlékeztet arra, hogy az utóbbi években kétmillió lengyel állampolgár vándorolt ki a hazájából, mindenek előtt gazdasági okokból. Az ő életük sem problémáktól mentes és ők is gyakran ki vannak téve az idegengyűlöletnek, pont úgy, mint azok, akik most Európa határain várnak a bebocsátásra, majd idézi Jézus szavait: „jövevény voltam, és befogadtatok engem;”

Józef Kupny érsek, a Lengyel Püspöki Kar társadalmi bizottságának elnöke a lengyel katolikus hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: Nem szabad az embereket jobbakra és rosszabbakra, az életük megmentésére jobban, vagy kevésbé érdemesekre felosztani. Arra emlékeztetett, hogy a menekültkérdésben Ferenc pápa világos útmutatását kell követni. Ennek lényege:

  1. A migráció globális megjelenésére csak a szeretet globalizációjával és együttműködéssel lehet válaszolni, annak érdekében, hogy a menekülteknek humánus körülményeket lehessen teremteni.

  2. Az államoknak fokozniuk kell az erőfeszítéseiket, hogy megszüntessék az okait annak, hogy nagyobb népcsoportok szülőföldjük elhagyására kényszerülnek

Józef Kupni felhívta a figyelmet, hogy a kormányoknak nem egyszerűen a menekültek befogadása a feladata, de az is, hogy megteremtsék számukra a tisztességes élet feltételeit. Felidézte, hogy a II. Világháború idején számtalan, minden tiszteletet megérdemlő ember volt, aki segített a nehéz helyzetbe jutott embertársain, függetlenül azok vallási hovatartozásától.

A lengyelországi rendszerváltást kikényszerítő fő politikai erő, a legendás Szolidaritás mozgalom alapító atyái az afrikai és a közel-keleti menekültek befogadását, megsegítését követelik a lengyel kormánytól. A petícióban, amelyet a 80-as évek forradalmi mozgalmának kiemelkedő személyiségei láttak el kézjegyükkel leszögezik: „az európai és az emberi szolidaritás megköveteli, hogy reális és nem látszat cselekvést követeljünk.”

Majd így folytatják: „Lengyelország évek óta hatalmas támogatásban részesül, amelynek köszönhetően behozhatjuk a civilizációs lemaradásunkat. Eljött az ideje annak, hogy most mi adjuk tanúbizonyságát annak, hogy nem csak szolidaritást várunk másoktól, de mi is képesek vagyunk szolidárisak lenni másokkal.” Felhívják a figyelmet: Európa példátlan menekültáradattal áll szemben, amelynek méretei miatt „magától értendő, hogy egyetlen európai ország, a leggazdagabb sem képes egyedül megoldani ezt a hatalmas problémát.”

Mindezek fényében az aláírók felszólítják a lengyel kormányt, hogy „legyen nyitottabb a menekültek befogadására és ezzel együtt lásson hozzá a menekültek integrálását szolgáló programok kidolgozásához. Számos erkölcsi, etikai, de gazdasági-demográfiai érv szól amellett, hogy ezt a munkát minél hamarabb megkezdjük. Nem lehet szó új falak és szögesdrótkerítések felhúzásáról, ahogyan az másoknál tapasztaljuk.”

A petíció aláírói felszólítják a lengyel kormányt, hogy vegye ki részét a közös, uniós erőfeszítésekbe a menekültkérdés megoldása érdekében, beleértve ebbe a vele kapcsolatos kriminális elemek leküzdését, az embercsempészet felszámolását. „Európának kontroll alatt kell tartania a bevándorlást, de ez nem jelentheti azt, hogy hátat fordít a rászorulóknak.” A felhívás végezetül emlékeztet arra, hogy az elmúlt 200 évben Lengyelországot mintegy 20 millió menekült hagyta el, akik a világ legkülönbözőbb részein, így Európában is, szeretetteljes fogadtatásban részesültek. Ez erkölcsi kötelességeket ró a lengyel társadalomra.

Az petíció aláírói: Danuta Kuroń, Grażyna Staniszewska, Ludwika Wujec, Zbigniew Bujak, Jan Rulewski, Mirosław Chojecki, Jan Lityński, Henryk Sikora, Grzegorz Długi, Andrzej Milczanowski, Władysław Frasyniuk, Edward E. Nowak, Jerzy Stępień, Stanisław Handzlik, Janusz Onyszkiewicz, Henryk Wujec, Zbigniew Janas i Józef Pinior.

Wojciech Polak bejegyzése a twitteren:

Jesteśmy wezwani, by rozpoznać twarz Chrystusa w uchodźcach, bo byłem przybyszem, mówił, a przyjęliście mnie.

— abp Wojciech Polak (@Prymas_Polski) 3. September 2015

(Feladatunk, hogy felismerjük a menekültekben Krisztus arcát, mert jövevény voltam, mondta és befogadtatok engem.)

A magyar katolikus egyháznak egyelőre az alábbiakra futotta Erdő Péter prímás szájából: Pillanatnyilag az egyházak nem jogosultak arra, hogy befogadjanak menekülteket. Ez tilos: ha így tennének, akkor embercsempészek lennének. Korábbi cikk a Gépnarancsban Erdő Péter álláspontjáról.

Zsebesi Zsolt


A cikk eredetije: A Lengyel Püspöki Kar megszégyeníti a magyar katolikus egyházat


Hozzászólások

Szudoczky képe

Szudoczky
3 éve

Példaértékű a Lengyel Püspöki Kar nyilatkozata, szemben Erdő Péter menekültügyben történt megszólalásával szemben. Hiába próbálja már enyhíteni a kijelentéseit, amit egyszer kimondott, azt már nemtagadhatja le.

Pannonhalmán az Apátságban már átérezték, hogy szégyenteljes az egyház hozzáállása, ők már segítenek.

A Szolidarítás petíciója is követendő példa lehet számunkra. Miért nem tud a magyar baloldal hasonló petíciót közzétenni, tisztességes magatartást követelve a kormánytól menekültügyben?