A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Lendvai Ildikó: Repülős Viki

via Népszava.hu

2018. szeptember 29. 16:44 | 0 hozzászólás

"Nemcsak a miniszterelnök meg a sleppje repülget. Repül a… repül a nemzeti vagyon, repül a… repül a közpénz. Repül a… repül a tisztesség, a jog, az erkölcs, a jóízlés. Repül a… repül a haza, meg ami összetartaná."

Mentegetőznöm kell: a címet plagizáltam, a Facebookon találkoztam vele. Én soha nem lennék ilyen vakmerő, hogy a miniszterelnököt egyrészt levikizzem, másrészt Repülős Gizihez merjem hasonlítani. 

A legendás Repülős Gizit utoljára kilencven évesen kapták el lopásért, ez oly mértékű szakmai elkötelezettséget feltételez, amitől szinte szerethetővé vált. Az ötvenes évek elején még voltak belföldi repülőjáratok, így Gizi egy óra alatt ott teremhetett Szegeden, Debrecenben, Pécsett vagy Miskolcon, be-besurrant egy-egy lakásba, és este a szajréval együtt újra hazaért Pestre, bottal üthették a nyomát.
Tényleg nem pimaszkodni akarok, de mintha lennének itt bizonyos rokonvonások miniszterelnök úrral. És nemcsak a repülés iránti vonzalom, ami miatt utóbbi is kiérdemelhetné a „Repülős” előnevet. Hol a hadseregnek vásároltat gépet, hogy maga utazhasson rajta, hol meg a barátja luxusjárgányával furikáztatja magát, aki állami és uniós pályázatok, közbeszerzések segítségével juthatott egyéb javai mellett a potom 17 milliárdba kerülő gép árához. Hogy is mondjam - a kormányfő és Gizi repülése egyaránt kapcsolatba hozható támadható eredetű pénzekkel és értékekkel. Persze a miniszterelnök nem tolvaj, soha életében nem törne be sehová, nyugodtan tessenek beengedni a lakásba, ha a választások előtt megint spontán beköszön a nép egyszerű gyermekeihez. Giziről viszont az mondható el, hogy soha nem dolgozott strómanokkal, a saját két kezével emelt el mindent, szóval mindkettejüknek vannak erkölcsi érdemei.
Aztán Repülős Gizi és Repülős Vi… (bocsánat, mit nem mondok, szóval az ország első embere) abban is hasonlítanak egymásra, hogy nem bírják a kérdezősködő újságírókat. Gizi még nem tudta, hogy simán boldog karácsonyt kell kívánni a faggatózóknak, vagy törvényt hozatni a politikusok magánéletének szentségéről. Amikor utolsó tárgyalása előtt letámadták a firkászok, rájuk förmedt: „Mondják, maguknak nincs nagyobb bűnözőjük?” Speciel volt, de a Parlament folyosóira nem lehet olyan könnyen bejutni, mint a bíróságéra.
Ezzel a Garancsi-féle repültetéssel nem az a fő baj, hogy kétséges, a miniszterelnök feltünteti-e az vagyon- és adóbevallásában. Az országgyűlésről szóló törvény elég pongyolán fogalmaz: nem világos, ehhez az egyszeri luxusrepülés árának kell-e meghaladnia az egyhavi képviselői juttatást, vagy az egész utazássorozatnak. Ha pedig valaki ért a joghézagokban való bujkáláshoz, az éppen a kormány és klientúrája. Az persze nem áll meg, amivel Gulyás miniszter mosdatta főnökét. (Csak barátilag tanácsolnám, kellene legalább még egy „emberarcú” fideszest találni, mert ha ezt az egyet ennyi büdös ügyben tuszkolják előre szagelszívóként, akkor hamarosan neki is elkopik az emberarca.) Gulyás szerint nincs itt semmiféle bevallási kötelezettség, mert a miniszterelnök nem képviselői, politikusi minőségében kapta az ingyen ajándékot.

 

Tovább...


A cikk eredetije: Lendvai Ildikó: Repülős Viki


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges