A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Lendvai Ildikó: Minden pártot utálnak, az MSZP-t legfeljebb valamivel jobban

via Ellenszék

2012. március 29. 13:10 | 11 hozzászólás

Lendvai Ildikó szerint az MSZP életben maradási feltétele, hogy megtalálja a facebookos-nemzedékben a baloldal, a modernizáció, és a szociális felelősség iránti érzékenységet. Úgy látja, a fiatalok MSZP iránt érzett idegenkedése nem politikai jelegű, sokkal inkább kulturális kérdés,

hiszen ahogy szokás mondani, az ember idősebb korában válik konzervatívvá, és ifjabban jobban hajlik a haladó eszmékre, a változtatásra. A politikus külön kitért saját és pártja felelősségvállalására:  amit a Fidesz a rutinszerű „kommunistázgatással” művel, az éppen nem segíti a reális számvetést. De miért beszélnek háromszoros utódpártról, és mit tanulhat egy baloldali politikus a szélsőjobbos zenekarok militáns dalszövegeiből? Lendvai Ildikóval az Iránytű kapcsán megrendezett konferencián beszélgettem.

Ha az Iránytűt odaadnánk az egyetemisták kezébe, hogy ebből formáljanak baloldali értékrendet, vajon milyen reakciók születnének?

Azt hiszem, hogy egy közéleti érdeklődésű egyetemista értené a tartalmát, de talán idegennek tartaná a nyelvezetét és megközelítési módjait. Az Iránytű társadalmi és modernizációs szempontból kettéhasadt országról beszél, de van egy másik, nevezzük úgy: informatikai szakadék is az országban. Ez részben generációs, hiszen a fiatalok közül jóval többen vannak a szakadék azon partján, ahol már természetes közeg a facebook és hasonló közösségi oldalak. Az Iránytű ír is arról, hogy az MSZP-nek kulturális váltásra, újfajta politikai nyelvre és közlekedésmódra van szüksége ahhoz, hogy velük is partnerként beszélhessen.

A MSZP-nek feltétlen szükséges a facebook-nemzedéket teljes körűen kiszolgálni?

Teljes körűen egyik nemzedéket sem feltétlen szükséges, hiszen a politika nem generációsan oszlik meg. Egy adott csoporton belül azoknak a nézeteit és érdekeit fejezi ki, vagyis azoknak nyújt politikai „szolgáltatást”, akik nagyjából vele azonos értékrendet követnek. Az viszont az életben maradás feltétele, hogy megtaláljuk a Facebook-nemzedékben is a baloldal, a modernizáció, a szociális felelősség iránt érzékenyeket, és ők is úgy érezzék: van hozzánk közük. Ha csak választási szempontból mérlegelünk, akkor 2014-ig akár még jól ki lehet húzni azzal a közép- és idős generációval, ahol hagyományosan az MSZP-nek nagyobb a támogatottsága.....


A cikk eredetije: Lendvai Ildikó: Minden pártot utálnak, az MSZP-t legfeljebb valamivel jobban


Hozzászólások

Aranyember képe

Aranyember
6 éve

Fel kellene már fogni,hogy a normális egyszerű embereket egyre kevésbé érdekli az MSZP,a pártok,a politika és főleg a fiatalokat!Lehet itt újítani panaszkodni de nem sok értelme.Az MSZP lejáratta magát rendesen és addig ez így is marad még a Lendvaihoz hasonló"őskövületek"a közéletben vannak.

Apolitikus képe

Apolitikus
6 éve

Márpedig a FIDESZ ostoba. Az volt 2002-ben is, és ez csak fokozódott. Az ostobasága a hatalmi felfogásából ered. Ennek ellenére igaz, hogy az ellenzék eddig elég reménytelenül áll ezzel szemben. Ennek az országnak már az is tragédia, hogy a FIDESZ egyáltalán hatalomra került. Ha 2014-ben is hatalomban marad, akkor az legalább 10-15 évvel visszaveti az ország fejlődését, és a valódi demokrácia kialakulását. Ez semmiképp nem engedhető meg. A homályos ideológiai boncolgatásokkal nem lehet választást nyerni. A FIDESZ sem azzal nyert.

plalyA képe

plalyA
6 éve

Kedves Szuhai!
Pedig azt is szorgalmazhatnád. Ugyan is egy platformokkal telitüzdelt pártnak, mint az MSZP- milyen ideológiája lehet? Az hogy 8-10 tüntetést szervezünk még nem radikalizmus- lásd az LMP( ők aztán szerveznek, bár időnként nem tudom hogy miért teszik- olyan homályos a céljuk, de mindegy) Először azt kéne tisztázni, hogy mit is akarnak ( Mármint az MSZP) elérni, és annak érdekében milyen lépéseket tesznek- azaz mi a stratégiai cél- aztán lehet a taktikai lépéseket kidolgozni( by tüntetés, vagy éhségmenet)
Ami pedig az ingerküszöböt illeti. Azt gondolom, hogy Magyarországon mindig valami ellen szavazunk, és nem valaminek az érdekében. Azt is gondolom, hogy nem kéne tévedésbe esni- Ez a FIDESZ a 2014 es választásokat csak elvesztheti saját butaságával- de nem gondolnám, hogy a fijug ilyen ostobák lennének. Nem nagyon van esély arra( Ha csak a FIDESZel nem veszti a választást) a leváltásra. Nincs az ellenzék olyan helyzetben, és nem is igen lesz a következő két évben, hogy ezt megtegye( ha csak a FIDESZ nem teszi meg ezt a szívességet)Úgy, hogy azt gondolom a keményebb politizálást megvalósítani kb 6-8 év múlva lehetséges- már akkor ha addig azokat a kéréseket az MSZP rendbe teszi, amelyekről írtam- ha nem, akkor eltűnik a színről.

plalyA képe

plalyA
6 éve

Kedves Erika1!
Azt gondolom, hogy ezzel még nem lesz semmi sem megoldva. Sőt. Ez a párt 1989 óta már annyiszor megújjúlt, hogy nyugodtan versenybe szállhat a "legtöbbször megújjuló párt" címért - de maradt minden a régiben. Azt is gondolom, hogy ez most sem nagyon fog változni. Ahhoz egy teljesen más szemlélet kellene. Mondjuk mindjárt olyan, ami a tagok fele és a szimpatizánsk fele irányul. Aktív elvhű tagok kellenének, akik majd hozzák a szimpatizánsokat, és tudják képviselni a párt elképzeléseit, felvállalva az esetleges népszerütlen döntéseket is. Nem csak tudói a párt politikájának, de értői is annak. A piacon, a kofával, vagy akár a kocsmapultnál két sör között is értően meg tudják beszélni azokat. Ehhez olyan szrvező munka kell, és olyan agitációs hálózat, amellyel nem rendelkezett és most sem rendelkezik az MSZP- sőt meg merem kockáztatni, hogy még sokáig nem is fog. Már csak azért sem, mert kéne egy egységes ideológia, amely mellett leteszi a voksát, amire aztán lehet építkezni. De van-e ilyen, egy olyan pártban, ahol a platformok marakodnak a hatalom kérdésének eldöntéséért. Szerinted?

Erika1 képe

Erika1
6 éve

Aki itt van a z tudja , hogy nagyon nehéz 2 éven van túl az MSZP . Most ha szombaton meg lesz az új Elnök és tiszségviselők választása a párton belül . Akkor szerintem erre is lesz erő és idő is
!Muszáj !

Szuhai képe

Szuhai
6 éve

Az MSZP támogatta az éhségmenetet, csatlakozott az LMP Kossuth-téri akciójához, de önállóan még ezekhez hasonló eszközökhöz nem nyúlt. Amikor a radikálisabb fellépést hiányolom ilyenekre gondolok és nem a párt ideológiájának szélsőségességét szorgalmazom.

A Fideszt keményebb politizálással lehet szerintem leváltani, a választók ingerküszöbe Orbán hatására jelentősen emelkedett. Ehhez kell igazodni, ha a Fidesz váltása valóságos cél, nem csak álom.

Erika1 képe

Erika1
6 éve

Igen , jó a meglátásotok , én is osztom ezt a nézetet . A mi megyei elnökünk ennek megfelel Harangozó Tamás személyében . Remélem hasonló kaliberű fiatalok veszik át megyei szervezetünket . Ők értenek a fiatalok nyelvén , mert maguk is fiatalok .

plalyA képe

plalyA
6 éve

Hát, azt én nem tudom, hogy radikalizálódnia kellene-e az MSZP-nek, de mindenesetre az nem volna hátrányára, ha tisztázná, legalább azt, hogy mit is ért baloldaliság alatt, és ezzel kapcsolatosan milyen célokat is tűz ki. Aztán az sem ártana, hogy végre az elmult 45 évet tisztába tegye. Csak azért mert ezzel kihúzható lenne a „kommunistázás” méregfoga, és nem lehetne semmiféle mellékzöngét belecsempészni a dolgokba. Addig amíg az elmult rendszert Szocializmusnak nevezzük és a Marxizmus-Leninizmus egy defektes nagyhatalmi érdekeket szolgáló ( SzU) ideológiáját nem különítjük el a Marxista ideológiától, és nem mutatunk rá arra, hogy ez a kettő nem ugyan az, és kár összekeverni a két dolgot, addig ne várjuk azt, hogy valami is előre mozdul. Míg a szociáldemokrácia a Bad-Godesbergi program alapján felszámolja azt a tézist, hogy általánosságban az a baloldali, aki az embert abszolutumnak és a világot relatívumnak ismeri el, - ne számítsunk arra, hogy valami megváltozik és mondjuk leszoknak a „kommunistázásról”. Éppen ezért azt gondolom, hogy nem radikalizálódni kell, hanem ezeket tisztába tenni. Ha ezeket a lépéseket megtesszük, akkor azt is gondolom, hogy radikálisabbak leszünk, annál mintha most nekifognánk radikalizálódni.
El kellene odáig jutni, hogy leszámolni az M-L estin tanult ideológiai téveszmékkel, azzal, ami a SZU nagyhatalmi érdekeit szolgálta és még Leninhez sincs sok köze, nem hogy a Marxizmushoz. Leszámolni azzal, hogy itt Szocializmus volt, mert nem volt az, csupán csak államkapitalizmus, amely a kapitalizmus egyik szegmense- ezzel együtt rámutatni arra, hogy mi is valójában az alapvető probléma a kapitalizmussal, hogyan lehet ellene tenni. Olyan programot összeállítani, amely figyelembe veszi, hogy kapitalizmus van, abban kell élni, de minden intézkedésnek a kapitalizmus meghaladását kell szolgálnia, azon túl, hogy a jelenlegi áldatlan állapotokra gyors válaszokat jelentsen. Azt gondolom, ez éppen eléggé radikális lenne, ha ezt következetesen végig vinné az MSZP- nem csak feliből-harmadából. Ez lenne az igazi radikalizmusa. Nem új dolog ez, csak egyszer végig kellene vinni. Azt hiszem.

Szuhai képe

Szuhai
6 éve

A fiatalok (is) a radikálisabb fellépést igénylik szerintem. Ebbe az irányba lenne érdemes elmozdulni.


poligon
6 éve

...egy technikai észrevételem lenne a mozgositás ügyében...a fiatalok nem igen tudják,hogy mit fognak csinálni jövő héten...amikor megszólitjuk őket is egy beszéd végén,hogy demonstrálunk vagy tüntetést szervezünk,ekkor és ekkor...a figyelmük reflexszerüen elkalandozik/az emlitett ok miatt/...vissza muszáj terelnünk a figyelmüket...ez csak hivó szavakkal,mondatokkal lehet...például:-Tessék választani!...most menjünk ki az utcára...vagy megvárjuk,amig kikerülünk az utcára...

Erika1 képe

Erika1
6 éve

Nagy szükség van arra , hogy beszélő viszonyba kerüljünk a fiatalokkal . Erre nagyon jó kezdés , hogy minél több fiatal baloldali MSZP-s fiatal jöjjön a facebook-ra és ide a Kapcsolatra is . Akkor talán a fiatalok is ráéreznek a párt törekvéseire , és minél nagyobb számban csatlakoznak is hozzánk .