Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Lendvai Ildikó: Ilyen még nem volt

via Facebook/Ildikó Lendvai

2019. február 11. 11:10 | 0 hozzászólás

Hát ilyen még nem volt. Hogy maguk a résztvevők is szégyelljék, hogy az évértékelő beszédet mennek megtapsolni, és fekete leplekkel takarják még az útszakaszt is, ahol a Várkert bazárba jutnak! Legközelebb talán a kazamatákon keresztül tessék.

De bent mindenkinek megjött a bátorsága. Orbán poénkodik az ellenzéken (látjátok, milyen bátran fütyörészek?), de ha nem aggasztaná a dolog, nem szidalmazná hosszan a baloldali főpolgármesterjelöltet, akinek babonából a nevét sem mondja ki. Na, itt sem hangzik el többé a "Boldog Karácsonyt"!
A lényeg persze a csodafegyvernek szánt családtámogatási terv. És tényleg, van benne, aminek örülni lehet. Pontosabban lehetne, ha valóban mindenkire vonatkozna. De Orbán már a beszéde elején megnyugtatja híveit: nyugi,nem ám a szegényeket, pláne cigányokat akarják etetni: "Akik a gyerekeikből akarnak megélni, azokkal nem voltunk kíméletesek." A korábban meglebegtetett, munkaviszonynak számító, főállású anyaság ezért már nem kerül szóba - nehogy már a cigány anyukák, a szegény régiók asszonyai.....
A támogatások, a jók is, csak a házasságban született gyerekek családjainak jutnak. Ma a kisbabák több, mint 40%-a nem házasságban születik, hanem pl. élettársi kapcsolatban. De a kedvezményes hitelt csak a házasuló nő kapja, és nem a gyereket szülő.
Jó, hogy a nagyszülő is mehet GYED-re. De nem GYES-re, a GYED-hez pedig előzetes munkaviszony kell. Szabolcsban? Borsodban? Szép, hogy a sokgyerekesek egy 7 személyes új autóhoz kapnak 2,5 millió támogatást, de hányan tudják ehhez a hiányzó sokmilliót hozzátenni? A többiek nem kaphatnák inkább újra a megszűnt lakhatási támogatást, nem állítanák vissza nekik a régi óvodáztatási támogatást, hogy legyen a kicsinek az oviban váltócipője, mackóruhája? Persze, épüljön több bölcsőde, legyenek a négy gyerekes mamák SZJA-mentesek - de melyikük talált olyan családbarát, rugalmas munkahelyet, hogy egyáltalán adóköteles fizetése legyen?
Ami igazán tetszene, az a külföldi nyelvtanfolyam a 9. és 11.évfolyam után. Csak el tudnám felejteni, hogy a tankötelezettség csökkentése miatt százezren már a 8. évet sem végzik el.
Az én családtámogatási csomagomban első helyen a gyerekes családok kilakoltatásának leállítása volna. Aztán a befagyasztott családi pótlék emelése, a rendes oktatás, a továbbtanulási lehetőségek bővítése a mostani szűkítés helyett, hosszabb tankötelezettség, a szegregáció tilalma, újra adómentes cafeteria az iskolakezdési támogatáshoz.
Na de ki mondta, hogy ez az én csomagom? Hogy mindnyájunk csomagja?

(Kép: Index.hu)


A cikk eredetije: Lendvai Ildikó: Ilyen még nem volt


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges