Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Lemorzsolódó diákok, funkcionális analfabéták

via Nők Lapja Cafe

2015. április 20. 09:37 | 2 hozzászólás

2010 óta emelkedik a korai iskolaelhagyók aránya. A tankötelezettségi kor csökkentése miatt (18-ról 16 évre) egyre többen nem szerzik meg a középfokú végzettséget.

Elsősorban a szakmunkásképzésből morzsolódnak le a diákok – írja a vg.hu. Ez hosszútávon nem csak munkaerő-piaci, hanem szociális probléma is lesz. A tankötelezettségi kor megemelése szükséges lenne, de nem old meg mindent. Fontos lenne az általános készségek és a tanulási képesség elsajátítása is, hiszen a szakmák folyamatosan változnak a technológiai fejlődés miatt.

További tényező, hogy a szakmunkásképzésben részt vevő diákok jelentős részének gyenge az olvasási és szövegértési képessége. Ez a probléma már az általános iskolában jelentkezik, 2009 óta folyamatosan nő a szövegértésből rosszul teljesítők aránya. Egy felmérés szerint hazánkban a fiúk 27 %-a, valamint a lányok 13 %-a funkcionális analfabéta. Rosszul teljesítünk az élethosszig tartó tanulás terén is: a 25–64 éves népességen belül 3 százalék körül alakult az oktatásban, képzésben részt vevők aránya.


A cikk eredetije: Lemorzsolódó diákok, funkcionális analfabéták


Hozzászólások

dmolnar képe

dmolnar
4 éve

Nemcsak erről van szó, bár szó se róla, ez is közrejátszik. Sajnos azionban van egy nagyon fura "irányzat" is, amit a szülők igen hamar megtanultak. Mégpedig az összes disz.. diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia... stb.

Miről szól a történet? Ha a gyereknek nem megy az iskolában az olvasás, vagy az írás, akkor a szülő (sokszor persze tanári segédlettel, mert a tanárnak is úgy a könnyebb) elviszi valamelyik szkértői szervezethez a gyereket, ahol megállapítják, hogy hányféle problémája van, és onnantól a gyerek fel van mentve olvasásábó, vagy írásból, vagy számolásból. Nem speciális képzést kap (mert azt kéne), hanem fel van mentve. Puccpaszta.. 

Utánameg lehet csodálkozni...  Nem tud olvasni és kivágják a középiskolából.. Hát ja.. vagy, elkezdi valamelyik szakképző iskolát, de mi a bánatot fog megtanulni? Semmit, még ha el is vergődik a végéig.

Kataaa képe

Kataaa
4 éve

Ahelyett, hogy növelték volna a szakokat, amire a diákokat ösztönözik, inkább  csökkentették a tankötelettséget, hogy ne legyen akkora a különbség  a szakképzett és anélküli  fiatalok kozött. Csodálkozunk, hogy  miért kevés a szakember.

56 -56