A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Leírt munkavállalók - Újabb csoport az út szélére

via Népszava.hu

2018. június 23. 10:58 | 0 hozzászólás

Az 55 éven túliak foglalkoztatásáért járó kedvezményt is elveszik.

Eddig munkahelyvédelmi akciótervvel segítette a kormány az 55 év felettiek a munkavállalását. Jövőre ők kikerülnek a körből.

Megszünteti a kormány az 55 év feletti munkavállalók után járó úgynevezett szocho-kedvezményt, amelynek értelmében a munkáltatók által fizetendő, jelenleg 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adó most még a bruttó munkabér 9,75 százalékával csökkenthető (legfeljebb 100 ezer forintig). Ez éves szinten 117 ezer forint kedvezményt jelent az időseket foglalkoztató munkaadóknak.

Varga Mihály sajátos érvelése szerint ezt a kedvezményt azért nem szükséges fenntartani, mert a nyugdíjasok foglalkoztatása jövőre még kedvezőbb lesz, utánuk ugyanis egyáltalán nem kell majd szochót fizetni. A pénzügyminiszter csak azt felejti el, hogy a nyugdíjkorhatár jelenleg – születési dátumtól függően – 58-65 év között mozog, vagyis 55 éves kor után még van néhány munkával eltöltendő év a nyugdíjig.

Márpedig az 55 év felettiek munkaerőpiaci helyzete korántsem rózsás. A munkaadókban még mindig sok prekoncepció és tévhit él az 55 évnél idősebb korosztállyal kapcsolatban. Beszédes adat, hogy a munkavállalók 75 százaléka úgy érzi, életkoruk miatt diszkrimináció éri az 55 év feletti dolgozókat. Erről egyébként éppen a pénzügyi tárca elődje, a Nemzetgazdasági Minisztérium akkori munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára, Simon Attila István beszélt egy tavaly októberi konferencián, ahol azt is hangsúlyozta: egyre nagyobb szükség van az uniós és a magyar munkaerőpiacon az idősödő munkavállalókra.

Tovább...

 


A cikk eredetije: Leírt munkavállalók - Újabb csoport az út szélére


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges