A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Kulcskérdések vitasorozat - Iránytű

via mszp.hu

2012. március 23. 10:22 | 3 hozzászólás

Mesterházy Attila szerint az MSZP célja a negyedik köztársaság felépítése kell, hogy legyen, nem az 1989-es állapotok helyreállítása vagy a visszatérés a 2010 előtti kormányzati politikához.

A szocialista párt elnök-frakcióvezetője a Politikatörténeti Intézet csütörtöki budapesti rendezvényén, ahol az MSZP ideológiai alapelveit rögzítő - a Lendvai Ildikó vezette programtanács által készített - Iránytű című dokumentumot vitatták meg társadalomtudósok és párttagok részvételével, elmondta: a szocialisták 2006-ban elkövették azt a hibát, hogy mást ígértek a kampányban, mint amit kormányon tenni kényszerültek.

Az MSZP nem eshet újra ebbe a hibába, 2014-ben nem győzhet megvalósíthatatlan programmal - hangsúlyozta, megjegyezve: ezért lényeges az Iránytű, amely a május 1-jére elkészülő MSZP-s szakpolitikai javaslatok ideológiai alapját képezi.

Mesterházy Attila fontosnak nevezte, hogy a szocialista párt a következő két évben olyan programalapú szövetséget kössön az erre nyitott demokratikus pártokkal és civil szervezetekkel, amelynek nem egyszerűen Orbán Viktor leváltása a célja, csupán eszköznek tekinti a negyedik köztársaság felépítéséhez és a stabil kormányzáshoz.

Lengyel László közgazdász, politológus azért bírálta az Iránytűt, mert véleménye szerint nem ad megfelelő választ arra, hol van Magyarország helye a válsággal küzdő Európában. Vitába szállt azzal is, hogy a rendszerváltás óta eltelt bő húsz év csak kudarcokból, tévedésekből állt, szerinte a sikeres első évtized után 2000 környékén vesztett utat az ország.

A Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatója ugyanakkor helyesnek ítélte, hogy az MSZP a programírással a kormányzóképességét akarja bizonyítani. Mint mondta, a magyar szocialisták populizmusban nem tudják felvenni a versenyt sem Orbán Viktorral, sem Robert Fico leendő szlovák miniszterelnökkel, mert nincs olyan vezető politikusuk, aki pusztán népszerű ígéretekkel meg tudná nyerni a többséget. "Hiába küzdene az MSZP a következő két évben, hogy igazi populistát neveljen ki Orbán Viktorral szemben, ő ebben mindig különb lesz. Hozzá képest csak utánzat lenne, aki előadja ugyanazokat a baromságokat" - fogalmazott.

Boros László jogszociológus arra hívta fel a figyelmet, hogy a baloldalnak a mélyszegénységben élőkön kívül a fogódzó nélkül lebegő, bizonytalan helyzetű középrétegeket is képviselnie kell.

Lakner Zoltán politológus egyebek mellett arról beszélt, hogy Magyarországon hiányzik és nem is teremthető meg rövid idő alatt a politikai részvételi hajlandóság. Ez - tette hozzá - annak ellenére van így, hogy a jogállamot korlátozó kormányzati intézkedések az emberek mindennapi életét is befolyásolják. Példaként a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítását hozta, kiemelve, hogy sokan a társadalombiztosítási nyugdíjjogosultságuk elvesztésétől félve léptek vissza az állami pillérbe.

Szólt arról is, hogy a baloldal az előző kormányzati ciklusban több rendpárti döntést is hozott a szociálpolitikában, és adós maradt a társadalmi egyenlőtlenségek mérséklésével.

Krémer Ferenc szociológus azt mondta: az orbáni uralom azért is jöhetett létre, mert az 1989-es szisztéma szétmállott, senki sem hisz benne. Véleménye szerint a szocialista pártnak önkritikát kell gyakorolnia hitelességének visszaszerzéséhez, a negyedik köztársaság felépítéséhez, és nemcsak kormányzati politikájának egyes elemeit, hanem gondolkodásmódjának egészét újraértékelve.

Több társadalomtudós írásban juttatta el véleményét az Iránytűről a vita szervezőinek. Tamás Pál szociológus azt jegyezte meg, hogy az MSZP-ről mára lekopott a baloldaliság és a kormányzati szakértelem imázsa, amely a kilencvenes években alakult ki. Szerinte a szocialistáknak ezek meglétét kell újra bizonyítaniuk, de ezt nehezíti, hogy a Fidesz az elmúlt években "az MSZP-re bízta", hogy védje a kapitalizmusnak azt a változatát, amely világszerte pazarlóan és kártékonyan működik. Tamás Pál szerint viszont a szocialisták nem beszélhetnek jobbközép liberálisok módjára, ahogy már sokszor megtették.

Ágh Attila politológus a többi között arról írt, hogy az MSZP-nek "hármas tisztítótűzön" kell átmennie, leküzdve a korrupciót, bizonyítva kormányzóképességét és stratégiai programot kidolgozva a "tötyörészés" helyett.

Földes György, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója bevezetőjében arra kérte az egybegyűlteket, köztük számos szocialista politikust, hogy védelmezzék az intézetet, amelyet a kormány ki akar költöztetni Alkotmány utcai épületéből, és iratainak jelentős részét is állami felügyelet alá vonná.

A döntően társadalomtudósokból álló programtanács által elkészített Iránytűt több mint száz MSZP-szervezet véleményezte, szövege ennek nyomán változott az elmúlt hónapokban.


A cikk eredetije: Kulcskérdések vitasorozat - Iránytű


Hozzászólások

plalyA képe

plalyA
6 éve

Én nagyon várom azt az ismertetőt. Már csak azért is, mert az Iránytű eredeti dokumentuma, még akkor íródott, amikor ment a herce-hurca a szakítás, vagy nem szakítás körül, és tulajdonképpen a dokumentum nem volt más mint a Gyurcsányi-éra programjavaslatára adott válasz.
Remélem ezen már a „javított” kiadás túllépett és az akkor igen csak halvány árnykép, valamiféle konkrétabb és markánsabb dologgá alakult. Mint az a konferencia anyagából is kiderült, el kéne már döntenie az MSZP-nek, hogy tulajdonképpen felvállal egy baloldali szerepet, vagy sem. Már nem az a kérdés, hogy valami ellen csináljunk programot, hanem végre valamiért kéne programot készíteni. Ha ezt tették, akkor üdvözlendő cselekedetet hajtottak végre. Ha viszont maradtak abban, hogy a FIDESZ-re mutogatva alakítják a programot- akkor meg nem történt semmi. csak némi kozmetikázás. Engem személy szerint nem az érdekel, hogy a FIDESZ hogyan rombolta le a demokráciát és azt majd hogyan fogjuk kijavítani, hanem az érdekel, hogy baloldali lesz-e az MSZP- ezt a baloldaliságot hogyan képzeli el, hogyan akarja elérni azt az alapvető dolgot, hogy a munkából élőknek a jövedelemviszonyai olyanok legyenek, hogy ne csak a megélhetést, hanem esetleges megtakarítást is fedezzék- erre támaszkodva milyen társadalmi igazságosságot akarnak. (és nem a FIDFESZ-re mutogassanak, hanem valóban a baloldal általános meghatározásának függvényében írják ezt le)
Felvállalják-e azt az ódiumot, hogy akár szoc.dem, akár más baloldali ideológia szinten a kapitalizmus meghaladásának érdekét tartják szem előtt. Felvállalják-e azt a Fejtői meghatározást, amely szerint a baloldali az aki az emberi személyiséget, annak lehető legnagyobb fokú szabadságát, műveltségét, testi és erkölcsi kiválóságát tekinti a politikai s gazdasági fejlődés végcéljának (Ez egyébként összecseng a baloldal általános meghatározásával: Baloldali az aki az embert abszolutumnak és a környezetét relatívumnak tekinti)
Elvárnám egy baloldali párttól, hogy a mai modernnek mondott globalista világban felismerje azt a tényt, hogy mára már nem a tőkések azok akik a megahatározói a gazdasági folyamatoknak, hanem egy új osztály, a „káderek” osztálya az amely a gazdasági hatalmat birtokolja( valójában), és azt is elvárnám hogy ezek ellen valamilyen hathatós védelmi eszközt dolgozzon ki a baloldal védelmében. (erre egyébként voltak kezdemények- lásd a Balra magyart- csak érdektelenség, vagy a felismerés hiánya miatt az ilyen kezdeményezések hanvába hóttak lettek.) Elvárnám azt is, hogy kezdeményezője legyen egy széles baloldali együttműködésnek a kialakításában, amely a többi baloldali erő és civil törekvést bevonja az együttműködésbe, de nem elvtelenül, hanem az elvek és értékek kölcsönös tiszteletbetartása mentén –a közös kitörési pontok figyelembevételével.
Talán az sem lenne ártalmára ennek a pártnak, az ideológia tisztázása mellett, ha végre elvhű tagokat és agitációs hálózatot építene, amely nem csak tudja a párt ideológiai irányvonalát, de érti, és főleg eredményesen képviselni tudja azokat. Akarjon mindenkihez szólni, de szigorúan az ideológiai elkötelezettség mentén – annak alapján akarja megnyerni a szimpatizánsokat és értő, elvhű tagokat alakítani belőlük, figyelemmel arra az örök népi bölcsességre, hogy „aki sokat markol- keveset fog”.
Nos ezért várom nagyon ezt a Május 1-i bemutatást

In-De-Ko képe

In-De-Ko
6 éve

A leglényegesebb kérdést még mindig nem válaszolta meg az MSZP. H O G Y A N ?

Piroka képe

Piroka
6 éve

Kedves Mesterházy úr! Nekünk a 2006-os kampányban azt igérték, hogy nagyon sok fejlesztés lesz az országban, valamint rendbe kell rakni az államháztartást. Mindkettő megtörtént, hiszen rengeteg fejlesztés történt az országban és az államháztartási hiány is 2008 végére lement 3,8-ra.