A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Középszintű érettségi feladatokkal szívatták a 14 éveseket a felvételin

via Zoom

2018. január 23. 11:40 | 2 hozzászólás

A karát az ékszerészek számára kétféle mértékegységet is jelent. Az egyik mértékegység a drágakövek tömegét méri, ahol 1 karát = 0,2 gramm. A karát másik jelentése az aranyötvözetek aranytartalmát jelölő szám. Hány karátos aranyötvözet keletkezik, ha 21 gramm 8 karátos aranyat összeolvasztanak 27 gramm tiszta arannyal?

Fogalma sincs, hogyan kezdjen neki a feladatnak? Hát azoknak a nyolcadikos általános iskolások nagy részének sem volt, akik a hétvégén írták matematikákból a gimnáziumi felvételit. Mint a Zoom.hu megtudta, az egyik kiemelt vidéki középiskolában a megszerezhető ötvenből átlagosan húsz pontot ért el a felvételit író csaknem 200 diák. Ezt az eredményt meglehetősen rossznak minősítették a tanintézményben, ám abban a tekintetben nem okozott különösebb meglepetést, hogy az Oktatási Hivatal honlapján elérhető, az utóbbi tíz év eredményeit összesítő táblázatból kiderül: körülbelül ilyen arányban teljesítenek a tanulók minden esztendőben.

Tovább...


A cikk eredetije: Középszintű érettségi feladatokkal szívatták a 14 éveseket a felvételin


Hozzászólások

katicabogar képe

katicabogar
1 éve

Szomorú valóban, de nem a gyerekek hibája. Anno... sokkal kevesebb időt töltöttünk az iskolában, sokkal kevesebb könyvünk volt, sokkal több szabadidőnk - és bizony nem jelentettek volna gondot ezek a feladatok.

Nem az iskolás tehet arról, ha agyon nyomják elfoglaltságokkal, csak éppen azt nem tanítják meg, amire valóban szüksége lenne. Ha viszont valamit nem vettek be a tantervbe, akkor nem is illik arról felvételi feladatot adni


adam_ik
1 éve

Valóban nagyon szomorú, hogy ilyen egyszerű feladat ( mint ez a 21+27 gr. arany ) bárkinek is problémát jelenthet aki elvégezte az általános iskola 4-ik osztályát. Persze aki gondolkodásból fel volt mentve az csak áll, néz ki a fejéből, és keresi azt a képletet amibe be kell helyttesíteni. Hát erre nincs képlet. Itt a saját kútfejből kell kiokoskodni a megoldást. (ami nagyon egyszerű a gondolkodó embereknek) Sajnos a magyar oktatás az értelem nélküli bemagolásra épül : az kap jó jegyet aki a megfelelő szavakat megfelelő sorrendben el tudja mondani. Akár érti amit mond - akár nem. Mint egy papagáj. Vagy mint Pandacsöki Boborján a Besenyő családban. Boborján számára az a megfellebbezhetetlen igazság amit a Besenyőpistabácsi mond. Pont. Neki több gondolkodásra nics is szüksége.

Boborjánból kiváló biorobot válik a megfelelő Besenyőpitabácsi vezetésével. A Besenyőpistabácsi helyére beírható : a führer, nemzetvezető testvér, Sztalin elvtárs, A VIKTOR . . . und so weiter .

14 -14