A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

A középosztály szélsőségesei a pszichoterapeuta szemével

via 168 Óra Online

2013. április 12. 11:17 | 4 hozzászólás

A Népszabadság minapi cikke szerint „a szélsőjobb behatolt a középosztályba.” Az írás szerzői a Tárki és a Political Capital elemzőire hivatkozva tárják fel: a Jobbik szélsőségesen populista világképe már nem csak a legszegényebb társadalmi rétegek körében népszerű, hanem egyre több hívet tudhat magáénak az átlagnál jobb anyagi helyzetű, magasan iskolázott, fiatal férfiak között is.

A társadalomkutatók magyarázatként említik a státusz- és identitásfenyegetettséget. Dr. Zellner Katalin belgyógyász, pszichoterapeutát arról kérdeztük: lélektanilag mivel magyarázható, hogy az érzelem mind könnyebben legyőzi az értelmet? És vajon a medicina statisztikái is utalnak-e az erősödő társadalmi feszültségekre?
- Aki a szélsőjobbhoz vonzódik, lényegében az agressziós, erőszakos hajlamok struktúrába szervezett politikai formációitól vár megoldást a problémáira. Lehet pszichológiai magyarázata, hogy miért tartják ezt mind többen elfogadható lehetőségnek a magasabb társadalmi státuszú választók közül is? És miért a férfiak esetében szignifikáns a dolog?

– Pszichológiai szempontból a szélsőjobbnak nagyon sok előnyös ajánlata van. Például felkínálja a rendet, miközben arra is megadja a lehetőséget, hogy aki elkeseredett, az odacsaphat az asztalra. Továbbá biztos bűnbakokat kínál, így ment fel bármiféle probléma esetén az önmagunkkal való szembenézés alól. Ezek pszichológiai szempontból kényelmes helyzetek, nem beszélve a hozzájuk társuló összetartozás érzetéről. Utóbbira a szélsőjobb külsőséges eszközökkel – zászlókkal, egyenruhákkal, egységbe rendezett felvonulásokkal – is ráerősít. Ilyenfajta lélektani támogatásokat a liberális, vagy baloldali pártok nem nyújtanak. Ugyanakkor a dolog militáns jellegénél fogva egyelőre a férfiak számára vonzóbb, de még a Magyar Gárdában is láthattunk azért egyenruhás leányokat is. Mindemellett tudni kell: az intellektus nagyon vékony mezsgye. Csupán látszólagos az ellentmondás az átlag feletti iskolázottsággal rendelkező emberek és a szélsőséges nézetek egymásra találásában. Ugyanis számtalan olyan feldolgozatlan sérülés lehet a pszichében, amelyet képtelen felülírni az intellektus. És vannak olyan helyzetek, amelyek felhántják ezeket a sérüléseket, és akkor fordulnak az érintettek olyan megoldások felé, amelyek egészen korai életszakaszban rögzültek. Vagyis nem a tanulmányaik során megszerzett tudás kerül előtérbe, hanem egyebek. Például egzisztenciális megingás esetén felszínre törnek a racionálisan addig elfojtott előítéletei, azokkal próbálja magyarázni a helyzetét.

Tovább...


A cikk eredetije: A középosztály szélsőségesei a pszichoterapeuta szemével


Hozzászólások

lilla- képe

lilla-
5 éve

http://www.jobbik.hu/

 

innen nyitható a programjuk is

 

a vágy gyűjteményen kívül mutass egyetlen lemet is, amely forrást jelől meg

vagy rámutat a megteendő lépésekre a cél érdekében

 

fiatal értelmiségiink eddig nem gondolkodnak, mert saját hárításukkal vannak elfoglalva

lilla- képe

lilla-
5 éve

http://www.jobbik.hu/

 

innen nyitható a programjuk is

 

a vágy gyűjteményen kívül mutass egyetlen lemet is, amely forrást jelől meg

vagy rámutat a megteendő lépésekre a cél érdekében

 

fiatal értelmiségiink eddig nem gondolkodnak, mert saját hárításukkal vannak elfoglalva

adamik_ képe

adamik_
5 éve

1989-ben az akkori kedves elvtársak úgy döntöttek, hogy ha az uralkodó osztálynak többpártendszer kell hát megkapja. Elég széles a Párt tömegbázisa, másodvonalbelei vezetők és azok gyerekei-unokái, továbbá alibiből nem párttag beépített ember is annyi van hogy Dunát lehetne rekeszteni velük, hát csinálnak néhány új pártot. Szigorúan saját anyagból. Amit csak kíván a kedves vásárló, az egykori mszmp-től megkaphatta. Volt liberális, szocdem, szélsőbalos, nemzeti, szocialista, fiatal, demokrata és még amit csak el lehet képzelni. Sőt még szélsőjobbos terrorista jellegű formációkra is futotta. (Sz. Albert és ?? Diána. Bocs de elfelejtettem a nevét, de ha jól emlékszem az apja valami besúgófőnök volt. Talán Bácskai?) Ez is jelzi az egykori élcsapat rugalmasságát, ugyanabból az anyagból bármit ki tudtak hozni. Hol van ehhez képest a LEGO ? Így szavazhattak a békétlenek bármely „új” pártra mindig ugyanazt a régi anyagból átszabott megkopott vörös zakót kapták. Na jó, időnként került rá néhány új gomb. Hogy a látszat fennmaradjon az új pártok folyamatosan színielőadásokkal szórakoztatják a nagyérdeműt. Azt játszák, hogy kibékíthetetlen ellenségei egymásnak.

A gépezet jól olajozott fogaskerekei közé azonban homok került. Egy kívülről szerveződött párt. Persze az illegális munkásmozgalomban szerzett tapasztalatokkal felvértezett pártcsoportosulásnak ez nem jelent komoly gondot. Rászabadítottak jónéhány fizetett vagy csak egyszerűen ostoba provokátort és kikiáltották nácinak. A régi jólbevált göbbelsi módszert alkalmazzák : úton útfélen azt hangoztatják, hogy ezek szésőségesnácifasisztarasszisták , hátha így majd a nép elhiszi. De egyre többen, főleg a fiatal értelmiségiek, kezdik ezt kétségbevonni.

etele1 képe

etele1
5 éve

Elemezgetés helyett mi lenne ha a baloldal politikáját reforlmálnák meg az urak?

Az, hogy Mo. idáig jutott többek között a megélhetési értelmiségiek bűne.