Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Kövér László: Itt nem lesz Horn-terem

via Népszabadság Online

2014. május 24. 09:59 | 2 hozzászólás

"Kövér László sem erkölcsileg, sem politikailag nem tartja időszerűnek és indokoltnak, hogy az 1956-os karhatalmista Horn Gyulának országházi terem viselje a nevét" – válaszolta az Országgyűlés Sajtóirodája a Népszabadság kérdésére.

A válasz emlékeztet arra, hogy a Parlamentben található helyiségek elnevezése a házelnök hatásköre. Kövér László Horn Gyula volt miniszterelnök esetében ezt azért nem tartja indokoltnak, mert 1956-ban karhatalmista volt, majd megkapta a Munkásparaszt Hatalomért Emlékérmet, amely azoknak járt, akiknek fontos szerepük volt a forradalom leverésében.

Az MSZP-s Ujhelyi István még áprilisban, parlamenti alelnökként kezdeményezte, hogy miután az Európai Parlamentben termet neveztek el a volt szocialista kormányfőről, a magyar Országházban is legyen Horn Gyula-terem. Indoklása szerint a tavaly elhunyt Horn Gyula nagy hatású, világszerte elismert államférfi volt.

Az uniós parlamentben a Horn-teremről szóló indítványt a szocialista frakció magyar és német tagjai terjesztették elő, kapcsolódva a magyar csatlakozás tizedik és a vasfüggöny lebontásának huszonötödik évfordulójához. A strasbourgi parlament irodája a döntéskor figyelmen kívül hagyta Surján László Fidesz–KDNP-s EP-képviselő ellenjavaslatát, ő azzal érvelt, hogy Horn Gyula 1956-os szerepe megosztja a társadalmat.

Emlékezetes, hogy 2007-ben Sólyom László köztársasági elnök – szintén múltja miatt – visszautasította Horn Gyula kitüntetését. Akkor Gyurcsány Ferenc kormányfő javasolta, hogy külügyminiszterként és miniszterelnökként végzett tevékenységéért 75. születésnapja alkalmából kapja meg a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjének polgári tagozatát. Sólyom László viszont arra hivatkozott, hogy Horn Gyula nézetei az 1956-os forradalomban játszott szerepéről és ezen keresztül magáról a forradalomról összeegyeztethetetlenek a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjével.

Mindazonáltal 2012-ben Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszöntötte fel 80. születésnapján Horn Gyulát. Orbán Viktort azt írta: minden, a köz szolgálatára felesküdött vezetőnek kötelessége elismerését kifejezni az elődök munkája iránt, és mivel mindketten a nemzet boldogulásáért cselekedtek, több az, ami összeköti őket, mint ami szétválasztja.

Orbán Viktor közreműködött abban, hogy a régóta beteg, állandó kórházi kezelésre szoruló Horn Gyula 2010 után a Honvédkórházban maradhatott, és ott volt a szocialista pártelnök-miniszterelnök tavaly nyári temetésén is.


A cikk eredetije: Kövér László: Itt nem lesz Horn-terem


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
4 éve

Ennyire gyülölködőnek nem kéne  lenni...  Vagy  féltékenyek a külföldi elismerésre?

katiicabogar képe

katiicabogar
4 éve

Kövér László Horn Gyulának még a bokájáig sem ér fel :(