A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Kovács: A mostani Fideszt könnyebb megverni

via ATV

2016. december 22. 12:08 | 0 hozzászólás

A kormány és az ellenzéki pártok is kampányüzemmódba kapcsolhatnak 2017-ben, egyelőre azonban továbbra is kérdés, hogy a magát demokratikusnak nevező ellenzék milyen együttműködésben, milyen jelöltekkel szeretné Orbánékat leváltani. A nap híre idei utolsó adásában a Publicus Intézet igazgatója, az LMP társelnöke és az MSZP egykori elnöke latolgatta az ellenzék 2018-as esélyeit.

Pulai András szerint mindezidáig sem a baloldali ellenzék, sem a Jobbik felé nincs meg a választók részéről az a hit és bizalom, ami egy kormányváltáshoz szükséges lenne, vagyis hiába ért el idén az ellenzék olyan sikereket, mint a vasárnapi boltzár visszavonása, vagy az érvénytelenül zárult kvótanépszavazás, ezeket a sikereket egyelőre egyik ellenzéki pártnak sem sikerült szavazatokká kovácsolnia. Az elemző úgy véli, miután a magyar választó kifejezetten vezérelvűen gondolkodik, az ellenzék számára sokat jelenthet, ha egy erős, karizmatikus és nem utolsó sorban hiteles személyiség áll a kormányváltásért folytatott küzdelem élére.

A Publicus Intézet felmérése szerint továbbá a választók csaknem fele szorosabb ellenzéki összefogást szeretne 2018-ban, azonban korántsem mindegy, hogy kik vesznek részt egy ilyen összefogásban. A Publicus adatai szerint például

2014-ben Gyurcsány Ferenc részvétele 4-6 százaléknyi szavazatot vitt el az ellenzéki összefogástól, sokan – főként a bizonytalan szavazók közül – ugyanis éppen a volt miniszterelnök miatt nem voltak hajlandók az összefogásra szavazni

– magyarázta az elemző, aki szerint az esélyektől függetlenül egy hiteles jelölt állításával érdemes lenne a baloldalnak is megmérettetnie magát a köztársasági elnökválasztáson.

Pulai András azt is elmondta, az LMP aligha fog részt venni egy ilyen összefogásban, főleg, hogy a mérések szerint a Jobbik-LMP összeborulásról szóló elméletek valószínűleg nem alaptalanok, különösen vidéken jellemző például, hogy a Jobbik és az LMP szimpatizánsai szívesen szavaznak át egymás pártjainak jelöltjeire.

Tovább...


A cikk eredetije: Kovács: A mostani Fideszt könnyebb megverni


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges