A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Korózs Lajos: Aki nyugdíjasként 2017-ben szegény volt, garantáltan 2018-ban is az lesz!

via Városi Kurír

2018. január 3. 11:49 | 1 hozzászólás

Korózs Lajos, a szocialisták első számú szociálpolitikusa az elmúlt év végén interjút adott a Városi Kurírnak, melynek eddig csak az aktuálpolitikával foglalkozó részét adtuk közre. Alább olvasható a beszélgetés általánosabb szakpolitikai kérdéseket is boncolgató folytatása.

Szétnyíló jövedelmi olló az aktívak és a nyugdíjasok között

bl A Fidesz 2010-ben a választások után  “megvédjük a nyugdíjakat” címmel kampányolt. Még nyugdíjbiztosa is volt a kormánynak. Mi valósult meg az akkori ígéretekből?

KL Gyakorlatilag semmi. Kivéve az infláció-követő nyugdíjemelést, mely a „megőrizzük a nyugdíjak vásárlóértékét” jelszóval indult. Ez gyakorlatilag két dolgot jelent. Egyik, hogy aki nyugdíjasként ebben az évben szegény volt, garantáltan jövőre is az lesz! Másik, hogy a bérekkel soha nem fog lépést tartani a nyugdíjemelés mértéke, ha alacsony az infláció és ennél magasabb a nettó bér emelkedése. Ez utóbbi azt eredményezi, hogy szétnyílik a jövedelmi olló az aktívak és a nyugdíjasok között. Ígéreteik között szerepelt a nyugdíjpénztárak megvédése, garancia arra, hogy aki nyugdíjat kap az minden körülmények között nyugdíjat is fog kapni. Itt is van két bibi: egyik, hogy az un. harmadik csoportos rokkantakat megalázták mocskos csalóknak minősítve őket, és ellátásukat vagy elvették, vagy csökkentették. Volt, akit öngyilkosságba hajszoltak ezzel. Itt közel 200 ezer emberről volt szó. Másik, hogy a szolgálati nyugdíjakat átminősítették szolgálati járandósággá és azt megadóztatták. Ebben az esetben 43 ezer emberről beszélünk.

bl Mit jelent Orbán Magyarországán nyugdíjasnak lenni?

KL Kiszolgáltatottságot! 2012-ben már egy új nyugdíjrendszert vezettek be és a rendszer elvesztette rugalmasságát. Megszűnt minden nemű előrehozott nyugdíj, korengedményes és korkedvezményes nyugdíj, a bányász és a művész nyugdíj. Világ szégyenére nincs rokkantsági és baleseti rokkantsági nyugdíj sem. És nincs szolgálati nyugdíj. Az alacsony nyugdíjjal rendelkezők teljesen leszakadva a nyugdíjas társaiktól. Remény sincs a felzárkóztatásra, mert Orbán országában nincs helye a szegénynek vagy a rászorulónak. Nagyon kéne egy korrekciós program az alacsony nyugdíjak felzárkóztatására.

bl Az év végi nyugdíj korrekciót és a nyugdíj prémiumot számtalan nyugdíjas csalódásként érte meg, pedig a számok rendben voltak.

Tovább...


A cikk eredetije: Korózs Lajos: Aki nyugdíjasként 2017-ben szegény volt, garantáltan 2018-ban is az lesz!


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
1 éve

Ameddig a  Fidesz  kormányon marad így  is lesz.