A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Kornai János: Vigyék hírét annak, hogy vannak a demokráciáért küzdő magyarok is

via Hvg.hu

2018. június 23. 10:06 | 0 hozzászólás

"Minél nagyobbak a nehézségek, annál fontosabb, hogy minél többen kiálljanak a nyitottságért, az emberi jogokért, a demokráciáért" – hangsúlyozta.

A Közép-európai Egyetem diplomaosztó ünnepségén Kornai János átvette az Open Society Díjat, és azt megköszönve kifejezte szolidaritását mind a CEU-val, mind a Magyar Tudományos Akadémiával.

„Csendes bálványdöntögető, szabad szellem, szeretett tanár, odaadó férj és apa, radikális gondolkodó és kritikus hazafi. Kornai az élő példája annak, mire lehet képes egy ember, ha életét és munkáját a nyílt társadalom alapértékei, a szabadság iránti elkötelezettség és a félelmet nem ismerő intellektuális őszinteség vezérli” – méltatta Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem rektora Kornai Jánost, a Harvard és a Budapesti Corvinus Egyetem nyugalmazott professzorát, aki az egyetem diplomaosztó ceremóniáján vette át tőle az Open Society (Nyílt Társadalom) Díjat. „Kornai úttörő jellegű munkája tárta fel a kommunista rezsimek pusztító irracionalitását. Az olyan nevéhez köthető munkák, mint A gazdasági vezetés túlzott központosítása vagy A hiány Kínától Oroszországon át Kelet-Európáig reformerek generációit inspirálták. 1989 után, a rendszerváltás megindulásával Kornai munkái, mint az Indulatos röpirat arra tettek kísérletet, hogy humánus és igazságos ösvényt jelöljenek ki a piacgazdaság megteremtéséhez” – fűzte hozzá a rektor.

Tovább...


A cikk eredetije: Kornai János: Vigyék hírét annak, hogy vannak a demokráciáért küzdő magyarok is


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges