A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Kiszúrtak a britek a nyaralókkal

via Az én pénzem

2016. június 27. 09:48 | 0 hozzászólás

Nincs szerencséjük a nyaralóknak az utóbbi években, a forint valahogy rendre gyengül az utazási szezonra. Az átlagárfolyam pedig közben mind magasabbra kerül. Sajnos változatlanul igaz, hogy a kártyával utazók csak a jószerencséjükben bízhatnak. Igazán sokat azok spórolhatnak, akik jól időzítve pénzváltótól szerzik be a szükséges valutát.

A nyaralásra készülők elkeseredve nézhették, hogy a nagy-britanniai népszavazás, amely az Európai Unióból való kilépés mellett döntött, mennyire megdobta az euró árát (tavaly a görög válság borzolta a kedélyeket). Tény azonban, hogy az idén (lásd grafikonunkat) enélkül is meglehetősen éles kilengéseket produkált a forint. Az előző évekhez képest pedig valahogy egyre magasabb az átlag. Régebben a pénzváltók arról beszéltek, hogy 290 forint felett jönnek tömegesen az eurójukat értékesítő magyarok, majd ez a „lélektani szint” 300 forintra, mostanra pedig 310 fölé került.

Grafikonunkon is jól látszik, hogy igencsak gratulálhat magának az, akinek sikerült 310 alatt beszereznie az eurót. Egyelőre nem igazán lehet kiszámítani, hogy a nyár további része milyen árfolyamot hoz majd. Ez pedig azt jelenti, hogy a kártyával utazók tulajdonképpen csak a jószerencséjükben bízhatnak (az elszámolás a költés időpontjához igazodik, így a végső elszámolásban akár a számítottnál jóval nagyobb – de persze akár csekélyebb is – lehet a forintban számított kiadás).

Eurónként öt forinttal került többe a plasztikpénz

Igazán jól azok kalkulálhatnak, akik jól időzítve pénzváltótól szerzik be a szükséges valutát. Sajnos azonban nem csak emiatt lehetnek előnyben a valutával utazók. Érdemes felidézni (ahogy azt tettük már többször is), hogy 2012 nyarán még – logikusan – százezer forintonként nyolc eurót lehetett spórolni, ha valaki inkább kártyával fizetett külföldön, mint ha valutaváltónál szerezte be a szükséges pénzt. Ez a helyzet már a következő évben megváltozott, és azóta igazán nem javult a helyzet.

Pénteki körképünk szerint a pénzváltóktól átlagosan nem egészen 318,3 forintért lehetett beszerezni eurót, miközben a bankok a kártyásoknak több mint 323,2 forintot terheltek. Ezek az átlagok azonban (különösen a bankoknál) jókora különbségeket takarnak, így a plasztikpénzt használók között pénzintézettől függően több mint tíz forint is lehet eurónként az eltérés. (Az árfolyamokat itt nézheti meg.)

Tovább...


A cikk eredetije: Kiszúrtak a britek a nyaralókkal


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges