A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Kiosztotta Magyarországot az Európa Tanács emberi jogi biztosa

via Hvg.hu

2019. február 12. 14:25 | 0 hozzászólás

"A kormánynak vissza kellene fordítania az emberi jogok védelmét befolyásoló, aggasztó lépéseit, visszavonva az ártalmas jogszabályokat, helyreállítva a támogató környezetet, amely segíti a jogvédők, a civil szervezetek és a független média értékes munkáját, amint az a demokratikus társadalmakban elengedhetetlen" - és tovább, és tovább...

Dunja Mijatovic aggodalmát fejezte ki a magyarországi civil szervezetek elleni lejárató hadjáratok és működésüket megnehezítő intézkedések miatt, bírálta Magyarország menedékkérőkkel való bánásmódját, aggasztónak nevezte az újságírók helyzetét, és kritizálta a közigazgatási bírósági rendszer felállítását is.

Az emberi jogok védelmének romló magyarországi helyzetéről beszélt hétfői sajtóközleménye szerint Dunja Mijatovic, az Európa Tanács (ET) illetékes biztosa, és több dologra is felszólította Magyarországot.

A boszniai emberi jogi biztos múlt heti ötnapos magyarországi látogatását követően azt mondta: rendkívül szűk korlátok közé szorult a kormánykritikus civil szervezetek, jogvédők és újságírók tevékenysége Magyarországon. Az országban bizonyos jogvédők és civil szervezetek rágalomhadjárat célpontjaivá váltak, illetve több törvényt is elfogadtak a tevékenységük korlátozására, tette hozzá.

A kormánynak vissza kellene fordítania az emberi jogok védelmét befolyásoló, aggasztó lépéseit, visszavonva az ártalmas jogszabályokat, helyreállítva a támogató környezetet, amely segíti a jogvédők, a civil szervezetek és a független média értékes munkáját, amint az a demokratikus társadalmakban elengedhetetlen" – folytatta Mijatovic.

Az emberi jogi biztos a nemek közötti egyenlőség területén is visszalépéseket tett szóvá, nevezetesen azt, hogy a parlamenti képviselőknek mindössze 12,6 százaléka nő, illetve hogy az ország az utolsó előtti helyezést érte el a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének (EIGE) vonatkozó mutatóját illetően 2017-ben.

Tovább...


A cikk eredetije: Kiosztotta Magyarországot az Európa Tanács emberi jogi biztosa


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges