A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Kínzó a pedagógushiány - Elfogynak a fizikatanárok

via Népszava Online

2017. augusztus 2. 09:54 | 4 hozzászólás

Továbbra sem vonzóak a természet- és reáltudományok a pedagógus-jelöltek körében. A PDSZ szerint a pedagógus életpályamodell kudarcot vallott.

Noha az idei felsőoktatási felvételi eljárás során is emelkedett az osztatlan közismereti tanárképzésbe felvételt nyert diákok száma, tárgykategóriákra bontva a reáltárgyak idén sem voltak túl népszerűek a pedagógus-jelöltek körében. A felvi.hu-n elérhető friss statisztikákból jól látszik, hogy mind humán, mind nyelvi területen bővült a felvettek köre a korábbi évek adataihoz viszonyítva, egyedül a reáltárgyaknál figyelhető meg csökkenés. A reálszakok közül a fizika területe az, ahol az osztatlan tanárképzés újbóli bevezetése óta (is) folyamatosan csökken a felvett hallgatók száma: míg 2013-ban összesen 108-an nyertek felvételt a különböző egyetemekre, tavaly már csak 63-an, idén pedig mindössze 59-en (ebbe az államilag támogatott és az önköltséges hallgatók is beletartoznak).

A számok alakulásánál ráadásul figyelembe kell venni a lemorzsolódást és a pályaelhagyást is. "Nem lehet tudni pontosan, hány fő végzi el az adott szakot, vagy hogy mennyien iratkoznak be egyáltalán, erről nem készül nyilvános statisztika. Nálunk előfordult, hogy az osztatlan képzéses évfolyamon tizenkét főből kettő ért célba" - mondta lapunknak az egyik tudományegyetem gyakorlóiskolájának "biztonsági okokból" neve elhallgatását kérő fizika-informatika szakos tanára. Hozzátette: "pontos adatok arról sincsenek, a végzettek közül mennyien helyezkednek el tanárként, de az biztos, hogy például az informatika szakon végzők többsége nem iskolában képzeli el a jövőjét".

Tovább...


A cikk eredetije: Kínzó a pedagógushiány - Elfogynak a fizikatanárok


Hozzászólások

kirschner képe

kirschner
1 éve

" . . . Hidd el, EGYETLEN JÓ EREDMÉNY SINCS! . .  "  na ezen még gondolkodj egy kicsit.

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 éve

Nem csodálom, hogy az informatikus nem akar iskolában elhelyezkedni, hisz a diákok már többet tudnak nála is! ;o)

 

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 éve

Helyes, Kirschner!
Csak így tovább!

De azért figyusz!
Jobb, ha rám hallgatsz:

Hidd el, EGYETLEN JÓ EREDMÉNY SINCS!
Ugyanis RELATIVITÁS is van a világon, amely ezt az egyet is felülírja! :DDD

 

kirschner képe

kirschner
1 éve

A fizika egyébként is egy szélsőséges - kirekesztő - intoleráns - betonfejű - nácifasiszta tantárgy. A fizikában nincs helye az ésszerű kompromisszumoknak , a megegyezésnek , az arany középútnak , a párbeszédnek . . . stb. Nem számít mit mond az éppen aktuális főokos elvtárs , nem számít a magánvélemény , a többségi álláspont.

A fizika példában egy jó eredmény van , az összes többi meg rossz.