A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Kettős szankciót javasol a Fidesz ellen a Néppárt elnöksége

via Index

2019. március 20. 17:34 | 0 hozzászólás

"Orbán azt akarja elérni, hogy csak a tanács felállításáról szavazzanak, és a Fidesz saját magát függeszthesse fel."

A magyarországi jogállamiságot vizsgáló különbizottság felállítását és a Fidesz tagságának a vizsgálat lezárultáig tartó felfüggesztését terjeszti a közgyűlés elé a Néppárt elnöksége. Orbán azt akarja elérni, hogy csak a tanács felállításáról szavazzanak, és a Fidesz saját magát függeszthesse fel.

Kettős szankciót fog szavazásra bocsátani az Európai Néppárt (EPP) elnöksége az EPP szerda délutáni közgyűlésén a Fideszre – nyilatkozta a megbeszélés előtt Esther de Lange, a Néppárt egyik alelnöke.

Egyrészt a Fidesz tagságának felfüggesztését, másrészt azt, hogy egy háromtagú „bölcsek tanácsa” vegye ellenőrzés alá a Fideszt. Ezt a háromtagú tanácsot az Európai Tanács volt elnöke, a belga Hermann van Rompuy vezeti, másik két tagja sajtóértesülések szerint az osztrák Wolfgang Schüssel és a német Hans-Gert Pöttering lesz.

A JAVASLATBAN NEM SZEREPEL AZ, HOGY MENNYI IDŐRE FÜGGESSZÉK FÖL A FIDESZ TAGSÁGÁT, DE EGÉSZEN BIZTOSAN HÓNAPOKRÓL VAN SZÓ.

A bölcsek tanácsa azt vizsgálná, hogy a Fidesz betartja-e Manfred Weber frakcióvezető kéréseit – ne legyen EU-ellenes kampány, és a CEU maradhasson Budapesten – és hogy a Fidesz politikája megfelel-e a Néppárt novemberi kongresszusán elfogadott nyilatkozatban foglaltaknak. Ez a nyilatkozat, amit novemberben a Fidesz is megszavazott, azt is tartalmazza, hogy az Európai Néppárt büszke rá, hogy az Európai Unió a liberális demokráciában gyökerezik.

A felfüggesztés a Politico által megszerzett dokumentum szerint azzal jár, hogy a Fidesz nem vehetne részt az Európai Néppárt rendezvényein, amelyből a soron következő holnap lesz, amikor az uniós csúcstalálkozó előtt a néppárti kormányfők egyeztetik a pozícióikat. Ezen a kívül a Fidesz nem szavazhatna a Néppárt testületeiben, és nem javasolhatna jelölteket néppárton belüli pozíciókra, például elnökségre vagy alelnökségre.

Esther de Lange megjegyezte: örül, hogy a magyar kormány hajlandóságot mutat a CEU ügyének a megoldására. Azt mondta: a felfüggesztésből és a bölcsek tanácsából álló kettős javaslattal elkerülhetik a korábban ismétlődő eseteket, amikor a Fidesz ígéretet tett a változtatásokra, de nem tartotta be őket.

Másodlagos kérdés, hogy a Fidesz egy felfüggesztésről szóló döntés után kilép-e a Néppártból, reagált Esther de Lange arra, hogy a magyar kormány kilátásba helyezte a Fidesz kilépését a pártcsaládból. Az elnökség feladata, hogy annak a 14 tagpártnak a kérését tiszteletben tartsák, akik a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését kérték az EPP-ből, szögezte le.

Akárhogyan fogja otthon magyarázni Orbán Viktor, ezt a javaslatot az EPP elnöksége adta be

– húzta alá Esther de Lange. De Lange a holland kereszténydemokrata pártnak, a CDA-nak a tagja, amelyik közte van annak a 14 pártak, akik indítványozták a Fidesszel szembeni hivatalos fellépést.

A Fidesz-alelnök az ország méltóságáról beszélt
Orbán Viktor nem nyilatkozott az ülés előtt. Egy pillanatra megállt az újságírók előtt a terembe menet, és azt annyit mondott: úgy tudja, háromnegyed hatkor sajtótájékoztatót fog tartani. A miniszterelnököt elkísérték Brüsszelbe Gulyás Gergely, Novák Katalin, Balog Zoltán, Varga Judit, európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár, és Rahói Zsuzsanna, aki Miniszterelnöki Kabinetiroda tanácsadója.

„Ez az ügy nem Magyarországról szól, nem Közép-Európáról, és nem az álhírekről. Az értékekről szól” – mondta Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékeltek EP-képviselője az ülésen. Hökmark az elsők között volt, akik felszólították a Néppárt elnökségét a Fidesz kizárására. Orbán után Manfred Weber a Frankfurter Allgemeine Zeu

Gulyás Gergely a Néppárt közgyűlése előtt azt nyilatkozata, hogy a Fidesz azonnal kilép, ha felfüggesztik a tagságát. Azt azonban elfogadhatónak tartaná, ha felállna a Fidesz kizárását vizsgáló bölcsek tanácsa, ebben az esetben lényegében a Fidesz magától függesztené fel saját tagságát.

A Fidesz és az ország méltóságáról is szó van

- jelentette ki Gulyás, aki azt nem részletezte, hogy mi köze az ország méltóságának a Fidesz Néppárttal való konfliktusához.

A KDNP-re nem vonatkozik a szerda délutáni néppárti szavazás, így ha a Fideszt ki is zárják, ők maradhatnak, tudta meg az Azonnali a Néppárt sajtóosztályától és Harrach Péter KDNP-s frakcióvezetőtől. Az ügy pikantériája ugyanakkor, hogy a kisebbik kormánypárthoz tartozó kormányszóvivő, Hollik István ezzel ellentétes álláspontot fogalmazott meg a portálnak. Kitért azonban a Fidesz kizárását követő kereszténydemokrata lépéseket firtató kérdés elől

 „Úgy gondolom, hogy a Néppártot kell megjavítani belülről, igaz, hogy ehhez talán nem vagyunk elég nagy számban jelen, de nem adjuk fel" - mondta Harrach.


A cikk eredetije: Kettős szankciót javasol a Fidesz ellen a Néppárt elnöksége


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges