A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Két hét után minden menekülő kap enni a tranzitzónákban

via 168 Óra Online

2018. augusztus 24. 10:00 | 0 hozzászólás

Felfoghatatlan, hogy lehet így bánni emberekkel...

A hazai és nemzetközi felháborodás nyomán a menekültügyi hivatal „megtalálta a jogi kiskaput” annak érdekében, hogy a tranzitzónákban fogva tartott menedékkérők mindegyike kaphasson ételt – közölte a Magyar Helsinki Bizottság. A civil jogvédő szervezet üdvözli a pozitív változást, egyben felhívja a figyelmet arra:

a rossz, embertelen jogszabályok módosítása nélkül valójában továbbra is marad a bizonytalanság és az éheztetés veszélye továbbra is fennáll.

A Helsinki szerint ez az eset is jól mutatja, mekkora szükség van a hatalom civil kontrolljára. Ha ugyanis a Magyar Helsinki Bizottság nem észleli a problémát és nem fordul a strasbourgi bírósághoz, valamint ha a jogvédő egyesület nem tájékoztatja a nyilvánosságot, akkor a saját „migránsellenes mestertervétől” önelégültté vált kormány semmit sem tett volna azért, hogy a helyzet javuljon, és a menedékkérők még ma is éheznének – mégpedig egyre többen.

Emlékeztettek arra, hogy az óriási hazai és nemzetközi felháborodás, valamint a tettre kész civil és egyházi szervezetek kényszerítették ki, hogy a kormány mégiscsak észhez térjen és meghátráljon.

A Helsinki Bizottság tárta fel, hogy a július 1-étől hatályba lépett új szabályok nyomán a menedékkérők nagy részét éheztetés fenyegeti. A bevándorlási hivatal azoknak a menedékkérőknek nem adott enni, akiknek a kérelmét elfogadhatatlanság miatt elutasították, de ők ez ellen bírósághoz fordultak. Számukra kötelező tartózkodási helyként a röszkei vagy a tompai tranzitzónát jelölték ki. Márpedig nekik az idegenrendészeti szabályok alapján – a kismamákat és gyerekeket kivéve – nem jár étkezés.

Tovább...


A cikk eredetije: Két hét után minden menekülő kap enni a tranzitzónákban


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges