A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Kertész Ákost befogadta Kanada

via Népszava Online

2013. november 15. 11:00 | 3 hozzászólás

Az 1951-es genfi konvenció értelmében Kanada elfogadta Kertész Ákos menekültkérelmét, védelmébe vette a Magyarországról menekülő írót, és feleségével együtt befogadta az országba.

A döntés azt jelenti, hogy a szabad, demokratikus és független Kanada úgy ítélte meg, hogy Kertész Ákos valóban nincs biztonságban a hazájában, és egy idegen ország védelmére szorul. A döntés egyértelmű minősítése a mai Magyarországnak is. Kertész Ákos az Orbán-rendszer első politikai menekültje, akit nyugati ország befogadott - számol be az Amerikai Népszava.

Kertész Ákos az Amerikai Népszavában megjelent cikke után lett üldözött Magyarországon. A szélsőjobboldal és az Orbán-kormány a kezükben levő sajtó segítségével hazug kampányt indított Kertész Ákos ellen a lapban megjelent véleménye miatt. A harmincas évek Németországát és Joseph Goebbels propagandáját idéző stílusban uszították ellene a szélsőjobboldalt. Író véleménye miatt demokratikus országban még nem hangzottak el a fajvédelem kategóriáját súroló olyan parlamenti hozzászólások, mint Budapesten. Kertész Ákos a megtámadott írásában “genetikusan alattvalónak” nevezte a magyarokat. Az írása óta eltelt idő csak igazolta ezt az állítást.

Kertész Ákos ügyében maga a miniszterelnök is megszólalt, miközben nagy hallgatásai ismertek egyebek mellett a zsidókat haláltáborokba küldő Horthy Miklós szobrának avatása kapcsán. A Fidesz kezében levő főváros megvonta Kertész Ákos díszpolgári címét, a kizárólagos hatalmat gyakorló Orbán-kormány olyan törvény elfogadására készült, amely lehetővé tette volna Kertész Ákos Kossuth-díjának visszavonását. A hivatalos nyilatkozatok azt a hatást keltették, hogy Kertész Ákost nem illeti meg az állampolgároknak kijáró védelem, vele szemben bármilyen fellépés indokolt lehet.

A hivatalos propaganda olyan szélsőséges indulatokat és antiszemita érzelmeket korbácsolt fel, hogy Kertész Ákost egyre több fizikai atrocitás érte Budapesten. Az idős író egyre kevésbé érezte biztonságban magát, és az életét féltette, amely egyre inkább veszélybe került. A hivatalos Magyarország védelmére és józan kiállására, az indulatok csillapítására nem számíthatott. Ellenkezőleg: láthatóan a kormányzópártok burkolt antiszemita uszításra használták fel az esetet, és politikai célokból a szélsőjobboldal karmai közé dobták a Kossuth-díjas írót. A történtek megszólalásig Fábry Zoltán fasizmusról szóló klasszikusát, a Hannibál tanár úr című filmet idézték.

Kertész Ákos az életét mentve  2012. február 29-én menekült el Magyarországról, és Kanadában politikai menekültstátuszt kért. Kanadában éppen ekkor szigorították a menekültügyi törvényt, Magyarország diplomáciai lépéseket tett, hogy Kanada a menekültstátuszt tagadja meg. Ezért kétséges volt, hogy az Európai Unió tagországából menekülő író megkaphatja-e a politikai menekültstátuszt. Kanada bírósága körültekintő vizsgálatot folytatott az ügyben. Ezt követően megállapította, hogy Kertész Ákos politikai menekültkérelme jogos, esete az 1951-es genfi konvenció hatálya alá tartozik, és Kanada Kertész Ákost védelmébe vette Magyarországgal szemben.

A teljes cikket itt olvashatja.


A cikk eredetije: Kertész Ákost befogadta Kanada


Hozzászólások

oregnene képe

oregnene
5 éve

Legalább nyugodtan élnek.

Treszkes képe

Treszkes
5 éve

De még mennyien írnak ennél súlyosabb dolgokat is, és mégis maradhatnak a hazájukban. Vajon miért?

adamik_ képe

adamik_
5 éve

" . . . Kertész Ákos a megtámadott írásában “genetikusan alattvalónak” nevezte a magyarokat . . . "  Ez lett volna a kisebbik bűne. De írt ő még cifrábbakat is , és ez megbocsáthatatlan :

". . .  csak a baloldal szelleme lenne képes változtatni rajta, csak a progresszív, haladó, demokrata baloldal volna képes megváltoztatni, és ezzel megváltani a magyart, méltóvá tenni arra, hogy az európai közösségnek (kis áttétellel: a szabad világ közösségének) egyenrangú tagja lehessen. A nyolcvanas évek közepétől, Gorbacsov föllépésétől kezdve nem lehet a szovjet-bolsevista elnyomásra hivatkozni. Azóta a baloldal már önmaga felelős önmagáért, a magyarságért, az országért. Önmaga felelős azért, mert elherdálta minden pozitív szellemi vagyonát, teljes történelmi örökségét Dózsa Györgytől Petőfin és Adyn át Károlyi Mihályig, Bibó Istvánig, Nyers Rezsőig, a kelet-német turisták előtt a határt megnyitó Horn Gyuláig, az örökölt médiahálózatával és infrastruktúrájával együtt, hogy teljes tudatzavarban, szervezetileg lerobbanva, kifosztva, védtelenül áll a diktatúra támadásával szemben. De közben az egész baloldali elit és tisztikar, beállt a harácsolók, a korruptak, a tolvajok közé, elárulva nemcsak az eszmét, de konkréten a baloldal közkatonáit is, mert sebesülten és haldokolva hátrahagyta őket a vesztett ütközetek után a harcmezőn, és sorsára hagyta a védelmére szoruló civil lakosságot is. És ahelyett, hogy az utolsó töltényig harcolna a diktatúra ellen, a kiskapukon át menti a rablott vagyonát és az irháját.

Mert belőlük is hiányzik az a négy alaptulajdonság, ami emberré tesz minket: az empátia, a szolidaritás, a tolerancia és a lelkiismeret. . . . "

. . .  na ezért kellett menekülnie.