A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Kérdezzétek Szanyi Tibort!


2012. szeptember 30. 09:14 | 106 hozzászólás

Szanyi Tibor a politikai élet egyik legismertebb, legjelentősebb alakja, országgyűlési képviselő, az MSZP elnökségének tagja. Szókimondó, a véleményének kendőzetlen, őszinte kinyilatkoztatása jellemző rá. Október 3-án ő lesz a kapcsolat.hu következő vendége, és válaszol a hozzá érkezett kérdésekre.

Hozzászólások

szultankam képe

szultankam
6 éve

Köszönjük Tibor, elég sok minden kirajzolódott a válaszaidból és reményt,erőt tudunk bellőle meríteni.Mégegyszer köszönöm

szanyi képe

szanyi
6 éve

Kedves Olvasószerkesztő!

Látod, még becsúszott egy terjedelmesebb válasz egy terjedelmesebb kérdéssor kapcsán. Mondhatnám, hogy lekéstem az elköszönésedet, de így tényleg a végén elmondhatom, hogy jól érezhettem magam az elmúlt 5 órában. Mindenkinek köszönöm a figyelmet, a tapintatot és az érdemi megközelítést. A portálnak meg újfent gratulálok!

Szép estét, T :)))

szanyi képe

szanyi
6 éve

A XIII. kerületi jelöltről 2013 novemberében döntünk.

 

Ez a választási rendszer senkinek nem kedvez, illetve fog ez még össze-vissza változni. A Fidesz jó nagy hülye, ha azt hiszi, hogy választást tud nyerni azzal a förtelemmel, amit csinált. Max. elcsalni tudja a választásokat, de az csalás és nem választás.

 

Roma-magyar együttélés dolgában sok türelem kell. A dolgot a bölcsődékben kell kezdeni, s amint évtizedekig mentünk bele a gödörbe, sok idő lesz még, mire kimászunk.

 

A könnyített kettős állampolgárság ellen szavaztam. Azzal nincs bajom, hogy legyen kettős állampolgárság, de az én magyar állampolgárságomat ne higítsák azzal, hogy boldog-boldogtalan ugyanezeket a jogokat megkaphassa, főleg kötelmek nélkül!

 

A demográfia kérdést primer fokon gyermekjóléti problémakörbe helyezem. Ha a szülöknek segítünk, több gyerek lesz.

 

Kezd elegem lenni az összefogás szajkózásából, legalább is konkrétumok nélkül. Egy választási összefogás és a koalíciós kormányzás bizony két különböző dolog. Tapasztalatilag az a leghasznosabb, ha a civilekkel fog össze a politika, de a civileknek nem képviselői hely, vagy kormányzati funkció kell, hanem garancia a törekvéseik tiszteletben tartására.

 

Európát csak politikai unióként van értelme tovább fejleszteni. Igaz, ez a kimondott cél is, ezt ne feledjük, ez már most benne van az alapokmányokban.

 

A Benes dekrétumok nem valók a modern Európába. A többi egyéni esetekben pedig ilyen-olyan eseti döntések vannak. Jók, rosszak egyaránt. A mai kormány kétarcúságának ékes példája, hogy futni hagy egy baltás gyilkost, de az eget leszakítaná az autós gázolóért.

 

A magyar rendőrség 25 éve nem tudja kezelni a rasszista történeteket, de ez nem a rendőség, hanem a politika hibája. Ha majd a politika egy emberként elutasítja a rasszizmust, akkor a rendőr is tudni fogja a dolgát. Menj ki például Németországba, zsidózz egyet az utcán, majd bombabiztos lehetsz abban, hogy percceken belül hűvösre tesznek. Ott ilyen egyszerű.

 

Mendemondákat én is hallok, de igazi magyarságellenes megmozdulással még nem találkoztam. Zsidózással, cigányozással annál többször! Engem egyébként egyszer egy pityókás cigány társaság mentett meg egy utcai rablótámadástól, ahol a támadók picit sem voltak cigányok. Rasszizmusnak nyoma sem volt, semmilyen irányba. Akkor ez most mi? ;)

Magyarországon már alig van olyan állami vagyon, ami privatizálható lenne. Talán a legnagyobb tétel az termőföld egyötöde, ami még állami kézben van. Itt például én inkább visszavásárolnék, aminek a módszere az állami elővásárlási jog. A Rábát, MOL-t, stb. viszont visszazavarnám a piacra.

 

Gyűlöletbeszéd elleni törvényt is sokfélét lehet hozni, önmagában erről nincs erős véleményem. Azt gondolom inkább, hogy ez az egész politikai kultúra kérdése. Nincs arról törvény, hogy vécé használat után kezet kell mosni, mégis a nagytöbbség megteszi. Abban pedig semmi különbséget nem látok, hogy ki milyen népcsoportot szidalmaz, minden ilyesmit elítélek. De én azt is elutasítom, ha valaki a magyar utcán az ausztrálokat szidalmazná, jóllehet alig van nálunk ausztrál.

 

A gyermekjóléti, illetve demográfiai ügyek szoros kapcsolatát már említettem. Én például egymagam neveltem fel a két fiamat, szóval túl vagyok a "női" élettapasztalatomon. Azért tudtam a gyerekeimet tisztességesen felnevelni, mert sikeresen igyekeztem minél több segítséget igénybe venni. Mi a XIII. kerületben azért biztosítunk minden kerületi polgárnak magas minőségű és ingyenes bölcsődét és majdnem ingyenes óvodát, hogy a szülők szívesen adják be nappal a gyereküket, s ezáltal jobban tudnak a munkahelyükön helyt állni. Eredmény az, hogy többet keresnek, több adó jut tőlük az önkormányzatnak, amiből viszont fenn tudjuk tartani a gyermekjóléti rendszert. Tehát megtérül. További eredmény, hogy kerületünk talán az egyetlen magyar önkormányzati egység, ahol nő a lakosség létszáma és fiatalodik is.  A skandinávok ugyanezt csinálják, csak jóval kiterjedtebben, több eredményt is felmutatva.

 

Turulmadár rendben, sőt, alig van a Földön olyan nép, amelyik ne tartaná első helyen a sajátos főnix legendáikat. A porból is felállunk érzést. Ez fontos. A turul is egy főnix. Mondhatnánk hungarofőnix=turul. Az árpádsávtól ugyanakkor viszolygok, a történelmi szennyezettsége okán. Lehet ugyan össze-vissza beszélni, hogy az amerikai zászló is árpádsávos, vagy sok lengyel, osztrák zászlót tettél egymás mellé, avagy nicsak, hát ez a Honvéd jele, csak sokszorozva, de az árpádsávos zászlókat lengetők kiegészítő mondatai bizony visszataszítóak, különösen, ha Auschwitzot harsogják.

Tudod, a horogkereszt pl. eredendően egy indián motívum, mégsem fogadja el senki, ha Te itt Európában horogkereszttel díszelegsz, az indiánok iránti forró érzéseid folytán.

 

A nemzeti jelképek világa irtózatosan bonyolult. Az a biztos, ha senki nem gyalázza a másik nemzet jelképeit. De mondok egy érdekeset. EU tagságunk okán az európai jelképek is a nemzeti jelképeink mellé soroltatnak, azokkal egyenrangúak. Egyébként érdemes ezekről diskurzust folytatni, abból sokat lehet tanulni. De vannak kisebb dolgok is. Nekem volt egy török kollégám, akinek a nevét úgy írták, hogy Kisgeci. Szerinted mekkora értelme lenne ezen röhögcsélni?  Anno Szili Katalin úgy tudta végigjárni a nemzetközi fórumok tömkelegét, hogy egy pisszenés nem volt, pedig a nevének hangzása elég közkelű és picit sem szerencsés angol fogalom. Ha mások képesek velünk tisztességgel bánni, akkor bárki magyar honnan veszi a bátorságot mások lealázására? Kikérem magamnak!

 

Üdv. T

Kedves Tibor!

Köszönjük szépen, hogy jelenléteddel megtiszteltél minket és válaszoltál nem is annyira tömören, mint amennyire lényegretörően a kérdésekre.

Mind a magam, mind a moderátorok nevében köszönöm, hogy kedvezően változott a véleményed a portálról és a munkánkról.

bambi62 képe

bambi62
6 éve

Köszönöm a választ Tibor :)

Kataaa képe

Kataaa
6 éve

Köszönöm Tibor, én is így gondolom. Biztos vagyok  abban, hogy  mint  eddig is, határozottan kemény leszel. De  látva és érezvén a  nép nyomorát, talán egy előrehozott választás, csökkentené a nyomor  nagyságát, és  nem rombolhatna tovább a Fidesz.  Nagyon kemény lesz utánuk átvenni a kormányrudat - nagyon megkoptatták. Most  megragadom az alkalmat, hogy grtauláljak egyéni  választási sikerednek, eddig nem volt  alkalmam, pedig  több  megmozduláson is találkoztunk.:) De  egy  sikeres embert  mindig  körbekapnak!:)

szanyi képe

szanyi
6 éve

Képviseleti demokrácia-hívő vagyok, de több közvetlen elemet vinnék bele, pl. több népszavazást tartanék.

szanyi képe

szanyi
6 éve

Képzett rendőrök kellenek, jó fizetésért. Ez a titok. Ez csak pénz kérdése. Amennyi pénz megy erre a területre, annál nagyobb a biztonság. Van persze ennek is jól kiszámítható határa. Ami ma folyik, az röhej. Látom ezt a sok szerencsétlen, zsírbuta, vékonydongájú, mafla fiatalt, akiket egy gyorstalpaló után kilökdöstek az utcára. Magam is leüvöltöttem az egyiket az Operaháznál, hogy miért nem mozdul, amikor látja, hogy a náci provokátorok dorongokkal támadnak, amire az a kis balfék csak annyit rebegett, hogy ő azt a parancsot kapta, hogy ide álljon és ne mozduljon. Megsajnáltam ....

szanyi képe

szanyi
6 éve

Eddig rendben, egyetértek.

szanyi képe

szanyi
6 éve

Igen, magam is észleltem már láncszavazást, ezen a regisztráció sem változtat pozitív értelemben, sőt, a regisztráció esetében még könnyebb csalni, minthogy a regisztráció eleve szervezhető.

Mindazonáltal nem tulajdonítok ennek jelentőséget, mert egy-egy szavazókörben piszok nehéz lehet a láncot felállítani. Gondolj bele, szavazókörönként 7-800 potenciális szavazópolgár van, ezek közül elmennek 500-an, ezek  legfeljebb a fele szavazott a Fideszre 2010-ben, ezután ennyi sem fog. Namost aligha hiszem, hogy szavazókörönként 10-20-30 embernél több lenne kapható ilyesmire. Láncszavazásnak akkor lehet értelme, ha lefizetsz valakiket, de ellenőrizni akarod a végrehajtást. Eddig a szegények között lehetett találni olyanokat, akik pár ezer forintért vállalták ezt a bulit. Aki ma szegény, az viszont aligha fog beállni az orbáni rezsim megtartóinak sorába. Ennyiben új a helyzet.

szanyi képe

szanyi
6 éve

Kedves AlsoBela!

Nem tudom, hogy létezik-e félmillió taggal bíró civil szervezet, de az Autoklub alighanem ilyen... Persze ha nem létezik, attól a Fidesz még hamisíthat ilyet, s ezt jól tudjuk a Kossuth téri 2 milliós létszámuk óta.

szanyi képe

szanyi
6 éve

Maximálisan igazad van, ezért ide idézem a szavaidat:

 

"


faluvegi
5 órája

A kepviseleti demokraciaban egy uj Alkotmany letrehozasara, vagy a meglevo modositasara a valasztott kepviselok nem jogosultak.

Uj Alkotmanyt, vagy a regebbi modositasat  a neppel kozvetlenul kell jovahagyatni, ami a valasztasra jogosult allampolgarok ketharmados jovahagyasat koveteli meg.

A nepszavazas utan a korabbi Alkotmany ervenyet veszti, tehat az arra tett eskut is ervenyteleniti. Amig nincs az uj, vagy a modositott Alkotmany a nep altal jovahagyva, addig a korabbi Alkotmanyra tett eskuk ervenyesek.

 

szanyi képe

szanyi
6 éve

A Fidesz regisztrációs rendszere össze fog omlani.

szanyi képe

szanyi
6 éve

Igen, járjuk az országot, holnap Szombathelyen, pénteken Sopronban leszünk, jómagam jövő szerdán Miskolcon ... Tegnap pedig Kijevben voltam, az előtt meg Brüsszelben. :)

szanyi képe

szanyi
6 éve

Őszintén szólva nem tudom, hogy pontosan miket hova utalgat a Fidesz, és mi az, amiről csak beszél, de a kormányváltás után pontosan látni fogjuk. Azt viszont már most jól látjuk, hogy mit lopott el. Mindennek nyoma van, nem tudnak elbújni, legfeljebb az időt húzni.

bambi62 képe

bambi62
6 éve

Szultánkám :)

A Marosvásárhelyi Egyetem kapott 4 milliárdott,de  az ME-t kitüntetté[email protected]!

 

szanyi képe

szanyi
6 éve

Jelenleg építkezünk az MSZP-ben, de ha szükség, pl. előrehozott választás úgy adná, akkor már most is ki tudunk menni a pályára, ráadásul a siker reményében. Az MSZP egyik vezetőjeként állíthatom, hogy amint valós esély mutatkozik a választásra, mi felkészülten ott leszünk a szeren. Bármit csinál a Fidesz. ... Szétzüllesztheti a választási rendszert, csalhat, ahogy akar, nincsenek illúzióink, ám épp ezért irgalmatlan kemény ellenfél leszünk, vagyunk. Nézd Kataa, én sem ma jöttem le a falvédőről, 4 egyéni győzelmem során láttam ezt-azt, biztos lehetsz abban, hogy azután a 2 év után, amit Orbánék eddig műveltek, kíméletlen leszek, és nem csak én.

bambi62 képe

bambi62
6 éve

Kedves Tibor!

Köszönöm a megnyugtató válaszodat!HAJRÁ MSZP!

szultankam képe

szultankam
6 éve

Tibor ha itt vagy még,tényleg igaz, hogy Erdély 4milliárdot kap a felsőoktatásra?

szanyi képe

szanyi
6 éve

Makacsul állítom, hogy adóforintokból nem fogunk a bankoknak adni egy fillért sem. Magyar bankmentésre sincs szükség, mert az eurózóna bankjainak rossz portfólióit az EKB hivatott felvásárolni. Mi ugyan kívül vagyunk az euróövezeten, de az itten bankok anyabankjai belül vannak. Az OTP esete más, ez döntően amerikai, illetve európai tulajdonosi háttérrel bír, de menteni őt sem kell, hiszen képes az EKB-hoz fordulni, amint eddig is sikerrel tette.

Conrad képe

Conrad
6 éve

Rendben, köszönöm! :)

szanyi képe

szanyi
6 éve

Választási programunk még nincs, de már van miből összerakni. Külön programot készítettünk Kelet-Magyarország, Nyugat-Magyarország és Budapest számára. Hamarosan megláthatod ezeket az mszp-hu-n, de külön mailben is elküldöm, egyelőre formális elfogadás előtti álapotában.

szanyi képe

szanyi
6 éve

Kedves Fellegek!

A szó átvitt értelmében igen, habár nem fehér csukjás, hanem fekete ruhás-bakancsos emberek égetnek - ha nem is keresztet -, de szinte minden emberi értéket. Szerencsére ez a "divat" egyre kevesebb támogatóra lel.

szanyi képe

szanyi
6 éve

Fellegek
6 éve

Nekem csak egy kérdésem van Szanyi Tibor Úrhoz!

 

 

ÉGETIK-E MÉG A FAKERESZTEKET FEHÉR CSUKLYÁS EMBEREK VIDÉKEN, HOGY MEGFÉLEMLÍTSÉK A DOLGOZNI ÉS TANULNI VÁGYÓ LAKOSSÁGOT?????

szultankam képe

szultankam
6 éve

Köszönöm Tibor, valami ilyesmire számítottam

szanyi képe

szanyi
6 éve

A DK egy furcsa képződmény. Engem kicsit fan-clubra emlékeztet. Pártként nem is tudom értelmezni, ugyanis egy párt az valójában egy szervezett véleményközösség. A DK-nál azt látom, hogy van kb. 3 politikusuk, és ezeknek pár ezer rajongójuk. Ettől még lehet komolyabb szavazótábor is, de azért az ügyben vannak kétségeim, hogy a mai szavazóiknak vélt emberek téthelyzetben hova is szavaznának? Szerintem inkább az MSZP-re, mint bármi másra. Sértegetni persze nem kell senkit, de a szurkolói psyche bizony igen szép "tudomány". ;)

szanyi képe

szanyi
6 éve

Árnyalatnyi, de nem lényegtelen a különbség. Az a független jelölt, aki nem egy szervezet programját testesíti meg, hanem maga állít programot és ahhoz keres támogatókat. Nyilván, a legegyszerűbb a saját háttérrel dűlőre jutni. Dunaföldváron MSZP-sként is győzött volna Horváth Zsolt, legfeljebb nem több száz, hanem pár tucat szavazatnyi fölénnyel. Polgármesterek esetében sokkal ajánlottabb a független, lokálpatrióta vonulat. Nem utolsó sorban Botka is független (értsd: szövetségi) jelöltként lett Szeged polgármestere, igaz, ma már erre alig emlékszik a nép.

szanyi képe

szanyi
6 éve

Iszonyat nehéz lesz a rendrakás. Ez nem személyzeti totó. A történelem többnyire megtalálja a feladathoz illő embereket. Vagy nem. De legyünk optimisták! 1994-ben mindenki azt várta, hogy Békesi lesz a miniszterelnök. Horn lett. 2002 előtt Kovács volt a legesélyesebb. Medgyessy lett. 2004-ben egyik óráról a másikra került elő Gyurcsány. 2009-ben Bajnai az utolsó említések során jött elő. Nem azt állítom, hogy mindig jobb lett, csak azt, hogy a történelem - előre - ritkán belátható.

Most nagyon észnél kell lenni. A legfontosabb, hogy mit akarunk? Első körben a romeltakarításhoz keresünk managereket. Utána, az építési szakaszban már egyszerűbb lesz.

szanyi képe

szanyi
6 éve

Kedves "begonia"!

Az EU szétesése kvázi lehetetlen. Sok kárt tudnak okozni a felelőtlen firkászok, meg egyes politikusok is, de sokkal erősebb ragasztó tartja össze ezt a szerkezetet. Ha szabad egy sánta hasonlatot mondanom, ez olyan, mint amikor az anyós sikoltozik a kátyús úton, hogy szétesik az autó. Nem esik szét. :)

szanyi képe

szanyi
6 éve

Kedves "bambi62"!

Egyetértek, először a nyomorultakat kell felemelni. Azonnali intézkedésként elzárjuk a Fidesz pénzszivattyúit, továbbá visszaköveteljük a kimenekített milliárdokat. Ne kételkedj, minden bukott diktátor svájci, stb. számláinak tartalmát többé-kevésbé, de visszaszolgáltatták a felszabadult országoknak. Az arab világ erre példák sokaságát mutatja. Kadhafi kimenekített milliárdjait ütemesen fizetik vissza Líbiának. Ez persze csak a pénz oldala. Azonnali hatállyal működésbe hozzuk a lebénított önkormányzatokat, hiszen ők tudják a segítséget a leghatékonyabban célba juttatni.

Kataaa képe

Kataaa
6 éve

Kedves Tibor!

Köszönöm kielégítő  a  választ. Igen, kevesen vannak akik valós egységre törekednek. Mindenki egyet akar, dea saját  maga módján. Nem is értem miért  kéretik magukat? Ha választani lehet, én a tyúkot  választanám, mert a tojása  kitűnő szaporító eszköz.:)  Biztos, hogy  győzünk!

szanyi képe

szanyi
6 éve

Kedves "etele1"!

Jelenleg senkinek a miniszterelnökségét, vagy jelöltségét nem támogatom. Legfeljebb visszamenőlegesen tudok sorrendet mondani, kinek a teljesítményét tekintem helyes baloldali kormányzásnak. Ez nálam ilyen: Horn, Medgyessy, Bajnai, Gyurcsány. A baj csak az, hogy az eleje meg a vége között ég és föld ... A közepe meg közepes.

szanyi képe

szanyi
6 éve

Kedves "jadzia"!

Én is sok mindenben egyetértek sok mindenkivel, esetleg sokan is vannak hasonló állapotban, de mindez nem érint többet, mint a szavazók 1-2 %-át. Ez kevés a boldogsághoz.

szanyi képe

szanyi
6 éve

Kedves Kataaa!

 

Én is összefogás-hívő vagyok, de én sem ész nélkül. Egyelőre nem látom, hogy kik is lennének a baloldali pártok, mert egyelőre csak a 4K állítja ezt magáról. A másik pedig az, hogy isteni jó dolog a ham and eggs, de elég nehéz a tyúkot és a disznót egy ilyen projektre egyszerre rábírni. :)

Egyébként pedig győzni fogunk!

szanyi képe

szanyi
6 éve

Kedves "szultankam"!

Függően attól, hogy hová zuhan az ország a legközelebbi választásokig, valamint a háborús ujjáépítés történelmi tapasztalatait is figyelembe véve durván 5 év alatt lehet talpra állni.

szanyi képe

szanyi
6 éve

Kedves Borboletta!

Ma magyarország nem köztársaság, alkotmánya nincs, csak alaptörvénye. A kettő között az a különbség, hogy az alkotmány egy széles népakaraton nyugszik, az alaptörvény pedig egy parlamenti többség diktátuma. Ebből fakadóan ki fogjuk kiáltani az új köztársaságot, kihajítjuk az alaptörvényt, majd egy erre alkalmas testülettel (pl. alkotmányozó nemzetgyűlés) tető alá hozunk egy igazi alkotmányt, amit népszavazás kell megerősítsen. A modell közismert, az EU alkotmánya így lett felépítve. Az Európai Parlament mellett felállt egy Konvent, összehozta a szöveget, amelyet minden országban ratifikáltak, illetve népszavasra bocsájtották.

A politika felelősségét abban látom, hogy olyan szellemben kell törvényeket hozni, hogy az bármikor megálljon a lábán a nép színe előtt is.

Oktatáspolitika dolgában mindent a bölcsödénél kell kezdeni. Mi az MSZP-ben az ifjúságpolitika "szentnégyességében" (munkahely, lakhatás, oktatás, gyermekjólét) látjuk a megoldást, azaz a jó Kodály-i logika szerint gondolkodunk. Abban az a kérdés, hogy mikor kell a zenetanítást elkezdeni? Az anya születése előtt! :)

 

Conrad képe

Conrad
6 éve

Kedves Tibor!

Köszönöm a választ!

Hát igen! Rengeteg, még magát baloldalinak valló ember sincs teljesen tisztában azzal, hogy valójában gyakran milyen kártékony a bankok viselkedése. Spekulációs és tranzaktiós adók. Igen ez jó dolog, ha már így EU szinten beszélünk róla. Azonban engedélyezhető-e egyáltalán olyan spekulációknak a véghezvitele, mint pl. ahogy a frankfurti tőzsdén élelmiszerárakra fogadtak "emberek", és az így megemelkedett árak következtében milliók éheztek vagy haltak éhen Afrikában!

Szóval úgy gondolom, mint ahogy nemzetközi szinten is, úgy Magyarországon is ráférne olyan baloldali pártokra, mint az MSZP a még egy kicsit jobban balra való tolódás! Tudom, hogy Te megteszel ennek érdekében mindet. Viszont, hogyan látod: akadnak ebben partnerek a párton belül?

És egyébiránt, korvonalazódik-e valamilyen konkrét választási program a párt részéről? Ha igen, hol lehet azt tanulmányozni?

etele1 képe

etele1
6 éve

Kedves Szanyi Tibor,

Bajnai Gordonnal kapcsolatban természetesen teljesen igaza van :o)

- lakáshitel, újratárgyalása kapcsán:

a kérdés az, hogy a végső hitelező a bank-e, vagy sem. Amennyiben nem a bank, hanem a bank is eleve svájci frank hitelt vett fel, akkor a szerződések újratárgyalása -technikailag a gyengébb deviza árfolyamon végrehajtott végtörlesztéshez nagyon hasonló módon- a bank csődjéhez vezet.

- banki problémák európai szintű menedzselése:

amennyire tudom az unió a banki likvisitással kapcsolatos problémákat oldja meg (EKB) illetve szabályozói tevékenységet erősitené.

Az alapvető probléma a magyar bankokkal a pocsék minőségűá hitelportfólió, amit a végtörlesztés a várhatóan jól fizető hitelesek lefölözésével tovább rontott. Ez a hitelportfólió addig áll, ameddig a magyar lakosság birja fizetni. Amennyire tudom nem igazán tartozik bele a nemzetközi gyakorlatba, hogy egy harmadik állam a lakossági hiteleket törlessze (még az apró és zsebből kifizethető Magyarország esetén is precedenst teremtene).

Ebben az esetben is bankcsőd fenyeget. Mivel Magyarország mind az osztrák, mind  anémet bankrendszerbe betagozódott, azok erősen függenek a magyar bankrendszer stabilitásától, ezért aligha hihető, hogy fenti országok, amelyektől Magyarország kereskedelme révén erősen függ tétlenül néznék a bankrendszer összeomlását.

A fenti okok miatt a magyar kormány rá fog kényszerülni a bankmentésre. Tehát szeretném megkérdezni:

- lát Ön hibát a fenti érvelésben?

- ha nem, hogyan tervezi a szocialista párt a lakáshitelesek problémájának megoldását, értsd: a bankmentést?

- ebből következően hogyan tervezi eladni a lakosságnak a bankmentés tényét? az adóforintok bankmentésre forditásának tényét?

szanyi képe

szanyi
6 éve

Kedves "etele1"

Mielőtt elszaladna a ló, először is én inkább lennék kíváncsi arra, hogy Bajnai Gordon mire is hajlandó? Sok tippet már hallottam, de ő maga nem tisztázta a szándékait. Szóval lassan a testtel!

szanyi képe

szanyi
6 éve

Hogy miért mérsékeltem a kapcsolat.hu-n való jelenlétemet?

Egyszerű oka van. Semmi kedvem nem volt és ma sem lenne napi 4-5 órákat úgy elvonni a munkám és a családom elől, hogy pár tucatnyi szektás fotelforradalmárral vitázzak a semmiről, ráadásul gyalázkodások sorát elviselve. A kapcsolat azonban mára sokat fejlődött, jó lett a moderáció, strukturáltabb az egész, és a vezérhülyék, illetve vezérprovokátorok zöme is elszelelt. Ezért aztán kb. hetente megjelentetek egy-egy blogot. Ebben hál'Istennek sok segítséget kapok a szerkesztőktől. ;) És most is itt vagyok. :)

szanyi képe

szanyi
6 éve

Kedves "kisgalamb"!

A felsőoktatás dolga széles értelemben vett befektetés, azaz üzlet is, nagy társadalmi haszonnal. Arra viszont én sem vagyok vevő, hogy semmit nem érő diplomákkal és nulla tudással, de marha nagy igényekkel rohagáljanak a fiatalok. Magam is fontosnak tartom a határon túli magyar érintettségű egyetemek támogatását, persze a fentieknek megfelelően nem azért, hogy turulmadarakat rajzolgassanak a táblára, hanem a színvonal emelése érdekében. Az öncélú, eszetlen elvonásokat viszont élesen ellenzem. Ilyen a Corvinus példája, ami talán a világon leginkább elismert magyar egyetem, miközben a Fidesz épp ezt akarja kinyírni. Fúj!

szanyi képe

szanyi
6 éve

Kedves "jadzia"!

Tyű, ez is egy sor kérdés. Megpróbálok tömör lenni.

thttp://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/lengyel_laszlo_egyutt_vagy_egyedul?fb_action_ids=475923295773210&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggre

 

Lengyel László fenti írása sok hasznos megfigyelést tartalmaz, ugyanakkor veszedelmes tévedéseket is. Téved abban, hogy Magyarországon lenne olyan politikai közép(réteg), amelynek sikeresen artikulálható politikai akarata lenne. Nézd meg! Orbánék seperc alatt úgy lebontották a demokráciát, hogy az a "közép" kvázi meg se nyikkant. Ezzel szemben viszont milliósra tehető az éhezők, és több milliósra az anyagilag megroggyantak tábora. A politika alaktásánál nem lehet ezek mellett elsüvítve képzelt közép mellett hajókázni. A baloldalon semmiképp.

Helyes dolog viszont az összefogás iránti igény, de ennek a bűvös szónak a féktelen hangoztatása délibáb. Kivel fogjak össze egy sor olyan körzetben, ahol az emberek 99 %-ának fogalma sincs, hogy mit takarnak az olyan rövidítések, mint 4K, DK, LMP, stb.?

Egészségügyről csak annyit tudok mondani, hogy azt az elejétől kezdve újra kell gondolni. A magam részéről a megelőzésnél kezdeném.

Kataaa képe

Kataaa
6 éve

Tisztelt Szanyi úr!

Örülök, hogy  itt  van a kapcsolaton, bár jobban  örülnék, ha  gyakrabban látogatna el hozzánk. (elkerülhető lenne  pl: a kérédésözön):. Régebben gyakrabban  blogolt az oldalon. Tudom, sok munka, van, ennek elleénre talán több  tapasztalatot  gyűjthetne, sőt, mi is többet  megtudnánk a szocialista párt további  terveiről.  Annyi  mindent "találgatnak". Kérem erősítsen meg abban a hietemben, hogy az MSZP összefog baloldali pártokkal, civil szervezetekkel abban, hogy a nép írtó kormányt  elzavarjuk végre.  Készül a párt egy esetleges előrehozott  választásra? Válaszát  köszönöm.

szanyi képe

szanyi
6 éve

Kedves "etele1"!

Sok mindent kérdezel, ezért kénytelen vagyok idemásolni a kérdéseidet, hogy mások is értsék, mire is válaszolok.

1) hogyan akarja  a lakáshitel problémát megoldani az adott körülmények között, úgyis mint  a probléma megoldásának korábbi szorgalmazója

Válaszom: Több féle hitel van. Például forinthitel. A forinthitelesek dolga kevés nyilvánosságot kapott, pedig ők is szenvednek rendesen. Náluk jobban jártak az eurohitelesek, hiszen az euro árfolyama csekélyebb mértékben változott, vagyis ők inkább a szerencsések. A dráma a frankhiteleseknél van, ugyanis a frank árfolyama megduplázódott, függően attól, hogy mikor vették fel a hitelt. (Sokan voltak, akik 190 ft/franknál ugrottak bele, gondolván, hogy ennél feljebb nem mehet, azaz érdemes a csúcson eladósodni, hiszen az árfolyam visszacsökkenésénél kevesebb forintot kell majd fizetni. Nem jött be ... )

Elvi álláspontom szerint azonban újra kell tárgyalni a szerződéseket, ugyanis ezek egyike sem piackonform, hiszen minden kockázatot az ügyfélre hárítottak. Ezen felül egyes bankok nem is devizahitelt adtak, hanem a "játsszuk el, mintha ..." típusú hazárdba tolták az ügyfeleket. Végül pedig meg fogjuk oldani, hogy a bank követelése nem lehet több, mint a fedezet.

hogyan magyarázza meg a lakosságnak, hogy sajnos az adóemelésből befolyt bevételeket arra kell forditani, hogy a bankoknak adjuk a pénzt?

 Válaszom:  Sehogy. Nem fogunk adóforintokat adni a bankoknak, amint korábban sem adtunk.

 

3) a fenti gazdasági kihivásokra hogyan készül fel az MSZP?

Válaszom: a bankok problémája EU szintre tolódott, nemzeti megoldásoknak nincs tovább helye.  Az EU-ban viszont azt szorgalmazzuk, hogy a bankokat egyszer s mindenkorra eltiltsuk a hazardírozástól, továbbá csatlakoztunk ahhoz az európai szocialista kezdeményezéshez, miszerint a spekulatív műveletekre vessünk ki egy 0,5 %-os adót.

kisgalamb képe

kisgalamb
6 éve

Mármint az erdélyi felsőoktatásba

kisgalamb képe

kisgalamb
6 éve

Kedves Szanyi Tibor!

Mi a véleményed arról, hogy miközben itthon több pénzt vontak el a felsőoktatásból, addig "Négymilliárdot nyomnak a felsőoktatásba Orbánék"?

szanyi képe

szanyi
6 éve

Kedves "lilla-"

Igen, habár a lentiek megvalósulása kicsit kevert, mert a kormány is bele-belehúz a baloldali retorikába. Az persze borzalmas, hogy Orbánék a cselekedetikben mindig a szegényeket nyúzzák!

szanyi képe

szanyi
6 éve

Kedves Conrad!

2009-ben hirdettem meg a Balra, magyar!-t. Szerintem azóta sokat fejlődtünk abba az irányba, amit Te is szorgalmazol. Ami rajtam múlik, továbbra is megteszem. Egyébként van valami, amit tudom, hogy Te jól tudsz, de idehaza szinte újdonság lehet, miszerint Nyugat-Európában a mérsékelt baloldali pártok retorikája idehaza akár szélsőbalos hangvételnek tűnhet. Például egy olyan mondat, hogy a bankárok egy részét simán le lehetne csukni, nos ez idehaza fülsértő, miközben nyugaton pedig többen már ülnek is ...

Oldalak