A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Keményebben sújtja Magyarországot az élelmiszerár-sokk

via Napi Gazdaság

2012. október 14. 10:37 | 0 hozzászólás

A kedvezőtlen időjárás miatt idén jelentősen csökkent a betakarítható termés mennyisége.

Ez először a búza- és a kukoricaárak robbanásszerű emelkedését okozta, ami párosult a zöldségek és gyümölcsök drágulásával. Előbbi közvetlenül a liszt és a takarmányok árát emeli, majd a termelési láncon továbbterjedve a feldolgozottabb termékekét. A folyamat akár egy évig is eltarthat és a 2013-as inflációt érdemben emelheti.

A kedvezőtlen időjárási viszonyok következtében a globális mezőgazdasági terméseredmények idén lényegesen elmaradtak a várakozásoktól. Ennek hatására júliusban az élelmiszer-nyersanyagok ára jelentősen emelkedett a tőzsdéken és azóta is magas szinten maradt. A főbb exportőr országokból beérkező termésinformációk a búza és különösen a kukorica esetében a vártnál érdemben gyengébbek.

Magyarországon a búza esetében némileg kedvezőbb a kép, a termés csak kismértékben marad el a tavalyitól. Ugyanakkor a kukoricatermés drasztikusan, mintegy negyedével elmaradhat a 2011-estől. A búza esetében néhány nap alatt mintegy 30-40 százalékos áremelkedés következett be a nemzetközi piacokon, míg a kukorica ára dollárban számítva már a 2007−2008-as rekordszinteket is meghaladja. A terméseredmények és a tőzsdei árak alapján 2007−2008 és 2010−2011 után újabb élelmiszerársokk van kibontakozóban

Tovább....


A cikk eredetije: Keményebben sújtja Magyarországot az élelmiszerár-sokk


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges