A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Keményebben büntetik a fenyőfalopást

via HVG

2013. december 16. 11:25 | 16 hozzászólás

Szigorodott a falopások elbírálása, így az erdőtörvény módosítását követően már nem szabálysértés, hanem bűncselekmény miatt kell felelniük azoknak, akik a főleg Dél- és Nyugat-Dunántúlon található fenyőültetvényeket dézsmálják - írta hétfői számában a Népszava.

Sokszor a fákat kényelmes derékmagasságban vágják el, ezzel pusztulását okozva, a megcsonkított fa pedig eladhatatlan. A karácsonyfaüzlet csábító, hiszen Magyarországon évente mintegy 2,5-3 millió fát forgalmaznak a kereskedők - írta a lap.

A magyar fenyőfatermelők nem csak az import, például a dán fenyők versenyének vannak kitéve, de folyamatosan növekszik a műfenyők forgalma is. Igaz, ezek sem számítanak olcsó portékának, hiszen egy 1,5 méteres műfa ára megközelítheti a 6 ezer, egy 1,8 méteresé pedig a 10 ezer forintot is.


A cikk eredetije: Keményebben büntetik a fenyőfalopást


Hozzászólások

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

A lopást. Egyértelmű :)

dmolnar képe

dmolnar
5 éve

Most melyik mentalitást utálod, nem tudom biztosan.. A lopást, vagy azt, hogy szerintem őrizni kellene,, vagy mit?

Különben: A fenyőt úgy karácsony közeledtével kéne fokozottabban őrizni (karácsony után ugye már minek...) , a borsót meg az érés előtt... Nem egy csősszel, aki kapott egy botot, meg amúgy is öreg és nem jó semmi másra...  Akkor ugye visz mindenki mindent.. (Nota bene: sejtem, hogy a "falusiak" akik a TSZ földjéről lopták a borsót, TSZ tagok voltak úgy általában, akkor meg a magukét lopták, nemdebár...:0))). Tréfát félretéve: Síránkozással nem megy senki semmire, ha pedig nem hajlandó őriztetni, akkor annyi...  (Apósom is abbahagyta a kukorica termesztést, meg a tök, meg a bab, meg hagyma termesztést a bérelt kis földecskén, amikor másodszor loptak el mindent. Mivel pedig nem volt pénze őrzésre, ezért teljes egyetértésben azt beszéltük meg, hogy akkor megvesszük a piacon és még munka sincs vele.. A helyzet kulcsa általában a helyiek kezében van. Vagy így, vagy úgy..)

dmolnar képe

dmolnar
5 éve

Mi az "elérhető ár" és a "megtérülő ár" közötti különbség? Ha a fenyőfát termelő nem nyer rajta semmit, akkor mi a bánatos életnek termelje? Szívjóságból?

Te írod, nem csökken, hanem nő a termelés költsége, akkor meg miből csökkenjen az ára?

Mi lenne, csak úgy próbaképpen, ha azt írnád le, ami van. Azt, hogy sajnálod a termelőt is, meg azt is, aki nem tud fát venni. Nem egyszerűbb? És a tetejébe még igaz is...

dmolnar képe

dmolnar
5 éve

"Azt hiszem abban egyetérthetünk, ha nem lenne ez a mélyszegénység, nem lopnák a fákat sem..."

Én sajnos elég öreg vagyok hozzá, hogy tudjam, akkor is lopták.. Csak akkor még akié volt az is vigyázott rá, megvolt erdész is, meg vadőr is, no meg még rendőr is kadat..

Amúgy már bocsi, de karácsonyfát állítani nem létszükséglet. ha élelem kell, ha tüzelő kell, ha nincs más kiút, akkor az ember némileg megbocsátóbb (Tiszta szívvel betörök, ha kell, embert is ölök ... - József Attila), de ennyi...

A kapitalizmusban (ezt miért nem lehet felfogni, nem értem..) nem lehet mindent "elérhetővé" tenni, meg mindenkinek munkát se lehet adni, mert akkor az már nem kapitalizmus. Ugyebár...

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

Igen, mindenki számára elérhetővé kellene tenni a fenyőfát. Elfogadható  áron kellene árulni. Igaz a termelőknek is csökkenteni kellene a költségeti. De hát nem hogy csökkene  még növekszik a költsége. Abben sem vagyok biztos, hogy a költségei megtérülnek a fenyőfa árúsítással. Olyan árai vannak, hogy bizony keveseknek adatik meg, az élő fenyőfa   vásárlás. De még  fenyő ágat sem tud venni. Mert hát  régen úgy adták ingyen , ma már ezt is pénzért adják. Vakahol mégis az a gond, hogy iszonyatosan elszabadultak az árak. Nem csoda, hogy sokan  arra kényszerülnek, hogy lopjanak.  Abban azért igazat adhattok, ha elérhető ára van a fenyőnek, kevesebb a lopás is. Nem vonultam el érzékenyen, csak, hát  van akivel nem érdemes vitázni, mert egy mondatot is utcahosszasan magyaráz, a másik kioktatásával. Na ebből nem kérek, én is jártam iskolába és járok is. Köszönöm a megértést, és elnézést kérek a félreérthetőségért.

Citoyen képe

Citoyen
5 éve

Plalya! Azt hiszem totálisan félreértettél. de nem baj, megszoktam :) Biztos bennem van a hiba(?) :)))

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

"Azt hiszem abban egyetérthetünk, ha nem lenne ez a mélyszegénység, nem lopnák a fákat sem..."

Ezen a vidéken sokan foglalkoznak fenyővel. A puszta igazság az, hogy amikor még nem volt ennyire mély a szegénység - akkor is lopták a fenyőt. És többnyire nem a mélyszegénységben élők. Egyszerűen azért, mert ha már a közelükben van - akkor mifenének vegyenek, amikor lopni is lehet. És - sajnos - sokan ezt csinálták/csinálják.

Dmolnár: hogy gondolod az őriztetését? Egész évben? Vagy csak karácsony táján? Ha négy-öt emberrel folyamatosan őriztetné, meg fizeti a munkásokat akik kivágják, fizeti a szállítást...., akkor a hasznot el is fizeti.

Egyébként jó pár éve ahol laktam - szemben hatalmas borsóföldje volt a Tsz-nek (abban az évben aztán meg is szünt a Tsz). Alig, hogy kezdett érni a borsó, ellepték a falusiak. Iszonyatos mennyiségű borsót loptak, zsákokban vitték haza. Pedig azt a földet őrizte egy csősz is. Valahogy, ami szabadon, szabadban van - azt többnyire közprédának tekintik nagyon sokan.

Bocs, kicsit indulatos vagyok, mert piszkosul utálom az ilyen mentalítást :(

plalyA képe

plalyA
5 éve

Kedves Citoyen!

én meg elitélem. Mert ha mindenkinek lelérhetővé teszem a fenyőfát akkor mond meg melyiket. lucfenyőt, Kanadai fenyőt, ezüst fenyőt,mert ugye mindenkinek elérhetővé kell tenni- azt mondod

 

Tudod a dmolnárral értek egyet. A megoldás nem az hogy mindenkinek elérhetővé teszem a fenyőt, hanem az hogy ezt a rohadt kapitalizmust meghaladom és másfajta társadalmat építek- ahol nem az a kérdés, hogy mindenkinek elérhető e a fenyő karácsonykor, hanem az hogy miyle és mekkora. 

Addig meg tudomásul kell venni, hogy kapitalizmus van és lopni nem szabad. Még fenyőt sem. Még akkor sem ha nem tudod megvenni.  

Vagy akkor csináljunk egy listát, és vegyük fel hogy mit szabad lopni a kapitalizmusban mert nem tudod megvenni. Érdekes és hosszú lista lenne szerintem.

Citoyen képe

Citoyen
5 éve

Azt hiszem abban egyetérthetünk, ha nem lenne ez a mélyszegénység, nem lopnák a fákat sem...

Nem feladatom Katát értelmezni, de ismerem annyira, hogy tudom: erre gondolt, a szegénység roham tempóban való terjedésével sajnos az ilyen esetek is sűrűbben előfordulnak.

Magam kevésbé ítélek el egy apukát, aki nem tudja megvenni a gyerekeinek, ezért kimegy és kivág egyet... mint azt, aki üzletszerűen csinálja, nem azért, mert kenyérre kell a pénz, hanem mert azt gondolja, hogy mindent megtehet....

A mindenki számára elérhetővé tenni a fát azt jelenti tehát, hogy meg tudja venni, mert nem munkanélküli, mert van keresete.... Ilyen egyszerű...

dmolnar képe

dmolnar
5 éve

Pár szál gallyért nem bélyegeznek meg.. (Az erdőket büntetlenül kivágókban viszont egyetértünk)

dmolnar képe

dmolnar
5 éve

Házt bizony ennek is több olvasata van, már ahogy az lenni szokott.. Az egyik, hogy karácsonyfát lopni az nem megélhetési bűncselekmény. Az egész egyszerűen pofátlanság. Mert itt nem életről van szó, legfeljebb hangulatról... Szóval, ha lopja, pláne ha nagyobb tételben, akkor büntessék meg, hogy attól koduljon...

Aztán azt is lehet egy szempont, hogy hát ha már van ültetvényem, no meg azon fenyőfa és jövel az ünnep, akkor esetleg nem kéne ezt az ültetvényt őrizni? No ne nagyapónak egy szál bottal, hanem öt-hat hasonló ültetvényesnek, autóval, stb. Mert ugye, ha nem őrzik, akkor csak lopni fogják, a rendőr meg ugye ne ezzel van elfoglalva egész karácsonykor...

A harmadik, hogy @Kataaa szerint mindenki számára elérhetővé kéne tenni és akkor jó lenne...  Csak azt nem mondja meg, hogy hogyan, hanem, mint általában, jól elérzékenyül és sajnálkozik egyet, valamint megfogalmaz teljesíthetetlen követelményeket.  No, ez is megér egy misét..

(plalyA meg nem áálta meg, hogy idehozza a mostani kedvenc tételét a "tolvajnak több joga van, mint a meglopottnak" hamis, ámbár felettébb tetszetősen - főleg az újfasiszta füleknek - hangzó tételét)

Citoyen képe

Citoyen
5 éve

Én azt hiszem értem Katát...

Nem a lopás mellett emelt szót szerintem, hanem inkább a szegénység ellen... Meg az ellen, hogy van aki büntetlenül erdőket irthat ki, mást meg pár szál gallyért megbélyegeznek...

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Azt hiszem Kata, most nincs igazad. Nekem rálátásom van arra, hogy mennyit dolgoznak a fenyőfákkal azok, akiknek egyik nagy kereseti forrásuk a karácsonyi fenyőfa árusítása. (egy közeli ismerősöm foglalkozik vele) Tudom, hogy általában nagyon drágán adják - de elég sok költség is van, még a fák felcseperednek az eladásra.

Karácsonykor aztán elindul a karácsonyfa beszerzési invázió, és bizony nagyon sokan nem tisztességesen az árustól veszik meg, hanem a földek felé indulnak, és kivágják a nekik tetszőt. Még ha kivágják! De, ahogy a cikkben is van, sokszor derékban vágják ketté, mert nekik "csak" akkora kell. Lehetőségem volt egy ilyen "fenyőültetvény" megtekintésére Karácsony táján. Rengeteg eldobott fenyőfa is volt, mert kivágta valaki, aztán mégis talált helyette szebbet. is. Vandál munka volt :( A pofátlanabbja ellopja a tulajdonostól, és eladja olcsóbban...

Azt gondolom, hogy ez teljesen politikafüggetlen. Az emberek nem tisztelik egymás munkáját.

Ha "büntetik aki lopja" - még az is elképzelhető, hogy több lesz a fenyőfa, hisz elképzelhető, hogy büntetéssel együtt már nem éri meg ellopni a fenyőfát. Egyébként eddig is büntették őket - már, ha el tudták kapni a fatolvajokat. Ja! A karácsonyfatolvajok általában nem cigányok

plalyA képe

plalyA
5 éve

Kedves Kataaa! 

S ha nem büntetik azt, hogy lopja valaki a fenyőfát, akkor olcsóbb lesz a fenyőfa?

mert ha igen, akkor ne büntessünk semmit.

Vagy szerinted a fenyőfa lopás az nem lopás?

A lopás büntetése az megalázó törvény? 

Szerintem megalázóbb az, hogy a tolvajnak több joga van, mint annak akit meglop - látod ez megalázó, de még mennyire hogy az. Na, ezt kéne befejezni -azt hiszem.

adamik_ képe

adamik_
5 éve

" . . . Az, hogy büntetik aki lopja a fenyőfát, attól még nem lesz se olcsóbb az ára, se több  fenyőfa. Be kéne már fejezni  az embert megalázó törvények gyártását . . . " idézet tőled.

Ma reggel már nem hiába keltem fel. Ilyen jót már rég röhögtem. Köszönöm Kataaaaaa !

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

Két hét alatt  rendet tesznek - ugye nem kell mondanom ki is mondta?  Rend nincs  van helyette, bűnbeejtő törvények. A megfélemlítés minden módját beveti a Fidesz kormányzó pártja a sikere érdekében.  Mindenki által elérhetővé kellene tenni, az ilyenkor egyik legszebb  karácsonyi kellék beszerzést. Az, hogy büntetik aki lopja a fenyőfát, attól még nem lesz se olcsóbb az ára, se több  fenyőfa. Be kéne már fejezni  az embert megalázó törvények gyártását...