Szerkesztők ajánlják Meghalt Baló György
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Kasszakáosz: türelmi idő lesz

via Index

2014. január 28. 10:38 | 3 hozzászólás

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz bekötött online kasszákra való átállás sosem látott káoszt hozott. Múlt hét végén egy újabb gép engedélyét vonták vissza, ezzel 80 ezer kereskedő – a kiskasszás piac 40 százaléka – maradt hoppon. A határidő ismét kitolódhat, és eleinte büntetések sem nagyon lesznek.

Mi a helyzet most a pénztárgépek online átállásával?

    Magyarországon körülbelül 250 ezer pénztárgép van. Ezek mindegyikét le kell cserélnie a kereskedőknek olyanra, amely közvetlenül a NAV-nak küldi az adatokat. Az online átállás miatt hatalmas káosz alakult ki a pénztárgéppiacon, így az átállás határideje is folyamatosan kitolódott.
    Hagyományos kasszát 2013 decemberig 31-ig lehetett üzemeltetni, az online átállás végső határideje pedig január 31. Jelenleg.
    Múlt hét pénteken azonban kiderült, az egyik online pénztárgép engedélyét visszavonták, így a 80 ezer kiskereskedő, aki erre a gépre fizetett be előleget, kassza nélkül marad. Ha viszont a határidő után szerelik be a gépet, nem lesznek jogosultak az 50 ezer forintos állami támogatásra (egy pénztárgép ára 90-120 ezer forint), kivéve, ha már október 31-ig leadták a megrendelést a gépre, mert akkor február végéig kell átállniuk az online rendszerre
    A hibás, csalásra alkalmas gépet forgalmazó Alt Cash Kft. körülbelül 2-3 milliárd forintot zsebelt be a kereskedőktől előleg címén. Ezt az összeget a gyártásba forgatta, így nem tudja visszaadni.
    Eddig három pénztárgép engedélyét kellett visszavonni:  az Alt Cash Kft. a SAM4S NR 270, és az SAM4S NR300 típusú gépe, illetve a Japan Cash Company S&E 300 ONLINE típusú kasszája nem felelt meg az előírásoknak
    Egy harmadik cég, a Patkós Cassa Kft. körülbelül ezer kereskedő előlegével lépett le és tűnt el. A rendőrség nyomoz az ügyben.

Mi lesz most?

A Magyar Nemzet Online nem hivatalos információi szerint a kialakult helyzet miatt módosulhat az állami támogatásra kiszabott január végi határidő, legalábbis ez is felmerült a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) online átállást koordináló munkabizottságának szombati rendkívüli ülésén.

Egy neve elhallgatását kérő szakember, aki maga is részt vett a rendkívüli ülésen, az Indexnek azt mondta, a kereskedők 31-37 ezer forint előleget fizettek be az Alt Cashnek, a teljes vételárat (kb. 120 ezer forint) csak az a 400 boltos fizette ki, akinek a cég már ki is szállította a pénztárgépeket. A NAV tájékoztatása szerint azok a kereskedők, akik visszavont engedélyű pénztárgépeket rendeltek meg, nem esnek el az állami támogatástól, hanem az új gép megrendelésekor ismét felhasználhatják a támogatásra jogosító kódot.

Az Alt Cash most visszavont Samsung típusú gépével az volt a baj, hogy bizonyos beállításokkal csalni lehetett vele: számlát ugyan adott, de a NAV felé nem jelentette a tranzakciót. Forrásunk úgy tudja, a cég azzal is reklámozta ezt a típust, hogy könnyen meghekkelhető. Ugyanakkor szerinte nem valószínű, hogy a kereskedők jelentős része direkt ezért választotta volna ezt a készüléket, mivel az Alt Cashnek korábban is jelentős piaci részesedése volt, sok kereskedő vett már tőlük gépet, és sokaknak nyújtottak szervizszolgáltatást is.

Sokan felháborodtak azon is, hogy az NR300-as engedélyét csak ilyen nagy késéssel vonták vissza, amikor a cég már bezsebelt 2-3 milliárd forintot, és 80 ezer megrendelést kapott. A név nélkül nyilatkozó szakember elmondta, hogy ez azért történhetett meg, mert az Alt Cash az ellenőrző hivatalhoz egy kifogástalanul működő pénztárgépet adott be, és a „hibára” csak egy már bekötött pénztárgépnél figyeltek fel az ellenőrök.

Az Alt Cash nem csak a pénztárgépek beállításaival trükközött. Az új gépekhez járó állami támogatás szabályai szerint az 50 ezer forintot le kell vonni a megvásárolt pénztárgép árából, tehát a kereskedőnek nem kell kifizetnie  teljes vételárat. Az Alt Cash viszont olyan szerződést kötött a tőle rendelőkkel, amely szerint a kereskedőknek a teljes árat kellett volna kifizetni, és a cég később, miután az állam már fizetett neki, utalta volna vissza a pénzt – mondta a szakember.

Forrásunk szerint a szombati megbeszélésen úgy tűnt, a NAV megértő lesz a pénztárgép nélkül maradt kereskedőkkel, és számítani lehet egy hosszabb türelmi időszakra.  

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára ugyanakkor az Onlinekassza.hu portálnak azt mondta, a kereskedőknek mielőbb másik, engedélyezett kasszára kell leadniuk megrendelést, a piacon maradt forgalmazóknak kell átvállalniuk mintegy 80 ezer igény kiszolgálását.

A NAV-nak egyébként az eddigi ellenőrzési tapasztalatai pozitívak, a vállalkozók döntő többsége megtette a megfelelő intézkedéseket az online pénztárgép megrendelése érdekében, jellemzően már az ellenőrzés megkezdése előtt, de legkésőbb a kapcsolatfelvételt követően haladéktalanul. A revizorok csak elvétve találkoztak olyan szándékos mulasztással, amely miatt mulasztási bírságot kellett kiszabniuk – olvasható a közleményben.


A cikk eredetije: Kasszakáosz: türelmi idő lesz


Hozzászólások

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Én már olyant is hallottam, hogy túl sokan választották a betíltott cégek termékeit - a másik cégeknél meg alig rendeltek - ezért kell tönkretenni a céget. Már egy terméke sincs, amit megrendelhetnének náluk

Szudoczky képe

Szudoczky
5 éve

Na kérem, hát nem egyszerűbb lett volna, ha az "adj Uram Isten, de azonnal" stílus helyett megfelelően átgondolt és a gyártókkal is egyeztetett, ésszerű határidőt ad a kormányzat a pénztárgép cserére? Fél év alatt nem lehet egy ekkora projektet lezavarni, még ha a miniszterelnök parancsba adja, akkor sem! Ez már az indulásnál is látszott, bizonyára látták is az illetékesek közül sokan, de hogy senki nem mert szólni, az jellemző a mai magyar közállapotokra. A végeredmény önmagáért beszél: határidő csúszások sorozata, kidobott pénzek, a számított előnyök elmaradása, ill. kitolódása a következő időszakra. Mennyi plusz adóbevétellel számoltak 2013-ra ennek az intézkedésnak a következményeként? Lehet újra költségvetést módosítani!

Az egész egy bohózatba illő történet! Nem az ellenzéki összefogást lejárató plakátra kell a bohócot montírozni, hanem a kormány önfényező plakátjaira!

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Te jó ég! Még mi éri meg ezeket a szerencsétlen kisvállalkozókat, akik a betíltott gépet használják, vagy megrendelésük van rá? Valami hathatós segítséget kellene nyújtani nekik - de úgy tűnik ezt nem sietik el. A határidő kitolásával sokat nem segítenek rajtuk. Mások hibájából két gépet kell venniük? Egy rosszat, és egy jót? A cég tönkre fog menni, hisz nincs termékük amit árusíthatnak. Nem tudják kártalanítani a hoppon maradt kisvállalkozókat. Azokat kellene bűntetni akik kiadták, és visszavonták az engedélyt.