A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Karafiáth Orsolya: Az Omega hűségesküt tett Orbánnak

via Hír24

2015. május 5. 11:39 | 53 hozzászólás

A magyarázkodásnál még az is elegánsabb lett volna, ha azok az Omega-tagok, akik részt vesznek a felcsúti koncerten, előtte nyílt levélben kérik felvételüket a Fideszbe.

Az Omega különleges zenekar, több okból is. A magyar rockegyüttesek közül ők vitték a legtöbbre Nyugat-Európában, ráadásul több mint ötven éve működnek, és ezt még világviszonyatban is legfeljebb a Rolling Stonesról lehet elmondani. Mondjuk, engem sohasem izgatott különösebben Kóbor János teljesítménye, de soha nem is idegesített fel, és ezzel valószínűleg nem csak én vagyok így.

Nem lehet vita ugyanis abban, hogy az Omega a hazai könnyűzenei legendák egyik leglegendásabbja, egyebek mellett azért, mert valahogy mindig sikerült felülemelkedniük azokon a kicsinyes harcokon, ami ugyanúgy jellemzi a magyar pop hétköznapjait, mint hogy olykor húrokat kell cserélni a gitáron. És a másik: az Omega több mint 50 évig nem politizált.

Hol van az megírva, hogy a művésznek – nem a munkájával, hanem a személyével – oda kellene állnia valamely politikai párt mellé? Azt hiszem sehol a demokratikus világban nincs az, mint nálunk: azaz ha nem adod le művészként nyilvánosan a voksodat a hatalmon lévőnek, akkor akár odáig juthatsz, hogy a megélhetésed veszélybe kerül. Az alkotói munka finanszírozásáról ne is álmodj, ha nem vagy hűséges, lojális és ennek nem adsz hangot! Láthatjuk, kik kapnak milliókat koncertekre, állami megrendeléseket, ilyen-olyan keretből összegeket. A hűség árát. És rengeteg művész beáll a sorba, belép akár befogott orral az MMA-ba (hallottam én már, hogy jaj, szégyellem a dolgot, de hát a havi fix…), és igen, fellép ott, ahol kell.

Talán ezért is furcsállottam a tavalyi Hősők terén megrendezett úgynevezett Szabadságkoncertet, ahol bizony nem Nagy Imre újratemetésének, hanem Orbán Viktor híres beszédének 25. évfordulójára emlékeztek - az Omegával. Az én ízlésemnek már az is sok volt, hogy épp Kóbor János ugráljon ott, ahol az '56-os forradalom martírjaitól búcsúztak 1989. június 16-án. Meg aztán azt végképp nem állíthatnánk, hogy az Omega olyan nagy ellenálló lett volna Kádár alatt. Állítólag jó buli volt...

El is felejtettem volna ezt az egészet (majd pont az Omegán fogok bosszankodni!), de most megint Orbán Viktor árnyéka vetül az immár jócskán 70 felett járó régi csibészekre, és ez alól már nem lesz olyan könnyű kisétálni, mint tavaly. Hamarosan a felcsúti stadionban játszik az Omega, nem is akármilyen alkalomból: a sorsdöntőnek ígérkező finn-magyar Eb-selejtező focimeccs után! Na nem arról van szó, hogy ott lesz a rangadó, merthogy azt csak kivetítőről lehet megtekinteni.

Szóval, egy ilyen rendezvényen szerintem rangon aluli az Omega szereplése önmagában, ám azzal, hogy helyszín a miniszterelnök házi futballpályája, mindjárt más megvilágításba kerül a dolog. Ha valaki erre azt mondja, hogy egy ilyen gesztus az Omega részéről nem hűségeskü Orbán Viktor mellett, az vagy végtelenül naiv, vagy végtelenül cinikus.

Így hát egyáltalán nem volt meglepő, pontosabban teljesen érthető gesztus, a basszusgitáros Mihály Tamás lépése, aki közölte, nem lép fel olyan “szimbolikus” helyen, ami ezer szállal kötődik a politikához. És persze az sem meglepő, hogy a koncert hírére rajongók sokasága fordult el az Omegától, Orbán talpnyalóinak titulálva őket (tulajdonképpen sehol nem olvastam olyan kommentet, ami Kóborék fellépését próbálta volna igazolni), és valószínűleg a régi nagy Omega-sláger, az Udvaribolond kenyere sem volt még ennyire népszerű.

Ami viszont meglepett, és végképp csalódást okozott, az a szánalmas magyarázkodás, ami e vihart követte. Kóbor János azzal jön, hogy “ebből az egészből Mihály Tomi csinált politikát”, meg hogy a koncertet “Makovecz Imre tiszteletére tartják”.

Ha ez így van, akkor már csak azt nem értem, hogy ezt miért nem mondták mindjárt az elején. Talán ez lett volna a meglepetés? Amit csak a koncert végén közöltek volna, ha nem kavar bele a basszusgitáros? És bár én nem vagyok Makovecz Imre munkásságának nagy ismerője, azt azért tudom, hogy a felcsúti stadion valójában teljes egészében nem is Makovecz munkája.

Azt hiszem, e magyarázkodásnál még az is elegánsabb lett volna, ha azok az Omega-tagok, akik részt vesznek ezen az eseményen, előtt nyílt levélben kérik felvételüket a Fideszbe. És persze tanulság is van: soha ne higgyünk annak a szókapcsolatnak, hogy “élő legenda”.


A cikk eredetije: Karafiáth Orsolya: Az Omega hűségesküt tett Orbánnak


Hozzászólások

plalyA képe

plalyA
3 éve

Kedves Zsadi!

Neked mindent, még éjfélkor is csak fel ne ébressz.

Tehát.

Ab actu ad posse valet illato – „A tényből annak lehetőségére lehet következtetni – Ab abusu ad usum non valet consquventia – A visszaélésből nem következik jogos gyakorlat-Abyssus abyssum invocat – A mélység vonza a mélységet – Accipere quam facerepraestat iniuriam – Inkább viseljük el a „jogtalanságot”, semhogy másnak hasonlót tegyünk.

Vagyis röviden kifejtettem azt, amit előtte hosszabban leírtam, hátha így jobban megérti a kedves kwepi. Bár  lehet, hogy így sem. De tudod, én mindig bizakodom.

ZSADIzene képe

ZSADIzene
3 éve

"Tudod, most „kioktatlak” egy kicsit( Néha ezt a „Bűnt” is elkövetel- hiába na, nem vagyok tökéletes) A vitatkozás az a másik legyőzéséről, megalázásáról, és eltaposásáról szól A  vitatkozás független az igazságtól az a partner minősítését, véleményének lejáratását célozza meg, kinyilatkoztatásokat alkalmaz sőt személyeskedésbe is torkollik( A személyeskedés az az amikor a partner pszichikai, fizikai vagy egyéb jellemzőit. Pl. a foglalkozását használod fel az érvelésed során, hogy a partner véleményét annuláld – Te ugye ezek közül egyiket sem tetted pl. a Zsadi esetében? ) Mielőtt meggondolatlanságokba vernéd magad inkább olvasd vissza mit is írtál - akár neki akár a Jelkép tartalommal kapcsolatban nekem – ha már annyira oda vagy a tisztelettel kapcsolatosan ( pl. nem kellett volna a Jelkép fogalmára hivatkoznod, ha nem tudod hogy mi a Jelkép fogalma és jelentése)

A vélemények ütköztetésének a másik formája a vita. A vita az, az igazság kiderítéséért folyik és független a partnerek politikai vagy egyéb pártállásától. A vitában az érvek és minősítések nem sérthetik a partner véleményét és érveit. Nem a rang, vagy tekintély számít csak az érv."

Kedves PlalyA!

Tudom, most már tényleg elég régen volt terítéken ez a blogtéma, és ezért nem is akartam már "tovább zongorázni", de azóta sem hagy nyugodni, hogy a Te írásodra nem reagáltam, bocsi!
Most viszont Jadzia megjelenése apropót adott nekem arra, hogy néhány dologra mégis reagáljak a lenti írásodban.

A fent idézett magyarázatod a vita és vitatkozás lényegi különbségéről nagyonis helytálló!
És ne tegyél magadnak szemrehányást, hogy "kioktattad" Kwepit.
Nem, nem!
Nem oktattad ki, CSAK OKTATTAD, ami jelen esetben szerintem nagyonis szükségszerű volt.
Mert igenis szóvá kELL tenni a helytelenül alkalmazott fogalmakat, s ha másképpen nem megy, hát OKTATÁSSAL!
Ez lenne a feladata minden tanítónak, hogy nyesegesse a vadhajtásokat érvekkel, egyszerű, kézenfekvő magyarázatokkal, ahogy te is tetted már máskor is. S ha nem elég egyszer, akkor el kell mondani újra és újra, egyszer csak megjegyzi, akinek szól!
Ha mégsem, akkor meg ne csodálkozzon, hogy minden jó érzésű ember elmarasztalja érte.

Különben pedig restellje magát az, aki SZÁNDÉKOSAN sérteget másokat. Legyen az bárki, a kölcsönös tiszteletet meg kellene adnunk egymásnak, mert akkor hol marad az emberség?
Az etikettet (néhány ezer éve, ahogy írod) nem a majmoknak találták ki, s nem is tőlük várja el az ember!
Elvárja viszont egy magát intelligensnek tartó embertársunktól.

Ha én megadom a tiszteletet a többieknek, joggal várom el, hogy nekem is megadják.

Viszont van egy kérésem is.
Az utolsó latin mondatot, amit írtál, kérném a magyarra fordítását, ha lehetne, mert a neten nem találtam, legalábbis én nem...

"Ab actu ad posse valet illatio. Ab abusu ad usum non valet consequentia. Abyssus abyssum invocat. Accipere quam facere praestat iniuriam."

Köszönöm mégegyszer az írásod! :)

 

ZSADIzene képe

ZSADIzene
3 éve

Kedves Jadzia!

Köszönöm!
Hát igen... Látod, ilyen világot élünk...
Mindenki úgy értelmezi a szólásszabadságot, ahogy a SAJÁT erkölcsi normái diktálják... :(((

 

jadzia képe

jadzia
3 éve

ZSADizne, ez akkora hülyeség, amit mondasz, hogy már fáj.

Azzal is állást foglalsz, ha holnaptól nem a sarki hentesnél vásárolsz hanem a Tescoban! Azzal is állást foglalsz, ha elviszed a gyerekedet egy másik iskolába, vagy másik fogorvoshoz mégy!

Azzal is állást foglalsz, ha befogod a szádat és mélyen hallgatsz!"

 

Hát ez nem smemi! Egy rég óta majd 10 éve itt fórumozó köztiszteletnek örvendő fórumtársnak ilyent  írni i  elnézést de otromba dolog.

ZSADIzene képe

ZSADIzene
3 éve

Kedveseim!

Úgy döntöttem, nem vitázom, mert vitázni csak értelmes emberrel lehet, s nem is védekezem, mert NINCS is miért!

Inkább hoztam egy verset, mert szerintem ennek nagyonis van (lenne!) értelme:
 
Batta András

EGY MONDAT A SZERETETRŐL

Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról c. versére

Hol szeretet van,
Ott szeretet van
Nemcsak a Bibliában rögzült Isten szavában,
Nemcsak jó anyák mosolyában
Megannyi mozdulatában,
Lelkük minden zugában
Ott szeretet van
Nemcsak bölcs vének tanácsában
Az évek ne a keserűséget teremjék benned – a mérget –
Hol szeretet van,
Ott szeretet van
És nemcsak abban, ahogy mindegyik gondolatban
Másokért dobban a költő-szív szakadatlan
Ahogy az anya is ott lüktet végig a magzatban
Hol szeretet van,
Ott szeretet van
Nemcsak mikor az ujjak mell-kupolákra simulnak
S forró szerelmi vágyban tüzesedve a lázban
Hevülnek vörösre gyúlva akár az űrhajó burka
Hol szeretet van,
Ott szeretet van
S fönnmarad holtodiglan
Nem számít, hogy a vágytól feszülő kupolából
Marad csak roskadt sátor az idő viharától
S már nem az ujjak – dermedt pillantások
Simulnak enyésző testmezőkre
Mik eltűnnek örökre
Hol szeretet van,
Ott szeretet van
Nemcsak az estben aláhulló pehelyben
E máris tökéletesben, mert arányaiban
Jövendő világok váza – és remekben,
Mert simulásában, arcodra hullásában,
Ahogyan gyöngéden megérint az éjben –
Abban szeretet van
S hol szeretet van, puska nem dörren,
Vér nem fröccsen, nem sújt tudatlan ököl sem váratlan,

Edényeit a vér nem hagyja el a testben,
Kering erekben, nem buzog sebekben,
Torkolattüzek ibolyákban égnek csak, szelíd lángban
Hol szeretet van,
Ott szeretet van
Szamócafej a vércsepp – igézve nézed
Láthatsz fűszálat, áldott sörényes fákat,
Tornyokat, kupolákat, de sehol katonákat
Hol szeretet van,
Nem baj, hogy más vagy
Más a honod, a templomod, s nyelvedben,
Lélek-emelte versedben másként
Zendülnek az igék, csendülnek rím-harangok
Hogy mongolos az arcod
– szabad
Hogy a szavak hozzád vonuljanak
Mint hegyből a nyáj
És senkinek se fáj, hogy bennük még
Véreid rakta, Szent István-látta
Tüzek parázslanak, Mátyás felhői gomolyganak,
Budai paripák fújnak, holtakért gyertyák gyúlnak –
Ott nem félsz
Élsz csillagfénnyel a szemedben
Nem gyűlöletben
, hisz tudják:
Tüdő halványlik, szívmoraj hallik,
Oxigéntüzek égnek benned is, piros-kékek
S lám, arcodon is közös a bélyeg
A halál-sütötte enyészet
Nézheted, mint állat bőrén a jelet
Hol szeretet van,
Elpusztíthatatlan
Úri áradatból, az időfolyamból
Arany szemcséit kimoshatod,
S a világot belőlük összerakod,
Mint ködből a tornyok, felhőből az ormok
Ember s táj előragyog
Megláthatod minden keservek könnyét
Fájdalmak fekete gyöngyét mert
Minden mi kín, a lélek-fény útjain
Hozzád is átszáll
Veled is munkál – fáj
Bárhol a zsarnok: égetnek szenvedő arcok
Szemükbol a kiáltás roncsoló sugárzás
Fenyőtű hördül törten füst-fojtva a völgyben
Zengő kövekből hallik
Vizeken halál iramlik
Rémülten hordod kozmikus sorsod
Mint a bogár ahogyan löki-viszi a folyam
Sodorja hullt falevélen –
Nincs menekvés földön-égen?
Kérded esetten, félelem-sebzetten,
Idő-szegekkel verten a létkereszten
Már-már abban a végső pillanatban ahonnan tovább nincsen
S ekkor fénylik fel Isten
Lelkedben, minden sejtedben
Általa emberré épülsz,
Már csak a jóra készülsz,
Röpít a kegyelem
Gyorsan, aranyló hit-burokban,
Virágzó, békét sugárzó,
S mint betlehemi fényözön
Elönti bensődet az öröm
Hogy benned szeretet van – kiapadhatatlan
Látod, hogy növi be a világot
Mint fénylő moha, arcok s virágok mosolya
Halál nem rettent, serkent: a jóra
Törekedhetsz, másokért cselekedhetsz,

Nyújtod a kezed, s tenyeredbe veszed
Akár egy cinege madárkát, a Földet
Ezt az árvát, ezt a vergődőt, vérzőt,
Lángokban égőt, csapzottat, meggyalázottat,
Simítod, ne remegjen,
Gyógyuljon, ne ernyedjen
Úri fán fényesedjen
Csak arról énekeljen:
Ahol szeretet van
Remény és jövő van
.........................................

Szeretetteljes, BÉKÉS vasárnapot mindenkinek!
 

ZSADIzene képe

ZSADIzene
3 éve

Kedves Kwepi!

Szóval szeretsz JÓl szórakozni?
Tessék:
https://www.youtube.com/watch?v=aDarpcKG_qo

OMEGA - Ballada a fegyverkovács fiáról

Nekem EZT jelenti az OMEGA, s merem remélni, hogy még sok másoknak is...

Amit pedig TE művelsz itt ezen weboldalon a névtelenség homályába burkolózva, korántsem diskurzusnak nevezik, hanem valami másnak...
De azt én (a vulgaritása miatt) nem írhatom lde le, minek! :P

 

plalyA képe

plalyA
3 éve

Kedves kwepi!

Természetesen válaszolok hisz „felszóllítottál” rá.

Na meg persze nem igen tudom tolerálni a csúsztatást se.

Azt írod.” Bizony, a javaslat javaslat - a vélemény meg vélemény, mindenkinek a sajátja.

No, igen a Javaslat az javaslat, a vélemény meg vélemény – ezzel teljes mértékben egyetértek.

De, tudod erre mifelénk a véleményeket is tiszteletben szokták tartani (no, nem mindig, persze - vannak olyanok, akik ezt nem teszik, sőt lebunkózzák, lehülyézik a  vélemény nyilvánítót, hülyeségnek címkézik és bélyegzik a véleményt, azért mert nem értenek egyet vele. Általában őket szoktam magyaroknak nevezni. (így csupa kisbetűvel)

Azt megfigyeltem, hogy bármerre is jártam a világban a bunkóság, az illetlenség és a csúsztatás mértékegysége az „egy magyar” NA, ez az igazi – a világra kiterjedő Hungaricum.

Azt írod” . Én nem írtam le egyszer sem rád vagy másra hogy bunkó vagy idióta-  ahogy egy beszélgetésen lenni szokott, elmondtam, én mit gondolok, kivel értek egyet vagy kivel nem.”

Ez nagyon szép tőled, csak nem igaz. Ugyanis vajon ezt ki írta? Nem tudod?

„ZSADizne, ez akkora hülyeség, amit mondasz, hogy már fáj.”

Abban, hogy mit gondolsz, nem akadályozhat meg senki. Annak az elmondásában, hogy kivel értesz egyet, és kivel nem – az a szíved joga - megint csak nem akadályozhat meg senki. De hogy másnak a véleményét hülyeségnek tituláld - az tudod erre mifelénk óriási nagy bunkóság,és egyáltalán nem a tisztelet jele. Tifelétek nem így van?

Ráadásul még ki is jelenteni magadról, hogy te ezt egyébként nem teszed- az meg a csúsztatás vétkét jeleníti meg. Nálatok ez nem így van - kedves kwepi?

Azt írod:” Te miért kevered bele rögtön a gyűlölködést egy beszélgetésbe?”

Tudod, én általában nagyon vigyázok arra, hogy ne keverjem bele a gyűlölködést a beszélgetésbe - persze ez nekem nem mindig sikerül – tudod, én csak ember vagyok és nem isten - ezért követek el hibákat. Hiába nem vagyok olyan tökéletes, mint te.

Csak azt nem tudom mikor is kevertem bele a beszélgetésbe a gyűlölködést? Nem árulnád el?

Tudod, most „kioktatlak” egy kicsit( Néha ezt a „Bűnt” is elkövetel- hiába na, nem vagyok tökéletes) A vitatkozás az a másik legyőzéséről, megalázásáról, és eltaposásáról szól A  vitatkozás független az igazságtól az a partner minősítését, véleményének lejáratását célozza meg, kinyilatkoztatásokat alkalmaz sőt személyeskedésbe is torkollik( A személyeskedés az az amikor a partner pszichikai, fizikai vagy egyéb jellemzőit. Pl. a foglalkozását használod fel az érvelésed során, hogy a partner véleményét annuláld – Te ugye ezek közül egyiket sem tetted pl. a Zsadi esetében? ) Mielőtt meggondolatlanságokba vernéd magad inkább olvasd vissza mit is írtál - akár neki akár a Jelkép tartalommal kapcsolatban nekem – ha már annyira oda vagy a tisztelettel kapcsolatosan ( pl. nem kellett volna a Jelkép fogalmára hivatkoznod, ha nem tudod hogy mi a Jelkép fogalma és jelentése)

A vélemények ütköztetésének a másik formája a vita. A vita az, az igazság kiderítéséért folyik és független a partnerek politikai vagy egyéb pártállásától. A vitában az érvek és minősítések nem sérthetik a partner véleményét és érveit. Nem a rang, vagy tekintély számít csak az érv.

Nos, te ezt a diszciplinát is megsértetted.(diszciplina- itt az „önfegyelem” átvitt értelmében értendő- még mielőtt valami rosszra gondolnál)

„És bizony, pontosan és értelmezve kell olvasni a másik írását - ha arra reagálni akarsz.”

Valóban úgy kell kedves kwepi. Csak az a kérdés: te vajon értelmezted-é, azt amit neked írtam, vagy csak megengedted magadnak, hogy olyan minősítésekbe fogj, amely a vita elvét sérti. Ezt felétek lehet? Nem tudtam, hogy a világ másik felén nem érvényesek azok az általános elvek, amelyek megértek néhány ezer évet.

Hiába na, a jó pap is holtig tanul, és még is hülyén hal meg. A Sirjára meg annyit írnak, hogy a „Tanulmányait befejezte”

Azt ugyan is fel sem merem tételezni - hogy magyar vagy. Vagy igen?

( Nos, látod ezt sem szabad a vita során – kigúnyolni a vitapartnert. Viszont te voltál az első, aki áthágtad a szabályokat – tehát nincs jogod háborogni. Ez van.)

Ab actu ad posse valet illatio. Ab abusu ad usum non valet consequentia. Abyssus abyssum invocat. Accipere quam facere praestat iniuriam.

katiicabogar képe

katiicabogar
3 éve

Ákos, Balázs Fecó, Pataki Attila, Kudlik Júlia, Egerszegi Krisztina, Eperjes Károly... és sorolni lehet még a neveket, akik beálltak nyíltan Orbán mögé. Egyik sem váltott ki ilyen nagy vitát és ellenségeskedést, mint az Omegáék. Miért is?

Talán azért, amit a cikkben is lehet olvasni, és a hozzászólásokban is megfogalmaztunk.

Mert több, mint 50 évig távoltartották magukat a politikától. És talán azért is, mert a magyar könnyűzenében még mindig a legelőkelőbb helyen vannak.

Ellenszenvet vált ki már eleve a stadionok emlegetése - ez most már együtt jár a rengeteg és egyre növekvő nyomorgók számának és az éhező gyerekek számának növekedésével... Ha meg ráadásul ez a stadion Felcsúton van, az csak emel az esemény elítélhetőségén.

Legalább is ezen az oldalon - ahol mi vagyunk.

Én azt gondolom, hogy az egész nem éri meg a vérre menő vitát. Az én könnyűzenei ízlésem ettől még nem fog megváltozni - gondolom másé sem. Nekem továbbra is egy jó együttes marad az Omega - és nem politikai tényező.

Kóbor intelligens ember. Amikor elvállalta, tudnia kellett, hogy ezzel tömegeket taszít el magától. Nyilván mérlegelte és úgy döntött, hogy neki/nekik megéri.

Jelkép? Nem jelkép? - Azt gondolom, hogy mélyebb értelmet ennek sem kell tulajdonítani. Az Omega mindig is a magyar könnyűzene egyik ikonja volt - és úgy hiszem az is marad. Csak sokaknak - mint említettem nekem is - keserűbb lett a számíze... :(


kwepi
3 éve

Kedves plalyA, miért is veszel mindent magadra?

Miért vagy ilyen felbőszült, mint egy vad bika?

Bizony, a javaslat javaslat - a vélemény meg vélemény, mindenkinek a sajátja. Én nem írtam le egyszer sem rád vagy másra hogy bunkó vagy idióta-  ahogy egy beszélgetésen lenni szokott, elmondtam, én mit gondolok, kivel értek egyet vagy kivel nem.

Te miért kevered bele rögtön a gyűlölködést egy beszélgetésbe?

És bizony, pontosan és értelmezve kell olvasni a másik írását - ha arra reagálni akarsz.

Ez a kölcsönös tiszteletadás - felénk. 

Lehet hogy már Mo-on nem?

De tudod mit, plalyA, szerzek neked egy szuper jó napot: neked adom az utolsó szó jogát.

Biztos vagyok benne hogy élni fogsz vele.

Mindenkinek szép hétvégét kívánok!

 

plalyA képe

plalyA
3 éve

Kedves kwepi!

Nem a diskurzus szórakoztató, hanem te vagy nevetséges.

És csak egy javaslat  - amikor válaszolsz valamire, először olvasd el figyelmesen azt, amire válaszolsz.”

Te valami olyat feltételezel, amit senki sem mondott

Ahhoz hogy az OMEGA jelkép vagy sem – hogyan jön az Orbán és Tsa. Kft.

 

Azt gondolom, hogy valójában értelmetlen dolgokon akarsz vitatkozni.

Nem nagyon tudod elfogadni, hogy vitatkozni senki sem akar- a vita az ugyanis más dolog.

De mindenesetre te tudod.

Azt hiszem, ezen a ponton teljesen mindegy, hogy te mit gondolsz.

A vitatkozáshoz nem igazán partner senki – vitázni meg nem akarsz.

Azt gondolom, hogy maradjunk abban, hogy a Zsadinak feltett kérdésed - Költői. 


kwepi
3 éve

Bocs, de nem értek valamit:

"Ami engem elszomorított, az pontosan az, amit Katicabogár írt:
Ha OMEGÁÉK kibírták ötven évig politikai állásfoglalás nélkül, kár volt a pályájuk vége felé elkövetniök ilyen illúzióromboló tettet.

Mert mi is történt?
Sikerült Orbánéknak egy újabb (bár számomra nem a legjelentősebb) nagymúltú kitűnő együttest (vagy ha úgy tetszik, egy EDDIG remekül összedolgozó és szorosan összetartozó zenei közösséget) szétrobbantani! "

Szóval Zsadizene, most az Omega hozott rossz döntést - vagy Orbán Viktor (ék) csináltak újabb gazságot?

Tényleg szórakoztató ez a diskurzus. 

 

NewTiborc képe

NewTiborc
3 éve

Igen, igen. A végén fogalmaztad meg a lényeget amiről sok szó nem esett. Ezért becsülöm a Mihály barátunk gerincességét. Ő ugyanezt fogalmazta meg az Olgánál, csak úgy látom sokan nem akarják érteni. Ráadásul úgy látom, hogy Orbánéknak nem csak a zenekart sikerült robbantani, hanem itt is kevertek egy kis kakit a fórumtársak közt. És erre mit használtak fel tudatosan? Egy olyan eggyüttest amiről tudták, hogy sok ember érzelmileg kapcsolódik hozzá. Úgy látom sikerült is elterelni a figyelmet és felkavarni az állóvizet.

ZSADIzene képe

ZSADIzene
3 éve

Kedves Kwepi!

Bár kissé elhaladt a tematika innen a főoldalról, mégis úgy érzem, reagálnom kell a tegnap engem ért unintelligens reakciódra.
Azt tartja a mondás: "A stílus maga az ember." - amit jómagam is vallok, s megpróbálok eszerint is fogalmazni az írásaimban.
Sohasem volnék képes bántó módon, tiszteletlenül minősíteni senkit sem véleményében, sem tájékozatlanságával kapcsolatban, mert nem tartom az ilyen tettet elegánsnak.
Igaz, sokkalta könnyebb lebunkózni valakit, mint érvekkel meggyőzni a magunk igazáról.
De nem vagyunk az ősemberek korában, úgy tudom!

Tehát!
Ismét csak PlalyÁt szeretném idézni, mert nagyon kézenfekvően világított rá az IKON, ill. JELKÉP mibenlétére.
Való igaz, általában emberek azok, akik képviselnek egy-egy Jelképet, DE!

Kedves Kwepi!
Hidd el, nem lehet "tanulni" a "Jelképséget"!
Nem tartom valószínűnek, hogy tanárféle foglalkozású lennél, mert akkor ilyet nem állítanál.

PlalyA említette Kovács Ági sportolót, nagyon helyesen vonva párhuzalot az OMEGÁ-val:

  "... amikor Kovács Ági valamelyik világversenyen győz, és feláll a dobogó legfelső fokára. Eljátszák a magyar Himnuszt, felhúzzák a magyar zászlót - akkor ő Magyarországot képviseli és nem önmagát- azt is, meg engem , meg a Plessatt-ot meg még sok más embert Magyarországon, ezért Jelkép. S ha egy Jelkép, egy párt  dobogóján helyet foglal (mint azt tette nem egy jeles sportoló, aki szintén Jelkép), akkor ott Magyarország foglal helyet és nem más. Ezért ne foglaljon állást egy Jelkép. Vagy nem kell Jelképnek lenni."
 
"Az OMEGA pont olyan Jelkép, sok embernek és több generációnak, mint mondjuk Kovács Ági. Ha ők állást foglalnak, akkor az azt jelenti, hogy az a generáció foglal állást, aminek a Jelképévé váltak- kedves Kwepi."

Hasonlóképpen vélekedek én is az egyénről és a JELKÉPRŐL, amivé vált.
Vannak hírességek, akikről azonnal eszünkbe jut az az ALKOTÁSUK, amely IKONNÁ tette őket.
Ilyen pl. Leonardo Da Vinci, akiről mindenkinek a Mona Lisa jut eszébe. Mert ha ő nincs, Mona Lisa sincs.

Ami engem elszomorított, az pontosan az, amit Katicabogár írt:
Ha OMEGÁÉK kibírták ötven évig politikai állásfoglalás nélkül, kár volt a pályájuk vége felé elkövetniök ilyen illúzióromboló tettet.

Mert mi is történt?
Sikerült Orbánéknak egy újabb (bár számomra nem a legjelentősebb) nagymúltú kitűnő együttest (vagy ha úgy tetszik, egy EDDIG remekül összedolgozó és szorosan összetartozó zenei közösséget) szétrobbantani! 

Gratula! :(((

Te meg itt TELJESÍTMÉNYRŐL papolsz, mint egy sztahanovista! :P

 
 

NewTiborc képe

NewTiborc
3 éve

Csak egy okot mondjál, miért ott lesz a koncert? Pl. mert könnyebben elérhető, mint a Groupama stadion? Vagy sok rajongó lakik Felcsuton? A rajongók direkt kérték, hogy ott legyen? Könyörgöm, a józan ész szerint elfogadható egyetlen érvet, köszönöm.

plalyA képe

plalyA
3 éve

Miért is kedves kwepi?

plalyA képe

plalyA
3 éve

Kedves Plessatt!
Sajnos kwepi nick társunk nem jól fogalmazott mert nem igazán van tisztába a Jelkép fogalmával és jelentésével. Én megtettem helyette hogy tisztáztasm a Jelkép jelentését és fogalmát.

Így nincs nagyon értelme azon tovább vitázni, hogy ki és miért Jelkép. El kel l olvasni és el lehet dönteni. A Jelkép közszereplését és magánszféráját nem szabad és nem is lehet összekeverni ha emberről beszélünk. 

Bár illenék, hogy egy Jelkléppé vált ember ne csak abban a miliőban feleljen meg a Jelképtől elvárható  mintának, de akkor sem szabad a privát és a közszereplői státuszt összekeverni. A sportoló nem attól lesz Jelképpé mert valamilyen teljesítményt mutat fel, hanem attól hogy az adott országgal,néppel, vagy éppen kulturával azonosítják

Képzeld el, hogy 1998-ban  Calgaryban megjelent 4 Jamaicai fiatalember és négyes bobban akart indulni a Téli Olimpian. Bűn rosszak voltak, még sporteszközük se volt- nem értek célba, felborultak mert nem tudták használni a sporteszközt. Jelképekké váltak, mert tiszteletből ott állhattak a dobogó mellett és ottt volt a Jamaicai zászló- azaz mindenki velük azopnosította a Jamaicai havas sportokat( Lásd a JÉG VELE című filmet) Nem igaz tehát hogy azért lehet egy sportoló Jelkép, mert kimagasló teljesítményt nyujt. Egy frászt. Ha minden igaz ismét ott lesznek Szocsiban a Téli Olimpian.

 

NewTiborc képe

NewTiborc
3 éve

Tökéletes a megfogalmazásod!! Sajnos azt is meg kell állapítanom, hogy sokan kevernek fogalmakat, vagy érzelmi alapon gondolkodnak, mert ők nagy Omega hívők. Más hivők és "szekták" is vannak, ezért lesz a koncert ott ahol lesz. Épp ezért továbbra is tisztelem MIhály barátunk tartását akár tetszik valakiknek, akár nem. A kóborló Kóborral nincsenek egy kategóriában, legalábbis tartás vonakozásában.


kwepi
3 éve

Kedves plalyA, bevallom jól szórakozom az okfejtéseden, ami hol magadnak mond ellent hol meg annak amit előtte te magad írtál.

És csak egy javaslat  - amikor válaszolsz valamire, először olvasd el figyelmesen azt, amire válaszolsz. 

plalyA képe

plalyA
3 éve

Kedves kwepi!
Ha már megszólítottál – akkor illik válaszolnom.

Azt írod.” Picasso jelkép? Munkácsy Mihály jelkép? Gaudi, Dali jelkép?  És ha ma élnének, jelképek lennének?”

Nos akkor nézzük csak mi a Jelkép fogalma: A Jelképnek 6 különböző jeletése, fogalma van.

1,/ Egy  fogalom megjelenítésére szolgáló alak: Egy állat vagy növény, vagy tárgy képe amelyre ránézve az adott fogalom jut eszünkbe róla ezzel azonosítjuk az adott fogalmat.( pl, Milka Tehén, vagy a Fehér Galamb az olajággal)

2./ Híres termék, vagy épület: amely láttán vagy hallatán egy adott országra, népre, kulturára gondolunk és azonosítjuuk vele. pl. Eiffel torony- Párizs, Franciaország- Empire Building States- NewYork, USA, vagy Eddami sajt – Hollandia)

3./ Jellegzetes képviselő- Olyan személy, tárgy vagy dolog, amely jellegzetesen képviseli saját fajtáját és annak megkülönböztető jegyeit ( pl. egy adott politikai rendszer pregnáns képviselője, egy adott művész, vagy mű. )

4./ Elvont folyamatot jelző cselekvés. Olyan cselekvés amely csak arra az elvont folyamatra jellemző ( pl. AZ alkut szentesítő készfogás, vagy a fogadást helybenhagyó kézfogás „elvágása”

5./ Tudományos jel vagy Jelcsoport, amely egyezményesen jellemző valamely dologra cselekvésre és kifejezetten ehhez a tárgyhoz , eljáráshoz kapcsolható. ( pl. Ludolf féle szám, vagy a Planc- állandó)

6./ Irodalmi jelentése olyan költői kép amely kifejező eszköz, kevésbé határozott de éppen ezért gazdag kapcsolatrendszer alapján működik, egy világ  jelenségeinek rejtett összefüggéseit, megfoghatatlannak vélt lényegét igyekszik feltárni, bonyolult lelki tartalmakat és finom érzelmi árnyalatokat érzékeltet.

Nos Picassó, Dali mint festők Jelképek, mert egy olyan művészeti irányzatban alkottak nagyot hogy az összetéveszthetetlen. Műveiket látva nem Michelangelóra, vagy Leonardóra, Vazarellire, vagy Ticiánóra gondolunk, hanem csak is rájuk. Jellegzetes képviselők, akik jellegzetesen képviseli saját fajtáját és annak megkülönböztető jegyeit.

Munkácsy Mihály nemzetközileg elismert festőművész, akinek az életműve csodálatos és egyedi de nem vált Jelképpé. Ő ugyan is, Romantikusan realista festő volt, aki mindig invenciókkal teli munkákat alkotott. Szorosan kötődött a Gustave Courbet által képviselt realista ábrázoláshoz. Nem egyedi, hanem egy festőirányzat kiemelkedő képviselője. Stílusjegyei nem rá, hanem a festőirányzatra jellemzők. Munkácsy szívesen használt jelképeket - pl a színek- (ha piros akkor az csak alma lehet) de ettől Ő maga nem vált jelképpé Festőóriás aki csodálatra méltó  szellemi és fizikai erőfeszítéssel festett és alkotott.

Rákosi Kádár Jelképek: Jellegzetes képviselők - Olyan személy, tárgy vagy dolog amely jellegzetesen képviseli saját fajtáját és annak megkülönböztető jegyeit.

De nem Jelkép Horn Gyula.

Gaudi Jelkép - egy olyan épületnek az építőmestere, amely híres épület, és nevét kimondva csak is arra a népre, országra, kultúrára gondolunk és nem másra.( Sagrada Família- Barcelona)

Igaza van Plessatt-nak abban, hogy tisztáni kéne a fogalmakat - mielőtt azokkal dobálózni kezdünk.

Nagyon örülök, hogy ezt pont te mondod kedves kwepi - ugyan is akkor tisztázzuk, hogy egy sportteljesítmény mitől is válik jelképpé? Talán attól, hogy Híres helyen van, vagy épületbe? Vagy esetleg attól, hogy olyan teljesítmény, amely megismételhetetlen és csak is tá jellemző? Vagy netán attól, hogy egy adott fogalommal azonosítjuk és azt hallva csak is arra a fogalomra gondolunk? Esetleg tudományos Jelkép, amely megállapodás szinten egy eljárást vagy tárgyhoz kapcsolható? Esetleg irodalmi jelkép?
Nem kedves kwepi egyik sem (felsoroltam neked a Jelképek fogalmi csoportjait- a mérhető sportteljesítmény nincs ezekben a fogalmakban benne. Attól válik egy sportoló Jelképpé, hogy oda áll fel és egy országot képvisel, egy népet képvisel, attól hogy a neve hallatán mindenki azzal a néppel azonosítja, azzal a kultúrával köti össze. Nem a teljesítmény mérőszáma emeli jelképpé, hanem az, hogy azzal a néppel, kultúrával azonosítják. Kovács Ági attól Jelkép, hogy őt a Magyarországgal azonosítják, és nem azzal, hogy mennyi idő alatt úszta le ezt vagy azt. (Noha azt el kell ismerni, hogy ahhoz, hogy ez az azonosítás megtörténjen teljesítmény kell - ez tényállás, de nem a teljesítmény mérőszáma a mérvadó.)

Dzsudzsák Balázs egy focista, Jó focista még sem Jelkép. Mert a teljesítményét bár mekkora is nem azonosítják Magyarországgal. Pancsító ( Puskás Ferenc) teljesítményét viszont igen- Ő tehát Jelkép.

Kubala László a  Barcelona edzője Híres ember A PUB-ban bekeretezett képe van( láttam). Mégsem azt mondják, hogy magyar, hanem azt hogy Kubala a híres edző.

Vissza az OMEGA-ra- Jelkép nem attól, hogy kinek tetszik, vagy kinek nem,  hanem attól, hogy az a miliő amiben éltek, és ahogyan éltek, az egy jellegzetes, másra nem jellemző, jellegzetesen képviseli saját fajtáját, másra nem jellemző, és viseli annak mindenféle megkülönböztető jegyeit.

Ugyan akkor az LGT, vagy uram bocsá az Illés egy az együttesek közül - kiváló együttesek,( pl. az LGT-t imádom) de nem jellegzetesek és nem olyanok, akik csak is rájuk jellemző megkülönböztető jegyekkel rendelkeznének. Egyikről sem állították, hogy RED STAR vagy nem illették a Szocialista Rolling Stones névvel. Tehát ők nem Jelképek, míg az OMEGA az Jelkép.

Nem a privát szférájuk miatt, hanem azért mert ők olyat hoztak létre, amely Jelképpé emelte őket. Pont az említett egyediségük miatt.

Nos, kedves kwepi, most hogy tisztáztuk a Jelkép mibenlétét, és azt is, hogy miért Jelkép az OMEGA nincs értelme tovább ezen morfondírozni. Te akartad mindenképpen hogy tisztázzuk a Jelkép fogalmát és jelentését. Én megtettem Azt hiszem, ezzel lezárhatjuk az ügyet, a lovagiasság nemzetközi szabályai szerint.

Ha a himnusz vagy a zászló nem a teljesítménynek hanem az embernek szólna -  akkor sok esetben nem játszanák el az adott himnuszt és nem húznák fel a zászlót, mert igen sok sportolót ismerek, akit magánemberként nem tennék követendő példának (a PRIVÁT élete miatt) a gyerekeim elé. „

Bocsi. Mi köze a privát szférának ahhoz, hogy valaki milyen teljesítménnyel áll a dobogó legmagassabb fokán? Nem te mondtad, hogy ne keverjük össze a privát szférát meg a nyilvánosságot? Ejnye kedves kwepi akkor most mi van Ki is az aki kettős mércét használ akkor?

„Az öt ágú vörös csillag egy jelkép. Egy történelmi korszak jelképe. Ez tény.”

Hát ezt bizony nagyon rosszul tudod. A tény az, hogy a vörös csillag jelentése többes. Pl. Algéria, vagy Tunézia zászlajában látható vörös csillag az Iszlám öt alapvetését jelenti( Az meg ugye nem éppen egy történelmi korszakot ölel fel kedves kwepi.) De mondok mást.Szimbolikája nem tisztázott, leggyakoribb értelmezése szerint az öt világrészt jelképezi, a Világ proletárjai, egyesüljetek! jelszavának megfelelően, vagy a munkáskéz öt ujját, esetleg a proletárforradalomban részt vevő öt alapvető társadalmi csoportot, a munkásságot, a parasztságot, az értelmiséget, az ifjúságot és a katonákat. Vannak olyan interpretációk, amelyek a szabadkőművesek pentagrammájával vagy a Dávid-csillaggal, sőt, a betlehemi csillaggal hozzák összefüggésbe. Ezek egyike sem igazán egy történelmi korhoz köthetők kedves kwepi- vagy pedig jó nagy korhatárt kell elképzelned.

„Szóval barátaim és fele-barátaim, tényleg bánjunk óvatosabban a szavakkal és a skatulyákkal. „

No, igen. Ezzel maradéktalanul egyetértek, főleg ha az előbbieket veszem figyelembe kedves kwepi.

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Kedves kwepi!

Hála istennek, Te aztán kitünően megfogalmaztad mindazt, ami nekem nem sikerült! teljesen igazad van. Aki ezt nem érti és vitatja????

Azt hiszem, ezzel kifogtad a szelet a vitorlából, kedves kwepi!


kwepi
3 éve

Ha már ilyen szépen el kezdtünk filozofálni a jelképekről - kérdeznék valamit. Picasso jelkép? Munkácsy Mihály jelkép? Gaudi, Dali jelkép?  És ha ma élnének, jelképek lennének?

És most biztosan fel fog hördülni néhány ember, de Rákosi Mátyást hova sorolnátok? Jelkép vagy sem? És Kádár János? És Horn Gyula?

Igaza van Plessatt-nak abban, hogy tisztáni kéne a fogalmakat - mielőtt azokkal dobálózni kezdünk.

Más egy mérhető teljesítmény és más egy szubjektív megítélés.

A mérhető teljesítmény egy TÉNY. Valaki első lett, valaki felfedezett valamit, stb. Ez akkor is tény, ha magát az embert aki a teljestmény mögött van - soha nem engednénk be a házunkba.

A mérhető teljesítményt persze hogy emberek nyújtják. DE: Ha a himnusz vagy a zászló nem a teljesítménynek hanem az embernek szólna -  akkor sok esetben nem játszanák el az adott himnuszt és nem húznák fel a zászlót, mert igen sok sportolót ismerek, akit magánemberként nem tennék követendő példának (a PRIVÁT élete miatt) a gyerekeim elé. 

Attól még hogy mint ember számomra elfogadhatatlan (a balhéi miatt, a nagyképűsége miatt, az arroganciája miatt) valamelyik sportoló - attól még ha ő nyer - a TELJESÍTMÉNYE és nem az emberi tulajdonságai miatt játsszák el a himnuszt. 

Attól hogy Erdei Zsolt a válása után padlót fogott és elvállalt egy szereplést egy celeb műsorban - attól még a ma élő legsikeresebb magyar nehézsúlyú ökölvívó. 

És lehet bármilyen jó ember valaki, ha nem tud a legjobb három közé kerülni nem állhat fel a dobogóra, kedves PlalyA, és bármelyen jó ember, akkor sem húzzák fel neki a zászlót addig, amíg nem teljesít. 

Az Omega egy zenei együttes. Azok, akik szeretik a zenéjét - azoknak a kedvence. Akik azt hiszik, hogy az Omega mint együttes azonos azokkal a szövegekkel amiket elénekel - még akár az ő jelképük is lehet. Ahogy Katicabogár írta - ő egy piedesztálra tette az Omegát. De ettől még Plessatt nem fogja jobban szeretni az Omegát és rajta kívül még sokan mások sem.

Akik az Omega-jelenséget szeretik - szerették, azok most a szívükhöz kapnak, mert kiderült a privát jelképükről, hogy emberből vannak, pénzből élnek.

Amin viszont nem árt ha mindenki elgondolkozik egy kicsit: miért gondolja azt a magyar politikai elit, hogy ők azért, mert politikusok, pidesztálon állnak? Miért tartják azt (sőt iktatták törvénybe) hogy "szentek és sérthetetlenek"? Miért nem lehet Magyarország miniszterelnökét például beperelni hűtlen kezelés vagy hatalommal való visszaélés miatt?

Azért, mert fogalmi zavar van MINDEN SZINTEN az emberekben. Mert ahogy Plessatt írta - csak dobálózunk szavakkal, de nem nézzük, mi van a szavak mögött.

A sportban egyszerű a helyzet  mert helyezések vannak, ragsor van. Pont. Erről szól a sport. 

A művészet szubjektív tudomány. Egyéntől függ, Az egyén saját ízlésvilágától. Azon vitatkozni, hogy ki a jobb, az Illés vagy az LGT vagy az OMEGA? Pont annyira butaság - mint azon vitatkozni hogy a francia krémes-e a finomabb vagy a dobos torta.

Hogy melyik együttes neve marad fent tovább - majd eldönti az idő. Hogy melyik süteményt fogják gyártani még 50 év múlva is (melyikre lesz igény) majd eldönti az idő. Munkácsy Mihály  - ha hinni lehet az életrajzi regénynek - volt idő amkor majdnem éhen halt. Ma mégis a legnagyobb magyar festők között tartjuk számon.  Vincent van Gogh életében talán egy-két képet tudott eladnidni, ma a posztimpresszionizmus legnagyobb alakjaként tartják számon. Ha az EMBERNEK szólna az elismerés - akkor éltében kellett volna hogy elismerjék - nem a halála után!

És igen, itt van a politika.

Egy külügyminiszter külföldön kellene hogy az "ARCA" legyen az általa képviselt országnak. A Miniszter elnök, a Köztársasági elnök külföldön és belföldön egyaránt az ARCA kellene hogy legyen az adott országnak. Ők ÉLETÜKBEN, sőt a napi munkájukban kellene hogy JELKÉPEZZÉK az országot. Akkor ezt hogyan lehet azzal a mély értelmű megfogalmazással összeegyeztetni hogy a jelkép az akinek nem kell állást foglalni?

A jelkép nem az EMBER szerintem. Ahogy a nevében van: jel + kép.

Valaminek a jele - jelzése, valaminek a jelképe. Tárgy, fogalom, teljesítmény - de nem maga az ember.

Az ember csak közvetíti ezt - jól vagy rosszul.

Az öt ágú vörös csillag egy jelkép. Egy történelmi korszak jelképe. Ez tény.

Az, hogy az a történelmi korszak kinek volt jó és kinek nem - szubjektív. De hogy volt ilyen történelmi korszak - az meg tény.

A horogkereszt is egy jelkép. Az is egy történelmi korszak jelképe. és az is tény, hogy ez a korszak volt.

A hosszú haj is jelkép volt a 60-as években. A lázadás jelképe. Ez is egy tény. 

Egerszegi Krisztina teljesítménye tény. Ahogy Papp László teljesítménye vagy az Aranycsapat teljesítménye is tény. De nézzük meg Schmitt Pált. Vitatható-e hogy kétszeres olimpiai bajnok? Nem. Vitatható-e a sportdiplomáciai sikere? Nem, hiszen 4 évig töltötte be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Alelnöki posztját. 

Szóval barátaim és fele-barátaim, tényleg bánjunk óvatosabban a szavakkal és a skatulyákkal. 

 

 

 

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Mivel, sokan pártosdit csinálnak az OMEGA ügyből, hát nincs kedvemre. Itt csak megjegyezném, hogy amikor egy másik ismert zenekar, együttes, valamelyik baloldali párt rendezvényén tünik fel, az nem számít! Érdekes! Egyébként nagyon is igazat adok Neked. A teljesítmény az, amit mérni lehet, ilyen pl. a sportolóknál, a művészeknél -a nemzetközi díjak, stb.- és egyéb területeken, különböző szakmákban adott magas elismerést értem, amit nem csak a hazai kormányzat esetleges részlehajló kitüntetése igazol, hanem nemzetközi mércével mért kivételes teljesítmény is igazol. Na, az OMEGA ilyennel nem rendelkezik, enélfogva számomra nem jelkép. Ebben az esetben, csupán szubjektiv lehet a vélemény, mert pl. plalyA-nak tetszik, nekem pl. soha nem volt a kedvencem így nem is jelkép számomra. De vegyük pl. a Kovács Ágit. Különösebben Ő sem volt soha a kedvenc úszóm, azonban a nemzetközi és világversenyeken elért eredményei feljogosítják, hogy jelképpé válljon. Hát, ez a külömbség egy jelkép között. Az egyik nem szubjektív megitélés alapján az, hiszen konkrét mérések alapján tünik ki a többiek közül, míg a másik, az OMEGA pl.-ul, csupán, egyeseknél, a szubjektív megitélés miatt van kitalálva , mint jelkép, PEDIG NEM az. A jelképet /Kovács Á./ még az is elismeri, aki nem szereti, az OMEGa-t miért is ismerné el mindenki. Nagyon sok ember pl. az ILLést jobban elismeri, vagy netán az LGT-t. Tehát, a jelkép szóval csak ne dobálózzunk. Az egyiket a teljesítmény alapján minden szempontból mérni lehet, míg a másik esetben kitalált jelkép, csak szubjektív megfogalmazás. /A NOBEL díjas müvész is azért jelkép, mert nemzetközileg díjazott, elismert, míg a másikat csak szubjektív alapon ismerhetem el/. Összegezve, tul nagy jelentőséget tulajdonítanak egyesek most az OMEGA-nak. Egy zenekar a sok közül, országos viszonyletben nem nagyobb, mint az EDDA, az LGT, az ILLÉS, a REPUBLIK és még sorolhatnám, de hogy jelkép? Ezt kikérem magamnak, mert nekem biztosan nem volt soha és valószínüleg, nem is lesz! Végezetül, nem kellene a JELKÉP szóval dobálózni, ennél sokkal magasztosabb jelentése van!   

plalyA képe

plalyA
3 éve

Kedves kwepi!

Nem értünk egyet - de ez nem baj. Tudod nem a sportteljesítmény vagy a művészi teljesítmény az, ami jelkép - hanem az aki végrehajtja - azaz az ember.

El Greco hatalmas festő volt, kimagasló tehetség, de még sem lett jelkép, mert mint ember nem tudott a művészetéhez „felnőni” Szeszélyes volt, és nem felelt meg a kor akkori „ízlésének” ( a bigott katolicisztikus Spanyolországban) hiába volt kiemelkedő, stilus irányzatot megteremtő festő, szobrász és oltárépítő még sem lett sohasem Jelkép.

A Jelkép az én megfogalmazásom szerint nem csak magasszintű teljesítmény, hanem emberi hozzáállás kérdése. is. Persze tudom, hogy a privátszférában másként viselkedik egy ember mint a külvilág előtt- de a privát szférájához semmi közöm.

Tudod, azt gondolom, hogy ha egy csoport, vagy társadalom idealizál valamit, vagy valakit akkor fáj neki ha az ideálját tönkre teszik. Ez olyan dolog, mint, amikor gyerekként megtudod hogy nincs Télapó, vagy Húsvéti nyúl és az ajándékokat a szüleid, meg a rokonaid vették a boltba.

A zászló, amit egy sportolónak a magasba emelnek, nem az egyénnek, az embernek szól - hanem a teljesítményének. Annak, hogy első lett vagy második vagy harmadik. A himnusz is a teljesítménynek szól!”

Ez a baj, ha így gondolod, az a zászló elsősorban az embernek szól - aki hajlandó volt rengeteg munkát abba fektetni, hogy  létre tudja hozni azt a teljesítményt amivel első, második, vagy harmadik lett - aztán szól azoknak aki ezt a munka elvégzését lehetővé tették( benne én is meg a másik is meg a harmadik is, mert bármilyen szerény mértékben de mi is hozzájárultunk ahhoz, mint a társadalom tagjai, hogy az a munka elvégezhető legyen- kedves kwepi.) - és valahol ott a végén talán a teljesítménynek is. szól.

Tudod, amikor Vietnamban voltam, akkor minden reggel felvonták a magyar zászlót – és nem azért mert valamiféle kimagasló teljesítményt csináltunk volna az előző nap, vagy mit tudom én, hanem azért mert az embernek húzták fel annak hogy mint ember magyar vagyok és nem hottentotta. Tudod ott álltunk és miközben felvonták a zászlót és játszották a Himnuszt -velünk állt ott egész Magyarország - pedig több tízezer kilométerre volt tőlünk – de még is ott volt.

Egyszerű példák - azok az énekesek, színészek akik pl drogoznak, verik otthon a családot - de ugyanakkor Oszkár díjas alkotást nyújtanak egy filmben, vagy hónapról hónapra megtöltenek stadionokat - hogyan méred? 

Azt gondolom, hogy ez nem összemérhető dolog. Bob Dylan részeges drogos meg minden amit csak akarsz. Mindent el lehet mondani róla pl. 1963 részegen ment el az EMI díjátadóra és mindennek elhordta a zsűrit, egyszerűen botrányosan viselkedett. John F. Kennedy elleni merénylet másnapján megkédőjelezte Lee Harvey Oswald bűnösségét. (látnok volt? Nem hiszem)

De ugyan akkor ő volt Bob Dylan az „Elfujta a szél” szerzője, a polgárjogi mozgalom egyik aktivistája, dalszerzője és énekese. Ezért lett Jelkép és nem a botrányos viselkedése, vagy magánélete miatt. Azért mert vállvetve küzdött Martin Luther King oldalán dalaival- és nem azért mert vert volna valakit, vagy azért mert drogozott volna- Furcsa egy világ ez kedves kwepi ugyebár.

Egy pszichológiai értelemben normális országban senkit nem érdekel, hogy a kedvenc énekese melyik párt színeiben nyomul - mert a zenéjét szereti. Ahogy az sem érdekel, hogy Egerszegi Krisztina ki mellé áll egy politikai színpadon - mert ettől még a sport teljesítménye nem lesz kisebb, kevesebb.

Azt gondolom, hogy a pszichológiailag normális országban egy olyan sportoló aki jelképpé válik az ország népességének szemében, ad magára annyit hogy sehova nem áll politikailag,

Nem hallottam róla, bár lehet, hogy megtörtént, de tudod Carlo Pedersoli  (pedig ő nem csak unikum sportoló) valaha valamelyik párt vagy politikai szervezet mellé ált volna, vagy egyáltalán állást foglalt volna- pedig aztán ő megtehette volna senki sem vetette volna a szemére - De tudod ő Piedone a zsaru és éppen ezért nem igazán illik neki állást foglalni- tudomásom szerint nem is tette meg soha. Bár, ha lehet hinni a pletykáknak 2005-ben Lazzióban (Róma egyik kerülete- elővárosa) tanácsnokként indult, de alul maradt. - Ez volt az összes szereplése a politikai síkon, ha ez annak nevezhető.

„Attól hogy valakinek az arcát többször lehet látni a médiában - SENKINEK nincs joga beleszólni annak a PRIVÁT életébe. „

Pontosan, így van. Ahhoz - hogy mint írtam- csak ezek szerint nem olvastad el- Kovács Ági melyik párt mellé teszi az X-t a szavazó fülkében, semmi közöm, mert ez a tiszteletre méltó magánügye mindenkinek. De mint Kovács Ági egy Jelkép, az ne foglaljon nyilvánosan állást, mert ott nem a privát szférájában van, hanem mint egy Jelkép – közszereplő.

És ez a lényeg: azt, akit a médiából "ISMERSZ" - azt te nem ismered. Csak a SZEREPÉT ismered, amit eljátszik. És nem véletlen, hogy ezek az emberek szerepet játszanak - ugyanis így védekeznek. Ezt mutatják - hogy erről beszéljenek az emberek. Ez MARKETING, azon belül is PR! Attól hogy elolvastál az Omegáról mindent, meg eljártál a koncertjeire, netán még autogramot is kértél - NEM ISMERED őket.  Ismerheted a dalaikat, a dalszövegeket, a színpadi produkciókat, a TELJESÍTMÉNYT - de nem ismered az embereket akik az OMEGA név mögött vannak.

Kedves kwepi. Én nem Molnár Györgyöt, Kóbor Jánost stb. ismerem- hanem az OMEGA-t.

Ha neked tetszik, akkor azt az emberi közösséget, amit te szerepjátszásnak titulálsz. Nem  a tagok, mint emberek - egyénenként követtek el ebben az esetben valamit, hanem mint emberek – egy közösség egy Jelképpé vált közösség, akiknek a neve OMEGA.

Az egyiket nem szabad összekeverni a másikkal. Molnár György, Kóbor János stb. az a privát szférája- ahhoz semmi közöm- azt csinálnak, amit éppen akarnak. Az OMEGA az más. Az egy Jelkép. Ott nem Molnár György, vagy Kóbor János stb van – hanem az OMEGA. Ez a kettő nem ugyan az.

Ha adott esetben Benkő László kiáll és előad egy olyan számot, amiben felmagasztalja Orbán Viktort - akkor megvonom a vállam, mert lehet, hogy neki tetszik - azt tesz amit csak akar. De ugyan ezt már nem teheti, meg mint OMEGA- mert azzal a Jelkép, amivé váltak állástfoglal. Nem tudod érted e mi a különbség egy Jelképpé vált ember privát és közszereplő szférája között. Óriási a különbség, hogy privát szférát tekintem, vagy közszereplőként tekintem az adott embert- kedves kwepi.

dmolnar képe

dmolnar
3 éve

Kedves ZSADIzene!

Hát igen, a szomorúságodat megértem (megint egy álommal kevesebb), de amúgy meg nem van igazad. Dehogy jelképeznek ők mindenkit.. meg lehet is egy zenész politikailag elkötelezett (nézd Szörényit, vagy akár Ákos - mondjuk tőle kiver a víz, de ez más kérdés). legfeljebb volt egy kialakított kép róluk, aztán most kiderült, hogy annyira azért mégse. 

De ennyi...Mármint nekem...

dmolnar képe

dmolnar
3 éve

Nekem szerencsém van, mert az eredeti Omega felbomlása után átnyergeltem az LGT-re. Azt azzal most is jól elvagyok. Amúgy nem fogom azért a szemétbe dobni a későbbi Omega lemezeket se, mert mondom, én már leszámoltam azzal, hogy a művészeket (ne adj isten a sportolókat) jelképnek vegyem, meg ilyesminek. Egy fenét.. zenekar, azt jól van. Legfeljebb nem értem, de sokat nem agyalok rajta, elintézem annyival, hogy "na, ők is meghülyültek"


kwepi
3 éve

ZSADizne, ez akkora hülyeség, amit mondasz, hogy már fáj.

Azzal is állást foglalsz, ha holnaptól nem a sarki hentesnél vásárolsz hanem a Tescoban! Azzal is állást foglalsz, ha elviszed a gyerekedet egy másik iskolába, vagy másik fogorvoshoz mégy!

Azzal is állást foglalsz, ha befogod a szádat és mélyen hallgatsz!

Szóval egy zenész, egy színész, aki tehetséges a saját SZAKMÁJÁBAN az élje az életét burokban, fogja be szemét, száját, fülét, mert neki nem jár alanyi jogon az, ami még egy sittes zsebmetszőnek is jár - hogy szabadon véleményt alkothat?

Gondolkodj már egy kicsit!

Katicabogárnak igaza van - mindenki azt emel a SAJÁT piedesztáljára akit akat - aztán onnan valaki vagy lekerül - vagy sem. De ez is MAGÁNÜGY.

És már bocs, de pontosan azért tud legendává válni néhány zenész, vagy éppen képzőművész, mert például a saját eszközeikkel tiltakoznak valami ellen. De ezek szerint azok a koncertek, amiket például a népirtás ellen, vagy az agyatlan rombolás ellen, vagy egyszerűen csak a háborúk ellen szerveznek - az mi a te szemedben ZSADizene? 

Vagy ha téged mint zenészt holnap felkérnek, hogy vegyél már részt egy rákos gyerekek megsegítésére szervezett koncerten - akkor azt elutasítod? Bármit teszel - állást foglalsz!

Lengenda, meg IKON meg Jelkép nem attól lesz valaki, mert ő annak tanul, hanem a TELJESÍTMÉNYÉTŐL. 

 

ZSADIzene képe

ZSADIzene
3 éve

"Jelkép – akinek nem kell állást foglalni... (...)  Azt gondolom, hogy egy Jelképnek ilyennek kell lenni és nem szabad lealacsonyodni arra a szintre, hogy a Jelkép értékét lerombolja semmilyen körülmények között sem.

AZ OMEGA bizonyos vonatkozásban ezt tetteazt gondolom. Ez az ami nem helyes."

Kedves PlalyA!

Keményen rátapintottál a lényegre, mellyel a legmesszebbmenőkig csak egyetérteni tudok!:)))
Szerintem is semmilyen művészeti ág nagy legendáinak, sem a sport nagyjainak nem helyes sem politizálnia, sem valamelyik ideológiai nézem (párt és vallás) mellett állást foglalnia.
MERT Ő, ŐK MINDANNYIUNKÉ!

Nekik kellene JELKÉPEZNIÖK egy egész nemzetet, azaz az ÖSSZETARTOZÁST, s nem a megosztást.
Hisz mikor külföldön szerepelnek (bármilyen minőségben!), mindannyian egy-egy nagykövetei annak a népnek, ahonnan jöttek.

És most jómagam is (zenészként is!) szomorú vagyok... nagyon szomorú! :(((
 

katiicabogar képe

katiicabogar
3 éve

Igen. Ezt írtam én is pár hozzászólással lejjebb. Csak tudod... ha az embernek egy kedvenc énekese van, és egyszercsak átmegy a politikába - az eléggé rosszul érint :( Az Omega nekem mindig az "elit" zenekar volt - nem tudom elmagyarázni miért - de mindig is sokkal jobban díjaztam, mint Demjénéket, Szörényiéket és a többi magyar (nem is rossz) együtteseket... Most leesett nálam a piedesztálról :(


kwepi
3 éve

A jelképben nem értek egyet veled.

Először is a sport egy teljesítmény, ahogy a művészet is. Te azt mondod, hogy aki kimagaslót teljesít - az jelképpé válik.

Nem, én azt gondolom, hogy a teljesítmény az, mi jelképpé válik és nem az ember.

Már csak azért is - mert a jelkép - a te megfogalmazásodban egy magas szintű teljesítmény . Ezáltal egzaktnak kellene hogy legyen. De akkor Arnold sport teljesítménye is jelkép - mert ha jól tudom annyiszor nyert mindenféle versenyt amit sokáig nem is tudtak felülírni mások. Tehát sántít az érvelésed.

A zászló, amit egy sportolónak a magasba emelnek, nem az egyénnek, az embernek szól - hanem a teljesítményének. Annak, hogy első lett vagy második vagy harmadik. A himnusz is a teljesítménynek szól!

Egyszerű példák - azok az énekesek, színészek akik pl drogoznak, verik otthon a családot - de ugyanakkor Oszkár díjas alkotást nyújtanak egy filmben, vagy hónapról hónapra megtöltenek stadionokat - hogyan méred? 

A teljesítmény az teljesítmény - győzelem, vagy teltházas koncert, vagy Oszkár díj - a mögötte álló ember meg egy szuverén önálló lény, aki akár poltikus is lehet - nem csak hogy politizálhat.

Egy pszichológiai értelemben normális országban senkit nem érdekel, hogy a kedvenc énekese melyik párt színeiben nyomul - mert a zenéjét szereti. Ahogy az sem érdekel, hogy Egerszegi Krisztina ki mellé áll egy politikai színpadon - mert ettől még a sport teljesítménye nem lesz kisebb, kevesebb.

Sőt, tovább megyek. Nekem, amíg Mo-on éltem, nagyon sok művész barátom volt, és SOHA nem volt kérdés, hogy ki ki mellé teszi a voksot. Ugyanis TISZTELTÜK egymás szuverenitását.

Az a baj, hogy lassan kezdem azt érezni, hogy Mo-on mindenki a bulvár lapokból tájékozódik, és az az etalon, hogy mit ír a Blikk, mit ír a Best vagy a Playboy magazin. Gondolkozni meg úgy gondolkozik, mint a 94 éves nagymamám: ha ő "ismer" valakit a tévéből vagy az újságból - akkor az is biztosan ismeri őt. 

Attól hogy valakinek az arcát többször lehet látni a médiában - SENKINEK nincs joga beleszólni annak a PRIVÁT életébe. 

Dmolnár írja, " .... hogy bármelyik művészt azonosítsam azzal a szereppel, amit eljátszik, vagy amit a szerepei alapján tudni vélek róla"

És ez a lényeg: azt, akit a médiából "ISMERSZ" - azt te nem ismered. Csak a SZEREPÉT ismered, amit eljátszik. És nem véletlen, hogy ezek az emberek szerepet játszanak - ugyanis így védekeznek. Ezt mutatják - hogy erről beszéljenek az emberek. Ez MARKETING, azon belül is PR! Attól hogy elolvastál az Omegáról mindent, meg eljártál a koncertjeire, netán még autogramot is kértél - NEM ISMERED őket.  Ismerheted a dalaikat, a dalszövegeket, a színpadi produkciókat, a TELJESÍTMÉNYT - de nem ismered az embereket akik az OMEGA név mögött vannak,  És NINCS JOGUNK arra hogy kritizáljuk őket. Lehet elmélkedni, beszélgetni, eszmét cserélni egy közösségen belül, hogy vajon miért így vagy úgy döntött az együttes - de milyen alapon akarja bárki megmondani Kóbor Jánosnak hogy ő mit tegyen vagy mit ne?Majd Kóbor János eldönti, hogy mit tesz. Ahogy az Omega is majd mint együttes, eldönti, hogy fellép vagy sem.  Mihály is okosabb lett volna, ha nem a médiában üzenget a saját együttesének - hanem zárt ajtók között leül velük és megbeszéli ha van mit megbeszélni. 

dmolnar képe

dmolnar
3 éve

Drága barátaim!

Én már rég lemondtam arról, hogy bármelyik művészt azonosítsam azzal a szereppel, amit eljátszik, vagy amit a szerepei alapján tudni vélek róla. Ez van. Azaz, van az a pénz, ahol se elvek, se egyebek nem számítanak már.

plalyA képe

plalyA
3 éve

Kedves Kwepi!

Bár nem nekem címezted, de mégis nekem.

Az IKON az kép, képmás. Egy Képmás nem politizál Maradjunk inkább a Jelkép szónál- azt hiszem magyarok vagyunk mind ketten ( bár én csak félig vagyok magyar).

Semmi közöm ahhoz, hogy Kovács Ági mint magánember a választófülkében ki mellé teszi az x-t. Ez az ő tiszteletre méltó magánügye. De Kovács Ági mint egy Jelkép az ne álljon sehova.

Tudod akkor, amikor Kovács Ági valamelyik világversenyen győz, és feláll a dobogó legfelső fokára. Eljátszák a magyar Himnuszt, felhúzzák a magyar zászlót - akkor ő Magyarországot képviseli és nem önmagát- azt is, meg engem , meg a Plessatt-ot meg még sok más embert Magyarországon, ezért Jelkép. S ha egy Jelkép, egy párt  dobogóján helyet foglal (mint azt tette nem egy jeles sportoló, aki szintén Jelkép), akkor ott Magyarország foglal helyet és nem más. Ezért ne foglaljon állást egy Jelkép. Vagy nem kell Jelképnek lenni.

Ronald Reagen, nem volt olyan jelentős színész, hogy Jelkép lehessen, ezért aztán semmi de semmi oka nincs annak, hogy ne indulhatott volna politikusként egy választáson, mint ahogy Arnold Swarcenegger sem,volt Jelkép.. Tehát rá ez nem vonatkozik. Vigyázni kell, hogy mikor mit mondunk - azt hiszem.

Az OMEGA pont olyan Jelkép, sok embernek és több generációnak, mint mondjuk Kovács Ági. Ha ők állást foglalnak, akkor az azt jelenti, hogy az a generáció foglal állást, aminek a Jelképévé váltak- kedves Kwepi.

Tudod, én sokat vagyok Külföldön, és éltem ott jelentős ideig. De nekem a Magyar Zászló az egy Jelkép. S ha valahova kitették, akkor ott Magyarország, és benne én is jelen voltam, akár tetszik akár nem. Tehát igen csak meg kell fontolni a Jelképek használatát, mert esetleg kontraproduktív hatást érnek el vele. Lehet hogy ettől neked megáll az eszed. De tudod ez már csak így van a Jelképekkel kapcsolatban. Neked nincsenek Jelképeid?

S mit szólnál hozzá, ha a te Jelképeidet ignorálná valaki? Az neked jól esne?

katiicabogar képe

katiicabogar
3 éve

Szerintem most PlalyAnál az igazság. Meg Plessattnál is, mert az egész nem ér annyit, hogy ilyen vita legyen belőle.

Mindenesetre ha Kóborék kibírták ötven évig politika nélkül - akkor már a pályájuk befejezéseként nem kellett volna eladniuk magukat a politikának...

Én sem értek egyet azzal, ha a művészek, színészek, sportolók.... közzé teszik a politikai nézeteiket. Nekik ez legyen a magánügyük...


kwepi
3 éve

Azt gondolom, hogy a kettős mérce egy igazi hungaricum - csak nem a legjobb fajtából. Ez az egész cirkusz nem az Omegáról szól - hanem újra és újra a mindenbe belekavart politikáról.

Az emberek csőlátással vannak megáldva.

Mi az hogy egy IKON ne tegye ezt vagy azt? Kitől vagy mitől IKON az IKON? És ki teszi azzá? Egy Kovács Ági miért ne politizálhatna? Csak azért mert jól úszik? Ennél nagyobb hülyeséget el sem tudok képzelni. Ennyi erővel Ronald Regen soha nem lehetett volna az USA elnöke!

Abban igazad van, hogy Karafiát tupírozta az  egészet - és igen, ez megint az a gumicsont, amit jól el lehet rágogattatni az emberekkel

Nem érzitek, hogy minden ilyen hír csak egy újabb odadobott konc, hogy "ezen rágódj - ne arra figyelj, amit csinálok"? 

Magyarország nem ketté., 9 millió felé van szakadva.

 

plalyA képe

plalyA
3 éve

Hát nem mondom, kedves Adamik

Lehet párhuzamot vonni.

 

„Amikor elment tőlünk Lenin elvtárs,
Örökbe hagyta ránk:
munkások és parasztok szövetsége
Táplálja , védje a Szovjethazát -
S megesküdött akkor Sztálin Leninnek:
Teljesítik végső akaratát
!”

 

Gondolkodni is lehet, persze

 A  párhuzam felett.

De ez nem mentség, és főleg

Nem ad feleletet.

adamik_ képe

adamik_
3 éve

Ha már így belejöttem itt van még egy gyöngyszem. Kérdés : kiről szól ez a . . . .  majd mit mondtam , micsoda?

A szeretet.

Ha Róla szólnak,
ahogy kimondják a nevét,
színültig telik szeretettel,
fénylő mosollyal, a beszéd.
Róla szól a munkás a gyárban
és este, otthon, a család,
elmúlt napot, jövőnket mérni,
előveszik egy-egy szavát.
Falvak mélyén, kemencefénynél
ha ül a szomszéd s szóba kezd:
«Rákosi elvtárs megigérte...
Rákosi elvtárs mondta ezt...» --
Neve a bizonyság pecsétje
megfontolt, okos szavakon:
fölépült már, fölépült várad,
falai ronthatatlan állnak
szívünkben, Bizalom!

 

adamik_ képe

adamik_
3 éve

Na , mit találtam már megint?

Amikor elment tőlünk Lenin elvtárs,
Örökbe hagyta ránk,
Tartsuk magasra, őrizzük meg tisztán
A párttagság magasztos zászlaját -
S megesküdött akkor Sztálin Leninnek:
Teljesítik végső akaratát!

Amikor elment tőlünk Lenin elvtárs,
Örökbe hagyta ránk,
Vigyázzunk rá, mert a szemünk világa,
a Kommunista Párt -
S megesküdött akkor Sztálin Leninnek:
Teljesítik végső akaratát!

Amikor elment tőlünk Lenin elvtárs,
Örökbe hagyta ránk,
Erősítsük a munkásosztály öklét,
a proletárdikaturát -
S megesküdött akkor Sztálin Leninnek:
Teljesítik végső akaratát!

Amikor elment tőlünk Lenin elvtárs,
Örökbe hagyta ránk:
munkások és parasztok szövetsége
Táplálja , védje a Szovjethazát -
S megesküdött akkor Sztálin Leninnek:
Teljesítik végső akaratát!

Amikor elment tőlünk Lenin elvtárs,
Örökbe hagyta ránk,
Hogy a Köztársaságok Szövetsége
Ezután örökre egyetlen család -
S megesküdött akkor Sztálin Leninnek:
Teljesítik végső akaratát!

Amikor elment tőlünk Lenin elvtárs,
Örökbe hagyta ránk,
Fonjuk, kötözzük téphetetlen szállal
A nemzetközi szolidaritást -
S megesküdött akkor Sztálin Leninnek:
Teljesítik végső akaratát!

 

 

adamik_ képe

adamik_
3 éve

A hűség és hála éneke (részlet)

Kétmilliárd szív doboghat egy szívben?
Szívemben, érzem, ennyi szív dobog
És torkomból úgy csap föl a kiáltás,
Fölzeng vele kétmilliárd torok!
A közösség meleg tekintetét,
Én-népemét és minden népekét
Látom lobogni most, hogy szembe nézek
Veled, Emberiség!
Látom föláll - kezében borral telt pohár -
Egy vasöntő Moszkvában s fölkiált:
"Éljen Sztálin! Éljen a hetven Éves!
Társunk! Vezérünk! Tanítónk! Apánk!
Éljen a férfi, aki fölnevelte,
Ki széppé, naggyá nevelte hazánk!"
Koccint. És nézd, fölemelt poharához
Fölnyúl milliió s millió pohár,
Nyújtja kezét orosz, lett, kirgiz, örmény,
Ukrán, grúz, üzbék, tadzsik és tatár!
Egyetlen, dúsan megterített asztal
A nagy haza,
Körülállják a népek
És teli szivvel és teli pohárral
köszöntik ezt a termő hetven évet,
melynek kalászait begyűjtik eljövendő ezredévek!

Jutalompont jár annak aki kitalálja melyik költőnk alkotta a fenti sorokat , és még sok hasonlót.

plalyA képe

plalyA
3 éve

Tudjátok, én megátalkodott „régimódi” vagyok ebben a kérdésben. Azt gondolom, hogy egy Jelképnek nem szabad semelyik irányba állást foglalnia. Egy jelképnek az a dolga hogy jelkép legyen, és nem az hogy politizáljon. Azt gondolom, hogy Magyarországon az OMEGA egy jelkép.

 

OMEGA RED STAR – az a szocialista blokk jelképe - még akkor is az, ha együttes életében a stílus irányzatok jöttek és mentek.  Éppen ezért nem tudom elviselni azt, ha egy sportoló, aki szintén Jelkép (By Egerszegi- vagy Kovács Ági) valamilyen politikai állásfoglalást tesz. Mint magánember semmi kifogásom az ellen, hogy legyen véleménye - és akkor és oda szavazzon ahova, csak neki tetszik. De mint Jelkép nem teheti meg.

AZ OMEGA az aki. Én nagyon szeretem és ezért a „kisiklásért” nem fogok elpártolni tőlük, de meg kell mondanom, hogy mint Jelkép nagyot csalódtam bennük - mert politikailag állást foglaltak. Ne keverjük össze az háziorvossal meg az ápolónővel, ők hivatást gyakorolnak és nem jelképek. Ebben az sem mentség, hogy mert ők is pénzből élnek

A politikai állásfoglalást nyugodtan rábízhatják azokra a művészekre, akik azért lettek Jelképek, mert következetesen kiálltak valami mellett - az OMEGA nem volt ilyen sohasem.

Az sem mentség, hogy művészként nem élhetnek a rivalda nélkül - dehogy nem. Ez a meglátás a butaság az OMEGÁ-val kapcsolatban, éppen, hogy az OMEGA bizonyította:  1987 – és 2004 között a „leállás” évei voltak. Egyéni karrier az volt néhány, de mint zenekar nem szerepeltek sehol sem. Tehát ez sem érv.

De vissza a Jelképhez. Azért képzeljétek el, ha mondjuk Bob Dylan (akinek azért volt néhány pálfordulása a stílus irányzatok világába) aki a Pol Beat  egyik pregnáns képviselője, oldalán mondjuk Diána Rossal, a hatvanas években Dél-Afrikában fellép az Apartheid népszerűsétése érdekében.

Nem is tudom mi lett volna. Közfelháborodás az tuti.

A másik Gianni Morandi, aki közismerten sohasem foglalt állást politikai kérdésekben pedig Palmiró Togliatti a barátai közé tartozott, amíg élt. Világ életében baloldali gondolkodású volt de ezt sohasem hangoztatta, és legfeljebb csak egy egy jelképes állásfoglalást engedett meg magának- azt is inkább valamely rendező, vagy producer utasítására ( Lást a „Térden állva jövök hozzád” című film zárójelenetében az Olasz Kommunista Párt egy transzparense- szerintem csak véletlenül maradt a filmben) - Jelkép – akinek nem kell állást foglalni, ezért utasította el a Forsa Italia fellépési meghívását például. - Pedig ő aztán ismert és sikeres énekes-színész. Azt gondolom, hogy egy Jelképnek ilyennek kell lenni és nem szabad lealacsonyodni arra a szintre, hogy a Jelkép értékét lerombolja semmilyen körülmények között sem.

AZ OMEGA bizonyos vonatkozásban ezt tetteazt gondolom. Ez az ami nem helyes.

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Kedves kwepi!  Hidd el nekem, hogy az OMEGA végett nem érdemes az itteni társaiddal veszekedni. Nem ér az egész annyit. Ez az ország nem most és nem éppen az OMEGA végett szakadt ketté. Ez van!  Hagyjátok a csudába és ezért ne bántsátok egymást. A blog írója a hibás, mert Ő tupírozta túl az egészet., végsősoron Neki kellett volna figyelni a kettős mércére!


kwepi
3 éve

Nézd meg légy szives a kommenteket és gondolkozz el azon, miért is sarkítasz?

Csak mert nem dobáljuk sárral az Omegának azt a részét, aki végzi a dolgát és szórakoztatja az embereket - igen, most éppen majd a Puskás stadionban - akkor ez azt jelenti, hogy gátlástalan, ok nélkül gáncsoskodó ficsúrnak tartjuk Mihályt?

Te nagyon el vagy tévedve!

Mihály elmondta a véleményét egy olyan produkció bemutatásáról - amiben speciel nincs benne.

Kérdezhetném azt is: savanyú a szőlő talán Mihálynak? Hogy ő ebben az Omegás produkcióban nincs benne, nem kap belőle pénzt - ezért keveri bele a munkába a politikát?

 

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Ahogy látom és hallom a Ti verziótokat, lehet, hogy mindenkinek van valami igaza. Azonban, kedves barátaim, elfelejtettétek, hogy nem is olyan nagyon régen, az MSZP-nek is volt un. udvari zenekara, ha jól emlékezem rá, KALÁKA, vagy hasonló volt a neve. Minden rendezvényen, amire az MSZP meghívta, ott voltak és zenéltek és volt állandó énekese is. Akkor nem zúgolódtatok, nem kifogásoltátok a zenészek cselekedetét? Na látjátok, erről próbálok beszélni, ezt úgy hívják, hogy kettős mérce! De azért nincs harag?

NewTiborc képe

NewTiborc
3 éve

Kedves Barátom! Most nagyot tévedsz!! Nézd meg a Mihály barátunk nyilatkozatát az Olgánál és rájössz, hogy bizony nem mi keverjük a politikát a művészetbe. Vagy talán azt hiszed, hogy Mihály egy gátlástalan ok nélkül gáncsoskodó ficsur?  Becsülöm a tartását, szerintem inkább a Kóbornak kellene átgondolni, hogy hova kóborolt. Gondold át a véleményed. Köszönöm.


kwepi
3 éve

Persze hogy a pénzhez (is) van köze, Katicabogár, hiszen a zenésznek az a munkája, hogy zenél, és a zenélésért pénzt kap.

Mi sajnálatos van ebben?

Gondolom te is kapsz pénzt a munkádért - és teljesen mindegy, hogy az utalványozó kisasszony vagy a banki ügyintéző milyen párthoz tartozik - a lényeg, hogy megkapd a pénzedet.

MINDENKI pénzből él!

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Valahogyan úgy lehet, ahogyan Te is gondolod, kedves katiicabogár!

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Örülök, hogy véleményemet , mivel megelőzőtt, kwepi társam mondta el. Már én is gusztustalannak tartom, hogy mindent a politikára kell visszavezetni, politikai kritika nélkül, már az utcára sem lehet kimenni. Igaza van kwepi-nek. Ezentúl fanyalogjunk, ha aorvoshoz megyünk és megtudjuk, hogy a nevezett KDMP-s. Ez esetben bojkotáljuk, inkább a szomszéd PM-es szavazó jósasszonyhoz, Julcsi nénihez forduljunk. Hát ennyire azért nem szabadna átpolitizálni az életet! A művésznek is kell lenni annyi szabadságfokának, ha meghivják valahová előadónak, akkor senki, de Ő maga se tegyen abba külömbséget, hogy a meghívónak mi a politikai beállítottsága! Ne keverjük azért mindenbe a politika fennhatóságát, még ha , most a FIDESZ-szel nem értünk egyet, semmiben! Szerintem, ebben az esetben azok hibáznak a legnagyobbat, akik politikai síkra terelik ezt az ügyet is. Csak hallkan megkérdezném, hogy akkor is ilyen vehemensek lennének egyesek, ha ugyan ez a zenekar, mondjuk A 13.-ik kerület /Bp./ szocialista igazgatású kultúrintézményében lépne fel meghívás alapján? Ugye, ez természetes is lenne? Barátaim, próbáljunk meg azonos mércével mérni és ne mindenben az ördögi politikát lássuk!


kwepi
3 éve

Én másképp látom a szituációt. Az Omega tagja átlagosan most 70 évesek lehetnek talán. Életük nagy részét reflektor fényben, színpadon töltötték - ez az idő mára lecsendesült. És nem csak azért, mert már nem bírnának végig nyomni hetente egy koncertet, hanem azért is, mer már nem csak 4-5 zenekar van a palettán, hanem sokkal-sokkal több. 

Ez egy lehetőség arra hogy eggyel többször álljanak reflektor fénybe.

Aki színpadi művész, annak az élete a színpad - olyannyira, hogy zenészek, színészek tényleg bele tudnak halni abba, ha megszűnnek körülöttük a fények.

Vonatkoztassatok el a személyes ellenszenvtől: adott egy SPORT aréna, ott lesz egy KONCERT. Ma bármelyik stadionban lép fel valaki - maga a stadion biztos hogy ezer szállal kötődik a Fideszhez.

Akkor maradjanak a művelődési házak mint helyszínek?

És ha fideszes a polgármester, akkor oda nem menjen el olyan fellépni aki nem ért egyet a Fidesszel?

Ez pont olyan, mintha azt mondanátok, hogy abban a városban nem kell gyógyítani egy jó érzésű orvosnak, ahol fideszes vezetés van. Mert ha gyógyít, azzal azt jelzi, hogy egyetért a Fidesszel.

A zenészeknek az a MUNKÁJUK, hogy zenélnek. Ott, ahol lehet, ahol ezért fizetnek nekik.

Ha Kóbor elénekel egy olyan oratóriumot, ami Orbán Viktort isteníti és a Fidesz nagyságát örökíti meg - az már ciki lesz. De amíg a Gyöngyhajú lányt vagy a Petróleum lámpát nyomja - addig nem mindegy, hogy azt hol teszi?

 

 

 

potyka képe

potyka
3 éve

nem vagyok benne biztos. szvsz tényleg hívők az oratóriumozók, ebben az esetben pedig könnyű volt egyeztetniük az elkötelezettséget a pénzzel. ez már csak így megy a vliágban.

katiicabogar képe

katiicabogar
3 éve

Amúgy ennek nincs köze különösebben a jobb oldalhoz. Ennek a pénzhez van köze :( Sajnos :(

katiicabogar képe

katiicabogar
3 éve

Az időkénti romantikus témával, hangvétellel egyetértek - de szerintem egyáltalán nem misztikusak a dalaik :)

Oldalak