A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Karácsony: küzdenek ellenem, de végül én győzök

via Népszava Online

2018. február 10. 15:22 | 0 hozzászólás

Hivatalos az MSZP és a Párbeszéd szövetsége, Karácsony Gergely a miniszterelnök-jelölt, a liberálisok is csatlakoztak, a lista nem mindenkinek tetszett - ez történt az MSZP kongresszusán

11:07 – Mindjárt lesz lista

A kongresszust nem érik listameglepetések. Egyértelmű volt, hogy az első 15 helyre (ami némi jóindulattal befutóesélyesnek tekinthető) legalább 3 szövetségest be kell engedni, és így is lett. A lajstrom élén Karácsony Gergely áll, a Párbeszédé a 11. hely is (név szerint Tordai Bence), míg a 15 helyre a Magyar Liberális Párt politikusa, Bősz Anett fért fel. (Megjegyzendő: Az ő személye rebellió és engedmény egyszerre: eredetileg Molnár Gyula pártelnök a liberálisoktól Fodor Gábort akarta a lista egy érdemi helyére menedzselni, de ebből az elnökség ezt 12:1 arányban nem kért. Ami kemény üzenet, ilyen egyöntetűen nem nagyon söpörtek le elnöki ötletet az MSZP történetében. Valahogy viszont jelezni kellett, hogy a szocialisták és a párbeszédesek szövetsége várja tárt karokkal a liberális szavazókat.) A lista szocialista befutói sorrendje borítékolható volt: A második hely a párt első emberéé, a harmadik Hiller István választmányi elnöké, a negyedik Kunhalmi Ágnes plakátarcé, az ötödik Tóth Bertalan frakcióvezetőé, a hatodik Gőgös Zoltán elnökhelyettessé, a hetedik Tóbiás József pártigazgatóé, a nyolcadik Mesterházy Attila volt pártelnöké, a kilencedik Molnár Zsolt elnökség tagé – a budapesti szervezet meghatározó emberéé, a tizedik pedig Gurmai Zita volt EP-képviselőé, az MSZP nőtagozatának elnökéé. Papírforma, nem csoda, hogy vita inkább azon volt, miképp alakuljon a 10 és 20 hely között a névsor. Mivel itt 3 – két párbeszédes és egy liberális – szövetségesi helyet osztottak, a lehetőségek meglehetősen szűkösek voltak. Így például csalódnia kellett Mesterházynak, aki négy „emberét” szerette volna jó helyre pozicionálni, de nem sikerült.

11:02 - Kinyíltak

Rapid becslés szerint legalább tíz éve nem tartott teljesen nyilvános kongresszust a szocialista párt. Hogy most ezt teszi, az két dolgot jelent: egyrészt a vezérkar nem ideges, másrészt az esetleges vitákat ezzel a módszerrel fojtják le. 

11:00 – Megindulnak

Azonnal startol a kampánynyitónak becézett MSZP-kongresszus. A hivatalos ügyekkel mindössze fél órát bajlódnak: ennyi idő alatt kell elfogadnia a küldötteknek Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségét és rábólintani a listára. Borítékolhatóan nem lesz baj, hiszen tegnap az MSZP parlamentjének titulált választmány is egyhangúan tette ezt meg.

Tovább...


A cikk eredetije: Karácsony: küzdenek ellenem, de végül én győzök


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges