A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Iványi Gábor kenyeret, halat és almát visz azoknak a menekülteknek, akiket a magyar hatóságok a tranzitzónában éheztetnek

via 168 óra

2018. augusztus 19. 17:03 | 0 hozzászólás

"Felajánlásokat „Éhezők” megjelöléssel az OTP Bank 11708001-20520380-ra várunk. Természetbeni adományokat (halkonzerv, alma) a Budapest, VIII. Dankó utca 11. sz. alatti központunkban a portán, nap bármelyik órájában köszönettel fogadunk. (...) Ha a magyar hatóságok a vizet is megvonják a tranzitzónában tengődő menekültektől, akkor ezt napi másfél liter vízzel egészítenék ki."

Augusztus 20-án kenyeret, halat és almát visz a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) annak a hozzávetőlegesen 50 menekültnek, akit a tranzitzónában éheztetnek a magyar hatóságok.

Ezzel kapcsolatban három felhívás is megjelent Iványi Gábor lelkész egyházának a honlapján. Az elsőben a MET a keresztény hívőkhöz és az egyház szimpatizánsaihoz fordul, kérve őket, hogy vegyenek részt az akcióban. Egy menekültnek naponta öt szelet kenyeret, egy halkonzervet és egy almát szeretnének adni. Az élelmiszercsomag értéke 300 forint, az akció költségeit mindaddig vállalják, amíg nem kapnak megfelelő külső támogatást. Ha a magyar hatóságok a vizet is megvonják a tranzitzónában tengődő menekültektől, akkor ezt napi másfél liter vízzel egészítenék ki.

A második felhívásban a MET a magyarországi egyházakat kéri, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, a harmadik felhívás pedig egy petíció, amely az Orbán-kormányt szólítja fel,  vessen véget a kínzásnak, amellyel a magyar hatóságok a határához érkezett menekült családokat szétszakítva a felnőtt férfiakat és gyermek nélküli nőket azzal próbálják visszafordulásra kényszeríteni, hogy nem adnak nekik enni.

A Magyar Helsinki Bizottság és az Index nyomán három napja mi is megírtuk, hogy a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) jogértelmezése szerint a magyar-szerb határnál lévő tranzitzónába érkező, menedékkérelmet benyújtó személyek mindenképpen ki lesznek utasítva, ezért nem köteles ellátást biztosítani az ott tartózkodóknak. Erre az ad a felhatalmazást a BMH-nak, hogy idén július elsején lépett életbe a menekültügyi szabályozásnak az az új eleme, amely szerint elfogadhatatlan a menedékkérelem, ha a kérelmező biztonságos tranzitországon haladt át. A gyerekek kapnak enni, a felnőttek nem. Előfordult, hogy egy afgán menekült családból csak a kiskorú gyerekeknek és egy szoptató feleségnek adtak, a férjet éhezésre kényszerítették. A gyerekeket és a szoptató nőt az étkezésekhez átkísérik a tranzitzóna egy másik részébe, hogy ne adhassanak az ételadagjukból a családtagjaiknak.

Iványi Gábor volt az a lelkész, aki összeadta Orbán Viktor miniszterelnököt és a feleségét, Lévai Anikót, a MET-et  azonban az Orbán-kormány 2011-ben megfosztotta az egyházi státuszától. Azt, hogy ez jogsértően történt, az Alkotmánybíróság és a strasbourgi bíróság is kimondta, de ez nem volt akadálya annak, hogy az egyház ellen nemrég Semjén Zsolt intézzen egy kirohanást, amelynek az állításait Iványi Gábor nyílt levélben cáfolta. A helyzet miatt a MET rengeteg pénztől esik el, pedig annyi adófelajánlóval – négyezerrel –, mint ő, még az elismert  egyházak többsége sem rendelkezik.


A cikk eredetije: Iványi Gábor kenyeret, halat és almát visz azoknak a menekülteknek, akiket a magyar hatóságok a tranzitzónában éheztetnek


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges